Nacionalinis susivienijimas ragina Vyriausybę grąžinti „Miško brolių“ draugijai jos būstinę

Politinė partija Nacionalinis susivienijimas antradienį kreipėsi į konservatorių vadovaujamą Vyriausybę, ragindama ištaisyti ankstesnės kons...

Politinė partija Nacionalinis susivienijimas antradienį kreipėsi į konservatorių vadovaujamą Vyriausybę, ragindama ištaisyti ankstesnės konservatorių Vyriausybės 2012 metais sprendimą ir grąžinti „Miško brolių“ draugijai jos įkūrėjo, Laisvės premijos laureato rezistento Albino Kentros per tris dešimtmečius atkurtą pastatą Totorių g. 9, Vilniuje. 

Pareiškimas paskelbtas po to, kai Vilniaus apylinkės teismas šių metų sausio 29 dieną priėmė sprendimą iškeldinti iš pastato Albiną Kentrą, o patį pastatą perduoti Turto bankui. Nacionalinio susivienijimo vertinimu, toks teismo sprendimas yra visų Laisvės kovotojų atminimo ir teisingumo  paniekinimas.

Albinas Kentra nuo 2001 m. teismuose gina teisę į Draugijos pastangomis atkurtus pastatus ir Laisvės kovotojų atminimo vietos juose įamžinimą. Teisė neatlygintinai naudoti minimus pastatus Draugijai buvo suteikta 1992 m. balandžio 30 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės potvarkiu, motyvuojant pastatų istorine svarba ir Draugijos gautomis lėšomis kapitaliniam pastatų remontui. Draugija įregistravo nuosavybės teisę į pastatus, gavo leidimus projektavimo ir rekonstravimo darbams, pastatai buvo kapitališkai rekonstruoti. Lėšos gautos iš Vyriausiojo Lietuvos išlaisvinimo komiteto, parėmė valstybė, suaukojo fiziniai ir juridiniai asmenys. Atstatymo darbams talkino Krašto apsaugos savanoriai, Laisvės gynėjai. Draugijos ir jos pirmininko A. Kentros pastangas atstatyti pastatus ir juose įkurti Laisvės kovų atminimo vietą 2001 m. nutraukė iki šios dienos tebesitęsiantys teisminiai ginčai.

„Posūkio taškas šioje Lietuvos valstybei gėdingoje istorijoje buvo Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės 2012 m. vasario 29 d. nutarimas Nr. 244, pagal kurį Vyriausybė pastatus perdavė Valstybės turto fondui (dabar Turto bankas). Turto bankas, t. y. Lietuvos valstybė toliau  bylinėjasi su Lietuvos valstybės kūrėjais ir gynėjais. Tęsiamas Laisvės kovotojų atminimo ir teisingumo paniekinimas“, - akcentuojama pareiškime. 

Nacionalinio susivienijimo teigimu, „tašką šioje istorijoje gali padėti tik ryžtingas, teisingumą atkuriantis sprendimas – nutraukti Turto banko bylinėjimąsi su Draugija, pakeisti 2012 m. vasario 29 d. nutarimą, sugrąžinant Draugijai teisę į nuosavybę ir deramai pagerbiant Laisvės kovotojų atminimą šiuose pastatuose“.



Susiję

Teisė ir teisingumas 5976680596947799302
item