Danske Bank: viliamės padaryti Lietuvos visuomenę pasaulietiškesnę

Atsakydami viešos peticijos, reikalaujančios „Danske Bank“ laikytis Lietuvos įstatymų ir pašalinti iš viešų vietų religinius simbolius nieki...


Atsakydami viešos peticijos, reikalaujančios „Danske Bank“ laikytis Lietuvos įstatymų ir pašalinti iš viešų vietų religinius simbolius niekinančias reklamas, autoriams, banko atstovai pareiškė besiviliantys, kad tokios reklaminės kampanijos padarys mūsų visuomenę „atviresnę“, „tolerantiškesnę“ ir „pasaulietiškesnę“.

2020 m. lapkričio pabaigoje pasirodžiusiose „Danske bank“ reklamose vaizduojama būtybė, turinti filmo „Žvaigždžių karai“ personažo Jodos galvą, tačiau visu likusiu savo įvaizdžiu akivaizdžiai nurodanti į Dievo Gailestingumo paveikslo ir Švenčiausiosios Jėzaus Širdies simboliką – personažo kairė ranka, pridėta prie širdies, iš kurios sklindantys spinduliai nukopijuoti nuo garsiojo Dievo Gailestingumo paveikslo, o iškelta dešinė ranka laimina taip, kaip ikonografijoje vaizduojamas pasaulį laiminantis Jėzus Kristus. Personažo apranga – Vakarų ikonografijoje plačiai vaizduojamas rausvos ir melsvos spalvų Jėzaus apsiaustas. Reklamoje Dievo Gailestingumo spindulių spalvos pakeistos vaivorykštės spinduliais. Pastarieji, kartu su kitais kompoziciniais elementais, nukopijuoti nuo roko grupės „Pink Floyd“ albumo „The Dark Side of the Moon“ viršelio. Šiuolaikinėje kultūroje tokia vaivorykštė, susidedanti iš šešių spalvų, pirmiausia siejama su LGBT judėjimu ir genderizmo ideologija.

Pasipiktinę tokiu nepagarbiu šventų simbolių naudojimu, grupė katalikų inicijavo peticiją, kuria reikalauta „Danske Bank“ laikytis Lietuvos įstatymų ir pašalinti iš viešų vietų katalikus žeidžiančias ir šventus simbolius niekinančias reklamas, taip pat viešai atsiprašyti už šią nederamą provokaciją. Peticijos autoriai taip pat kvietė visus katalikus melstis, siekiant atsiteisti Dievui už tokius viešus įžeidimus. Po peticijos tekstu per dvi savaites pasirašė per 2,3 tūkst. žmonių.

Tačiau bankas reklamos simbolikos sąsajas su katalikiška ikonografija neigė. Gruodžio mėnesį peticijos autoriams siųstoje žinutėje banko Rinkodaros ir komunikacijos padalinio vadovė Akvilė Švolkienė teigė, esą „šventieji ir religija čia niekuo dėti ir su kampanija niekaip nėra susiję“ ir reklama pasipiktinusius katalikus ragino „nesėti neapykantos.“

Atsakydama į priekaištus, kad reklamose nepagarbiai naudojami religiniai simboliai, gruodžio 18 d. A. Švolkienė portalui 15min.lt aiškino, esą kampanijoje iš tiesų naudojama priesaikos simbolika. Tiesa, paprastos interneto vaizdų paieškos pakanka norint įsitikinti, kad reklamos personažo, iš kurio širdies „trykšta“ šešiaspalvė vaivorykštė, laikysena neturi nieko bendra su įprastu priesaikos davimo vaizdavimu, užtat visiškai sutampa su katalikiška Jėzaus ikonografija.

Visgi sausio pradžioje peticijos iniciatoriams išsiųstame atsakyme bankas pakeitė savo poziciją. „Jūsų minimoje reklamoje naudojome įvairių bendrinių vaizdinių elementų koliažą, kurie atspindi išmintį, žinias, drąsą keistis, (technologinę) pažangą, atvirumą bei įvairovę,“ – rašo banko atstovė. Jos teigimu, simbolių interpretacija „labiausiai priklauso nuo individualaus reklamos stebėtojo ir jo pasaulėžiūros“.

Dabar bankas buvo kur kas atviresnis ir dėl nekomercinių reklaminės kampanijos tikslų. „(V)iliamės, kad drąsesnės reklaminės kampanijos po truputį daro mūsų visuomenę atviresne, tolerantiškesne ir pasaulietiškesne,“ – politinius banko siekius vardijo A. Švolkienė.



Susiję

Religija 3329463871028316015

Rašyti komentarą

28 komentarai

Kalbos redaktorius rašė...

„reklama pasipiktinusius katalikus ragino „nesėti neapykantos.“

Labai erzina tie žurnalistiniai rusicizmai „sėti neapykantą, sėti paniką“ ir pan. („sejat nienavist, siejat paniku“). Natūralia lietuvių kalba tai būtų skleisti, kurstyti ir dar kaip tik nori, bet kažkoks žurnalistpalaikis pavartojo tą rusicizmą ir daug kas ėmė kartoti, manydami, kad čia labai prašmatnu. Kartą spaudoje netgi esu matęs antraštę „žemai praskridę lėktuvai pasėjo paniką“; idiotizmui ribų nėra. Jeigu NS kada nors steigtų savo leidinį, reikėtų jame priimti į darbą tik tuos, kas anksčiau nėra dirbę žurnalistais ir nebuvę net arti to. Tie, kurie jau yra tai dirbę, nebesugebės rašyti be šitų posakių.

Štai, jų pačių stiliumi sakant, „bedžiau pirštu [tknul palcem] į piktžaizdę“ :)

Hm rašė...

„banko atstovai pareiškė besiviliantys, kad tokios reklaminės kampanijos padarys mūsų visuomenę „atviresnę“, „tolerantiškesnę“ ir „pasaulietiškesnę“.“

Aš tai norėčiau pareikšti besiviliantis, kad banko paskirtis yra gerai tvarkyti pinigus, o ne „daryti visuomenę pasaulietiškesnę“.

Įsivaizduokit, jei atvažiuotų gaisrininkai ir, užuot gesinę gaisrą, imtųsi ugdyti padegėliams tolerantiškesnes pažiūras. Arba nunešat laikrodį į taisyklą, o laikrodininkas, užuot jį taisęs, ima demaskuoti jūsų religinius prietarus. Ir dar „pareiškia besiviliantis“, kad po vizito į laikrodžių taisyklą tapsite pasaulietiškesnis.

Unknown rašė...

Ei jūs... (katalikai).
Kokių spalvų šviesa sklinda iš Jėzaus širdies? A !!!
Būtent, Lenkijos vėliava !!!
Kas to paveikso iniciatorė ?
Lenkė Kovalska...
----
Jaunos merginos seksualinė energija (frustrscija) sumaišyta su lenkišku patriotizmu virto vizijomis...
----
Bet ką čia kiaulėm perlus barstyti.

Anonimiškas rašė...

Ar nebandot priešingai, perlams kiaulės pakišt? :)

... rašė...

Galiu pasakyti tik viena, kol gyvas netuėsiu nieko bendra su šiuo banku.
Žmogus yra vertinamas pagal tai kokius pasirinkimus jis renkasi ir kas seka po jų. Neapsigaukite, šis bankas yra tiesiogiai priklausomas nuo Jūsų pasirinkimų.
Jūs turite laisvę rinktis - sodinti ar rauti šitą blogį.

Anonimiškas rašė...

„Banko atstovai pareiškė besiviliantys, kad tokios reklaminės kampanijos padarys mūsų visuomenę „atviresnę“, „tolerantiškesnę“ ir „pasaulietiškesnę“.“ - Neįtikėtinas įžūlumas. Bankas turėtų užsiimti verslu, kurį deklaravo užregistruodami savo veiklą Lietuvoje. O visuomenės politinio perauklėjimo misijos jie čia, tikriausiai, neregistravo? Tokiu atveju bankas turėtų būti nubaustas už nelegalią veiklą.

Nežiniukas rašė...

Pone, nebe tie laikai, kai įmonė galėjo užsiimti tik ta veikla, kuri buvo numatyta jų įstatuose.

Dabar įmonės gali užsiimti bet kokia legalia veikla, to nenurodant savo įstatuose. Ten, kur reikia licenzijos, ją pasiima, o įstatų nekeičia.

Taip, kad ta pastaba nėra savalaikė.

Anonimiškas rašė...

Bet kad tame Kowalskos paveiksle Jėzus spinduliuoja Lenkijos vėliavą ir taip laimina pilsudskiškąją Vilniaus okupaciją, nepaneigsi.

Unknown rašė...

Jėzus žydas... Izraelis... balta ir mėlyna...
Kovalska katalikė... Vatikanas... balta ir geltona...
---
Žydas Jėzus su lenkišku 'prieskoniu'...
---
Kur žiūri Vatikanas, kad tokius paveikslus sudievina, o jų autorius (-res) paskelbia šventaisiais (-mis)!!!
---
Kompromatas...
Dievas mirė... tegyvuoja dievas.

Unknown rašė...

Vatikanas privalėtų nedelsiant šitą paveikslą pašalinti iš bažnyčių.

Unknown rašė...

Jeigu pašalins, bus blogai...
Jeigu nepašalins, irgi bus blogai.
Vatikanas įvarė pats save į kampą.

Unknown rašė...

Amen.

Unknown rašė...

Teologai išsuks.

Anonimiškas rašė...

jau geriau jie užsiimtų pinigų plovimo skandalais savo kontoroje užuot mokinę visuomenę neobolševizmo abėcėlės ir iš viso - nuo kada palūkininkai esą kažkokie moraliniai autoritetai, juk visi atsimenam jau gerokai nuvalkiotą LB liemenuotojo frazę.

Hm rašė...

Taip, bankai sau prisiėmė pranašų, auklėtojų ir dvasinių mokytojų vaidmenis. Ką tik delfyje mačiau straipsnį, kaip švedbankio ekonomistė pranašavo ateitį, kokia ji bus šauni ir politiškai korektiška.

Unknown rašė...

Viename pokalbyje net pats V. Lansbergis piktinosi politkorektiškumu...
.
Deja, tik piktinosi.

Hm rašė...

O ką jis, nabagas, begali padaryti? Anūkas senelio nebeklauso.

Anonimiškas rašė...

Kai girtas litovcas litovcui į akį užvažiuoja nuo alaus energijos,tai paaky sužimba trispalvė.Geltona,žalia,raudona

Tokių trispalių vėlevėlių ant trispalvės šalies vyrų ir moterų veidų ypač padaugėja per didžiąsias religines šventas,kai vieni kitiems gerai užgėrus ,švelniai meilės linki-kumščiu į akį; šitokio meilės akto artimui padarinys, būna visiems liūdna ateities ir trispalviškai užtinusių akių vizija, ar su kai kuriems rimta viso gyvenimo prieš Dievą revizija

Anonimiškas rašė...

Pone redaktoriau, negi nesuprantat, kad žodžiai kabutėse yra citata iš banko žinutės?

Anonimiškas rašė...

Taip taip, Danske nusprendė pasityčiot iš šito paveikslo būtent dėl to, kad jis lenkiškas, ne dėl to, kad jame vaizduojamas Jėzus... Kokio naivumo reikia būti, kad taip manytumėt?

Anonimiškas rašė...

Ne taip supratote. Paveikslas tikrai yra lenkų propagandos kūrinys, užmaskuotas kaip religinis; bet to vulgaraus banko berniukai ir mergaitės šito tikrai nežinojo. Iš kurgi jie galėjo žinoti? Tiesiog nelauktai susipynė aplinkybės.

Unknown rašė...

O tai ką dabar daryti?

Kalbos redaktorius rašė...

Suprantu, bet nuo to jie erzina ne mažiau. Nors kita vertus, tokiai įstaigai toks stilius gal ir visai tinka :)

Unknown rašė...

Lenk medį kol jaunas.

Anonimiškas rašė...

Pirmiausia - ten banko šefo portretas - kaip du vandens lašai.
Antriausia - ne bankui auklėti visuomenę.
Trečiausia, bet ne paskutiniausia - banko pareiga sąžiningai aptarnauti(!) savo klientus.
Kai bankas imasi ideologijos, jis turėtų bankrutuoti. Įleisk danų kiaules į Lietuvą, tai jos ir į banką sulįs.

Anonimiškas rašė...

Tai antikultūrinis imperializmas. Kadangi turim liurbius politikus, nuo viršaus iki apačios, tai vakariečiai atneša mums savo "kultūrą", ir iš mūsų pusės jokio atsako. Milijonus metam reklamuoti Lietuvos kultūrai (?!), o adekvačios reakcijos į vakariečių kretinų pasišaipymus iš mūsų pamatinių vertybių nėra.
Jei nors vienas katalikas tame banke dar laiko savo pinigus, tai galima tokiam tik priminti/perfrazuoti: "Kaip tu nepripažinai/neapgynei manęs, taip ir aš nepripažinsiu/neužtarsiu tavęs."

Anonimiškas rašė...

Tai manau politiškai religinis Lenkijos paveikslas ir jis manau turi būti pašalintas iš bažnyčių. O "kovalskoms" manau prisižaidus kortomis, nesapnuoti religiškai politinių sapnų ir nedurninti su "širdies spinduliais" katalikų.

Anonimiškas rašė...

Boožie, kiek durnų komentarų!

item