Aleksandras Nemunaitis. Viešieji pirkimai – problemos, piktnaudžiavimas ir galimybės

Greta naujų užsikrėtusiųjų COVID–19 skaičiaus dėmesio centre atsidūrė tyrimas ir kilę skandalai dėl valstybės apsipirkimo pavasarį, kai užkl...

Greta naujų užsikrėtusiųjų COVID–19 skaičiaus dėmesio centre atsidūrė tyrimas ir kilę skandalai dėl valstybės apsipirkimo pavasarį, kai užklupus pandemijai, valstybė ir savivaldybės puolė pirkti testus, apsaugos priemones, plaučių ventiliavimo aparatus.


Žiniasklaida skelbia, kad kovai su koronavirusu buvo sudaryta sutarčių už beveik 100 mln. eurų. Daugiau nei 90 proc. sveikatos apsaugos priemonių viešųjų pirkimų koronaviruso metu buvo daromi neskelbtų derybų būdu. Dėl to darbo ir kalbų pakanka visiems: kol vieni atlieka tyrimą ir analizuoja procesus bei padarytus sprendimus, ieško kaltų, kiti transliuoja naujausias tyrimo detales, o štai likę ne tik kalba tarpusavyje, bet ir išlieja savo nuomonę komentarų skiltyje ir socialiniuose tinkluose.

Šis pavyzdys – tik nedidelė dalis viešojo sektoriaus vykdomų viešųjų pirkimų, kurie susiduria su visa eile, mano nuomone, pasikartojančių problemų. Ar ir jūs jas pastebite?

Viešųjų pirkimų bendra vertė 2019 metais viršijo 6 mlrd. eurų. Ar viešieji finansai buvo naudojami taupiai? Ar visi sandoriai vyko skaidriai ir taip bus vykdomi ateityje? Ar turime pakankamai saugiklių tam užtikrinti ir kokių sprendimų trūksta, kad galėtume užtikrinti viešųjų pirkimų rizikų valdymui? Ar visos už minėtą sumą įsigytos prekės ir paslaugos buvo būtinos, koks buvo jų poreikis?

Dažnai viešasis sektorius vieną ar kitą problemą sprendžia tiesiog įsigydamas daiktą ar paslaugą. Nepagalvojama, kaip būtų galima problemą išspręsti kitaip, pavyzdžiui, ne pirkti, o nuomotis. Veikiama įprastais, patikrintais metodais, einama jau anksčiau pramintais takais ir prisibijoma naujų, originalių sprendimų.

Viešasis sektorius pasižymi dideliu perkančiųjų organizacijų skaičiumi: prekes ir paslaugas perka valstybės įmonės, ministerijos, savivaldybės ir joms pavaldžios institucijos, nevyriausybinės organizacijos ir kitos. Kartu su dideliu pirkėjų skaičiumi išauga ir didelė nekompetencijos ir klaidų tikimybė.

Siūlyčiau mažinti perkančiųjų organizacijų skaičių ir bent kai kurias prekes ir paslaugas pirkti centralizuotai, kad viešieji resursai būtų naudojami optimaliai ir atsakingai. Panašias Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas Seimui šiemet pateikė ir prezidentūra, siūlanti sukurti profesionalių centrinių perkančiųjų organizacijų tinklą – tai leistų optimaliai išnaudoti specialistų kompetencijas, naudoti efektyvius, geriausiai organizacijų poreikius ir tiekėjų galimybes atitinkančius pirkimo būdus, sumažinti prielaidas korupcijai ir konkurencijos ribojimams.

Dar vienas prezidento siūlymas, mažinant perkančiųjų organizacijų skaičių, yra nedidelių perkančiųjų organizacijų, per metus tokiems pirkimams skiriančių iki 30 tūkst. eurų, atleidimas nuo prievolės organizuoti viešojo pirkimo konkursą.

Didžioji dalis perkančiųjų organizacijų prekes ar paslaugas rinkosi paprasčiausiu būdu – pagal mažiausią kainą. To priežastis – paprasta ir akivaizdi – perkančios organizacijos bijo suklysti. Deja, ne visada už mažiausią kainą gaunamas optimaliausias variantas, tad kaip vieną iš sprendimo būdų, išgyvendinant ydingą mažiausios kainos kriterijų, matau pirkimus, paremtus ekonominio naudingumo kriterijumi. Jį 2018 metais savo pirkimuose taikė 21 proc. pirkimų valdytojų (2017 m. – 17,8 proc., 2016 m. – 16,2 proc.).

Kaip paskatinti perkančiąsias organizacijas dažniau rinktis ekonominio naudingumo kriterijų? Mokyti jį taikyti – pirkimų specialistams svarbu susipažinti ir įsigilinti į skirtingas metodikas, tam reikalingi mokymai ir dalinimasis gerąja praktika.

Ar pastebėjote, kad dalis viešųjų pirkimų vykdomi be konkurso? Tokiais atvejais neretai valstybės įmonės ir savivaldybės užsako prekes ar paslaugas, kurias teikia šių įmonių kontroliuojamos bendrovės. Pasitvirtina vis daugiau įtarimų, kad tokiais sandoriais siekiama ne efektyviausiu būdu nusipirkti paslaugas, o pridengti neskaidrią veiklą. Tai vienas iš pavyzdžių, kaip išpučiamos paslaugų kainos ir iškreipiama konkurencija.

Be konkurso užsakydamos paslaugas savo kontroliuojamiems ūkio subjektams, perkančiosios organizacijos dažnai nepagrįstai išpučia paslaugų kainą. Tokiu būdu antrinei įmonei sudaromos sąlygos uždirbti ir atitinkamai pagrindinė bendrovė patiria daugiau išlaidų. Tokia neskaidri veikla iškreipia konkurenciją, nes galime daryti prielaidą, kad kiti rinkos dalyviai, surengus viešųjų pirkimų konkursą, analogiškas paslaugas galbūt suteiktų pigiau.

Viešųjų pirkimų tarnybos paskelbtais duomenimis, jau kurį laiką daugėja dalis „vieno tiekėjo“ (kai konkurse dalyvavęs vienintelis tiekėjas neturėjo konkurencijos) pirkimų: 2016 metais jie sudarė 42,4 proc., o pernai – jau 53 proc. Tokios situacijos – dar vienas atvejis, iškreipiantis rinką.

Į viešumą kylant naujoms istorijoms apie galimus nusižengimus vykdant viešuosius pirkimus už valstybės milijonus, pastebimas Viešųjų pirkimų tarnybos neįgalumas. Kokias galias turi institucija, turinti prižiūrėti viešųjų pirkimų procesų skaidrumą?

Deja, bet šioje vietoje seka nusivylimas mūsų teisine sistema, nes Viešųjų pirkimų tarnyba, net pastebėjusi pažeidimą, neturi teisinių priemonių uždrausti toliau vykdyti pasirašytą sutartį. Prezidentūros siūlyme numatyta, kad būtent Viešųjų pirkimų tarnyba, turinti visas reikalingas kompetencijas, ikiteismine tvarka spręstų ginčus tarp tiekėjų ir perkančiųjų organizacijų dėl vykdomų viešųjų pirkimų. Pagal naująją tvarką tokie ginčai būtų sprendžiami greičiau ir efektyviau, be to būtų sumažintas teismuose nagrinėjamų ginčų skaičius. Ar bus priimti siūlomi pakitimai, pamatysime jau netrukus.

Vis didesnę dalį žiniasklaidos eterio užima priešrinkimiai debatai. Neabejoju, kad kandidatai nekart sulauks klausimo, ką jie būtų darę geriau, akis į akį susidūrę su pandemija, kokias konkrečiai priemones taikytų ir pan. Nuo pavasario matėme daug užsienio pavyzdžių, jau galime matyti kokios strategijos ir priemonės suveikė. Taip ir su viešaisiais pirkimais – turime puikių užsienio šalių pavyzdžių, kaip tvarkytis su viešaisiais finansais. Mokykimės ir pritaikykime sau tokias priemones, kurios veiks efektyviai bei teiks didžiausią naudą, leidžiant Valstybės finansus.



Susiję

Nacionalinis susivienijimas 852293274642234030

Rašyti komentarą

15 komentarų

Unknown rašė...

Tuščias plepalas !!!!!!
Gaila laiko !
.
Vietoj to kad dėstytų kaip Covid-19 panaudojamas pasaulio performavimui (į blogąją pusę), ir kaip Lietuvai suktis globalistų PRIMETAMAME marazme, tuščiai drebina orą.

Unknown rašė...

Internetas knibžda nuo busimo čipavimo ir su tuom siejamo G5 ryšio. Tik nereikia čia kaišioti "plokščiažemoninkų", ar kitokių "aysilupėlių". Tema labai rimta (!), o radžviliniai demonstruoja visišką neįgalumą. Po rinkimų jūs Seime... formuojate Vyriausybę... ir neturite jokio aiškumo kaip elgtis tautai, kaip tvarkysis Lietuva...
.
Ar jūs glušų kompanija, kad nieko negebate aiškaus pasakyti svarbiomis gyvenimiškomis temomis, tik filosofuoti... ir nieko, NIČNIEKO praktiško.
.
Panašu, kad su jumis pagreitintas amen.

Sėlis rašė...

Eik pailsėti, žmogau...

Unknown rašė...

O tu žmogeli galėsi ilsėtis spalio pabaigoje, kai pamatysi galutinius rinkimų rezultatus...

Unknown rašė...

Sveiki, draugai, gerai, kad ketinate perskaityti šią temą, nes tai pasirodys kaip gera jūsų ar jūsų pažįstamo gyvenimo pokyčių patirtis. Kyla klausimas, ar turite sunkumų, ar norite įprasminti savo gyvenimą, ar sergate kokia nors liga, tai yra jūsų galimybė įsitikinti, kad jūsų problemos išspręstos, susisiekite su didžiuoju burtų šaukliu dr. Ajayi el. Paštu: drajayi1990 @ gmail.com arba „Viber WhatsApp“: +23487084887094 Jis taip pat specializuojasi šiose srityse
(1) Grąžinkite buvusią žmoną ar vyrą.
(2) Burtai laimėti milžinišką loteriją
(3) vaistažolės pastoti
(4) Darbo paaukštinimo burtas.
(5) stebuklingo rašiklio užkalbėjimas, norint sėkmingai išlaikyti egzaminą
(6) Būrimas laimėti bet kurią teismo bylą
(7) ir daugiau, tiesiog susisiekite el. Paštu: [email protected] arba „Viber“ arba „WhatsApp“ numeriu: +2347084887094

x rašė...

Kada čia ilsėsies, kai Sorošas jau čipsą į prie subinės lituoja, o neokomunistai 5G antenas kelia.

Sembas rašė...

-> Uknown 22.31

Klysti. Tada bet kokiu atveju viskas tik prasidės. Tu man jau matytas.
Kliūna kad vatinių firmos glemžiasi ES mokesčių mokėtojų pinigus? Palauk, čia dar ne tokių naujienų bus.

Stinger rašė...

Ko staugi, kremlini? Nori, kad būtų įvardinti dar keli KGBistai?

Unknown rašė...

Landsberginis bezdalas. Fu...

Unknown rašė...

Jau 30 m. laukiu, ir sulaukiau - kaip tikrieji patriotai aplibdomi "kreivom" etiketėm, o visokie marazmatikai visapusiškai tarpsta.

annonymous rašė...

Noriu pasinaudoti proga ir padėkoti puikiam vyrui, vadinamam dr. Ajayi, kuris yra burtų liejėjas, o jo darbas yra labai efektyvus. Jis padėjo man po metų ir kelių mėnesių išsiskyrimo susigrąžinti savo vyrą, perduodamas jam burtų galias. jo didieji protėviai, mano vyras paliko namus palikdamas mane ir abu mūsų vaikus vienus be jokio paaiškinimo, aš maldavau jo grįžti namo, bet jis manęs neklausė, aš net nuėjau pas jo šeimą, bet jis taip pat davė jiems kurčią ausį , tada kažkas man įstrigo, kad tai nėra įprasta, aš visur ieškojau pagalbos, kol tikėjimo dieną perskaičiau ponios, vadinamos Marija, liudijimą, ji paaiškino, kaip burtų leidėjas daktaras Ajayi padėjo jai susigrąžinti savo vyrą ir nutraukė jo kontaktą i paėmė numerį ir parašė daktaras Ajayi. Aš paaiškinau savo situaciją, o jis man liepė nesijaudinti ir pasakė, ką reikia daryti, kad mano vyras grįžtų namo, po kelių dienų mano vyras paskambino man į telefoną ir atsiprašė tą pačią dieną, kai jis grįžo namo, o mes gyvename laimingai. Jei jums reikia bet kokių problemų burtininko pagalbos, susisiekite su dr. Ajayi „Viber“ / „WhatsApp“: +2347084887094 arba el. Paštas: [email protected], kad gautumėte greitą sprendimą.

Sėlis rašė...

Vatnikai patriotai? Nebent Rusijos, ne Lietuvos.

Anonymous rašė...

Aš beveik pasidaviau gyvenime, kai mano vyras pasakė, kad nori skyrybų, nes tai mane nustebino. Aš paklausiau jo, kokia problema, bet jis tiesiog pavargęs ir dabar domisi kita moterimi, tada mano instinktas man pasakė, kad kažkas negerai su juo, nes tai yra taip neįprasta, draugė supažindino mane su galingu vyru, vadinamu dr. Ajayi, ji man pasakė, kad jis yra tas žmogus, kuris po 2 metų skyrybų grąžino savo vyrą namo, aš parašiau burtų ratuką ir paaiškinau savo situaciją jam jis pasakė, kokia yra problema ir ką reikia padaryti, kad mano vyras persigalvotų dėl skyrybų, aš vykdžiau daktaro Ajayi nurodymą ir per dvi dienas pradėjau patirti savo vyro gėrį ir jis pasakė man jis nenori skyrybų, bet nori praleisti likusį gyvenimą su manimi. Jei susiduriate su bet kokia situacija, kurios jums nepatinka santuokoje ar santykiuose, susisiekite su dr. Ajayi savo „Viber“ arba „Whatsapp“ numeriu: +2347084887094 arba el. Paštu: [email protected]

Viešai rašė...

Viešieji pirkimai turėtų ir būt vieši, kad visi galėtų juos matyt, prieit, pasakyt ir parašyt savo nuomonę. Turėtų būt portalas panašiai toks kaip naujienų - pirkimas, jo vertinimas, ir galimybė parašyt ar jisai skaidrus, ar teisingas ir panašiai

Anonymous rašė...

Esu vedęs vyras, turėjęs nesusipratimų su žmona, nes mums nepavyko pagimdyti vaiko. Buvau apakęs ir ištiko prievarta prieš savo žmoną, sakydama jai, kad ji yra visko priežastis. Tačiau niekada nežinojau, kad mano šeimos problemos priežastis yra kažkas kitas. Vieną dieną galvojau apie dalykus ir paskambinau savo žmonai, kad paklausčiau, iš kur kyla mūsų problemos. Ji niekada nežinojo, ką pasakyti, aš, būdamas vyras, nebegalėjau to pakęsti, todėl paaiškinau dalykus draugui, kuris supažindino mane su dvasingu žmogumi, vardu daktaras Ajayi, kuris man pateiks sprendimą, kurio gyvenime nesigailėsiu. . Susisiekiau su dvasininku, paaiškinau jam savo situaciją ir jis papasakojo reikalingus dalykus, reikalingus aukai. Po mėnesio darbo mano žmona pastojo ir aš tuo labai jaudinausi, nes būtent to laukiau, dėkoju gydytojui AJAYI už puikų darbą, kurį jis padarė mano šeimai. Nesidrovėkite savo gyvenimo problemų, susisiekite su Dr Ajayi per Viber / Whatsapp: +2347084887094 arba el. paštu: [email protected]

Taip pat galite susisiekti su juo dėl šių burtų

meilės burtai
loterijos burtas
keršto burtai
apsaugos burtas
ir bet koks kitas dalykas, sukeliantis jums problemų gyvenime

item