D. Trumpas: federaliniai pastatai gali būti tik klasikinės architektūros

JAV Prezidentas Donaldas Trumpas praėjusį pirmadienį pasirašė vykdomąjį nutarimą, reikalaujanti federalinius pastatus statyti tik klasikinės...

JAV Prezidentas Donaldas Trumpas praėjusį pirmadienį pasirašė vykdomąjį nutarimą, reikalaujanti federalinius pastatus statyti tik klasikinės JAV architektūros stiliumi.

Praėjus dešimtims metų modernizmo, brutalizmo ir dekonstruktyvizmo federalinių pastatų dizainų kūrime, D. Trumpas išleido nutarimą, pagal kurį federalinė architektūra privalo grįžti prie originalaus klasikos etoso, neoklasicizmo, art deco, Anglijos karaliaus Jurgio laikų (XVIII a.), graikų atgimimo ir secesinės architektūros, kuri buvo mėgiama daugumos JAV Tėvų kūrėjų.

„JAV Tėvai kūrėjai norėjo, kad Amerikos viešieji pastatai įkvėptų amerikiečius ir padrąsintų pilietinių dorybių puoselėjimą”, – rašoma nutarime. – „Prezidentas Džordžas Vašingtonas ir valstybės sekretorius Tomas Džefersonas sąmoningai modeliavo pačius svarbiausius pastatus Vašingtone pagal klasikinę senovės Atėnų ir Romos architektūrą. Jie stengėsi naudoti klasikinę architektūrą, kad vizualiai sujungtų mūsų šiuolaikinę Respubliką su ankstesniais demokratiniais laikais senovėje, primindami piliečiams ne tik jų teises, bet ir pareigas išlaikant ir įamžinant valstybės institucijas”. 

„Vadovaudamasis šių dviejų įkūrėjų vizija, Pierre'as Charlesas L'Enfantas suprojektavo šalies sostinę kaip klasikinį miestą”, - tęsiama įsakyme. „Jo miesto pažadą įvykdė 1902 m. McMillano planas, sukūręs „National Mall“ ir „Monumental Core “, kokius mes juos žinome.”

Įsakyme pažymima, kad praėjusio amžiaus viduryje federalinė vyriausybė pradėjo pakeisti „tradicinius dizainus į modernistinius naujiems projektams“ ir nustojo skatinti klasikinę architektūrą.

„Nauji pastatai svyravo nuo neišskirtinių iki projektų, kuriuos net ir GSA (angl. General Services Administration) pripažino visuomenei nepatraukliais“, - teigiama įsakyme. - „Vašingtone nauji federaliniai pastatai akivaizdžiai prieštaravo esamai klasikinei architektūrai”.

Konkrečiai, įsakymas kritikuoja modernistinius Huberto H. Humphrey Sveikatos ir Žmogiškųjų paslaugų departamento, Roberto C. Weaverio apgyvendinimo ir miesto plėtros pastato, San Francisko federalinio pastato, Salt Lake Sičio federalinio teismo rūmų ir George'o C. Youngo federalinių teismo rūmų architektūrą.

„Susidariusi federalinė architektūra kartais daro įspūdį architektūros elitui, bet ne Amerikos žmonėms, kuriems pastatai skirti“, - nurodoma įsakyme. - „Daugelis šių naujų federalinių pastatų net nėra akivaizdžiai identifikuojami kaip pilietiniai pastatai”.

Nurodoma, kad ateityje statomi federaliniai pastatai turės atitikti klasikinius architektūros kodus ir tradicinį jų aplinkos pobūdį:

„Laikas atnaujinti federalinės architektūros politiką, siekiant išspręsti šias problemas ir užtikrinti, kad architektai, projektuojantys federalinius pastatus, tarnautų savo klientams, Amerikos žmonėms. Nauji federalinių pastatų projektai, kaip ir Amerikos pamėgti žymūs pastatai, turėtų pakelti ir pagražinti viešąsias erdves, įkvėpti žmogaus dvasią, paaukštinti Jungtines Valstijas, atkreipti visuomenės pagarbą ir prireikus gerbti regiono architektūros paveldą. Jie taip pat turėtų būti aiškiai atpažįstami kaip pilietiniai pastatai ir turėtų būti parinkti dalyvaujant vietos bendruomenei. 

Klasikinė ir kita tradicinė architektūra, praktikuojama tiek istoriškai, tiek šių dienų architektų, įrodė savo sugebėjimą atitikti šiuos projektavimo kriterijus ir labiau nei patenkinti šių dienų funkcinius, techninius ir tvarius poreikius. Reikėtų skatinti juos naudoti, o ne atkalbėti. 

Skatinant klasikinę ir tradicinę architektūrą, neatmetama galimybė naudoti daugumą kitų architektūros stilių, kur tinkama. Tačiau reikia pasirūpinti, kad visi federalinių pastatų projektai gerbtų plačiąją visuomenę dėl jų grožio ir vizualaus Amerikos idealų įkūnijimo.”

Įsakymas taip pat taikomas esamiems federaliniams pastatams, kurie bus atstatyti ar pertvarkyti, ir reikalaujama, kad bendruomenės nariai dalyvautų, kai architektai svarsto projektą.

Įsakymo priėmimo dieną bus įsteigta komisija, vadinama Prezidento taryba dėl federalinės pilietinės architektūros tobulinimo, siekiant užtikrinti, kad būtų tinkamai laikomasi įsakymo nuostatų.

Kai federaliniuose pastatuose svarstomi ne klasikiniai architektūros stiliai, įsakyme reikalaujama pranešti prezidentui, taip pat reikalaujamas „išsamus paaiškinimas, kodėl administratorius mano, kad tokio dizaino pasirinkimas yra pagrįstas, ypatingą dėmesį skiriant tam, ar toks dizainas yra toks gražus ir taip pat gerai kaip alternatyvos atspindintis amerikietiškosios savęs valdymo sistemos orumą, verslumą, veržlumą ir stabilumą”.

Nacionalinė pilietinio meno draugija (NCAS) gyrė Trumpo įsakymą, tačiau kaip pavėluotą.

„Amerikiečiai jau seniai suprato, kad klasikinė architektūra yra ne tik graži, bet ir įkūnija pagrindines mūsų atstovaujamosios vyriausybės vertybes”, - NCAS prezidentas Justinas Shubowas. „Tokie išskirtiniai ir įkvepiantys pastatai mus sieja su mūsų paveldu ir yra susiję su tęstinumu, lygybe ir atvirumu, būtinu veikiančiai respublikai“.

iš anglų kalbos vertė Karolis Beinoravičius



Susiję

Pasaulis 4696937783238155668

Rašyti komentarą

7 komentarai

Hm rašė...

Prezidentas Trump'as yra tikrai išmintingas vadovas. Tikėkimės, kad dar ne viskas prarasta.

Beje, ir Lietuvai nepakenktų panašus įstatymas.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Net nežinau, kaip tą išmintingumą vertinti po šito leftistinio idiotizmo pilno išlaidų įstatymo pasirašymo: https://youtu.be/ZOy56t800xE

Hm rašė...

Hm, nežinojau šito. „Transgender education in Pakistan“? Sunku savo ausimis patikėti.

Šiaip ar taip, ačiū už nuorodą.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Man irgi keistas toks poelgis - ir, panašu, tai ne pirmas kartas: https://youtu.be/mtBO6NBc9sM?t=523

Hm rašė...

Na, net nežinau, ką ir galvoti. Gal tiesiog visa ta gigantiška biurokratijos mašina sukasi iš inercijos ir net aukščiausias vadovas negali jos sustabdyti ar nukreipti į kitas vėžes? Juk, pavyzdžiui, popiežius irgi visų kunigų ir vyskupų nesuvaldo.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Na, bet šiuo atveju nieko valdyti nereikėjo - reikėjo tik nepasirašyti.

Anonimiškas rašė...

PAstatai tik klasikinės architektūros, kongreso nariai tik baltaodžiai :D Amerikiečiai pamiršo ant ko valstybė pastatyta, ogi ant kraujo. Amerikiečiai yra banditų, prievartautojų ir kitokių nusikaltėlių palikuonys. Jau nekalbu apie tai, kad pati žemė ant kurios ši skypė stovi yra atimta jėga iš jos šeimininkų. Dievas girdi maldas ir Trumpas pagaliau dings iš posto.

item