Vytautas Sinica. Išmesto balso mitologija

Autorius yra politologas, VU doktorantas, Nacionalinio susivienijimo vicepirmininkas Artėjant rinkimams galutinai išryškėjo ir tai, kaip bus...

Autorius yra politologas, VU doktorantas, Nacionalinio susivienijimo vicepirmininkas

Artėjant rinkimams galutinai išryškėjo ir tai, kaip bus stabdomas mano atstovaujamas Nacionalinis susivienijimas (NS). Nespekuliuoju, kad sistema susitelkė prieš vieną partiją, bet tiek, kiek apskritai yra stengiamasi, jog NS nepatektų į Seimą, tai daroma ypač niekingu ir manipuliatyviu būdu. Žmones bandoma įtikinti, kad balsas už mus yra išmestas balsas, nes esą niekas nesiruošia už mus balsuoti. Vieni, kaip Rasa Ališauskienė, šį melą skleidžia sąmoningai, kiti pasigavę ir nuoširdžiai patikėję tų pirmųjų propaganda.

Kodėl būtent tokia taktika? Nes vienų partijų šalininkai yra gana abejingi, o mūsų šalininkai tvirtai apsisprendę ir juos įtikinti, kad „tas Sinica visgi šneka nesąmones“, nelabai išeina. Taigi neefektyvu įtikinėti nebalsuoti, nes esame blogi. Tačiau pasirodo perspektyvu įtikinėti nebalsuoti, nes „taip išmesite balsą“. Gerai žinoma, kad lietuviai labai bijo, kad jų balsas nueis veltui, tad šiam gąsdinimui yra jautrūs. Niekas nenorime išmesti balso. Tačiau kada jis iš tiesų išmetamas? 

Visą rinkimų laikotarpį „Baltijos tyrimai“ nuosekliai skelbė mums absurdiškus 0,2-0,6 proc. reitingus, tuo įtikinėdami, kokie beviltiški mūsų šansai. Jeigu būtų skelbę 2-3 procentus, būčiau rimtai pergyvenęs, kad šansai prasti, nes tokie reitingai galėtų būti įmanomi. Tačiau 0,2 procento yra nepilni 2500 žmonių, taigi patys partijos nariai, taigi tiesiog absurdiškas skaičius. Pernai „Baltijos tyrimai“ prieš pat EP rinkimus skelbė Radžvilo komitetui lygiai tą patį. Tačiau jis paneigė prognozes ir surinko 3,3 procento. Surinko po mėnesio kampanijos, turėdamas bent keturis kartus mažiau žmonių, bent perpus mažiau pinigų, laiko, jokio debatų eterio. Pagaliau – ir be šių žodžių autoriaus.

„Baltijos tyrimai“ pernai nieko nepasimokė ir šiemet vėl varo tą pačią propagandą. Ji vėl nepasiteisins. Tačiau būtent dėl to, kad žmonės tokiais gąsdinimais patiki, jų gali užtekti, kad pranašystė išsipildytų. Juk tokie reitingai ir „ekspertų“ valentinavičių vieši aiškinimai, jog neturime jokių šansų, yra skirti būtent tam, kad dalis žmonių patikėję apsispręstų nebebalsuoti ir būtent jų balsų, tų poros tūkstančių nesiryžtančiųjų, pritrūktų iki 5 procentų. 

Tačiau jeigu svarstote už mus balsuoti ir girdite iš TV, iš portalų ir kitur žinią, kad taip išmesite balsą, turėtumėte ne paklausyti, o susimąstyti ir net kaip reikiant įsižeisti. Susimąstyti, nes jeigu iš tiesų nebūtų daug planuojančių už mus balsuoti, niekam ir nereikėtų vargintis aiškinant, kad tai išmestas balsas. Įsižeisti, nes tai itin piliečius žeminanti žinutė. Jos esmė: jūsų balsas nieko nelemia ir nieko nekeičia. Galite jį arba išmesti, balsuodamas savo galva, arba neišmesti, jeigu balsuosite, kaip jau dabar balsuoja kuri didelė grupė. Eikite su banda arba liksite kvailio vietoje. Pagrindinė žinutė kalbose apie išmestą balsą yra tokia: jūsų balsas nieko nelemia, nebent balsuosite kaip įprasta. Tačiau laisvo pasirinkimo esmė ir yra galėti sukurti pokytį balsuojant ne taip, kaip buvo įprasta. 

Tačiau dar daugiau, niekas rimtai nesusimąsto, ką reiškia išmestas ir neišmestas balsas. Išmestas balsas tai toks balsas, kuris nieko nelemia rinkimų rezultatuose. Tačiau būtent balsas už politikus ar partijas, kurios ir taip pateks į Seimą, yra visiškai išmestas. Mūsų atveju dažnai renkamasi tarp visiškai artimo pažiūromis NS arba kompromisinio varianto, pavyzdžiui, krikdemiškų TS-LKD kandidatų. Tačiau čia balsuoti už TS-LKD kandidatus kaip tik ir reiškia išmesti balsą. TS-LKD kandidatai, esantys jų sąrašo viršuje, ir taip be jokios abejonės ir be jūsų balso pateks į Seimą. Nėra jokios reikšmės, kelintu tiksliai numeriu jie tą padarys. Todėl balsas už juos yra iš tiesų išmestas jūsų balsas, nes nieko nepakeičia. Tobula klasta yra kviesti balsuoti taip, kad jūsų balsas tik patvirtintų ir taip nulemtą rezultatą. 

Tuo tarpu balsuodami už NS, jūs galite – nors tai ne garantuota – nulemti realų pokytį, visiškai naujos partijos, kuria pasitikite (nes svarstote) patekimą į parlamentą. Ir būtent dėl to, jog patekimas yra realus, bet nėra garantuotas, jūsų balsas čia yra prasmingas ir neišmestas. Jis gali būti lemiamas. Praėjusiais metais surinkę 42 000 balsų, šiemet turime surinkti apie 65 000 ir ta linkme nuosekliai dirbome, esame daug geriau žinomi, girdimi ir pastebėti, sukūrėme eilę skyrių, vien patys nariai suaukojo partijai per 40 tūkstančių eurų nario mokesčio. Tai rodo didelį tikėjimą bendru reikalu, kurio neturi kitos neparlamentinės partijos. Neturiu abejonių, kad po praėjusių metų mūsų gautų balsų skaičius išaugs. Niekas negali pasakyti, ar to užteks 5 procentams peržengti. 

Todėl šis balsavimas, jeigu svarstote palaikyti NS, yra pilietinės ir žmogiškos drąsos reikalas. Kaip mes drįstame politinio korektiškumo ir cenzūros atmosferoje kalbėti tai, ką kalbame ir ką (kaip žinome) tyliai galvoja daugybė žmonių Lietuvoje, taip ir jūs galite išdrįsti surizikuoti. Ir ta rizika net nėra didelė. Nes balsuojant už didžiąsias partijas, kurios seniai keičiasi vietomis pakaitomis valdydamos Lietuvą, tikrai niekas esmingo pasikeisti negali. O balsuojant už mus, yra didelis šansas, jog pokyčiai ne tik įvyks, bet ir konkrečiai jūsų balsas bus lemiamas. Valatkos ir valentinavičiai labai norėtų, kad jums pritrūktų drąsos. 

Baigiant reikia pasakyti svarbiausią praktinį patarimą. Būtent dėl to, jog yra masiškai skleidžiama žinia, jog balsuodami už mus prarasite balsą, yra labai svarbu – jeigu mus palaikote – parašyti apie tai viešai. Pasidalinkite savo balsavimu socialiniuose tinkluose, parašykite, kodėl taip pasirinkote, parašykite, kaip jaučiatės, parašykite, ką reitingavote. Leiskite jus matantiems žmonėms pajusti, kad ir jie ne vieni, kad aplink juos yra daug žmonių, kurie ryžosi šiam pasirinkimui ir balsuoja už Nacionalinį susivienijimą. Pasekite Jurgos Lago, Vido Rachlevičiaus, Žydrūno Savicko, Roberto Grigo, Arvydo Janulaičio ir kitų iškilių žmonių pavyzdžiu. Psichologiškai tai labai svarbu. Net jeigu jums atrodo, kad jūsų socialinio tinklo įrašų beveik niekas nemato, nesikuklinkite, ir tam vienam artimam žmogui tai gali būti padrąsinimas. Ir to vieno artimo žmogaus gali pritrūkti iki įrodymo, kad esame pasiruošę kažką pakeisti savo valstybėje ir būti joje šeimininkais.  



Susiję

Vytautas Sinica 9006832627613226149

Rašyti komentarą

23 komentarai

x rašė...

Vaikiški pasvarstymai. Eidama į EP rinkimus, NS atstovavo vos ne visus nesisteminius, todėl ir 3,3%. Dabar rinkimai į Seimą, kur kiekvienas vadukas už save. Todel nebus čia nei 3, nei 2 proc. Ilgą laiką būdamas šiame judėjime Sinica turėjo suprasti, kad tai partija be jokio elektorato - kiek narių, tiek ir balsų. Plius narių giminės.

Gintaras59 rašė...

Ačiū, Vytautai, už šias įžvalgas. Visada reitingai meluoja prieš rinkimus, ar ne taip buvo ir su Lukašenka? Matau savo aplinkoje, kad daug žmonių jau sužinojo apie jus ir balsuos už jus. Balsuosime už Nacionalinį susivienijimą visa mūsų šeima, laikykitės savo kurso ir liaudis eis su jumis.

Vytautas Sinica rašė...

grįžkite ir parašykite tą patį komentarą savo vardu ir pavarde, tada galėsime po rinkimų pasižiūrėti, kiek buvo tiesos tame, kad tik nariai ir jų giminės ir apskritai jūsų išvedžiojimuose, o jūs galėsite už tuos žodžius vyriškai (ar moteriškai?) prisiimti atsakomybę. Dabar tik laido riteris.

Pasiūlymas, beje, primygtinis. Nebus vardo pavardės, nebus ir tokių šmeižiančių komentarų.

Anonimas rašė...

Jau prabalsavau už Laisvės partiją, nors iki paskutinės minutės dvejojau, galvojau gal racionaliau balsuoti už Liberalų sąjūdį. Bet po to nusprendžiau kad nereikia čia per daug racionalizuoti, o reikia balsuoti taip kaip reikia. Jaučiu kad LP nustebins ne vieną politologą ir apžvalgininką.

Unknown rašė...

Ne liaudis, o tauta !!!

Unknown rašė...

Sinica, negaišk laiko mitams, bet rūpinkis STEBĖTOJAIS !!! Aišku, kad BŪTINA būti budriems ..., kad nettikėtai "neužlūžtų" kompiuteriai...

Anonimas rašė...

Draugas Sinica, liaudis su jumis !!1!

Unknown rašė...

Ne draugas, o drauge (kreipinyje).

rasa rašė...

Nesu NC narė,bet balsuoju už 7 Nr.žinau ir daugiau tokių Lietuvoje ir Europoje gyvenančių žmonių.

Ramune rašė...

Tikrai labai reikalingas Nacionalinio susivienijimo narių balsas ateinančiame seime. Liūdnokai jis atrodo iš sisteminių partijų perspektyvos. Koalicija Liberalai+socdemai+konservatoriai laikosi linijos prieš šeimą, o kita koalicija valstiečiai+ darbo partija+lenkų rusų aljansas nevisai aiškūs ryšiai su kaimynais. Tai labai svarbu būtų, kad nors keli patekę NS nariai į seimą neleistų nei vieniems , nei kitiems šeimininkauti be garsiai išsakytos racionalios kritikos. Balsuoju už 7 nr-NACIONALINĮ SUSIVIENIJIMĄ.

piktas rašė...

Bijau, kad ponas X bus teisus.Dėl nesisteminių vieningo balsavimo per praeitus prezidento ir EP rinkimus.O, kaip bus per šiuos rinkimus, kur nėra vienybės patriotų fronte, nežinome niekas. Ir man, keistas toks p.Sinicos reagavimas-reikalavimas vardo ir pavardės? Siūlyčiau pasiauginti storesnę odą, nes jei toliau tęsite politiko karjerą jos prireiks. Sakote "nebus šmeižiančių komentarų"? Tai,jūs užsiimsite cenzūra? Tuome kyla klausimas kuo jūs pats skirsitės nuo jūsų aršiausių oponentų?

Nežiniukas rašė...

Yra žmonių, kurie netiki, arba čia atėję kelti sumaištį, būk tai už Nacionalinį susivienijimą balsuos tik pats Radžvilas ir Sinica.

Kiti žmonės skaito ir nors galbūt tais išvedžiojimais netiki, bet jų pasąmonė yra veikiama. Tuomet ir aš įkišiu savo trigrąšį:

Kažkada seniai buvo LOGIN konferencija. Ir šalia kitų minčių buvo tokia mintis: ne dideli ėda mažesnius, bet greitesni lėtesnius.

O tam pailiustruoti yra begalė istorinių pavyzdžių:
1. Kaip rašoma Senąjame Testamente, Dovydas, apsiginklavęs tik laidyne, sugeba nugalėti puikiai apsiginklavusį Galijotą.
2. Aleksandras Makedonietis, su tokia savo armija pagal skaičių, buvo tiesiog avantiūristas, eidamas prieš persų Darijaus armiją. Aleksandras Makedonietis neturėjo net teorinių galimybių laimėti. Tačiau genialios strategijos dėka ir dėl susiklosčiusių aplinkybių jis persų armiją nugalėjo ir išgarsėjo kaip puikus karvedys.

Na, ką čia mes tik apie gilią senovę:
3. Kokius šansus Sąjūdis turėjo galimybę kovoti prieš Komunistų partiją, būnant Tarybų sąjungoje? Labai menkus. Ar Sąjūdis laimėjo?
4. Tuo metu kai stambi kompiuterių gamybos kompanija Compaq buvo plačiai žinoma, toks smulkus verslininkėlis Dell savo kompiuterius surinkinėjo garaže. O po kelių metų kompiuterių kompanija Dell nupirko kompaniją Compaq.

Taigi, mažas šiandien, dar visiškai nereiškia, kad mažas ir rytoj. O tam reikia tik tiek nedaug: kad žmonės patikėtų, kad Nacionalinis susivienijimas pasiruošęs valstybėje tvarkytis taip, kaip žmonės seniai apie tai svajojo.

Ir tegul surizikuoja "išmesti veltui" savo balsą.

Pats aš irgi "veltui išmesiu" savo balsą, t.y. balsuosiu už Nacionalinį susivienijimą.

O skeptikams pasakysiu, kad nei priklausau šiai partijai (nors pagunda tapti nariu didelė), nei esu jų giminaitis, nei asmeniškai pažįstu NS vadovybę. Tiesiog pritariu nemažai žmonių, kurie sako, kad per rinkimus jau neteks rinktis iš dviejų blogybių mažesnę, o tiesiog ramia sąžine balsuoti už to vertus žmones.

x rašė...

Balsas reikalingas. Tik čia reikėjo tartis su kitais nesisteminiais dėl vienmandačių, tarkim rasti vieną kitą vienmandatę ne mieste kur NS atstovai būtų vieninteliai nesisteminiai ir išeitų į antrą turą su konservatorium. Štai ir garantuoti balsai Seime, nes konservas antrame ture prapils bet kam, net gorilai.
O koaliciją gerą nėra iš ko lipdyt. Pirmas variantas nepraeis, nes socdemai nenorės būt trečio brolio Jono vietoj dešiniųjų vyriausybėj. O LVZS+socdemai+darbo p. niekuo nesiskirtų nuo dabartinės valdžios, tai dar 4 metus valdytų "kultūros komiteto pirmininkas" su mentu demagogu.

Unknown rašė...

Valpurgijos naktis...

Unknown rašė...

Valpurgijos naktis...

Vytautas Sinica rašė...

Drausti šmeižtą nėra cenzūra, tą daro visos valstybės ir visos sveikos visuomenės - tiek įstatymais, tiek kultūrinėmis normomis. Odos užtenka. O dėl praėjusių rinkimų ir vienybės, tai Juozaitis kvietė balsuoti už Puteikį, Puteikis turėjo Guogą ir jo EP išteklius, Puidokas nuėjo į darbo partiją, Dagys dalyvavo EP rinkimuose ir ten surinko mažiau balsų už Radžvilo sąraše buvusį Dovilą Petkų, galiausiai dalyvavo, o dabar nebedalyvauja euroskeptiku laikomas Paksas, kurio balsų pasiskirstymo nežino niekas ir neverta spėlioti. Žinoma, būtų daug geriau, jeigu būtų daugiau sutarimo, bet kai kurių žmonių neadekvatus savęs vertinimas, deja, neperlipamas. Galbūt tai pasikeis po rinkimų. Bent mums tikrai tai tik pradžia.

Stinger rašė...

Reikia būti budriems - paskutiniuoju moomentu sisteminių pasamdyti rinkimų prievaizdai tikrai ieškos menkiausio preteksto pašalinti NS iš rinkimų už tariamus ,,pažeidimus''.
Galimi ir provokatorių, apsirengusių NS simbolika, pasirodymai jau tuomet, ku omet nebus galima agituoti, ir kitokie klastingi veiksmai - reikia numatyti kaip galima daugiau galimybių ir NS vadovybė turi dirbti faktiškai maksimalios kovinės parengties sąlygomis, numatant visas galimas provokacijas, bet kokkia kaina siekiant pakenkti NS.

Stinger rašė...

Ir dar: socialiniuose tinkluose tikrai pasitaikys provokacijų, o prievaizdai sisteminių apmokytus ir pasiųstus provokatorius išnaudos kaip formalų pretekstą šalinti NS iš rinkimų - reikia būti labai atidiems.

Unknown rašė...

TAIP 100 %.

x rašė...

Naivuoliai. Niekas čia nieko nešalins. Kuo daugiau tu mažų partijėlių dalyvaus, tuo mažiau balsų kiekvienai iš jų atiteks. Ir demokratiškai atrodys, ir nė viena niekur nepateks.

Stinger rašė...

Neapgausi.

Stinger rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Stinger rašė...

Šių rinkimų kampanija jau dabar vyksta ne be juridiškai ginčytinų momentų: visos žiniasklaidos priemonės jau vakar turėjo pateikti aiškiai susitemintą informaciją tokiems atvejams, jeigu prasidėtų provokacijos, išnaudojant politinių oponentų simboliką, pareiškimus socialiniuose tinkluose ir visa kita, kas gali pažeisti rinkimų įstatymą.
Kur oficialus VRK pareiškimas ir kur visa informacija kaip elgtis tiek rinkėjams, tiek partijų vadovybėms ir partijų nariams provokacijų, naudojant politinių oponentų atributiką, atvejais?
Tokio turinio informaciniai striapsniai jau dabar turi būti visų žiniasklaidos priemonių matomiausiose vietose - kodėl šitai nepadaryta iki šiol?
Ar žiniasklaidos priemonės, laiku nepateikdamos informacijos apie rinkimų įstatymų pažeidimo prevencijas, nepažeidžia įstatymų?

item