Šarūnas Jasiukevičius. Perskaičius tą nelemtą konvenciją

Autorius yra Nacionalinio susivienijimo tarybos narys Kad jau visi, tai ir aš perskaičiau tą nelemtą Stambulo konvenciją, nors galvojau, kad...

Autorius yra Nacionalinio susivienijimo tarybos narys

Kad jau visi, tai ir aš perskaičiau tą nelemtą Stambulo konvenciją, nors galvojau, kad kažkaip pavyks praslyst virš šių nesąmonių.

Apgailėtinai atrodo konvencijos šalininkų melas. Atrodo, kad ta būtų konvencija būtų paslaptis. Matyt, tikėjosi, kad niekas jos neskaitys. Nepamirškit, kad yra internetas ir kiekvienas norintis gali susirasti. Ne viduramžiais gyvenam. 

Paskaičius galima įsitikinti, kad konvencijos 4.3 punkte yra įpareigojimas valstybėms nediskriminuoti dėl socialinės lyties (gender). T.y. jei žmogus tą dieną pasirenka būti mergaitė, ar bet kuo iš nuolat augančio naujų lyčių repertuaro, jam turi būti sudarytos sąlygos savo fantazijas realizuoti. Bet čia nėra blogai. Realizuoti galima namie prieš veidrodį. 

Blogiau, kad į tą žaidimą bus verčiami įsitraukti ir kiti žmonės. Aš jau nekalbu apie tokias smulkmenas, kaip teisingi kreipiniai, stereotipiniai lyčių elgsenos modeliai. Pvz.: bus galima parašyti policijai pareiškimą dėl diskriminacijos, jei į kažką nesikreipti „jūsų didenybė“ ir priklaupus nepabučiuoti rankos. Aišku čia ironija, bet esmę paaiškina. 

JAV kavinė gavo 9000 dolerių baudą, nes neįleido keistai atrodančio vyro į moterų tualetą. Kaip vėliau paaiškėjo, jis save įsivaizdavo moterimi. Ši istorija mūsų žinaisklaidoje buvo nutylėta. Čia jau ne ironija. 

Dabar atrodo komiškai, bet radikalai jau prakalbo apie translyčių asmenų diskriminaciją, kuomet su jais lytinių santykių atsisako heteroseksualios orientacijos žmonės. Žinoma, galima sakyti, kad tai radikalų kliedesiai, bet prieš gerus 10 metų į kalbas apie pasakas apie du princus irgi buvo žiūrima, kaip į radikalų kliedesius.

Realus blogis, kad pasirašius konvenciją atsiranda reali moterų diskriminacija. Jau dabar įvairiose šalyse, ir tose, kurios ratifikavo konvenciją, biologiniai vyrai dalyvauja moterų sporto varžybose ir nepalieka joms jokių šansų laimėti. Realiai taip naikinamas moterų sportas. Gal čia vyrams ir nieko tokio, bet moterims, kurios tam atidavė savo gyvenimą turėtų būti apmaudu. Jokių pastangų neįdėjęs, bet biologiškai stipresnis vyras nubrauks jos viso gyvenimo pastangas. Progresyviais save vadinantys tuo sako, kad moterims sporte apskritai ne vieta?

Kalbant apie privačias erdves, moterys ir merginos netenka privatumo ir psichologinio saugumo bei komforto, kuomet į jų dušus ar tualetus veržiasi biologiniai vyrai. Aišku, čia galima kalbėti apie vis populiarėjantį nudizmą ir siūlyti būt moderniais, progresyviais, išeiti iš tamsos ir atsiverti pasauliui. Bet mano nuomone, šiuos procesus reikėtų palikti pačių žmonių apsisprendimui ir visuomenių normoms, o ne prievarta moteris išrengti prieš vyrus, kaip tai darė naciai koncentracijos stovyklose.

Dar vienas liūdinantis dalykas, kad Lietuvoje greičiausiai neliks privalomos karo tarnybos. Nes kas nenorės, galės neiti. Nes moterų į kariuomenę privalomai nešaukia. Užteks gavus šaukimą identifikuoti save kaip moterį. Ir ta aplinkybė kažkaip labai  sutampa su Kremliaus interesais. Arba turės pradėti šaukti ir moteris, kas moterims greičiausiai nepatiktų.

Nors konvencijos deklaratyvus tekstas teigia, kad ji kovos prieš diskriminaciją, bet atrodo, kad viskas subalansuota specifinių poreikių turintiems vyrukams, ir iš tiesų jos rezultatas būtų dar didesnė moterų diskriminacija.

Taip akcentuojamai smurto prevencijai įgyvendinti mums nereikia pasirašinėti jokių konvencijų. Ta draudžia jau esami įstatymai ir net JTO konvencija dėl visų formų diskriminacijos prieš moteris panaikinimo. Tiesiog reikia jų laikytis.

Kiek matau, kas agituoja už tą konvenciją, tai pagrinde visokie gyvenantys ne iš tikro darbo, o imituojantys jiems patiems reikalingas veiklas ir čiulpiantys įvairius fondus. Čia yra dar viena didžioji tos konvencijos blogybė, apie kurią mažai kas kalba. Milijonai eurų vėjais, bet daug bukapročių, susirūpinusiais veidais galvojančių, kad tampa svarbūs ir reikšmingi. Tokių pas mus irgi jau užtenka. Nebedauginkime. Nereikia prikurti dar begalės kontorėliu, kurias patys paskui turėsim išlaikyti.

O dabar dėmesio!

Pagal 1995 metų Konstitucinio Teismo sprendimą, ratifikavus konvencijas, nacionalinė teisė privalo būti adaptuota, kad atitiktų konvencijos postulatus. Reiškia, kad visi įstatymai, kurie tam prieštarauja, turės būti perrašyti. Ir sutapk tu man taip, kad mūsų įstatymuose aprašytas šeimos modelis iš vyro ir moters neatitinka konvencijos. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad mūsų valstybės įstatymai, parašyti atgavus nepriklausomybę ir nustatantys mūsų, kaip tautos esmę, bus perrašyti pagal kitų valstybių primestus reikalavimus. 

Nieko neprimena? Kažkaip asociacijų kyla įvairių…



Susiję

Šeimos politika 9103481882600722734
item