Konferencija internetu: LDK valstybės santvarka – liberali ar katalikiška?

Spalio 30 d., penktadienį, 10:00 - 13:30 val., Krikščioniškosios kultūros institutas organizuoja istorikų konferenciją tema „Lietuvos Didžio...

Spalio 30 d., penktadienį, 10:00 - 13:30 val., Krikščioniškosios kultūros institutas organizuoja istorikų konferenciją tema „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valstybės santvarka – liberali ar katalikiška? Rytų apeigų katalikų liudijimas“. Pranešėjai: doc. dr. Genutė Kirkienė, doc. dr. Artūras Grickevičius, dr. Aleh Dziarnovič (Baltarusija). 

Konferencija bus transliuojama Krikščioniškosios kultūros instituto „Facebook“ puslapyje. Klausimus užduoti bus galima „Facebook“ transliacijos komentaruose. 

Registruotis kviečiame iki spalio 29 dienos - ČIA. Užsiregistravusiems bus persiųsta konferencijos medžiaga.

Šiandien dažnai peršama mintis, kad turime būti dar liberalesni už savo neva „liberalius“ protėvius. Nuolat kartojama, kad Lietuvoje buvusį 10 „konfesijų“ sambūvį, pamirštant kad šios konfesijos turėjo skirtingą teisinį statusą. Pamirštama, kad tik katalikybė buvo valstybinė religija, kad mūsų šalyje veikė katalikiška valstybės santvarka: katalikiški įstatymai, švietimas, kariuomenės simbolika ir jos idėjinė motyvacija. 

Liberalioji istorijos koncepcija – priešingai – mums pasakoja apie realiai neegzistavusią Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę (LDK). Teigiama, kad LDK buvo „liberalizmo centras Europoje“. Kalbama apie tariamą LDK egzistavusių religijų lygybę prieš įstatymą, kurios išties niekada nebuvo. Konferencijoje sieksime sąvokoms grąžinti tikrąją prasmę, o Lietuvos istorijai – realistinį (katalikišką) jos modelį, pradėtą formuoti dar kunigo Alberto Vijūko-Kojalavičiaus SJ.

Kviečiame dalyvauti!

Susiję

Religija 1862241020946791375
item