Paskelbta peticija prieš katalikiškus simbolius pašiepiančią „Danske“ banko reklamą

Lapkričio pabaigoje Lietuvos viešojoje erdvėje paviešinta nauja „Danske Bank“ A/S Lietuvos filialo reklaminė kampanija, kurioje vaizduojama ...

Lapkričio pabaigoje Lietuvos viešojoje erdvėje paviešinta nauja „Danske Bank“ A/S Lietuvos filialo reklaminė kampanija, kurioje vaizduojama būtybė, turinti filmo „Žvaigždžių karai“ personažo Jodos galvą, tačiau visu likusiu savo įvaizdžiu primenanti katalikišką Dievo Gailestingumo paveikslo ir Švenčiausiosios Jėzaus Širdies simboliką.

Į šią reklaminę kampaniją netruko sureaguoti Lietuvos katalikai, paskelbę viešą peticiją, kurioje reikalaujama „Danske Bank“ laikytis Lietuvos įstatymų ir pašalinti iš viešų vietų katalikus žeidžiančias ir šventus simbolius niekinančias reklamas, taip pat viešai atsiprašyti už tokią provokaciją.

Kaip teigiama peticijoje, reklamose vaizduojama būtybė, nors ir turi filmo „Žvaigždžių karai“ personažo Jodos galvą, tačiau visu likusiu savo įvaizdžiu nurodo būtent į katalikišką Dievo Gailestingumo paveikslo ir Švenčiausiosios Jėzaus Širdies simboliką: „personažo kairė ranka, pridėta prie širdies, iš kurios sklindantys spinduliai nukopijuoti nuo garsiojo Dievo Gailestingumo paveikslo, o iškelta dešinė ranka laimina taip, kaip ikonografijoje vaizduojamas pasaulį laiminantis Jėzus Kristus. Personažo apranga – Vakarų ikonografijoje plačiai vaizduojamas rausvos ir melsvos spalvų Jėzaus apsiaustas. Reklamoje Dievo Gailestingumo spindulių spalvos pakeistos vaivorykštės spinduliais. Pastarieji, kartu su kitais kompoziciniais elementais, nukopijuoti nuo roko grupės „Pink Floyd“ albumo viršelio.“ Taip pat pastebima, jog „šiuolaikinėje visuomenėje tokia vaivorykštė, susidedanti iš šešių spalvų, pirmiausia siejama su LGBT judėjimu ir genderizmo ideologija.“

Peticijoje atkreipiamas dėmesys, kad reklamai pasirinktas būtent advento laikotarpis, kuris yra vilties, susikaupimo ir susitaikymo metas. Katalikai šiuo metu stengiasi susikaupti ir pasiruošti pasaulio Atpirkėjo užgimimo šventei. Be to, reklama rodoma Vilniaus mieste, garsėjančiame savo Dievo Gailestingumo paveikslu, parodijuojamu reklaminėje kampanijoje. Peticijos autoriai apeliuoja ir į Lietuvos įstatymus bei teigia, kad reklamos pažeidžia Reklamos bei Visuomenės informavimo įstatymuose draudžiamą religinės simbolikos naudojimą.

Visą peticijos tekstą galite rasti čia: www.katalikupeticija.lt




Susiję

Religija 3400014834727031495
item