Žydrūnas Savickas. „Negerbiame savęs kaip valstybės“

lsveikata.lt nuotrauka  www.respublika.lt Karai feisbuke - jokia naujiena. Šiandien tapo įprasta viešojoje virtualioje erdvėje plūsti...

lsveikata.lt nuotrauka 
www.respublika.lt

Karai feisbuke - jokia naujiena. Šiandien tapo įprasta viešojoje virtualioje erdvėje plūstis, tyčiotis, kalbėti žargonu, piktai ir agresyviai. Ir toną, deja, neretai duoda į autoriteto ar teisuolio vaidmenį įsijautę žinomi visuomenėje žmonės. Neseniai žurnalistas Andrius Tapinas, jo feisbuko sekėjai užsipuolė Lietuvos galiūną, stipriausiu pasaulio žmogumi tituluojamą Žydrūną Savicką, kuris išdrįso nuo patyčių ginti Lietuvos prezidentą. Dviejų žinomų vyrų žodžių karas tapo pretekstu pakalbėti apie patyčias socialiniuose tinkluose.

Viskas prasidėjo nuo A. Tapino įrašo feisbuke apie tai, kad viešėdamas Nidoje prezidentas Gitanas Nausėda sutiko 11 metų berniuką, kuris paklausė, kodėl prezidentas toks aukštas. „Iš vienos pusės - sunku išlaikyti bokalą, nes rankos kreta iš juoko. Iš kitos pusės - šalies vadovas tampa savo paties parodija“, - ironizavo žurnalistas. Gausus jam pritariančių selebričių-komentatorių choras smaginosi „prezidento ir berniukų tema“. O kai Ž. Savickas užsistojo prezidentą pareikšdamas, kad „gerbti Nepriklausomos Lietuvos prezidentą tokiems žmonėms yra nesuprantama, nes prezidentas ne Sorošo idėjoms atstovauja“, prasidėjo Ž. Savicko puolimas.

Tiesa, raudona skepeta tapo ir tai, jog garsus sportininkas priminė A. Tapino tėvo Laimono Tapino, sovietinių laikų nomenklatūros atstovo, nuopelnus. A. Tapino sekėjai komentaruose žodžių nesirinko: išpampęs, steroidinis, nuo sporto pažeistomis smegenimis ir t.t. Kai kuriems taip susisuko protas, kad tame komentarų sraute prabilta ir apie sukurtą virusą, ir apie tai, jog kažkas kažkam „pastatys 5G bokštą prie namų“ ir dar daug visokiausių dalykų.

Žodžiu, A. Tapinas, pavadinęs Ž. Savicką melagiu ir menkysta, pareikalavo atsiprašyti. Pastarasis pirmiausiai pasiūlė atsiprašyti prezidento.

- Pagarba jums, išdrįsusiam socialiniuose tinkluose ginti Lietuvos prezidentą, iš kurio viešai pasityčiota. Ugnį iššaukėte į save. Kas paskatino tai padaryti, juk žinojote, jog pasipils užgauliojimai? - paklausėme Žydrūno Savicko.

- Aš gana daug laiko praleidžiu socialiniuose tinkluose ir matau, kad čia neretai tiesiog skatinamos patyčios. Žmonės ne diskutuoja dėl nuomonių įvairovės, dėl kažkokių dalykų - jie tiesiog nepripažįsta kitos nuomonės, todėl dažniausiai pasirenkami „argumentai“ yra menkinti kitą kaip asmenybę. Lipdomi įvairūs epitetai: nuo įžeidžiančių kūno apibūdinimų iki proto negalios priskyrimo - visi ten durniai, tik vienas kažkas yra protingas.

Keisčiausia, kad visa tai internete daro žinomi žmonės, kurie dedasi šventais, dirba netgi televizijoje, bet savo feisbuko ar instagramo profilyje gali žmogų iškoneveikti visokiais žodžiais.

Esu ne kartą papuolęs į tokią ugnį, kai užstodavau vieną ar kitą žmogų sakydamas, kad negalima tyčiotis. Šįkart pagarsėjęs nuomonės formuotojas ant manęs labai užpyko. Bet juk viskas labai paprasta - kai jūs turite feisbuko profilį, tai žmones, kurie po jūsų įrašu užgaulioja kitus žmones, galima lengvai blokuoti. Bet kai kurie, pavyzdžiui, Andrius Tapinas, Algis Ramanauskas, neblokuoja tokių savo sekėjų, jie tiesiog mėgaujasi tuo.

- Kai kurie tokias vietas tiesiog apeina, o jūsų pasirinkimas - netylėti?

- Toks jau esu. Jei eisiu gatve ir matysiu, kad žmogų apiplėšinėja, jį ginsiu, o nusikaltėlį priduosiu policijai. Kai žmogų, ar tai būtų prezidentas, ar paprastas pilietis, internetinėje erdvėje vadina durniumi ar, prisidengdami sarkazmu, visaip tyčiojasi iš jo, kas nors turi netylėti. Nes toleruoti tokius dalykus taip pat yra nusikalstama.

- Ko reikia, kad apgintum žmogų ir emociškai?

- Žmogus visada labiau pažeidžiamas emociškai. Kad ir koks stiprus būtų, žmogui skaudu, kai iš jo bandoma padaryti idiotą vien dėl to, kad jis turi kitą poziciją, kitą nuomonę ar kitokį gyvenimo suvokimą. Tai nenormalu.

- Diskusijoje su A.Tapinu rašėte: „Kai atsiprašysite Lietuvos prezidento, manęs ir kitų įskaudintų žmonių, tada ir aš atsiprašysiu už netikslumus, kuriuos padariau kalbėdamas apie jūsų tėvą, kaip nomenklatūros atstovą.“ Ar išties tikitės sulaukti atsiprašymo?

- Jis skelbiasi kaip labai sąžiningas žurnalistas, jei išties yra toks, tai gal galėtų sąžiningai ir pasielgti. Juk apšaukti kitą žmogų „be smegenų“ ir panašiai, nėra gražus poelgis. Savo feisbuko profilyje aš rašau tai, ką noriu. Beje, nieko neįžeidinėdamas. Jeigu kam nepatinka, tegul neskaito, jei turi kažkokių argumentų, tegul juos išdėsto.

Bet kai mano „postą“ įkelia savo tinklapyje ir parašo, kad esu šioks toks ir anoks, lyg duodamas savo pakalikams signalą rengti linčo teismą, tai nėra normalu. Kadangi esu stiprus, manęs tokie dalykai nepalauš, aš žinau, kas esu, žinau savo vertę ir man kažkokių žmonių, kurie už pinigus gali parduoti savo sąžinę bet kam, nuomonė nėra svarbi. Žinoma, tai nemalonu. Ir veikia emociškai.

- Kaip jums atrodo, kodėl išgyvename mandagumo, pagarbos žmogui, elgesio normų atrofiją?

- Viskas, visų pirma, prasideda nuo švietimo sistemos, o mūsų švietimo sistemos rezultatai vis prastėja. Mokyklos neišugdo asmenybių, kurios būtų atsparios įvairioms propagandoms, kurios gerbtų žmogų, jo nuomonę - tai, manau, mokykloje nediegiama. O kai dar žmonės lygiuojasi į tuos influencerius, „ale autoritetus“, kurie užduoda tokį toną, kad galima tyčiotis iš bet ko, pradedant prezidentu, tada turime tai, ką turime.

Ir tas patyčių ratas užsisuka. Tik žmonės nesusimąsto, kad patyčios grįžta - žmonės, kurie tyčiojasi iš kitų internete, net nesuvokia, kad iš jų vaikų tyčiojamasi mokykloje. Ta spiralė sukasi ir grįžta.

- Sakėte, gerbti prezidentą tokiems žmonės yra nesuprantama. Pasigendate pagarbos valstybės institucijai? Negerbdami valstybės simbolio, negerbiame ir savęs?

- Taip, negerbiame savęs kaip valstybės. Nes prezidentą išrinko žmonės. Aš galbūt nebalsavau už šį prezidentą, jis yra toli nuo mano politinių pažiūrų, bet prezidentas yra valstybės simbolis, galva. Ir jį gerbiu. Nes gerbiu Lietuvos Respubliką. Ir jei kas nors mano, kad galima pravardžiuoti, menkinti prezidentą, kartu - ir valstybę, jos institucijas, niekada su tuo nesutiksiu.

Aš nesakau, kad Lietuvos valdžia gerai dirba, bet kritika turi būti už konkrečius darbus, už korupciją, už oligarchų įsiviešpatavimą Lietuvoje, už laisvo žodžio suvaržymus - už visokius dalykus, bet tai turi būti argumentuota kritika, o ne asmens įžeidinėjimas. Galima kritikuoti žmogaus sprendimus, bet ne žmogų asmeniškai.

Lietuvos problema - nemokame atskirti nuomonės, pozicijos nuo žmogaus kaip asmens.

Ir dar yra toks dalykas - mūsų žiniasklaidoje vyrauja viena nuomonė. Nėra jokios diskusijos, kad gali būti ir kitaip. Kai skaitai Vakarų spaudą, dažnai būna parašyta, kad tai viena nuomonė, bet dar yra ir kitokia nuomonė. Lietuvoje to nėra. Pas mus skelbiama tik viena nuomonė. Tai irgi formuoja žmonėms kalbėjimą ne argumentais, nes jei nesi už tą nuomonę, kuri skelbiama, vadinasi, esi idiotas su kažkokia savo nuomone.

- Filosofas Nyčė sakė: „Tai, kas mūsų nenužudo, daro mus stipresnius“. Ar neparadoksalu, kad šis posakis, iš esmės filosofo taikytas patyčias atlaikančiai tikslo siekiančio žmogaus tvirtybei, šiandien pavirto visuomenės stigma?

- Manau, įtakos turėjo interneto, socialinių tinklų suvešėjimas. Nes ne kiekvienas yra drąsus kitam į akis pasakyti bjaurių dalykų, įžeisti žmogų, - turi būti labai didelis chamas. Bet sėdėdami namie prie kompiuterio klaviatūros ar telefono, visi tampa labai drąsūs. O kadangi niekas netramdo, jie tik drąsėja. Tai lyg sniego lavina nuo kalno - prasideda nuo mažo gniužuliuko ir baigiasi tuo, kad visas internetas pilnas patyčių.

Kalbina Irena Babkauskienė


Susiję

Žydrūnas Savickas 1083803866238858675

Rašyti komentarą

43 komentarai

Artūras Judžentis rašė...

Šaunuolis, Žydrūnai.

Unknown rašė...

...vienintelis iš sportininkų kuris nebijo reikšti savo nuomonės, o kitus toks gyvenimas tikriausiai tenkina...nes yra bailiai!

Unknown rašė...

Gerbtinas ir saunus poelgis Jusu,Zydrunai,teisingai ir pilietiskai pasisakote,kad internete tik ir matai izeidynejimus.Nors is tokiu samprotavimu situ izeidynetoju,suprantama is karto,jog netolerancija ir zmogiskasis nesuvokimas,jiems yra kelrode zvaigzde!Ne veltuj yra sakoma,tiesa bado akis,todel ir pyksta uz jiems issakyta tiesa.

Kokių 9–19 metų berniukas rašė...

Šaunuolis, Žydrūnai!

Anonimiškas rašė...

Manau, kad patyčios politikoje, taip pat yra juodosios technologijos, ką esant reikalui, su vietinių parsidavėlių pagalba, gali panaudoti nedraugiškai nusiteikę valstybės, sau naudingais tikslais - pvz. tam, kad pagerinti jų pačių infiltruotų agentų poziciją lietuviškoje "politinėje šachmatų lentoje".

Nežiniukas rašė...

Šaunuolis Žydrūnas.

Lietuva tikrai gali didžiuotis turėdama tokius žmones ir tokius sportininkus.

Tik gaila, kad nemažai daliai žmonių Lietuvoje nėra suprantama tai, ką pasakė Žydrūnas: negebama atskirti žmogaus nuo jo sprendimų. Vietoje to, kad kritikuoti žmogaus požiūrį, žmogaus sprendimus, žmogaus poelgius, pradedama pulti patį žmogų kaip asmenį.

Unknown rašė...

Pagarba Ž. Savickui. O apie senelio Tapino žygius sklandė visokių kalbų... Kažin, ar buvo ko susinervinti sūneliui.

Anonimiškas rašė...

Mldc Žydrūnas! Palaikau visu 100%

Anonimiškas rašė...

Na kaip į liberalus įstojusiam ar bandžiusiam įstoti žmogui, tai labai sveikintinos mintys. Savickas reabilitavosi mano akyse.

Anonimiškas rašė...

Pagarba Žydrunui. Seniai esu jo gerbėjas. O kalbant apie "TV alfonso" Andriaus tėvą girdėjau, kad sovietmečiu Laimonas Tapinas studijavo ar stažavosi Sorbonoje. Tais laikais tai unikalus atvejis. To nusipelnydavo arba labai patikimi komjaunimo aktyvistai arba vykdantys KGB užduotis. Kviečiu L.Tapino VU bendramokslius prisiminti apie šio asmens biografijos peripetijas.

Unknown rašė...

Pagarba Žydrūnui.Jei daugiau garsių žmonių šitaip kalbėtu viešai ir netoleruotu patyčių manau tikrai vis daugiau žmonių nors susimastytu ir pradėtu nuo savęs kurdami geresne vieta gyventi Lietuvoje nutraukdami šį besisukanti patyčių ratą iš kartos į kartą.

Auris rašė...

Saunuolis

Ss rašė...

Zmogus kazka ,pasiekes nekalbom ,o darbais, blaiviai mastantis ,kaip ka nors ,pasiekt ir pakeist ,jai netenkina rezultatas ! Saunuolis Žydrunai !

Anonimiškas rašė...

ta Sorbona marksistinė ir raudona buvo tada, yra ir dabar.O Tapino įtūžis puikiai atitinka lietuvišką patarlę apie stalą ir žirkles

Hm rašė...

Bet žiūrėkit, Prezidento viešųjų ryšių komanda tikrai niekam tikusi (su visom tom banalybėm, berniukais ir t.t.), o jis jos neišvaiko ir nepasisamdo kitos, bet skaito į kamerą tas jų parašytas banalybes ir filmuojasi kaip lieptas. Ar jo dėl to ir pakritikuoti negalima? Tai jau bus valstybės negerbimas?

Anonimiškas rašė...

O kokia to berniuko nuomonė apie šias kunkuliuojančias aistras? Reikia jo paklausti. Tai 1 berniukas, tas pats, ar jie skirtingi, 2?

Anonimiškas rašė...

Rom 13,1 Kiekviena siela tebūna klusni aukštesnėms valdžioms, nes nėra valdžios, kuri nebūtų iš Dievo. Esančios valdžios yra Dievo nustatytos.
Rom 13,2 Todėl kas priešinasi valdžiai, priešinasi Dievo tvarkai. Kurie priešinasi, užsitraukia sau teismą.
Rom 13,3 Nes valdininkų bijoma ne gera darant, o bloga. Nori nebijoti valdžios? Daryk gera, ir susilauksi iš jos pagyrimo.
Rom 13,4 Juk valdininkas yra Dievo tarnas tavo labui. Bet jei darai bloga – bijok, nes jis ne veltui nešioja kardą. Jis yra Dievo tarnas ir baudžia, įvykdydamas rūstybę darantiems pikta.

Ar dabar Jums aišku? :)

Anonimiškas rašė...

da, ty malodec, parienj

Anonimiškas rašė...

Komunistinis mėšlas turi gilias tradicijas Prancūzijoje.

Anonimiškas rašė...

Ir nepamirškite Pabaisko bobutės.

Hm rašė...

Ne, neaišku. Kuriame skyriuje ir eilutėje parašyta apie idiotus viešųjų ryšių konsultantus?

Anonimiškas rašė...

Bet ką Tamsta pasakysite į tai, kad reikia turėti ir savo galvą, savo nuomonę, savo protą!!! Kas gi tie buvę ir esame patarėjai/konsultantai? Kokia jų profesinė, gyvenimiškoji patirtis? Kaip tapti patarėju ten ir kas jais tampa??? Prezidento patarėjams ir konsultantams turi būti keliami labai aukšti reikalavimai. Bet svarbiausia, pasikartosiu, reikia turėti savo galvą!!! Nes kalba čia eina apie pačius paprasčiausius dalykus, o ne apie molekulinę biologiją ar būsimą žmonių skrydį į Marsą :) Minia gal kvailoka, bet ji, deja, jaučia dirbtinumą, vaidybą, mėgėjišką režisūrą ir farsą.

Anonimiškas rašė...

aha, liberalios vertybės juk yra tokios svarbios tautai

Paulius rašė...

Stiprame zmoguje ,stipri .Lenkiu galva uz jo vyriskuma ,zmogiskuma !

Paulius rašė...

Stiprame zmoguje ,stipri .Lenkiu galva uz jo vyriskuma ,zmogiskuma !

stv rašė...

Koks kontrastas su V.Alekna. Tas, tapęs liberastų pakaliku tvarkingai balsuoja už visus vaikų grobimus, migracijos paktus, Stambulo konvencijas, homosantuokas ir t.t.

Hm rašė...

Negaliu nepritarti :) Ir minia, ir maži vaikai, ir t.t. jaučia mėgėjišką vaidybą, mėgėjišką režisūrą, nenuoširdumą, šiek tiek baimės, farsą ir falšą :)

Kai tas antrasis berniukas klausė „kodėl jūs toks aukštas“, net pagailo vaiko, priversto į kamerą pasakyti tą išmokintą idiotišką sakinį. Vienuolikmečiui viešai pasakyti penkiamečio vertą frazę yra nemaža sarmata. Net išsigandau, kad mokykloje kiti vaikai iš jo dėl to šaipysis, bet laimė, karantinas, tada atostogos, o iki rudens užsimirš.

Anonimiškas rašė...

Taigi Frenč kankan revoliucija koja kojon su putinu žengia. Tik kilus tarptautiniam skandalui prancūzų Mistralis nebeišplaukė į Rusiją

Anonimiškas rašė...

Hm
2020-05-28 22:05
Taip :) Kodėl nepriėjo visiškai atsitiktinis žmogus iš gatvės ir nepaklausė, kokia prezidento nuomonė apie teismų „skaidrumą“, apie „gerovės valstybės" kūrimą, apie „aplinkosaugą“, apie nepasiruošimą koronai, apie kyšininkų „gaudymą ir pasodinimą“ ir t.t.? Bet prieina berniukas ir klausia apie ką? Kokia išvada būtų? Labai liūdna.

Hm rašė...

Apie Jurbarko prievartautojo teismą irgi būtų galima paklausti.

Unknown rašė...

Zydrunas yra pasiekes daugiau uz visus tuos kritikuotojus ir rasytojus kartu sudejus.Jums iki jo kaip iki menulio.Zydrunas,Jurgis Kairys ir kiti sportininkai garsina Lietuva,deja pacioj Lietuvoj ant ju spjaudoma ir dergiamasi soc.tinkluose.

Henrikas Miuleris rašė...

Kažkokia nesąmonė. Socialinių tinklų karai mat. Žinau priešnuodį - dažniau lauke būti.

Xarru rašė...

Mintys teisingos, tų įžeidinėjimų ir "protingų" sarkazmų (o po jais užslėptomis paprasčiausiomis patyčiomis) Lietuvoje troškiai per daug. Kitas dalykas, kad man tas Savickas galutinai ir nepataisomai susikompromitavo su tomis reklamomis "superkame miškus". negi pinigų trūksta, kad parsiduoda ikėjinėmis kinivarpoms?

... rašė...

Jis nėra liberalas. Greičiau antiliberalas dabar. Žinau, kad jis buvo pas juos partijoje, bet turbūt tada ir susipažino su politika plačiau ir labai greitai simpatijos pradingo. (jeigu jos apskritai buvo)

Hm rašė...

Šiaip tai sveika mintis, bet žinot, tas karantinas :)

Vytanas rašė...

Pilnai palaikau Žydruną

Anonimiškas rašė...

ale jau koks susižavėjimas, garbinimas prasidėjo, tuoj pulsite ant kelių šitam džiugesy

Anonimiškas rašė...

kažką papezėjo ant Tapino, tai pro Russia asiliukai subėgę puolė batus bučiuoti.

Sėlis rašė...

O, seniai matytas, drauge. Bene užgėręs buvote?

Unknown rašė...

Savickas malačius palaikau ir strsipsnio autprius taip, sutampa su mano požiūriu!!!

Anonimiškas rašė...

Tarybiniais laikais ,kitą negu valdžios nuomonę turintys žmonės ,buvo pavaizduojami durniais.Ir dabar tas pats.Pradedant Lansbergiu, Tapinas,Miliūtė,Ramanauskas ir dar visa eilė "tikrųjų patriotų" visus kurie turi savo nuomonę ir ją reiškia stengiasi pavaizduoti kvailiais,tupais,durnais ir visaip iš tokių pasitičioti.Gal todėl LT ir nėra nuomonių įvairovės.O ir kas norės būti-runkeliu, koloborantu, Maskvosagentu, kirmelynu, šunauja, vatniku, patvoriniu,troliu,populistu.

Anonimiškas rašė...

O šiais laikais kitą nei patvoriniai turintys žmonės buvo vadinami pedofilais.

Anonimiškas rašė...

Molodiec kakoj! Otkuda pišieš?

item