Lenkijos prezidentas prieš pakartotinius rinkimus duoda pažadą apsaugoti vaikus nuo LGBT propagandos

laisvavisuomene.lt Dorothy Cummings McLean Prezidentas Andrzej Duda (48) birželio 28 dieną sieks būti perrinktas. Viena jo kampan...


Dorothy Cummings McLean

Prezidentas Andrzej Duda (48) birželio 28 dieną sieks būti perrinktas. Viena jo kampanijos dalių – „Šeimos kortelė“, kurioje surašyta daugybė šeimą palaikančių priemonių. Viena iš manifesto paantraščių pavadinta „Vaikų apsauga nuo LGBT ideologijos“.

Šis skyrius žada „galą ideologinei LGBT propagandai valstybinėse institucijose“ ir „tėvų teisę nuspręsti, kokia dvasia ugdyti savo vaikus“. Išsakomas įsitikinimas, kad „tėvai labiausiai už visus yra atsakingi už savo vaikų lytinį ugdymą“ ir išreiškiama parama „tėvų galutiniam žodžiui dėl pasirenkamų pamokų mokykloje formos ir turinio“.

Dokumente taip pat siūloma „pagalba šeimoms, kurios nori mokyti vaikus namuose“.

Kituose „Šeimos kortelės“ skyriuose įsipareigojama skirti finansinę paramą šeimoms, pagalbą vyresnio amžiaus žmonėms ir vienišiems tėvams.

Birželio 10 dieną prezidentas A. Duda savo šalininkams sakė, kad Lenkijai labai svarbi šeima ir kad tradicinis santuokos apibrėžimas išliks.

„Šeima nusipelno ypatingos valstybės paramos,“ sakė jis. „Šeima saugo ir kuria visuomenę.“

„Mūsų tapatybė padėjo mums atlaikyti didelius sunkumus vaikystėje. Lenkiška šeima išsaugojo mūsų vertybes. Šeima yra ypatinga vertybė, kuriai reikia ypatingos valstybės apsaugos. … Santuoka yra santykis tarp moters ir vyro, tokia ji ir išliks.“

Žinomas lenkų aktyvistas „už gyvybę“ Jacekas Kotula, kuris taip pat yra pietryčių Žešuvo miesto Karpatų regiono tarybos narys, sakė „LifeSiteNews“ portalui, kad A. Duda nuoširdžiai tiki šeimos vertybėmis.

„A. Duda yra labai religingas žmogus ir niekada nepasirašys LGBT palaikančio įstatymo,“ sakė J. Kotula.

„Vyksta kova dėl Lenkijos žmonių ateities, dėl jaunosios lenkų kartos žmonių sielų. Prezidentas A. Duda, kaip ir dauguma lenkų, palaiko tradicinę šeimos formą.“

O štai A. Dudos pagrindinis konkurentas į prezidento postą, Varšuvos meras Rafalas Trzaskowskis (48), žinomas dėl LGBT programos palaikymo. Kaip meras jis jau įvedė progresyvų lytinį švietimą kai kuriose Varšuvos mokyklose.

„R. Trzaskowskis yra centristinės „Piliečių Platformos“ partijos kairiojo flango atstovas,“ portalui „LifeSiteNews“ sakė žurnalistas Krystianas Kratiukas.

„Būdamas Varšuvos meras, jis daug padarė dėl LGBT tikslų, tarp jų – pasirašė „LGBT kortelę“, suteikusią homoseksualiems žmonėms specialius hostelius, galimybę lankyti mokyklas, kuriose dėstomas jų lytinis švietimas, tolerancijos programos ir t.t.“

K. Kratiuko teigimu, „Šeimos kortelės“ pavadinimas atsirado kaip priešprieša R. Trzaskowskio „LGBT kortelei“, o A. Dudos partija „Teisė ir Teisingumas“ nori poliarizuoti viešąją nuomonę šeimos klausimu.

„Tai protingas ir geras žingsnis,“ pridėjo jis.

„Šeimos kortele“ įsipareigojama šeimoms teikti finansinę socialinę paramą, bet joje taip pat yra deklaracija, kad šeima visada yra santykis išimtinai tik tarp vyro ir moters. Tas pats parašyta ir Lenkijos konstitucijoje, kurią kiekvienas šalies prezidentas turėtų ginti.

K. Kratiuko manymu, A. Dudai reikalingas socialinių konservatorių palaikymas, nes šalyje yra „augantis nepasitenkinimas“ valdžios žmonėmis, iš dalies atsiradęs dėl COVID-19 pandemijos. Bet apklausos rodo, kad jam sekasi geriau nei LGBT aktyvistui R. Trzaskowskiui. Daugumai lenkų neįdomi „užsienietiška ideologija“, kaip tai vadina kai kurie politikai.

„Žinoma, šiandien kairieji širsta, teigdami, kad A. Duda pasirašė „Homofobijos kortelę“,“ pažymėjo K. Kratiukas.

„Bet niekam išskyrus kairįjį flangą Lenkijoje nerūpi politiniai pasisakymai apie „homofobija“, tai tikrai nėra svarbu „neapsisprendusiems“ rinkėjams.“

J. Kotula portalui „LifeSiteNews“ sakė, kad dauguma lenkų visa širdimi pritaria A. Dudos pasiūlymams, o R. Trzaskowskis remiamas dideliuose miestuose, kur žmonės mažiau religingi.

Tačiau A. Duda dar turi įtikinti „už gyvybę“ pasisakančius rinkėjus, nusivylusius valdančiosios „Teisės ir Teisingumo“ partijos neveiklumu dėl visuomenės inicijuoto eugeninių abortų draudimo. Filipas Mazurczakas, Krokuvoje gyvenantis lenkų-amerikiečių kilmės vertėjas ir žurnalistas, „LifeSiteNews“ portalui sakė, kad A. Dudą taip pat puola ir iš kitos pusės.

„Gali būti, kad A. Duda dabar meta socialinio konservatizmo kortą tam, kad patrauktų Krzysztofo Bosako rinkėjus, ar bent pasiektų, kad K. Bosakas jį paremtų per antrąjį turą,“ sakė F. Mazurczakas.

„K. Bosakas stebėtinai gerai pasirodė apklausose, dėl kurių jis pakilo į ketvirtą vietą.“

K. Bosakas (38), tradicinis katalikas, skeptiškai nusiteikęs Europos Sąjungos lyderių atžvilgiu, atstovauja nacionalistinei „Ruch Naradowy“ (Nacionalinio Judėjimo) partijai.

F. Mazurczakas sutinka, kad didžiajai daugumai lenkų LGBT programa yra nepriimtina, nurodydamas į atliktas apklausas, pagal kurias tik 27,2 proc. lenkų palaiko tos pačios lyties „santuokas“. Nors 75,8 proc. neprieštarauja civilinei heteroseksualių porų partnerystei, 50 proc. nepritaria civilinei tos pačios lyties partnerystei. Be to, 73,1 proc. lenkų nepritaria tos pačios lyties porų galimybei įsivaikinti; tik 16,7 proc. tokią praktiką palaiko.


Laisvos Visuomenės Institutas

Susiję

Šeimos politika 5042038793417736505
item