Justas Stankevičius. FBI: didžiausia grėsmė JAV yra Kinija

Š. m. liepos 8 dieną FBI vadovas Christopher Wray savo skelbime spaudai pareiškė , jog didžiausia grėsmė JAV nacionaliniam saugumui yra...


Š. m. liepos 8 dieną FBI vadovas Christopher Wray savo skelbime spaudai pareiškė, jog didžiausia grėsmė JAV nacionaliniam saugumui yra Kinija. Jis teigė, kad „mes pasiekėme tašką, kuomet FBI kas 10 valandų pradeda naują su Kinija susijusią kontržvalgybos bylą“ bei, kad net „iš beveik 5000 aktyvių kontržvalgybos atvejų, šiuo metu vykstančių visoje šalyje, beveik pusė yra susiję su Kinija.“
Kinijos reakcija kaip ir bet kokios kitos istorijoje komunistinės šalies reakcija yra nuspėjama. Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijian tokius JAV pareiškimus vertino neigiamai, o FBI vadovo pozicijas  įvardijo kaip „pilną politiškai motyvuoto melo“ bei, kad tai prasilenkia su „faktais“. 

„Lapių medžioklė“

Savo kalboje FBI vadovas paminėjo programą, pavadintą „lapių medžioklė“, kuriai, jo teigimu vadovavo pats Kinijos prezidentas Xi Jinpingas. Formaliai šia programa, kaip teigia Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijian yra skirta identifikuoti Kinijos piliečius nusikaltėlius, kurie sugebėjo išvengti įstatymo raidės Kinijoje ir pasislėpė JAV. Tačiau FBI vadovas patikino, jog čia „mes kalbame apie politinius konkurentus, disidentus ir kritikus, siekiančius atskleisti didelius Kinijos žmogaus teisių pažeidimus“. Į šią kategoriją papuola žmonės, kurie protestuoja Hong Konge ar, kurie drįsta kritikuoti Kinijos elitą. Be to, jis pridėjo, kad „Kinijos vyriausybė nori priversti juos sugrįžti į Kiniją, o Kinijos taktika kaip tai padaryti yra tiesiog šokiruojanti“. Tačiau ne tik FBI vadovas kalba apie Kinijos grėsmę.

JAV veiksmai prieš Kinijos espionažą 

Radikali ir priešiška Kinijos politika saugumo klausimais išprovokavo atitinkamas reakcija. Pirmą kartą JAV istorijoje Kinijos komunistų partijos nariams buvo įvestos sankcijos JAV dėl rimtų etninių mažumų teisių pažeidimų Kinijoje. Tai reiškia, jog Kinijos komunistų partijos nariai, papuolę į sankcijų sąrašą nebegalės naudotis savo turtu JAV ar dirbti su JAV kompanijomis. Be to, JAV valstybės sekretorius Michael Pompeo atėmė galimybę minėtiems pareigūnams atvykti į JAV. 
Šalia to, JAV valstybės sekretorius ragina užblokuoti jau ir Lietuvoje populiarią „TikTok“ programėlę, kadangi ši programėlė galimai nutekina asmeninius duomenis Kinijos vyriausybei.

Pumpuojama propaganda JAV studentams

Vakarų Europoje ir JAV Kinijos liaudies respublika yra įsteigusi Kinijos kultūros centrus, kurie yra žinomi „Konfucijaus instituto“ vardu. Formaliai, ši „institucija“ supažindina vakariečius su Kinijos kultūra ir kalba mokyklose ir universitetuose. Smalsu, kokios pasakojimo linijos laikosi Konfucijaus institutas kalbant apie daug gyvbių kainavusią Mao revoliuciją? Galimai tai yra priežastis, kodėl JAV senatas įteisino Konfucijaus aktą, kuriuo siekiama apriboti Kinijos įtaką JAV moksleiviams ir studentams per minėtą Konfucijaus institutą. Pačiame JAV senato puslapyje yra skelbiama, jog „JAV universitetuose Kinijos vyriausybė kuria savo švelniosios galios centrus per savo Konfucijaus institutus. Nors Konfucijaus institutas tarsi yra  skirtas skatinti kultūros studijas kolegijose, išties jis gauna tiesioginį Kinijos vyriausybės finansavimą ir nurodymus.“
Juokinga, tačiau Kinijos valdžia tiki, jog tiesiog pervadinus Konfucijaus institutą „kalbų mokymo ir bendradarbiavimo centru“ kažkas išties pasikeis ir, kad jie sugebės apeiti JAV senato įstatymus. 

Kinijos kompanijos, kurios turi ryšius su Kinijos žvalgyba

Š. m. birželio 12 d. JAV pentagonas išleido 20 Kinijos kompanijų sąrašą, kurios vienu ar kitu būdu yra susijusios su Kinijos žvalgyba. Pentagono sąrašas suteikia JAV prezidentui galimybę paskelbti nacionalinę nepaprastąją padėtį ir tada nubausti sąraše esančias įmones sankcijomis, jei jos veikia JAV. Tarp tokių įmonių yra ir „Huawei“, „Axios“, „China Mobile Communications Group“, „China Telecommunications“ ir „Hikvision“ skaitmeninės technologijos ir kt. 
Būtina atkreipti dėmesį, jog tai nėra nauji faktai. Dar Obamai būnant prezidentu „Huawei“ buvo kaltinama šnipinėjimo, o JAV kompanijoms buvo neleista užsiimti bendradarbiavimu su „Huawei“.

Ką tai reiškia Lietuvai? 

Nepaisant to, kad Lietuvos valstybės saugumo departamentas jau kurį laiką įvardina Kinijos grėsmę Lietuvai, ši tema nėra pakankamai girdima viešajame gyvenime, o Kinijos grėsmė yra kur kas arčiau, nei gali pasirodyti. Dar 2019 m. seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD) ir Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą dėl Kinijos informacinių ir ryšio technologijų kompanijos „Huawei“ dalyvavimo plėtojant 5G ryšį Lietuvoje, tuo tarpu VSD rimtai tyrė minėtą Kinijos įmonę „Huawei“. Galų gale yra pastebimas Kinijos veiksmų intensyvumas Lietuvoje, tuo tarpu turint omeny JAV ir Kinijos nesutarimus turime aiškiai žinoti savo poziciją, į kurią barikadų pusę mes stojame.

Susiję

Saugumo politika 4396018624946277025
item