Lygios galimybės pagal socialdemokratus ir LGBT

www.respublika.lt Vakar Seimas Lygių galimybių kontroliere patvirtino Lietuvos žmogaus teisių centro vadovę Birutę Sabatauskaitę.  Tą pačią,...


Vakar Seimas Lygių galimybių kontroliere patvirtino Lietuvos žmogaus teisių centro vadovę Birutę Sabatauskaitę. 

Tą pačią, kuri per eitynes, palaikančias JAV protestus „Black Lives Matter“, Vilniuje nuplėšė oponuojančios pusės plakatą, nes nepatiko kita nuomonė. Tą pačią, kurios tėvas - Seimo vicepirmininkas, socialdemokratas Julius Sabatauskas. Kolegos socialdemokratai, paklausti, ar nedvelkia nepotizmu, sakė nematą ir etikos pažeidimų. O vienas jų iškart šių eilučių autorę apkaltino purvinomis insinuacijomis. Tad jokių insinuacijų. Tik faktai.

Faktai be komentarų

Lietuvos žmogaus teisių centro (LŽTC) direktorę, teisininkę Birutę Sabatauskaitę į Lygių galimybių kontrolieriaus postą pasiūlė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Seimo vicepirmininko, socialdemokratų partijos frakcijos nario Juliaus Sabatausko dukra B.Sabatauskaitė planuoja pakeisti kadenciją baigusią Lygių galimybių kontrolierę Agnetą Skardžiuvienę, parlamentaro Artūro Skardžiaus marčią. Kai 2015 metais ji buvo skiriama į šį postą, A.Skardžius buvo socialdemokratas. Kalbama, jog Lietuvos žmogaus teisių centro vadovo postą, kurį palieka B.Sabatauskaitė, užims socialdemokrato Vytenio Andriukaičio sūnus Gediminas Andriukaitis. Tokie tad faktai.

Vertas priminimo ir faktas apie praėjusį birželį Vilniuje organizuotas eitynes, palaikančias JAV vykstančius protestus „Black Lives Matter“. Jose neišvengta incidentų, vieno kurių epicentre atsidūrė ir LŽTC vadovė B.Sabatauskaitė.

Incidentas įvyko jau pasibaigus pagrindinei eisenai, kurioje tarp įvairių plakatų buvo ir plakatų su necenzūrine leksika, pavyzdžiui, „F... the police“. Prie JAV ambasados Vilniaus Akmenų gatvėje stoviniavo renginiui oponuojanti grupė žmonių, ant sienos užklijavusi kelis plakatus: „Lauk Sorošo UAB“, „Kiekviena gyvybe - SVARBI!!!“ ir pan. B.Sabatauskaitė nuplėšė eitynėms oponuojančios pusės plakatą ir susikivirčijo su ten buvusia mokytoja Astra Genovaite Astrauskaite, kuri rankoje laikė vėliavą su Vyčiu. Filmuką, kaip B.Sabatauskaitė reaguoja į piliečius „su kitokia nuomone“, panaršius galima rasti internete.

Socialdemokratai nepotizmo nemato

Paklausta, kokios pozicijos, svarstant B. Sabatauskaitės kandidatūrą, laikėsi Seimo socialdemokratų partijos frakcija, ar neįžvelgė savųjų protegavimo, etikos pažeidimų, socialdemokratė Rasa Budbergytė sakė: „Mes kandidatę pažįstame iš jos darbų“.

Kadangi socialdemokratams žmogaus teisių aspektas yra ypač svarbus, mes visas B. Sabatauskaitės patirtis šioje srityje vertinome gerai.

Frakcijos susitikimo su B. Sabatauskaite metu kalbėjome ir apie tai, kas ypač jaudina visuomenę, tai yra, ar ji nebus pernelyg susikoncentravusi į seksualines mažumas, kurios dabar akcentuojamos.

Aš asmeniškai B. Sabatauskaitę gerai pažįstu, nes ji, laimėjusi konkursą, dirbo pas mane, kai buvau Valstybės kontroliere. Jos paklausiau, kaip ji žiūri į tokią problemą kaip, pavyzdžiui, diskriminacija dėl amžiaus, kai vyresnio amžiaus žmonės dabar yra atleidinėjami iš darbo, jos atsakymai mane patenkino. Mačiau, jog žmogus yra visapusiškai apsišvietęs ir žino, kad ne vien tik mažumų teisės turi rūpėti Lygių galimybių tarnybai.

Jei kalbėtume apie tai, kad ji yra J. Sabatausko dukra, nematau jokių etikos pažeidimų, todėl kad vaikai turi teisę daryti karjerą, net jei jų tėvai dirba Seime.“

Ar nebijoma dviprasmiško B. Sabatauskaitės vertinimo ir to, jog didžioji dalis visuomenės ja nepasitikės, žinant, jog Lygių galimybių kontrolierė gyvena su partnere ir jai ypač aktualios LGBT problemos?

„Labai atsiprašau, bet mūsų visuomenė turi po truputį keistis. Ir suprasti, kad kiekvienas žmogus, koks jis nebūtų (ar neįgalus, ar homoseksualus, ar juodosios rasės ir pan. ), nusipelno vienodo mūsų dėmesio, - sakė R.Budbergytė. - Mūsų visuomenė sustabarėjusi, kai kurie žmonės nesupranta, kad ir kiti turi teisę gyventi taip pat, kaip ir jie. Tai yra labai socialdemokratiška pozicija - pagarba bet kokiam žmogui yra pamatinis dalykas.“

Seimui svarstant B. Sabatauskaitės kandidatūrą, pretendentė kritikos sulaukė dėl pozicijos, kontraversiškai vertinamos, Stambulo konvencijos atžvilgiu.

„Esu PRIEŠ Stambulo konvenciją tvirtai palaikančios Birutės Sabatauskaitės tapimą Lygių galimybių kontroliere. Šioje pozicijoje dirbantis pareigūnas privalo būti vienodai dėmesingas ir teisingas visoms mūsų visuomenės grupėms“, - teigė parlamentaras M.Puidokas.

Respublika.lt skelbia balsavimo rezultatus

Kovo 25 dieną Seimas plenarinio posėdžio metu pritarė Birutės Sabatauskaitės kandidatūrai į Lietuvos žmogaus teisių centro vadovo poziciją.

Balsai pasidalino: 

Už - 75

Prieš - 38

Susilaikė - 17

Sugadinti - 2

Komentuoja Algimantas Rusteika:

Sveiki atvykę į serialo „Giminės“ ekranizaciją gyvenime!

Susipažinkime su naujo modelio būsimąja Lygių galimybių tarnybos viršininke, pakeisiančia ankstesniąją Agnetą Skardžiuvienę - parlamentaro Artūro Skardžiaus martelę. Tai kito Seimo nario, vicepirmininko Juliaus Sabatausko dukrelė Birutė Sabatauskaitė, ilgai slėpusi nuo tėvelio būsimą karjeros vingį - vargšas apie tai nieko net nežinojo!

Dukrelė labai labai netikėtai buvo pasiūlyta tada, kai tėtuko partija palaikė Čmilytės kandidatą į Konstitucinio teismo teisėjus Vytautą Mizarą. Birutė kovai už šviesų rytojų yra nusipelniusi. Ištisą dešimtmetį pluša Žmogaus teisių centre, gausiai finansuojamame Europos komisijos, Šiaurės šalių ministrų tarybos, Švedijos ambasados ir kitais užsienio karalysčių pinigais.

Mūsų užsienio reikalų ministerija irgi nepasišiukšlino, dosniai parėmė pinigais „visuomenininkus“. Šis seimūno dukrelės vadovaujamas centras jau parengęs ir paleidęs skundimo liniją, kur galima apskųsti visus, nesutinkančius su generaline laisviečių partijos linija. Tik priims įstatymą dėl „neapykantos kalbėjimo“ - ir užsičiaupsit.

Gerbiamas V. Mizaras irgi čia prie ko, nes yra nusipelnęs kovose už LGBT reikalą, todėl akcijoje susodinti postus į savus tinkamas - juk reikės visas pažangas prastumti ir per Konstitucinį. Kaip ir dukrelė Birutė, kuri kartu su ministre bakalaure ne tik žengė pirmosiose BLM eisenos gretose su šūkiais Fuck the police, bet ir su keliais žaliūkais plėšė prieš šią akciją protestuojančiųjų plakatus.

Aišku, kovoti už lygias galimybes ir vienos lyties „šeimas“ visiškai netrukdys asmeninis angažuotumas. Dukrelė Birutė yra 2015 metais užsieniuose susituokusi su Jūrate Juškaite ir kartu su sutuoktine draugiškai darbuojasi Žmogaus teisių centriuke, įsisavinančiame užsienių pinigiukus.

Šis centriukas, išėjus dukrelei į didesnes viršininkes, taip pat neliks be globos. Jam vadovauti ateis didelio kovotojo už Lietuvą sūnelis Gediminas Andriukaitis. Ne vien senelis paliko partiją anūkui - visa Lietuva yra paveldima priklausoma nuo padėties ant feodalinių laiptų.

Pasižiūrėkit pridedamus filmukus, brangūs Lietuvos žmonės, nuobodu nebus:

https://lnk.lt/video/zinios-pateike-sabatauskaites-kandidatura/123917

https://www.15min.lt/video/konfliktas-prie-jav-ambasados-plesomi-vieni-kitu-plakatai-182232

parengė Irena Babkauskienė



Susiję

Demokratija ir valdymas 4607896540103393223
item