Justas Stankevičius. Ar Trumpas teisus dėl ANTIFA?

Šiandien visą Vakarų pasaulį drebina protestai, kurie buvo inspiruoti juodaodžio George’o Floyd’o mirties. Tiesa, šie protestai yra ne to...

Šiandien visą Vakarų pasaulį drebina protestai, kurie buvo inspiruoti juodaodžio George’o Floyd’o mirties. Tiesa, šie protestai yra ne tokie, kuriems teisę garantuoja normali demokratinė valstybė. Jie virto žiauriomis riaušėmis bei atviru plėšikavimu. Ieškant kaltųjų išsiskiria dvi  šios istorijos versijos: viena teigia, jog protestai yra atsakas baltųjų viršenybės šalininkams („white supremacists“), kiti – kad kraštutinė kairioji organizacija, žinoma kaip ANTIFA. Tarp pastarųjų ir JAV Prezidentas Donaldas Trumpas.

Tačiau Trumpo paskelbta žinutė nėra atsitiktinė jam būdinga provokacija. JAV generalinis prokuroras Williamas Barras JAV teisingumo departamento oficialiame puslapyje paskelbė ilgą tekstą, kuriame teigė, kad „ANTIFA ir kitų panašių grupių sukeltos riaušės ir [jų metu kilęs smurtas] yra vidaus terorizmas ir jis bus atitinkamai traktuojamas“. 

Kartais galima išgirsti priekaištų, jog tokios organizacijos kaip Kuklusklanas nėra paskelbtos grėsme nacionaliniam saugumui ir taip yra tik dėl dabartinio JAV prezidento politinių nuostatų. Tačiau ji – praeities šešėlis, šiandien nebeturintis jokios įtakos. Tuo tarpu matome, kad ANTIFA įtaka ir daroma žala JAV visuomenei ir gatvės politikai pavojingai didelė.

JAV jaunimui skirto žurnalo twitteryje teigiama, kad „ANTIFA išauga iš didesnės revoliucinės politikos, kuria siekiama sukurti geresnį pasaulį, tačiau pagrindinė jos motyvacija yra sustabdyti rasistų organizavimąsi.“ Beje, tai taip pat yra žurnalas, kuris save vadina „demokratinio socializmo čempionu“, nes „puoselėja naują jaunų kairiųjų aktyvistų kartą“. Tačiau ne tik šis paauglių žurnalas, bet ir „New York times“ skelbia panašią mintį, kad „ANTIFA nariai rengia kampanijas prieš veiksmus, kuriuos jie laiko autoritariniais, homofobiniais, rasistiniais ar ksenofobiniais“. Iš pirmo žvilgsnio, visi išvardinti dalykai yra blogi ir neturi vietos demokratinėje visuomenėje. „The Washington Post“ teigia, kad problema apskritai yra ne ANTIFA, o Trumpo gąsdinimai [jog ANTIFA yra teroristinė organizacija] yra „dėmesio nukreipimas nuo policijos vykdomo smurto“. 

Svarbu pabrėžti, kad Trumpas nėra pirmasis JAV prezidentas, kuris prakalbo apie ANTIFĄ. 2017 m. Obamos prezidentavimo metu Jungtinių Valstijų nacionalinio saugumo departamentas padarė išvadą, kad „kairiosios ANTIFA pajėgos vykdė vidaus terorizmą“. Jei du prezidentai iš skirtingų barikadų pusių skambina pavojaus varpais, galime manyti, jog problema yra tikra ir neturinti nieko bendro nei su vieno, nei su kito prezidento politiniais įsitikinimais. 

„Politico“ skelbia, kad dar Obamai esant prezidentu „iki 2016 m. balandžio mėn. valdžios institucijos manė, kad „anarchistiniai ekstremistai“ buvo pagrindiniai smurto kurstytojai viešuose mitinguose prieš įvairius taikinius. Valdžia juos kaltino dėl išpuolių prieš policiją, vyriausybę ir politines institucijas.“

Kada ANTIFA atsirado populiarioje žiniasklaidoje?

Nuo 2016 m., kuomet JAV prezidentu tapo Donaldas Trumpas, ANTIFA narių gretos pradėjo augti kaip ant mielių. Jau Trumpo inauguracijos dieną protestai peraugo į riaušes ir sprendžiant iš „aprangos kodo“ galime daryti prielaidą, jog protestuotojai yra ta pati ANTIFA grupuotė, kuri gatvėse marširuoja ir šiandien. 

Net šališka ir į politinę kairę linkusi „BBC“ teigė, kad „ANTIFA nevengia karingų protesto būdų, įskaitant turto sunaikinimą ir kartais fizinį smurtą.“ Nepaisant, kad pati ANTIFA apibrėžia save kaip „antifašistus“, ,,BBC” teigia, kad ji yra „antivyriausybinė ir antikapitalistinė organizacija, [kurios priemonės] dažnai suvokiamos kaip labiau suderintos su anarchistais nei klasikine politine kaire.“

Kai kurie autoriai teigia, kad ANTIFA nėra organizacija, nes joje nėra jokios centralizuotos valdžios ar hierarchijos, tad jos struktūra yra pernelyg amorfiška. Tačiau „Politico“ atskleidžia, kad nors ANTIFA „teigia neturintys lyderio ir jokios hierarchijos, tačiau juos stebinčios institucijos tiki, kad jos organizuojamos per decentralizuotus ląstelių tinklus, kurie koordinuoja vieni kitus.” Kitaip sakant, teigiama, kad vadinti ANTIFA organizacija yra tikslu. 

JAV žurnalistas Andy Ngô, daugybę metų tyrinėjantis ANTIFĄ, rašė, kad „ANTIFA yra „horizontaliai“organizuota, vadinasi, neturinti politinių figūrų ar vadovų. Tai jų ideologijos dalis: neturėtų būti valdžios ar valstybės. Klaidinga manyti, kad tai reiškia, kad jie neturi organizacijos. Tai yra kitokia organizacinė struktūra, prie kurios žiniasklaida nėra pripratusi”.

Svarbu atkreipti dėmesį, jog pats Andy Ngô buvo sumuštas viename iš ANTIFA protestų.  Ironiška, jog ANTIFA būdama atvira ir tolerantiška, pasauliui primušė šį homoseksualų vietnamiečių tautybės žurnalistą. Tai tik dar kartą įrodo, jog ANTIFA yra smurtinė organizacija, kuri net idėjiškai neturi nieko bendro su demokratinėmis vertybėmis. 

Žiūrint iš JAV įstatymų pusės, ANTIFA neįprasta organizacinė struktūra visiškai negelbėja jos nuo JAV įstatymų raidės. Pasak JAV įstatymus terminas „vidaus terorizmas“ visiškai atitinka ANTIFA elgesį: elgesys, kuris yra pavojingas žmogaus gyvybei, kuriuo siekiama įbauginti civilius gyventojus, bei elgesys, siekiantis paveikti vyriausybės politiką. 

Rasizmu prieš rasizmą, smurtu prieš smurtą

Objektyviai ANTIFA yra nusikalstama organizacija. Pirma, ANTIFA riaušininkai atvirai pasisako už policijos panaikinimą ar net skatina rasizmą prieš baltaodžius. „Kam rūpi, jei baltasis žmogus miršta?“ - rimtu veidu klausia protesto dalyvė Švedijoje, tokiu būdu primindama mums apie baltaodžių kaltės pasaką, kurioje baltieji yra kaltinami išnaudojimu ir vergija visose šalyse, net jei ta šalis niekada neprisidėjo prie juodaodžių vergijos. ANTIFA riaušininkai vieną rasizmo ir neapykantos formą bando pakeisti kita. 

2016 m. atliktame socialiniame eksperimente yra tiesiog puikiai parodyta, kaip juodaodžiai  skirtingai vertina pasisakymus „Black Lives Matter“ ir „All Lives Matter“. Tiesą sakant matome, kad „All Lives Matter“ potencialiai yra net pavojingas gyvybei dėl agresyviai nusiteikusių juodaodžių. Vertinant principiniu lygmeniu, šūkis „Black Lives Matter“ mažai skiriasi nuo nacių arijų viršenybės kitų tautų ir rasių atžvilgiu idėjos. Vienos gyvybės ir rasės viršesnės ir vertesnės už kitas.

Remiantis oficialia statistika, 2019 m. JAV juodaodžių populiacija sudarė 13.4% visos populiacijos JAV ir tai yra sąlyginai nedaug. Tačiau ši mažuma 2018 m. JAV įvykdė 54.9% visų žmogžudysčių. 

Kalbant apie skaičių JAV nusikaltėlių, kurie yra nušaunami policininkų, statistika ANTIFA melui taip nenaudinga: net šališka ir JAV prezidento atvirai nemėgstanti žiniasklaidos priemonė CNN teigia, kad baltaodžiai yra vidutiškai du kartus dažniau nušaunami policininkų nei juodaodžiai, nepaisant to, kad procentaliai jie padaro mažiau žmogžudysčių.

ANTIFA ir Lietuvoje

ANTIFA Lietuvoje nėra naujiena. Tai liudija kurį laiką egzistuojantis „Antifa Lietuva“ Facebook puslapis, kurį pamėgę kiti radikalūs kairieji judėjimai. 

Viena iš garsiausių ANTIFA smurto protrūkių  įvykdytas 2011 m., kuomet ANTIFA nariai buvo pripažinti kaltais už  VDU kultūros tyrimų centro doktoranto Tado Kavolio sumušimą.

Galų gale po šių metų ANTIFA protesto, Lietuvos ANTIFA puslapis Lietuvos patriotus įvardina kaip „pasimetusius piliečius“ ir išreiškia padėką proteste dalyvavusiems nariams. Bet ar įmanomas ANTIFA protestas be aukų? 

Šio protesto metu buvo užpultas Kęstutis J. Tamašauskas, laikęs plakatą prieš JAV teroristine organizacija pripažintą ANTIFĄ. Žinoma, kad užpuolikas fizinės prievartos ėmėsi be jokių klausimų ar įspėjimų. Ar tai nėra pakankamai geras pagrindas Lietuvos Respublikos tarnyboms susidomėti šios organizacijos veikla ypač turint omeny, jog apie ją pavojaus varpais skambina mums ypač svarbi sąjungininkė? 

Be to, nacionaliniam saugumui grėsmę kelia ne tik keletas smurto proveržių, tačiau ir naudojamos propagandos priemonės. Pagal LR nacionalinio saugumo pagrindų įstatymą, nacionalinį saugumą užtikrina piliečiai saugodami tautines vertybes. ANTIFA judėjimo nariai taip pat planuoja kurti savo TV kanalą ir skleidžia šios organizacijos idėjas, kurios, kaip matome iš JAV patirties yra priešiškos nacionaliniam saugumui.

Sukilimas prieš civilizaciją? 

Trumpas yra visiškai teisus teigdamas, kad ANTIFA yra teroristinė organizacija ir faktai yra prezidento pusėje. Tai sukuria puikų pagrindą įvertinti ANTIFA grėsmę mūsų pačių saugumui. 

Galų gale turime paklausti savęs, kodėl progresyviais save vadinantys asmenys turi teisę sukilti prieš pamatines civilizuotos valstybės institucijas (policija, teismai), skatinti neapykantą ir diskriminaciją rasiniais pagrindais? Negana to, visa tai pagrindžiama tik keletu tragiškų policijos klaidų, kurių rasistinė motyvacija nėra iki galo įrodyta. 

Minėtas smurtininkas Lietuvos ANTIFA protesto metu yra puikus pavyzdys, kuomet nesutinkantys asmenys yra nutildomi fiziniu ar psichologiniu smurtu. Tai tiesiogiai pažeidžia Lietuvos Respublikos Konstitucijoje nuostatą, kuri teigia, kad bet kas gali turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti. 

Galų gale akivaizdu, kad civilizuota diskusija ir debatai yra neįmanomi, jei kitokia nuomonė yra sutinkama smurtu ar cenzūra. Todėl tai dar kartą diskredituoja šią organizaciją ir rodo, jog ji fundamentaliai nesiskiria nuo jokios kitos teroristinės organizacijos: aiški dogma ir jokių civilizuotų kalbų, tik smurtas. Galų gale dabartiniai įvykiai JAV, kuriuose ANTIFA smurtauja siekiant sukelti chaosą ir paveikti politiką, tik dar kartą leidžia šią organizaciją įvardinti kaip teroristinę. Tai savo ruožtu leidžia daryti pagrįstą prielaidą, jog su ja susitvarkyti turi būti taikomi tokie patys metodai kaip ir bet kokiai kitai teroristinei organizacijai. 


Susiję

Saugumo politika 1193988470007848545
item