Vytautas Sinica. Emanuelis Zingeris skleidžia klastotes, partinis elitas džiaugiasi

lrs.lt nuotrauka  Ar gali nacių ir sovietų nusikaltimų tyrimo komisijai vadovauti žmogus, atvirai klastojantis net ir savaitės senumo įvykiu...

lrs.lt nuotrauka 
Ar gali nacių ir sovietų nusikaltimų tyrimo komisijai vadovauti žmogus, atvirai klastojantis net ir savaitės senumo įvykius?

Toks klausimas kilo pamačius, kad prieš porą dienų Seimo narys Emanuelis Zingeris savo Facebook paskyroje dalinosi neva propatria.lt įrašo nuotrauka, kurioje propatria.lt tariamai gina Mianmaro perversmą, vadina jį būtinu demokratijai išsaugoti. 

„Mianmaro kariuomenės veiksmai šalyje vieneriems metams įvedant nepaprastąją ir karo padėtį bei nušalinant politinius lyderius yra tikslingi, siekiant užtikrinti valstybės stabilumą, teisės viršenybę ir apsaugoti demokratinę sistemą. [...] Šiandien kariuomenė yra vienintelis Mianmaro stabilumo garantas“, - rašoma Zingerio pasidalintame Pro Patria Facebook paskyrą imituojančiame įraše. 





Tačiau tokio Pro Patria įrašo Facebooke nėra ir niekada nebuvo. Kaip nebuvo ir jokio straipsnio portale ta tema. Zingerio skleidžiamas įrašas niekada neegzistavo ir yra banalus „fake news“. Tai, kad E. Zingerio naudojamas įrašas yra iš gabalų suklijuota melagiena rodo ir paprasčiausios, visiems prieinamos fotomontažą atpažįstančios programėlės. Žemiau pateikiame E. Zingerio publikuotą įrašo bei eilinio, originalaus Pro Patria puslapyje publikuoto įrašo palyginimus per tokių programų filtrą.



Galbūt Emanuelis Zingeris galėjo pats tapti dezinformacijos auka. Tačiau vietoje to, kad jam klaidą parodytų ir sulaikytų nuo melo sklaidos, visa eilė jaunesnių ir netgi informacinių karų tematikoje besireiškiančių politikų ir ekspertų sudėjo palaikančius „like“ po šiuo E. Zingerio įrašu. 

Zingerio skleidžiamą melą „laikino“ Seimo nariai Žygimantas Pavilionis, Arūnas Valinskas, Dovilė Šakalienė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Paulė Kuzmickienė. Abi pastarosios dirbančios su istorinės atminties, taigi neišvengiamai ir informacinių karų tematika. Ant Zingerio melą skleidžiančio įrašo taip pat pakibo ir palaikymą išreiškė Konstitucinio Teismo pirmininkas prof. Dainius Žalimas, Valstybės saugumo departamente dirbanti Eglė Samoškaitė, Baltarusijos ekspertas politologas Vytis Jurkonis, buvęs VU komunikacijos fakulteto dekanas prof. Rimvydas Laužikas, patyręs žurnalistas Valentinas Mitė, Užsienio reikalų viceministras dr. Mantas Adomėnas ir kiti įtakingi asmenys. 

Situacija netikėtai atskleidė, koks pažeidžiamas dezinformacijai yra Lietuvos partinis ir nomenklatūrinis elitas. Vienoje vietoje po net vizualiai megėjiškai parengta klastote „pakibo“ visa eilė sprendimų priėmėjų ir nuomonės formuotojų. Pavyzdžiui, VSD dirbanti Eglė Samoškaite, tikiu, gaus kolegišką patarimą tikrinti šaltinius. Tačiau Emanuelis Zingeris yra žmogus, kuris formaliai neturi jokių viršininkų. Jis jau daugybę metų vadovauja prie Prezidentūros įsteigtai Tarptautinei komisijai nacių ir sovietinių okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje tirti. Komisijos darbe nacių nusikaltimų tyrimai visiškai užgožę komunistų nusikaltimų tyrimus, neišvengta skandalų dėl to, jog jos nariai patys buvo tokių nusikaltimų vykdytojai (Yitzhako Arado atvejis). Komisijos darbas dėl tiriamų šaltinių prigimties (okupacinių režimų dokumentai, KGB bylos ir kita) yra labai jautrus dezinformacijai ir klastotėms. Suprantama, kad tokios komisijos darbas privalo būti organizuojamas tyrimus ir vertinimus patikint istorikams. Tačiau neišvengiamai kelia abejonių jai vadovaujančio politiko gebėjimas vertinti informacinio karo fronte jautrius istorijos klausimus, kai jis nesugeba atpažinti net ir šešių dienų senumo klastočių, o galimai net ir jas skleidžia. 

Vasario 16-osios išvakarėse dėmesį atkreipia ir kitas E. Zingerio įrašo akcentas. „Bet koks nacionalizmas yra pagrindinis demokratijos priešas, stabdantis valstybės vystymąsi“, - rašo Emanuelis Zingeris. Tačiau nacionalizmas, kaip teigia visi žymiausi jo tyrinėtojai, yra doktrina, pagal kurią kiekviena to siekianti tauta gali turėti savo valstybę ir joje save valdyti. Vasario 16-oji kaip tik ir buvo lietuviškojo nacionalizmo triumfas. To paties lietuviškojo nacionalizmo triumfas buvo ir Kovo 11-oji. Nacionalizmas ne stabdo valstybių vystymąsi, o yra pagrindinė ir būtina sąlyga nepriklausomoms valstybėms apskritai atsirasti buvusių imperijų vietoje. Dar daugiau, tiek istoriškai, tiek teoriškai nacionalizmas yra būtina modernios masinės demokratijos sąlyga. Visame pasaulyje moderni demokratija iškilo tik kartu su moderniu nacionalizmu, tik tautiniu pagrindu susiorganizavusios nepriklausomos valstybės gebėjo sukurti tvarias demokratines santvarkas. Įtakingo politiko politinis neraštingumas esminiais klausimais tik prisideda prie pagrįsto rūpesčio jo kompetencija einamose pareigose. 

Patriotinis „Pro Patria“ jaunimo sambūris nesitiki atsiprašymo, todėl reikalauja E. Zingerio bent pasielgti sąžiningai ir viešai paneigti jo paskleistą melagingą, tikrovės neatitinkančią informaciją. 



Susiję

Vytautas Sinica 2368449789290493223
item