2020 metų Kalbos premija skiriama doc. dr. Aldonui Juozapui Pupkiui

Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija kiek vėliau nei įprastai priėmė sprendimą dėl žodžio laisvės gynėjos, labda...

Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija kiek vėliau nei įprastai priėmė sprendimą dėl žodžio laisvės gynėjos, labdaros organizatorės Felicijos Bortkevičienės atminimą įamžinančios Kalbos premijos skyrimo. Šiais 2020 metais Kalbos premija skiriama iškiliam lietuvių kalbininkui doc. dr. Aldonui Juozapui Pupkiui. Kalbos premija skirta už viso gyvenimo nuopelnus – reikšmingą indėlį į lietuvių kalbos norminimą, visuomenės švietimą ir lietuvių kalbotyros istorijos puslapių įamžinimą ateities kartoms.

A. J. Pupkis – vienas daugiausiai nuveikusių visuomenės kalbinio ugdymo organizatorių ir vykdytojų, turintis didelį autoritetą kalbininkų bendruomenėje ir visuomenėje. Į lietuvių kalbotyros istoriją jis įėjo kaip lietuvių bendrinės tarties normintojas, kalbos kultūros teorijos kūrėjas, kalbos rekomendacijų rinkinių rengėjas, vakarų aukštaičių kauniškių šnektų žodynų autorius ir bendraautoris. Kalbininko parengti Juozo Balčikonio ir Andriaus Ašmanto rinktiniai raštai, monografijos „Andrius Ašmantas: gyvenimas ir kūryba“, „Juozas Balčikonis ir didysis Lietuvių kalbos žodynas“, „Lietuvių kalbos sąjūdis 1968–1988“ – reikšmingas indėlis į lituanistinio paveldo tyrimus ir sklaidą.

Visuomenei A. J. Pupkis – šviečiamosios kalbinės veiklos dalyvis ir organizatorius, kalbos normų skleidėjas ir populiarintojas. Kalbininkas nuo pat XX a. 7-ojo dešimtmečio neatlygintinai darbavosi visuomeninėse lietuvių kalbos ugdymui skirtose organizacijose: 1968 m. – Paminklų apsaugos ir kraštotyros draugijos Lietuvių kalbos sekcijoje, 1997–2008 m. vadovavo Lietuvių kalbos draugijai. Svarbiausias ilgametės visuomeninės veikslo tikslas buvo taisyklingos ir gražios lietuvių kalbos vartojimas žiniasklaidoje, viešajame gyvenime ir akademinėje srityje. Daugiau kaip dešimtmetį A. J. Pupkis buvo Valstybinės lietuvių kalbos komisijos narys, šiuo metu yra Lietuvių kalbos draugijos garbės pirmininkas.

Žodžio laisvės gynėjos, labdaros organizatorės Felicijos Bortkevičienės (1873–1945) atminimą įamžinanti Kalbos premija skiriama už reikšmingą, neatlygintinai atliekamą lituanistinę veiklą Lietuvos ir užsienio šalių piliečiams, organizacijoms ar institucijoms.

Susiję

Kalbos politika 6164163844991341730
item