Vytautas Sinica. 5 punktai apie Rakutį, Tapiną ir Holokaustą

1) Holokausto aukų atminimo dieną Seimo istorinės atminties komisijos pirmininkas istorikas profesorius Valdas Rakutis parašė tiek dalykiniu...

1) Holokausto aukų atminimo dieną Seimo istorinės atminties komisijos pirmininkas istorikas profesorius Valdas Rakutis parašė tiek dalykiniu, tiek pilietiniu požiūriu aukšto lygio straipsnį, ne tik apmąstantį Holokausto atminties problemą Lietuvoje, bet ir kviečiantį ieškoti jo priežasčių supratimo. Ir prasidėjo. 

2) Ideologinė Lietuvos sąžinė - Andrius Tapinas - parašė pasibaisėjimą-pasmerkimą Rakučio straipsniu, nes tokią dieną, trumpai tariant, reikia ne galvoti ir jau tikrai ne leistis į niuansus, o tiesiog atgailauti. Užsiminimas apie tai, kad Holokauste dalyvavo ir patys žydai (judenratai - plačiai žinomas faktas), o lietuvius į jį įtraukti labai padėjo dalies žydų kolaboravimo su SSRS patirtis (ką mini iš esmės visi amžininkai) Tapino ir pasekėjų suprastas kaip Holokausto menkinimas. 

3) Rakučio partiečiai jau pradėjo viešus atsiprašymus ir atsižadėjimus, nors objektyviai žiūrint, Rakučio tekste nėra visiškai nieko, nuo ko sąžiningas istorikas (ar tiesiog pilietis) turėtų atsižadėti. Tikrai nenustebčiau, jeigu būtų nusirista ir iki kokių nuobaudų profesoriui svarstymo, spaudimo patraukti jį iš pareigų. Veikėjai kaip Haroldas Mackevičius ar Paulius Gritėnas tą jau viešai siūlo. Gabrielius Landsbergis skelbia atgailas ir Rakutį vadina neadekvačiu. O Zingeris net pasitraukia iš Seimo istorinės atminties komisijos (kur šiaip skleidė intrigas ir sąmokslo teorijas prieš partizanus Vanagą, Daumantą ir kitus, tad ne praradimas). Matom, kaip vienas Tapinas Lietuvoje sukuria didesnį spaudimą bestuburiams politikams negu 700 kultūros atstovų. Nors ne tik jis - peržengdamas visus diplomatinius įgaliojimus, pasmerkimus politikui išsako ir JAV ambasadorius Lietuvoje. 

4) Valdas Rakutis, nors yra suliberalėjusioje partijoje, yra vienas sąžiningiausių ir solidžiausių karą ir rezistenciją tyrinėjančių istorikų Lietuvoje. Maža jam lygių šioje srityje specialistų, jau nekalbant apie    Seimo narius. O tuo įsitikinti labai gerai galite pasižiūrėję šią puikią ir išsamią vos mėnesio senumo laidą apie istorinę atmintį, propagandines grėsmes ir visus susijusius iššūkius su Valdu Rakučiu. 

5) kai tokie pasisakymai kaip Rakučio tampa neva Holokausto neigimu ar net antisemitizmu, supranti, kad šie žodžiai praradę bet kokią reikšmę ir vertę. O tai savaime praradimas tiesos ieškančiai visuomenei. 



Susiję

Vytautas Sinica 2080898267013904558

Rašyti komentarą

24 komentarai

Unknown rašė...

"Ideologinė Lietuvos sąžinė", po kiek opiumas liaudžiai?
Facebook'e tokia Aušrinė Gonzales už savo sąžinę gauna po 20 eur už val.

Anonimiškas rašė...

Matotės, apie Holokaustą jau yr nusistovėjusi tam tikra sukurta aura ir jos ardyti nevalia. Tas genocidas baisus kaip ir kiekvienas kitas, bet ne kiekviena tauta taip savo genocidą aukština ir reikalauja keršto keršto keršto... Prisiminkim Golodomorą - Vakaruose daug kas apie jį nieko nežino. Jei mirti badu lengviau, nei būti nušautam, tada jau atsiprašau.
Sakiau ir pakartosiu - jei kadais indėnų vietoje būtų buvę žydai, tai amerikonai ir šiandien mokėtų jiems kompensacijas.
Visi genocidai yra smerktini. Visi alei vieno. Jei kas nesutinkat, pasakykit, kurio genocido nereikia smerkti. Būtų įdomu.

x rašė...

Žydai neturi jokių skrupulų net iš savo pačių genocido padaryti industriją ir verslą.

Hm rašė...

Vyksta raganų medžioklė ir tiek. Viduramžiais mums buvo grasinama: tol su jumis nedraugausim, kol neapsikrikštysit. Dabar grasinama: tol su jumis nedraugausim, kol neapsipolitkorektinsit. O tos holokausto atgailos litanijos yra tiesiog privalomi politkorektijonybės kalendoriniai ritualai.

Jurga rašė...

Straipsnis labai korektiškas. Gaila, kad pačiam Gabrieliui trūksta korektiškumo ir sąmoningumo, ir gilios analizės sugebėjimų. Jeigu jų neturi, tai ko galima tikėtis iš jo darbo užimant tokį postą?

Anonimiškas rašė...

Taigi, Rakučio straipsnis korektiškas, o Gabriuko... politkorektiškas :)

antanas rašė...

G.Langsbergis kartoja A.M.B klaidą, kai nuvykęs į Izraelį atsiprašinėjo už nieką, o prieš tai buvęs aukštas LKP funkcionierius iki Nepriklaudomubės atkūrimo, leido iš Lietuvos išvykti budeliui N. Dušanskiui.

antanas rašė...

Google galite rasti kontraversišką straipsnį pagal nuorodą:
"Bolševikas, stribas ir lietuviašaudys Mykolas Zingeris bei jo sūnūs - Seimo narys Emanuelis Zingeris ir jo brolis rašytojas Jaša Markas Zingeris, Tolerancijos centro vadovas".

Anonimiškas rašė...

Ne pirmą kartą Tapinas vykdo pjudymo kampaniją. Kokį jis buvo įsukęs skandalą dėl tikybos mokytojos L. Raudytės, čia dar 2017 metais. O rezultate jam nė plaukas nuo galvos nenukrito. Taigi ir toliau darys ką tik nori. Tai dar ne tokių pamatysim dalykų.

Donatas rašė...

Tai ši tema gi tabu šiaip kaip ir su covidu. Matyt ir tą ir tą tie patys veikėjai organizavo😀

Pikc Kažinkavičius rašė...

Beje, abu rašo knygą apie savo tėvuką. ;)

Unknown rašė...

Vytenis Kelevišius: gaabriukas - Lanzber-Kukas iš TSKP pasipiktino Rakučiu jog tas pasisakė nepageidaujamai prieš žydus, aš pasipiktinau jog jis ir vėl inkščia apie kažkokį atgailavimą dėl holokausto. Jis sakė kad ėjo per Lietuvą ir atgailavo ir pasakė - kodėl, o aš sakiau jog nereikėjo nei eiti nei atgailauti nes šis veiksmas yra absurdas. Dėl to vienas durnius iš propatrijos pavadino mane ''mąstytoju, kuris gerai kad emigravęs nes tokių nereikia Lietuvai''. hm, kokių pacukų preiviso..

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Dėl to vienas durnius iš propatrijos" - komentuojantys Pro Patria puslapyje ir Pro Patria nariai NĖRA tapačios sąvokos.

Unknown rašė...

Dėmesio !!!
www.komentaras.lt
"Renkami parašai, kad V. Raskevičius būtų atstatydintas iš Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko posto".

Unknown rašė...

O tetukas kartą per TV piktinosi politkorektiškumu.
Ar visai suvaikėjo, ar atgailaut pradėjo :) .

Anonimiškas rašė...

O šlykščiausia, kad nei iš partijos, nei iš kitų seimo narių ar kitų viešų asmenų neatsirado nei vieno, kuris viešai istoriką užstotų ir apgintų. Gėda.

Algis Kazlauskas rašė...

Galiu paliūditi, kad rusams užėmus Lietuvą ir įkalinus mano tėvą, policininką, mano mama įstengė sukurti dokumentus immigruoti į Vokietija. Praėjus įvairius reikalavimus buvo tardoma žydo Goldmano, kuris atsisveikinant pareiškė "Mes tave raisim ir Vokietijoje". Ar tai paliūdijamas kodėl tuolaiku lietuviai jautė , kad žydai išdavikai.

Anonimiškas rašė...

Viską puikiai autorius sudėliojo. Nėra ką daugiau ir pridurti.

x rašė...

Anūkas kaip visada sureagavo per greitai ir praleido gera progą patylėti. Vienas kadais net į Izraelio parlamentą nulėkė pas Dušanskio globotojus atgailauti, kitas dabar viešai išsiplakė.

Anonimiškas rašė...

puolimas geriausiomis komunistinėmis tradicijomis, dar tegul priverčia V.Rakutį tėvo, motinos išsižadėt. panašiai taip pokariu pjudė Kazį Borutą, kuris paleistas iš lagerio turėjo dar viešai išpažinti savo "ideologines klaidas".

Pikc Kažinkavičius rašė...

Taikinys - ne Rakutis (kurio rašinėlis, beje, pilnas "politkorektiškų" nesąmonių), o Lietuvos istorija. Puolimo tęsinys - iš LGGRTC "išėdė" V. Valiušaitį: https://www.facebook.com/vidmantas.valiusaitis/posts/10222495826017589. Kas kitas?

Anonimiškas rašė...

ir Valiušaitį meta lauk! (Delfis, Respublika pranešė). Valymas (začistka) prasidėjo: Rakutis, Valiušaitis, kas ir kiek dar? Kokios įstaigos drįs ,,išvalytus" į darbą priimti?
ALKAS nedirba. Jame daug kas atsiliepė į šiuos įvykius - gal tai priežastis?

Anonimiškas rašė...

Rakučio tekstas istoriografine prasme nėra ne priekaištingas, nes akivaizdžiai juntamas išeivijos lietuvių istoriografinis braižas, išleisti iš akyračio kiti istoriografiniai kontekstai, kuriuos suformavo dabarties istorijos tyrinėtojai. Jų teiginių kontekste V. Rakučio atskiri teiginiai vis tik neatlaikytų kritikos.

Anonimiškas rašė...

Matau, šmiki, jautiesi dideliu istorijos "egzbertu". Paperdei ir pabėgai. Konkrečiai - kas per "kontekstas"? Kuo tau maskvos kagėbistų padiktuota "istorija" geresnė nei išeivijos lietuvių? Kas per "atskiri teiginiai"? Kokia konkrečiai ir kieno kritika?

item