Vygantas Malinauskas. LRT misiją keičia į ideologiją

Nežinau, kaip jums, bet man pastarojo meto LRT naujienos vis labiau primena sovietmečio laikų Panoramą. Jei sovietmečiu įsijungdavai Pano...

Nežinau, kaip jums, bet man pastarojo meto LRT naujienos vis labiau primena sovietmečio laikų Panoramą. Jei sovietmečiu įsijungdavai Panoramą, tai didelė dalis žinių iš užsienio būdavo apie tai, kaip progresyvioji visuomenės dalis aistringai protestuoja prieš „supuvusią vakarų sistemą bei sisteminį neteisingumą (nuo kurio gali išgelbėti tik socialistinė revoliucija)“, o brutali vakarų valstybių policija be gailesčio smurtauja prieš „taikius demonstrantus“. 

Žinoma, sovietinė televizija nepranešdavo žiūrovams apie riaušininkų vykdomą vandalizmą, agresyvumą bei riaušių organizatorių prieš visuomenę nukreiptą ideologinę darbotvarkę. Sovietmečiu toks šališkas bei selektyvus vakarų pasaulio vaizdavimas per valstybinę televiziją buvo suprantamas. Televizija tiesiog vykdė ideologinius visuomenės nuomonės formuotojų užsakymus.

Tačiau, regis, senų laikų „žurnalistika“ vėl sugrįžo ne į kur nors kitur, bet į nacionalinį transliuotoją. Jei žiūrėjote pastarosiomis dienomis LRT žinių laidas, turėjote girdėti apie taikius protestus, apie tai, kaip morališkai bankrutavusi vakarų policija brutaliai juos tramdo. Ir žinoma dar išgirdote apie prezidentą Trumpą, kuris nieko nedaro tik ir laukia kada galės panaudoti kariuomenę prieš taikius protestuotojus. Na, o apie riaušes, plėšikavimą, niekuo dėtų žmonių turto naikinimą, žmonių gynusių savo turtą ir viešąją tvarką žūtis nuo riaušininkų rankų, kultūros paminklų niokojimą žinoma per nacionalinį transliuotoją neišgirdote nieko konkretaus. Tik miglotas bei trumpas užuominas. 

Tiesa, kartais naujienų laidose užsimenama apie riaušes (nes šiais laikais to negali visai nuslėpti), bet LRT tai mums pateikia taip, tarsi tai būtų koks nors šalutinis nemalonus gamtos reiškinys, kuris (gera žinia) jau „savaime“ ir taip slūgsta. O jei kur pastaruoju metu (be JAV) ir pasitaiko neramumų, tai nebent Brexito šalininkų valdomoje Anglijoje. Ten (kaip birželio 8 dieną pranešė Panorama) protestuotojai vis dar susiremia su policija ir kurios premjeras Džonsonas (tas pats, apie kurį negalima pasakyti nieko gero) „kaltina dalį protestuotojų užsiimant banditizmu“. Už kadro kalbantis paslaugiai įtaigus balsas taip pat informuoja, kad „Džonsonas naudoja tokį patį terminą, kaip Donaldas Trumpas“. Ir priduria - „neaišku, ar tai padės apraminti protestuotojus“. Žiūrovui belieka tik supratingai pakinkuoti galva. Žodžiu, pasižiūrėjęs LRT naujienas supranti, kad „taikius“ protestuotojus riaušininkais ir banditais gali vadinti tik Trumpas ir į jį panašūs.

Tad nieko nuostabaus, kad jei vakar ir šiandien žiūrėjote tik LRT naujienas, jūs nieko nežinote apie sekmadienį Briuselyje vykusias riaušes, apie tai, kaip Briuselyje buvo daužomos parduotuvių vitrinos ir vagiami daiktai, apie tai, kaip Briuselio policija sulaikė 200 „protestuotojų“. Nes toks reportažas niekaip neįsipaišo į kruopščiai LRT naujienų tarnybos kuriamą naratyvą apie „taikius ir teisius protestuotojus“ ir „brutalius rasistus policininkus“. Be to, reportažas apie tai, kaip „Europos sostinės“ policija tramdo įsisiautėjusius riaušininkus gindama piliečių turtą ir viešąją tvarką galėtų mūsų žiūrovams sukelti nacionalinio transliuotojo nepageidaujamas asociacijas su JAV policijos veiksmais ginant tą pačią viešąją tvarką bei piliečių turtą. Dar blogiau, tokie reportažai padėtų žiūrovams blaiviau ir be išankstinių ideologinių nuostatų vertinti tai, kas šiuo metu vyksta pasaulyje. Bet, panašu, tai neįeina į LRT strateginius ir ideologinius planus. Neklauskite ką tie planai bendro turi su LRT misija „tarnauti visuomenei, teikiant objektyvią, patikimą informaciją“ ir su pagarba mokesčių mokėtojų pinigams ...

Šaltinis: autoriaus facebook



Susiję

Vygantas Malinauskas 192237521104483050
item