Vytautas Sinica. Faktinis narkotikų legalizavimas

Prenumeruokite Pro Patria laidų kanalą Kalėdų išvakarėse, gruodžio 22 dieną, Seimas po pateikimo pritarė pataisoms, naikinančioms baudžiamąj...

Prenumeruokite Pro Patria laidų kanalą


Kalėdų išvakarėse, gruodžio 22 dieną, Seimas po pateikimo pritarė pataisoms, naikinančioms baudžiamąją atsakomybę už disponavimą nedideliais kiekiais narkotikų be tikslo parduoti. Iki pataisų priėmimo likę dar mažiausiai du balsavimai, tačiau parama Seime joms tokia didelė, jog pagrįsta tikėtis pataisų sėkmės. 

Vienas Laisvės partijos rinkiminių pažadų buvo narkotikų dekriminalizavimas ir konkrečiai kanapių legalizavimas. Dekriminalizuoti žadėta narkotikų turėjimą nedideliais kiekiais, o kanapes – legalizuoti apskritai.

Skirtumas tarp dekriminalizavimo ir legalizavimo didelis, bet daug kas jį ignoruoja ir šiuos dalykus maišo. Lietuvoje narkotikų laikymas be tikslo platinti nebuvo legalus, bet nebuvo ir baudžiamas pagal baudžiamąjį kodeksą, taigi už tai negrėsė kalėjimas. Pastaroji valstiečių valdžia jį kriminalizavo (pradėjo grėsti kalėjimas) pagrinde dėl praktinių priežasčių – pagauti su nedideliais kiekiais prekeiviais vis išsisuka nuo baudžiamosios atsakomybės apsimesdami, kad narkotikus nešiojasi savo reikmėms. Taigi nešiojantiems narkotikus nedideliais kiekiais be tikslo platinti liberalai pažadėjo naikinti baudžiamąją atsakomybę, bet palikti administracinę – baudas. Nešiojantiems kanapes pažadėjo visišką legalizavimą, nors po rinkimų Armonaitė nuo to tarsi ir atsitraukė, pradėjusi kalbėti apie kompromisus ir pirmiausiai dekriminalizavimą.

Dekriminalizavimo projektą Seime pristatė Morgana Danielė iš Laisvės partijos, jas teikė beveik 40 Seimo narių, tarp kurių buvo daugiausia – 15 – TS-LKD frakcijos atstovų. Daugiausiai balsų už projektą, trisdešimt, taip pat buvo TS-LKD. Tai buvo tris kartus daugiau balsų „už” nei bet kurioje kitoje partijoje (Laisvės partija – 11 balsų „už“). Oponuojantys konservatoriai tilpo ant vienos rankos pirštų. Tiesa, net 12 jų balsavime nedalyvavo. 

Pataisas pristačiusi Morgana Danielė teigė, kad pataisomis siūlomas naujas požiūris, kad valstybė tuo pereis nuo baudimo prie gydymo ir kad Lietuvoje toks pokytis labai reikalingas narkotikų problemai spręsti. Tačiau statistiškai Lietuva neturi išskirtinės narkotikų problemos – pagal 15-34 metų asmenų statistiką, esame viena mažiausiai kanapes vartojančių tautų Europos Sąjungoje. Žiūrint visą visuomenę, narkotikų vartojimas yra 2,5 karto mažesnis nei ES vidurkis. Grubiai tariant, mums nėra iki ko pasitempti, į ką lygiuotis ir kokią krizę spręsti. Narkotikų vartojimui baudimo ar pagalbos paradigma apskritai neturi didelės reikšmės – viena labiausiai baudžiančių už narkotikus Prancūzija yra pirma, bet viena liberaliausių Olandija – penkta pagal kanapių vartojimą. 

Šiuo projektu Laisvės partija ir visi valdantieji vykdo savo rinkiminį pažadą labai įdomiu ir gudriu būdu. Nors formaliai tik naikinama baudžiamoji atsakomybė, faktiškai nėra grįžtama prie ankstesnių baudų. Iki kriminalizavimo, už narkotikų turėjimą nedideliais kiekiais bausta 30-150 eurų bauda, nusižengus pakartotinai – 150-300 eurų bauda. Dabar baudos atitinkamai mažinamos iki 20-100 eurų pirmą kartą ir 100-200 eurų prasižengus pakartotinai. Turint galvoje, kad nesant papildomų sunkinančių aplinkybių įprasta skirti mažesnes nei vidutines galimas bausmes, pagrįsta manyti, kad dauguma skiriamų baudų bus 20-50 eurų. Tai reiškia, kad prie narkotikų įsigijimo kainos tereikia pridėti šią sumą ir turėsime faktinę legalaus narkotikų vartojimo kainą. 

Pataisos apima ne tik kanapes, apie kurias dažniausiai kalbama ir kurių liberalizavimui  daugiausiai žmonių pritaria. Pataisos apima visus natūralius ir sintetinius narkotikus. Suprantama, priklausomai nuo medžiagos, skiriasi tai, koks kiekis laikomas nedideliu. Visais atvejais nedideliu laikomas 4-5 to narkotiko vartojimo dozių kiekis. Sintetinių narkotikų atveju – 4-5 mirtinų dozių kiekis. 

Pataisose yra vienas pozityvus dalykas – įpareigojimas dalyvauti narkomanijos prevencijos ir kitokiose (pagal situaciją) reabilitacijos programose. Morgana Danielė akcentavo, kad iki šiol egzistavo problema, jog žmonės tik nubaudžiami ir nenukreipiami pagalbai. Tačiau kadangi pagal pataisas grįžtame prie administracinės atsakomybės, niekas negalės nuvesti į reabilitacijos programas prievarta, žmogus turės norėti eiti pats, blogiausiu atveju susimokėti taip pat neįspūdingą baudą. Žinia, narkomanams patiems sąmoningai kovoti su savo priklausomybe sekasi sunkiai. 

Narkotikų dekriminalizavimo klausimas spėjo tapti „gero skonio“ ženklu šalies žiniasklaidoje ir politikoje. Seime neatsirado pasiruošusių argumentuotai tam oponuoti. Vienintelis pasisakęs prieš pataisas Valdemaras Valkiūnas vietoje to kėlė klausimą, ar viešai prisipažinusi narkotikus vartojusi Morgana Danielė nėra nuo jų priklausoma, nevartoja jų ir dabar. Geriau jokio nei toks oponavimas. 

Reali problema Lietuvoje yra ne bendras narkotikų populiarumas, bet plintantis narkotikų vartojimas mokyklose ir augantis nežinomų, sintetinių medžiagų vartojimas. Medikai skundžiasi, jog dažnėja atvejų, kai tiesiog neįmanoma nustatyti, nuo kokios medžiagos poveikio gydyti. Narkotikai lengvai įsigyjami internetu iš Kinijos, Indijos ir kitur. Su tuo reikia dirbti ir tam niekaip nepadeda šis dekriminalizavimas ir dar baudų mažinimas. 

Narkotikų laikymo kriminalizavimas įvedė išties griežtas bausmes, tačiau praktikoje palengvino policijos darbą kovojant su narkotikų prekeiviais. Tai buvo pliusų ir minusų turintis sprendimas, dėl kurio galima diskusija. Tačiau valdančiųjų pataisos mažina baudas, neužtikrina reabilitacijos priemonių, niekaip kitaip neprisideda prie kovos su narkotikų prekeiviais ir kaip visuma veda link oficialaus narkotikų legalizavimo. Tai žalinga kryptis. Kadangi kalbame toli gražu ne vien apie žolę, jeigu kalėjimas už vartojimą ir yra perteklinė priemonė, baudos turi būti atgrasančios, o visa narkotikų politika orientuota į paauglių apsaugą. Seimui liko dar du balsavimai dėl šių pataisų – nelikime jiems abejingi. 



Susiję

Vytautas Sinica 9167019846324839309

Rašyti komentarą

16 komentarų

Unknown rašė...

Kadangi mūsų veidai yra skirtingi, todėl mūsų problemos yra nežinia, kokius sunkumus jūs patiriate, bet noriu, kad jūs tai žinotumėte, jei tikrai norite išsivaduoti iš išbandymų. Jums yra sprendimas. Noriu supažindinti visuomenę su vyru, vardu Ajaja, kuris yra burtų šauklys ir prieš metus padėjo man išsaugoti santuoką. mano vyras išėjo iš namų sakydamas, kad jo nebedomina mūsų sąjunga, tai man buvo šokas, nes neprisimenu, kaip mes ginčijomės, vėliau sužinojau, kad jis buvo su kita ponia, maldavau grįžti namo, kad būtų su manimi ir vaikai, bet jis nebeveikė pats, vėliau sužinojau vėliau, kad jį apžavėjo panelė, su kuria jis yra. Aš susisiekiau su daktaru Ajayi ir žavesys buvo panaikintas po 3 dienų burtų, o mano vyras grįžo namo. Dr. Ajayi sugeba atlikti bet kokį burtą. Susisiekite su juo „Viber“ / „WhatsApp“: +2347084887094 arba el. Paštas: [email protected]

Gluosnis rašė...

So what? Tai vienintelis geras laisvės partijos planas. Paziurekit Portugalijos patirti, po to sapaliokit https://doi.org/10.1177%2F2050324516683640 . O siaip autorius neteisus - narkotikai Lietuvoje seniai legalūs, bent du tai tikrai ir ne patys saugiausi.

x rašė...

Dabartinė situacija yra nenormali, kai suktinę surūkęs studentas (alus draudžiamas - valstiečiai nustatė kad tik nuo 20m.) prilyginamas barygai stumdančiam narkotikus moksleiviams ir kišamas 2 metams į kalėjimą, nes mažesnė bausmė neįmanoma. Kam kišti jauną žmogų tarp zekų, išeis "pasitaisęs"?

Panašu, kad priimant tuos įstatymus Karbauskis su Širinskienė jautė kažkokį sadistinį pasitenkinimą skalpuodami jaunimą už tai, kad šis už juos nebalsuoja.

Anonimiškas rašė...

joo, Fata-Morgana. Pridarykime problemų (dekriminalizuokime narkotikus), o paskui jas spręskime (gydykime).Puikus verslo planas.

Anonimiškas rašė...

bambuk, tu, bambuk. Tavo manymu kodėl visokie opijai, "žolės" ir kitokie narkotikai, kuriais visai istoriškai neseniai, t. y. XIX a. prekiavo, tapo uždrausti? Suprantu, kad esi ne medikas ir nežinai paprastų faktų, kad kokainas kažkada buvo išrašomas kaip vaistas nuo slogos. Bet remiantis liūdna žmogiška patirtimi nutarta riboti, nes yra visa eilė tam rimtų priežasčių. Ir ne, nereikia į vieną gretą rikiuoti tabakinės cigatetės, alaus skarbonkės kartu su kokainu ir heroinu. Ir, beje, "žolė" yra narkotikas. Taigi, prieš sapaliodamas, pats pasiskaityk:https://www.wsj.com/articles/marijuana-is-more-dangerous-than-you-think-11546527075

arba https://luxury.rehabs.com/marijuana-rehab/dangers-of-marijuana/

Ar nuo narkotikų visai smegelės pačiuožusios? 2 + 2 = 5,6?

Anonimiškas rašė...

Esate moralinis idiotas? Alus draudžiamas? Kuriuo civiliniu ar baudžiako kodekso straipsniu? Apribotas pardavimas nuo 20 metų? Tai prekybcentriams uždrausta alų jaunimui parduoti. Kaip ir energetinius gėrimus ir cigaretes vaikams. Bet jokia tabokos ar kokių ten pjuvenų cigaretė (nors aš pats nerūkantis) nepalyginama su "žole": https://www.narconon.org/drug-abuse/effects-of-weed.html
Narkotikas yra narkotikas, "silpnesnis" ar "stipresnis".

tanas rašė...

Ar Portugalijoje didelis vartojimas buvo dėl kriminalizavimo, ar dėl buvusios santvarkos ir bendro žemo gyvenimo lygio? Kai susiduri su situacija kurioje draudimais tik užkimši kalėjimus tai gal padės... neužkimšti kalėjimų, bet sumažinti narkotikų vartojimo tai nepadės. Ir straipsnyje minimas toks faktorius kaip mirčių nuo narkotikų sumažėjimas gali reikšti bet ką, kad ir narkotikų kokybės pagerėjimą susijusi su ekonominės situacijos pagerėjimu. Užpernai Porto per dvi valandas šestadienio vakarą man keturis kartus pasiūlė narkotikų... tai čia gerai?P>S> kažkaip neradau to žurnalo citavimo indekso? Koks Kiguolis prieš vakcinas sugeba surasti straipsnių žurnaluose su normaliu IF:)

tanas rašė...

X-as teigia, kad dabartiniai valdantieji bet ką padarys , kad už juos balsuotų jaunimas.... na ką gi, sutinku.

Unknown rašė...

Bodleras rašė kad žmonija savinosi,svaiginasi ir svaginsis ir ne jum postringauti kaip kas kur ir kada.alcho yra antras trečias pagal susidrožimą narko ,bet nepurkštauji,kad legaliai stumdomas,aš prieš narkomafiją,bet ką tai keičią veblevinimai,draudimai? Tuo labiau tie kas draudžia gaudo dar labiau stumdo.kur atsakymas,apie uždraustus vaisius tu neapsipluksnavęs naivus ar apsimetantis konservų inkubatoriaus naivuoli? Kramtyk ką šneki viščiuk, išmintis slypi kažkur anapus.stebėk aplinką virškink ir stengis suaugti,nes pasaulis yra daugiabriaunis.sėkmės entuziaste!

Gluosnis rašė...

"Narkotikas yra narkotikas, "silpnesnis" ar "stipresnis"."
... Jei taip, tai nepamirsk Alkoholio ir Nikotino ar "ce nesiskaito". Be to narkotikai skiriasi pagal priklausomybes rizikas jei ka pvz. alkoholis pavojingesnis uz zole, to nepaneigsi.

Anonimiškas rašė...

Jei ne mums postringauti, tai ir ne tau cituoti Bodlerą, kurio net nepaskaitytum originalo kalba.
Kaip pasakei? - ,,kramtyk, ką šneki''? - girdėjau tokį išsireiškimą, jo autorius dabar ,,vynioja straipsnį'', kalbant tavo kalba. O gal tau reikia pagalbos ,,sukramtyti'', ką pats pasakei?

Anonimiškas rašė...

Įteisinti kažkokį žalingą visuomenėje dalyką visai nesunku .Kai sukasi dideli pinigai gali legalizuoti bet ką, per įstatymų valdžios ir visuomenės grietinėlę ,kuri neabejinga dideliems pinigams ir narkotiniams ,bei kitokiems medžiaginiams malonumams.Jų stabas pinigai ir daiktai .Pažiūrėkite į didžiuosius vakarų pasaulio miestus, kur žmonės ten bėga ir meldžiasi savo stabui-pinigui,va ten ir kllesti žolininkai narkomanai gatvėse ir kitokia moralinė nedarna ir viskas iš ten ateina

annonymous rašė...

Noriu pasidalinti šiuo straipsniu pasauliui apie tai, kaip daktaras Ajayi man padėjo susigrąžinti savo buvusį draugą, kuris išsiskyrė su manimi prieš 6 mėnesius. Aš stengiausi iš visų jėgų, kad jis matytų su manimi priežastis, kad galėtume tęsti savo santykius, tačiau jis mane neigė. Pagalbos ieškojau internete, kai pamačiau įvairias daktaro Ajayi apžvalgas, ir primygtinai reikalavau pabandyti susisiekus su juo per „whatsapp“ telefonu +2347084887094. Jis davė man priežastį gyventi dar kartą ir paruošęs man meilės burtus, jis man pasakė, kad mano buvęs vaikinas grįš pas mane per 48 valandas. Kaip žadėjo dr Ajayi, po 48 valandų burtų mano buvęs vaikinas grįžo ir netgi man pasiūlė, mūsų vestuvės netrukus bus surengtos. Kreipkitės į daktarą Ajayi, jei turite nemalonumų dėl santykių ar kokių nors gyvenimo problemų ir turite ilgalaikį sprendimą. El. Paštas: [email protected]

x rašė...

Dabartiniams valdantiesiems nereikia nieko daryti, kad jaunimas už juos balsuotų, jie ir taip už juos balsuos.

Kai paklausi protingųjų patriotų, kame gėris Karbauskio/Širinskienės sumanyme kišti jaunimą į kalėjimą pas zekus dėl vienos surūkytos (ne parduotos!) suktinės, tai visada apsimes idiotais, kad nesuprato apie kalba ir pradės pezėt kažką apie narkotikų žalą ar jų stiprumą.

Sėlis rašė...

Niekas nekiša pas zekus už suktinę, nustok kliedėti vėjus.

x rašė...

Paskaityk pirma BK, berašti. Juodu ant balto: mažiausia bausmė yra 2 kalėjimo. Kitų variantų nėra. Dėl to ir kilo šitas vajus kad perkelti prie admistracinių pažeidimų kaip daugumoje šalių. Širinskienė norėjo pasirodyt kad yra griežtesnė davatka už Irano ajatolas, bet gal užteks jau.

item