Andrius Švarplys. Trumpo apkaltos esmė

Bendrai vertinant, BigTech-Demokratų-MassMedijos partija yra teisi. D. Trumpas yra sausio 6 dienos įvykių iniciatorius. Jeigu ne jis, ne jo ...

Bendrai vertinant, BigTech-Demokratų-MassMedijos partija yra teisi. D. Trumpas yra sausio 6 dienos įvykių iniciatorius. Jeigu ne jis, ne jo veikla, ne jo keliamas rinkimų klastojimo klausimas, nieko panašaus nebūtų atsitikę.

Bet visa esmė ir yra, kad rinkimų pažeidimai šios partijos buvo neigiami ir cenzūruojami. Kai prie visų užfiksuotų pažeidimų valdžia sako, kad tai „the most secure elections in American history“ („saugiausi rinkimai JAV istorijoje“), tai primena kitos valdžios, Kinijos, tezę, kad „moterys koncentracijos stovyklose atgauna orumą, nes nėra paverčiamos reprodukcinėmis mašinomis“.

Trumpo apkalta yra tiesioginis rinkimų klastojimo rezultatas. Tai valdžios monopolizavimo rezultatas. Tai, kuo visą laiką buvo kaltinamas Trumpas – diktatūra,  autoritarizmu, galios monopolizavimu,  demokratijos menkinimu,  laisvės užgniaužimu – faktiškai padarė Demokratų partija su Mass Media ir socialinių medijų kompanijomis. Cenzūra yra pats akivaizdžiausias to įrodymas. Apskritai apkalta viešojo lauko cenzūros sąlygomis skamba keistai. Prie „pilno paketo“ trūko tik iš Trumpo gynybos pusės aplamai atimti galimybes gintis Senate. Neaišku, ar nuo to sustabdė Demokratų partijos savimonė, ar vis dar pusę Senato narių sudaranti Respublikonų partija. 

Dėl pačios apkaltos. Visas pasaulis tiesiogiai stebėjo visus įvykius. Turbūt dar nei vienas sukilimas ir valdžios perversmas istorijoje nebuvo nufilmuotas iš tiek daug rakursų. Ir Demokratų partija sako: „atveskime liudytojus“, „pristatėme milžinišką kiekį įrodymų“...  Va tokio pobūdžio įrodymai buvo reikalingi parodomiesiems Stalino epochos teismams. Kai visiems viskas aišku, tuomet reikia labai daug įrodymų.

Sausio 6 dieną Kapitolijuje nebuvo jokio valdžios perversmo ir jokio sukilimo. Visi tą supranta. Sukilėliai nevaikšto turistiniais takais,  nefotografuoja iš smalsumo Rūmų vidaus interjero,  o selfiai ir atsisėdimas elito krėsle nėra tikrojo sukilimo tikslas. Visa tai rodo spontaniškus, chaotiškus minios nepasitenkinimo išraiškos veiksmus.

D. Trumpas sukvietė minias prie Kapitolijaus kaip savo paramos išraišką, kelis kartus pakartodamas taikos, tvarkos motyvą. Tai visiškai atitinka konstitucines laisvo susirinkimo ir žodžio teises. Po Demokratų partijos dabartinių apkaltos veiksmų, bet kokio susirinkimo organizatoriai galės būti apkaltinti baisiais dalykais, jeigu mitinge provokatoriai inicijuos smurtą. Šitaip traktuojant situaciją,  reikšmingai susiaurėja konstitucinės teisės.

Tačiau per visą apkaltos procesą Demokratų partija neslėpė ir nuolat kartojo, kad minias prie Baltųjų Rūmų atvedė D. Trumpo rinkimų rezultatų neigimas. Nesutikti su rinkimų rezultatais, ypač esant tiek daug pažeidimų, buvo ir yra prezidento teisė. Per visą laikotarpį nuo lapkričio 3 dienos iki sausio 20 dienos Trumpas nepadarė nei vieno neteisėto veiksmo. Kai visos teisėtos galimybės buvo išnaudotos, jis pasitraukė iš posto, kaip ir numatyta Konstitucijoje.

Vadinasi, nei faktinis, nei teisinis pagrindas neleidžia šios apkaltos D. Trumpui traktuoti kaip teisėtos ir turinčios konstitucinį pagrindą. Vadinasi, tai yra nulemta politinių pažiūrų kovos, politinio oponavimo, arba kitaip, tai yra politinis susidorojimas.

Šis susidorojimas su didele politine neapykanta buvo aiškiai deklaruojamas tiek Demokratų partijos atstovų, tiek Mass Media atstovų nuo pat D. Trumpo išrinkimo prezidentu 2016 metais. Buvo sakoma, kad mes nenurimsime kol jis nebus atstatydintas.

Ši apkalta įteisino politinę neapykantą konstituciniu lygmeniu. Vėl gi, kuo visą laiką buvo kaltinamas D. Trumpas ir konservatizmas JAV – netolerancija, fanatizmu, neapykanta, sąmokslo teorijomis, demokratijos menkinimu – visa tai įgyvendino Demokratų partija su dvejomis visiškai tuščiomis apkaltomis.

Turint omenyje  Black Lives Matter riaušes vasarą, gatvinę neapykantą ir smurtą, socialinį spaudimą ir susidorojimą universitetuose, versle, sporte, ir galiausiai konservatyvių pažiūrų cenzūrą globalių korporacijų lygiu, galima tik įsivaizduoti, kokį statusą demokratija ir konstitucinės teisės bei laisvės turi leftistinėje pasaulėžiūroje.




Susiję

Įžvalgos 5343995810036659595
item