Pakistane mirties bausme už piktžodžiavimą nuteistas krikščionis

Rugsėjo 8 dieną Lahoro miesto Pakistane teismas mirties bausme nuteisė 37 metų amžiaus krikščionį Asifą Pervaizą. Didžiausios bausmės prieža...

Rugsėjo 8 dieną Lahoro miesto Pakistane teismas mirties bausme nuteisė 37 metų amžiaus krikščionį Asifą Pervaizą. Didžiausios bausmės priežastis – islamą ir pranašą Mahometą įžeidžiančios telefoninės žinutės, kurias nuteistasis esą pasiuntęs savo buvusiam darbdaviui, kuris vėliau pateikė skundą policijai. Nuteistojo advokatas Saiful Malook, musulmonas, tvirtina, kad tai dar vienas subjektyviais motyvais pagrįstas ir melagingai sukurptas kaltinimas. Šis advokatas išgarsėjo tuo, kad sėkmingai apgynė ko gero garsiausią piktžodžiavimo prieš islamą ir pranašą Mahometą įstatymo auką – Asia Bibi. 

Asif Pervaiz tvirtina, kad buvęs darbdavys jį apkaltino piktžodžiavimu todėl, kad jis atsisakė atsiversti į islamą. Keturių vaikų tėvas yra kalinamas nuo 2013 metų. Teismo nuosprendyje nurodoma, kad jis turi sumokėti 50 000 rupijų ir kalėti dar trejus metus, tai bausmė už šventvagiškas sms žinutes, o po to turi būti pakartas. Advokatas Saiful Malook, komentuodamas bylą, nurodė daug procedūrinių ir faktinių pažeidimų. Kai kurie netgi buvo pripažinti teismo salėje, tačiau teisėjas nusprendė, kad bylą galima tęsti. 

Į Pakistano baudžiamąjį kodeksą įtrauktos normos prieš šventvagystę jau seniai yra nacionalinio ir tarptautinio dėmesio centre. Tai viena iš priežasčių, dėl kurių tarptautinėse ataskaitose Pakistanas yra viena iš priešiškiausių valstybių krikščionims ir kitoms religinėms mažumoms, teisei į religijos bei įsitikinimų laisvę. Krikščionių padėtį dar labiau komplikuoja islamiškas fundamentalizmas, kurio akyse būti apkaltintu šventvagyste jau reiškia būti vertam mirties. Per keletą normų apie šventvagystę gyvavimo dešimtmečių įvykdyta beveik aštuoniasdešimt žmogžudysčių: fundamentalistai pasikėsino ne vien prieš apkaltintus, bet ir išteisintus, esą neteisingai, asmenis, prieš juos gynusius advokatus ir teisėjus, kurie nepaskyrė mirties bausmės. Nenuostabu, kad po labai ilgo bylinėjimosi išteisinta Asia Bibi negalėjo grįžti į normalų gyvenimą ir visuomenę, turėjo būti slapčia ir su apsauga išgabenta iš šalies. 

Kaip parodė Asia Bibi atvejis, baudžiamosiomis normomis dėl šventvagystės yra lengva manipuliuoti ir pasinaudoti subjektyviais tikslais: nuo keršto iki konkurento pašalinimo. Manipuliacijos įstatymu aukomis tampa ir patys musulmonai. 

Asia Bibi bylos kontekste baudžiamosios normos dėl šventvagystės tapo politikos dalimi. Jei vienos politinės jėgos pasisakė už jų keitimą, tai kitos pažadėjo išsaugoti ir griežtai gerbti. 

Parengta pagal vaticannews.va informaciją.

Susiję

Religija 7304671739219138099
item