Tony Perkins. Translyčių paauglių revoliucija

Keira Bell niekada nesusigrąžins savo vaikystės. O jos randais pažymėtas kūnas jai kasdien primena: „Gyvenu pasaulyje, kuriame nepritampu ...


Keira Bell niekada nesusigrąžins savo vaikystės. O jos randais pažymėtas kūnas jai kasdien primena: „Gyvenu pasaulyje, kuriame nepritampu nei kaip vyras, nei kaip moteris. Esu įstrigusi tarp dviejų lyčių. Būdama dvidešimt trejų Keira savo gyvenimą paskyrė tam, kad apsaugotų paauglius nuo tokių pačių klaidų. Pirmas žingsnis to link – ieškinys atsakingai klinikai.


K. Bell buvo dar vaikas, kai įžengė į Anglijos kliniką Tavistock ir pareiškė, kad nori būti berniuku. Klinikos personalas nei nesumirksėjo. Nepaisant to, kad jai vos buvo prasidėjusios menstruacijos ir nebuvo atliktas joks kitas tikras psichologinis įvertinimas ar terapija, klinika jai skyrė brandą stabdančius medikamentus, kas galutinai sužlugdė jos gyvenimą.

„Mano teiginiai turėjo būti kvestionuojami. Manau, tai būtų padarę didelį skirtumą“, – K. Bell sakė teisėjams.   

Jeigu suaugęs žmogus būtų pasivedėjęs ją į šalį, pakalbėjęs apie jos jausmus, galbūt viso to nebūtų nutikę.

Vos mergina pradėjo vartoti medikamentus, jos kaip jaunos moters vystymasis sustojo. „Patyriau į menopauzę panašius simptomus. Mane kankino karščio bangos, sunkiai užmigdavau, praradau lytinį potraukį. Man buvo paskirtos kalcio tabletės, kadangi susilpnėjo kaulai. Mano kūne siautė moteriški hormonai ir staiga ant jų tarsi kas uždangą būtų užmetęs. Jaučiausi siaubingai“, – pasakoja K. Bell.   

Praėjus trims metams, po to, kai jai nemokamai (valdžios dėka) buvo pašalintos krūtys, ją užliejo gniuždantis apgailestavimas. Ji atsitiktinai rado labdaros organizacijas ir advokatus, kurie jauniems žmonėms padeda atitaisyti žalą.  

K. Bell išgarsėjus dėl bandymo priversti kliniką prisiimti atsakomybę, su ja susisiekė „šimtai jaunų suaugusiųjų“, kurie norėtų būti nežengę tokiu keliu. „Gydymas jų problemų neišsprendė.“

JAV kova dėl brandos blokatorių ir translytiškumo šalininkų tebėra arši. Aštuonios valstijos bando nustatyti tam tikrus amžiaus limitus šiems medikamentams – tokius paauglius kaip K. Bell tai apsaugotų nuo metų metus trunkančios agonijos. Žurnalo The Wall Street Journal žurnalistės Abigailės Shrier teigimu, politikai buvo priversti įsitraukti todėl, kad „to sąžiningai nepadaro mokslininkai“.

Viename interviu ji teigė: „Aš žurnalistė, ne aktyvistė. Mano darbas nėra sustabdyti brandos blokatorių paskyrimo vaikams. Mano darbas yra pasakyti tiesą. Šiuo atveju ji tokia, kad nepakankamai žmonių sako tiesą. O tiesa tokia – mes net neįsivaizduojame, koks šių medikamentų ilgalaikis efektas.“

Politinei kairei skubant blokatoriais prigirdyti vaikus ir juos įkalinti šiame gyvenimo būde, milžiniški kiekiai šių vaistų buvo išrašyti net nesusimąsčius apie ilgalaikes pasekmes.

„Pamatysime daug bylų, nes gydytojai užsiima aktyvizmu, o ne gydymu […] Blokatorių dėka aštuonmečiai, devynmečiai, dešimtmečiai nepraeina normalios brandos. Lytiniai organai išlieka tokio paties dydžio ir išsivystymo kaip mažo vaiko. Jie negalės patirti orgazmo ir gali visam laikui likti nevaisingi. Jau nekalbant apie šių hormonų poveikį smegenims. Tai yra eksperimentas, kurio ilgalaikis poveikis nežinomas. Ir pacientams apie tai nepatariama“, – teigia K. Bell.   

O kas, jei už šių medikamentų slypi psichinės sveikatos problemos, apie kurias niekas nežino? Kai vaiko, susiduriančio su depresija, bipoliniu sutrikimu ar net autizmu (kas būtent kartais ir yra besikreipiančioms mergaitėms), smegenis užpuola šie hormonai, „galime tik spėlioti, ką tokia medikamentinė intervencija padaro“.

Visgi atrodo, kad niekas iš medicinos bendruomenės narių neturi drąsos visus sukviesti draugėn ir reikalauti mokslinių tyrimų šiuo klausimu – kalbant apie kitus gydymus tai būtų įprasta.

Dar didesnį susirūpinimą kelia tai, kad per pastarąjį dešimtmetį JAV lyties keitimo klinikų padaugėjo nuo dviejų iki daugiau nei pusšimčio. Tačiau čia nėra įtraukta Planuotos tėvystės organizacija, kuri šiuo metu yra viena iš didžiausių lytį keičiančių hormonų tiekėjų šalyje. Taigi žudydama negimusius kūdikius ji taip pat skatina visiškai nevaisingų kartų radimąsi. Visa tai vyksta tėvus laikant nežinioje.

Dėka sveikatos apsaugos finansavimo programos Obamacare šie brangūs vaistai ir lyties keitimas kai kuriais atvejais yra visiškai nemokamas. Ar bent jau – suteikiamas minimaliomis išlaidomis.

„Taigi, staiga visa tai tapo prieinama. Gali gauti visas šias įmantrias operacijas ir tai tau beveik nieko nekainuos. Nenuostabu, kad stebime išaugusią paklausą.“

Bet tą poreikį turi tenkinti ir kitas tėvų, piliečių ir gydytojų reikalavimas – laikytis saugumo, atskaitomybės ir atsargumo. Laikas sustabdyti radikalios kairės eksperimentus su vaikais kol dar ne per vėlu – kaip kad K. Bell.


Susiję

Laisvos visuomenės institutas 2676737023937429908
item