Vytautas Radžvilas. Viešas klausimas prof. Vytautui Landsbergiui

Mindaugo Šernos nuotrauka  Autorius yra Vilniaus universiteto profesorius, Nacionalinio susivienijimo pirmininkas Lietuva yra vienint...

Mindaugo Šernos nuotrauka 
Autorius yra Vilniaus universiteto profesorius, Nacionalinio susivienijimo pirmininkas

Lietuva yra vienintelė man žinoma valstybė, kurios Prezidentu buvo išrinktas asmuo, priklausęs tą valstybę siekusių sunaikinti priešiškų jėgų stovyklai net po to, kai buvo formaliai atkurta jos nepriklausomybė. Visame pasaulyje politiniu ir teisiniu požiūriu tokie veiksmai laikomi valstybės išdavimu.

Tačiau šitaip pasielgusi lemtingu Lietuvai kovos dėl Nepriklausomybės laikotarpiu p. D. Grybauskaitė tapo šalies vadove. Didele dalimi jos išrinkimą lėmė Jūsų sutikimas ir pritarimas, dėl kurios ji tapo ir TS-LKD – Jūsų realiai vadovautos politinės partijos – remiama kandidate šalies Prezidento rinkimuose.

Jau prieš dešimt metų šalies visuomenei, o ypač patriotiškiausiems ir nuo okupacinio režimo labiausiai nukentėjusiems piliečiams, Jūsų apsisprendimas remti šią kandidatę kėlė nerimą ir nuostabą. Nerimauti vertė abejonė kandidatės tinkamumu užimti aukščiausią valstybėje politinį postą liudiję jau žinomi jos biografijos faktai, o dar labiau baltos dėmės jos biografijoje. Jūsų autoritetas ir įtaka smarkiai prisidėjo prie to, kad pagrįstos abejonės ir klausimai buvo užgniaužti.

Tačiau sparčiai blogėjanti Lietuvos geopolitinė ir saugumo padėtis ir gausėjančios publikacijos apie buvusią Prezidentę vis platesnius visuomenės sluoksnius skatina klausti, ar demokratiškoje ir laisvoje valstybėje įmanoma toliau toleruoti padėtį, kai šalies piliečiai iki šiol nežino esminių ir labai svarbių dešimtmetį valstybei vadovavusios p. D. Grybauskaitės biografijos ir veiklos faktų. Stiprėja visuotinis suvokimas, kad atėjo metas užbaigti ilgai trukusį nutylėjimų ir melo laikotarpį ir pradėti sakyti Tiesą, kurios ilgesys ir troškimas kadaise pakėlė Sąjūdžio bangą lūžinių 1988-ųjų vasarą ir išvedė į kovos už Laisvę kelią.

Suprasdamas, kokia svarbi Tiesa Lietuvos valstybės išlikimui ir ateičiai, ir prisimindamas Sąjūdžio įsipareigojimus Tautai ir šalies visuomenei, leidžiu sau viešai ir pagarbiai Jūsų paklausti:

Ar paremdamas p. D. Grybauskaitės kandidatūrą Lietuvos prezidento rinkimuose Jūs žinojote abejonių turėjusius kelti jos gyvenimo ir politinės veiklos faktus, o jeigu taip – kokie motyvai skatino Jus manyti, kad ši kandidatė yra Sąjūdžio žmogus ir tinkamiausiai gins jo keltus laisvos ir orios tautos bei demokratiškos ir suverenios nacionalinės valstybės idealus?

Šitaip leidžiu sau klausti suprasdamas, kad šį klausimą keltų gindami atkurtą Lietuvos už šiuos idealus paaukoję gyvybę Sąjūdžio didvyriai, taip pat daugelis jau išėjusių Anapilin ir dar esančių su mumis šiems idealams likusių ištikimų bendražygių.

Pagarbiai
Vytautas Radžvilas
Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Iniciatyvinės grupės narys

Susiję

Vytautas Radžvilas 6207390469135393464

Rašyti komentarą

50 komentarų

Anonimiškas rašė...

Daug svarbesnis klausimas - kokiu būdu D.G. tapo fondo gelbėti virusines pasaulio aukas fondo fiurere ir iš kur tame fonde tookie pinigai?
O jos prezidentavimas jau gėdingai užantspauduotas ir ta persona turi nueiti nuo Lietuvos politarenos. Tegu jai atsilygin tie, kuriems ji
Čia buvo mano trigrašis.

... rašė...

Oho, Janutienė tampa tiesos žodžio sakytoja :DDDDD Paskutinėm savaitėm NS reputacija žemyn, žemyn :/

O Grybauskaitės bėda, kad ji per daug Merkel į užpakalį lindo. Bet ji tokia buvo ir yra, pareiginga paliepimų vykdytoja, bet teigti, kad ji leido korupcijai išsikeroti, tai būtų juokinga... Ne vienas bebrynas su jos pagalba buvo sutvarkytas. Aišku susiformavo tokie dariniai kaip TS-LRT-LGBT junginys, bet čia iš to, kad TS turi daug praktikos kitais manipuliuojant sau naudingų rezultatų siekti. Jiegu NS būtų valdančioji partija, patikėkit ponai jums tikrai geriau būtų su Grybauskaite prezidento pozicijoje, nei Kirkilu, Šimonyte, Skverneliu, Kubilium ir t.t.

Anonimiškas rašė...

VL iš pradžių sunaikino Sąjūdį, tada užblokavo liustraciją ir KGB agentūros viešinimą, paleido ekssąjūdininkų AT ir atidavė valdžią LKP su AMB. Įsismaginęs VL galiausiai atidavė valdžią Burokevičiaus partijai su DG. Kas mūsų laukia, kai VL dar labiau įsismagins - Berlyno-Paryžiaus-Maskvos paktas ir Kremliaus glėbys?

Anonimiškas rašė...

Profesoriui V. Radžvilui nebus atsakyta. Kaip visuomet į labai aktualius ir aštrius klausimus bus "pagarbiai" nutylėta. Tai jau ne kartą įsitikinta, kad "dvarui" nepageidaujami klausimai apeinami, nutylimi. Daug kartų įtarimų keliančią D. Grybauskaitės biografiją narstė, viešino atskiri asmenys, tačiau tiek iš Landsbergio, tiek iš jo partijos tvyro kapų tyla. Tokia jų taktika.

Anonimiškas rašė...

Galimas ir toks variantas. Nežinia kas to žmogaus galvoje dedasi, kokios mintys rezgasi, bet pridarė jis Lietuvai neišmatuojamai daug blogio.

Anonimiškas rašė...

Tiksliau - Briuselio ir Kremliaus paktas, kurtis, kaip rodo faktai, jau vykdomas.
Kaip tik todėl Lietuvai, Latvijai ir Estijai neleidžiama turėtio savo energetikos gamybos - turinti savo energetikos gamybos sektorių valstybė tampa ne pusiaukolonija, kaip kad yra dabar, o savarankiška valstybe, su kurios žodžiu jau reikia skaitytis.
Panaši situacija ir bankninkystėje: Lietuva, Latvija ir Estija neturi savo bankinės sistemos ir savo bankų, kadangi neturi savos valiutos.
Atomatiškai klausimas: o kaip yra su visų trijų valstybių aukso atsargomis?
Kodėlo, sakykime, nei iš Luminor, nei iš SEBar Swedbank negalima padaryti pervedimo į užsienio šalių bankus, tokius kaip HSBC, Barclays, Societe Generale, UBS, Credit Suisse, ir taip toliau?

Anonimiškas rašė...

Jeigu prof. V. Radžvilui neatsakys VL, tuomet į šiuos klausimus atsakys rinkėjai rudenio Seimo rinkimuose.

Anonimiškas rašė...

Ką tu čia vizgini į šoną? Tekste anei užuominos apie merkel ar kokias ten dar "Štazi" veikėjas. Paprastas klausimas užduotas, o tu, kaip koks nepatyręs "politrukas", bandai dėmesį nukreipti. Geriau pasidomėk Marta Andreasen ir ką ji atrado atlikusi auditą ES institucijose. Ir kodėl viskas taip baigėsi. Va čia klausimas.

Anonimiškas rašė...

Gaminti savo energiją neužtenka, jei elektros žiedas BRELL valdomas Kremliaus operatorių. Per tą žiedą mus neišvengiamai pasieks ir Astravo AE energija. Žiūrėk, mes ir vėl atsitrenkėm į VL... Na, ne jis vienas valdė tuos 30 su Europa nesinchronizuoto elektros tinklo metų, kartu su LKP ir TSKP.

Anonimiškas rašė...

Jei atsakymas net ir bus, tai nebus atsakymas. Bet jis ir nereikalingas...

x rašė...

Aha, kur gi ne, patikėjom, juolab daugelis patys puikiai pamenam 1991-92 metus ir žinom kas ten ką atidavė. Gal tamsta būsi iš plaukiko-filosofo forumo, kuris baisingai su "landsbergio diktatūra" kovojo ir apie Lietuvos vietą atsinaujinusioje SSSR pezėjo.

x rašė...

Daug vilčių į rinkėjus nedėčiau. Dauguma per rinkimus šliauš bučiuot rudakę kolchozenfiureriui, mentui ir mengelei. Juk po 200e gavo (kad jie paimti į skolą niekas garsiai nesakys).

Anonimiškas rašė...

V.R. klausimas veikiau retorinis. O rudenį rinkėjai...? Papils Sistema purvinos propagandos kam reikia, geros reklamos kam reikia, ir leetuviški rinkėjai eilinį kartą išrinks, ką reikia. Jau N metų taip renka.
Ideologai valdyti nemoka (o ir nenori), užtat išsilaikyti valdžioj jie meisteriai.

Sėlis rašė...

Kol rinko konservatorius valdžion, tol geri rinkėjai buvo, o dabar blogiečiai. 😁

Sėlis rašė...

Ups, pamiršau kabutes - “konservatorius”. 😄

x rašė...

Tai primink kada tuos konservatorius rinko ir kada jie tą valdžią matė? 1996m ir paskutinį kartą 2008m, dukart po 4 metus? Mažoka. O komuniagos su suvirintoju kiek metų valdžioj buvo? Mažiausiai 18.

Anonimiškas rašė...

Yksiau, plaukikas buvo padėjėjas sunaikinti Sąjūdį - reikėjo VL suteikti pretekstą, kad Sąjūdyje pilna komunistuojančių. Pasirodžius straipsniui "Istorinė klaida", buvo aišku, kad Sąjūdžio laukia sunaikinimas iš AT pirmininko pusės. Sąjūdį naikino VL ir AMB, plaukikas tebuvo jų berniukas juodiems reikalams.

Sėlis rašė...

Tai reikia pamąstyti, kodėl nerenka, o ne dar daugiau arogancijos rodyti ir debilais bei runkeliais vadinti. 😃 “Sėkmės” šiais metais. 😁

Anonimiškas rašė...

Sėli, tu apsispręsk renka juos ar nerenka. O tai viename komentare renka, o kitame jau nerenka.

x rašė...

Tas "Istorinė klaida" yra apie patį Juozaitį, kad negavęs žaislo (posto) perbėgo į kitą barikadų pusę, pas komuniagas ir nepriklausomos Lietuvos priešininkus. Sugalvoti kad kovo 11d. AT pirmininku turėjo tapti sutriuškintų komuniagų vadas AMB galėjo tik visiškas ligonis. Kad jo galvoj visai pabirę šarabanai matėm ir vėliau, kai metė šeimą dėl rusės ar kai 2019m. pareiškė pretenzijas būti tautos vadu.
Rimtos klaidos buvo padarytos vėliau. Kažkuriuo metu (pvz. po pučo 1991m. kai Lietuvą pripažino pasaulis) būtų buvę gerai, jei VL butų sakęs ok, aš savo darbą kaip revoliucionierius atlikau, Lietuva laisva ir pripažinta, o dabar laikas taikos meto politikams. Ir būtų užleidęs pirmininko vietą kam nors iš Sąjūdžio, kuris mažiau poliarizuotų ir skaldytų. Deja, tokia kartelė VL buvo per aukštai. Gal iš baimės kad politikai po jo nuvairuos LT į rytų sąjungas. Bet pasirinktas variantas buvo blogiausias iš visų: bandymas stiprinti valdžią dergiant net bendražygius, pasitelkiant kažkokius KGB kompromatus ir "voratinklius" tik stiprino vėją į sovietinių revanšistų bures ir priartino 1992m. katastrofą.

Sėlis rašė...

Skaitykite dar kartą.

Rūta rašė...

Viešas klausimas - turi būti ir viešas atsakymas. Tyla ir ignoravimas - irgi yra atsakymas.

Anonimiškas rašė...

Tikrai protingam žmogui tokių klausimų netiri kilt,į tokius klsausimus atsako istorija, laikas, arba iš vis tiksliai niekas neatsakys.

Anonimiškas rašė...

Atleiskit, o ką galima atsakyt į kvailą klausimą. Susidaro toks jausmas, kad p. Radžvilai jau stogas važiuoja

Anonymous rašė...

Aš išgyvenau sunkius laikus santykiuose su sužadėtiniu, nes jis sakė, kad daugiau manęs nemyli ir nori, kad mes nutrauktume savo sužadėtuves. Aš paklausiau, kodėl jis to nori, bet jis man nesuteikė jokio gero atsakymo, paprašiau jo neišeiti, nes aš tikrai jį myliu, jis vis tiek išvyko ir pasilieka pas kitą panele. Tai man buvo įkalbėta, nes žinau, kad jis mane myli, todėl aš rinksiuosi pagalbos ir randu Dr. Ajayi internete, jis yra burtininkas, paaiškinau. ką aš praėjau, jis papasakojo, iš kur kyla problema ir kad su manimi sužadėtiniu yra manipuliuojama, jis man pasakė burtą ir po septynių dienų sulaukiau vyro skambučio, kad jis grįžta namo, jis atėjo atgal ir dabar mes laimingai vedę. susisiekite su dr. Ajayi savo „Viber“ ar „WhatsApp“ numeriu: +2347084887094 arba el. paštu: [email protected]. jo burtas yra efektyvus ir tikras

Sėlis rašė...

Kodėl kvailas klausimas? Galite plačiau?

Anonimiškas rašė...

2020-05-29 15:53
oho, gal kpSS partškolos auklėtinis, kur išmokai tokių manipuliacijų, nuvedimų į šoną?

Anonimiškas rašė...

vajetau, o kas tą istoriją rašys? kokia partija sumokės honorarą? esi jau toks naivus ar kaip? "istorija", "laikas", ir sugalvok tu man, kai viskas, kaip ant delno, kas dar čia neaišku???

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas
2020-05-30 11:55

Šiuo konkrečiu atveju labai geri klausimai labai tinkamu laiku.

Anonimiškas rašė...

Rūta
2020-05-30 09:55

Taip.

Anonimiškas rašė...

„Jūsų apsisprendimas remti šią kandidatę kėlė nerimą ir nuostabą.“ Labai mandagiai pasakyta. Tiems, kas myli Lietuvą, kurių šeimos nukentėjo nuo okupacinės kpSS represijų ir žudynių, ne vergams-prisitaikėliams, tai kėlė ir kelia patį didžiausią pasipiktinimą. Bet ir taip pernelyg mandagiai pasakyta.

Anonimiškas rašė...

Būtent.
Remti X kandidatą ir pačiam iškelti burokevičienės kilmės kandidatę yra ne tas pats.

Unknown rašė...

Matosi, kad pats buvai patyręs politrukas

Anonimiškas rašė...

Man irgi kyla viešas klausimas ar Grinevičiūtė-Janutienė tapo NS nare? O gal jos autoritetas ir įtaka smarkiai prisidėjo prie to, kad Radžvilas tokius klausimus šitaip formuluoja?

Sėlis rašė...

Kuo blogi klausimai?

... rašė...

2020-05-29 18:55 << Gerb. Radžvilas dalinasi kažkokiu straipsniu, kuris aukština Janutienę, "vienišą tiesos sakytoją" :D Pats pilnai perskaityk, ne tik šį straipsnį, bet ir straipsnį su kuriuo bandė paremt savo teiginį.

2020-05-30 19:52 << Rimtai, manipuliacijos? :D

Ne burbule gyvenu, numanau, kad ir NS nariai turi ausų ne vienoj įstaigoj, tarp teisininkų ir verslo atstovų, ir jei turi informacijos apie Grybauskaitės korupcinius ryšius, prašom dalintis. Aš žinau priešingų istorijų, kur ji per pirštus ne vienam daužė. Tuos pačius vyrukus iš "MG Baltic", jūsų galva kas po padidinamuoju stiklu pakišo, ir leidimą tvarkyt davė? Aišku yra kur tobulėt, bet ji pagalių į ratus tokiais klausimais tikrai nekišo.

Ir kaip ir minėjau jos bėda, kad ji atstovauja Merkel/globalizmo liniją ir t.t. Bet fantazuot, kad ji užsislėpus agentė kuri dirba rusams... Nu žodžiu, nelabai įtikina.
O kad jaunystėj buvo komjaunuolė, ir paskui dar šlovino tarybų valdžią studentaudama... Tai ačiū, Dievui, kad iš to brudo pabudo.
Tiesiog manau, kad NS bereikalingai bando konfliktuot su Grybauskaite.

Anonimiškas rašė...

Nori sužlugdyti reikalą - susidėk su janutienėm ir kedofilais. Ta Janutienė Joniškyje sugebėjo pralošti net ilgamečiui komunistui. Daugumai pasirodė geriau komunistas nei kedofilas.

Anonimiškas rašė...

Visiškai nekeista, kad kai kuriuos klausimai labai erzina - vatnikų priviso visuose pakampiuose. Prie ko čia tas, ta ar ana. Skaitykite klausimus. Ir nieko daugiau. O gal klausimai turėjo būti suderinti?

Anonimiškas rašė...

Normalūs klausimai, tik kad šmėkla klaidžioja po Lietuvą - kpSS šmėkla...

Anonimiškas rašė...

-> X 19.59

,,iš plaukiko forumo'', sakai? Kažin, nes mano komentarų nepraleidžia nei 15kap, nei komjaunimo tiesa.

Gintaras59 rašė...

Klausimas geras ir reikalingas. Teisingai parašyta

Gintaras59 rašė...

Janutienė čia niekuo dėta. Nedrumskite vandens!
Klausimas Radžvilo, Landsbergiui apie tai, kodėl pasiūlė Grybauskaitę.
Palaikau šį klausimą, nes pats "pasimoviau" tuo metu ant konservatorių kabliuko.

Gintaras59 rašė...

Janutienė čia niekuo dėta. Nedrumskite vandens!
Klausimas Radžvilo, Landsbergiui apie tai, kodėl pasiūlė Grybauskaitę.
Palaikau šį klausimą, nes pats "pasimoviau" tuo metu ant konservatorių kabliuko.

Anonimiškas rašė...

Prisimink kokie buvo kandidatai: Dalia Grybauskaitė, Algirdas Butkevičius, Valentinas Mazuronis, Valdemar Tomaševski, Kazimira Prunskienė, Loreta Graužinienė, Česlovas Jezerskas. Tai dėl kurio čia taip gailiesi? Kuris būtų geresnis ir kurį iš jų turėjo paremti Landsbergis?

Anonimiškas rašė...

Ar visiškas naivuolis, ar fanatikas, ar trolis iš peterburgo? Neteko girdėti (skaityti) iš pirmų lūpų, kaip tai buvo? Būtent kas, kam ir kada pasiūlė (!) eiti į rinkimus? Ne pati pasiūlė. Tai reiškia, kad kandidatė pilnai atitiko partijos ir jos vadovo vertybes. Kas dar dalyvavo rinkimuose iš konservatorių partijos? Buvo pasakyta, kad tai Lietuvos dalia. Kas pasakė? Kodėl konservatoriai nepasiūlė jokio savo partinio? Nebuvo ką pasiūlyti iš visos partijos? Nei vieno tinkamo konservatoriaus visoje Lietuvoje? Rimtai?

Anonimiškas rašė...

Vienas iš vado ryškiausių pasirodymų - epizodas pas ūkininką, kuomet ūkininkas sakė, kad ,,reikėtų ir keliasdešimt litrų benzino.'' Vadas nesuprato: ..O kam kiaulėms benzinas?''

Remigijus rašė...

Radžvilas neturi ką veikti?

Kaskis rašė...

Rinkau ir aš Grybauskaitę.. Prisiminus praeitį, įvertinus dabartį, apsižvalgius aplink ir pamasčius, kyla paprastas klausimas ,, O kodėl ne?". Kaip žinome, tik dabar visi i6 eilės didieji LR patriotai, pasirodo, niekad nėra buvę komunistų partijos nariais! O tik priešinosi sssr tuometiniame giliame pogrindyje. Tokiame giliame kad niekad niekas nieko apie jų pasipriešinimą nėra girdėjęs.:D). Antra vertus, maža kas kuo buvo. Lietuviai yra gudrūs žmogeliai - ką jau ką o prisitaikyti ir išlikti jie moka. Linksės galvele, atrodo - visom ketruriom pritars grėsmingai valdžios sistemai, bet va ims ir padarys vieną kart taip, kaip jiems iš tikrųjų reikės. Taip kad buvai-nebuvai su tais ar anais, neverta sureikšminti. Svarbu kuo tu dabar esi. O ponia Grybauskaitė mano nuomone, parodė kad ji yra nieko tokio.:D) T.y. beveik tuščia vieta zirzianti tvartelio natas.

Dalia rašė...

Mano galva,tai jūsų"įžvalgos" siekia nuo nosies ant lūpos-tik tiek.

Dalia rašė...

Tai jau tikrai.Pasakyta tiesiai ir šviesiai.Daugelis suka uodegas pagal vėjo kryptį.O juk patys (dauguma) rinkote Grybauskaitę,nes jokio lyderio daugiau neradote,net tas,su plytgaliu rankoje tuo laiku nepasirodė-šventė "medaus mėnesį"su Putino draugų drauge.Grybauskaitės prezidentavimo laikotarpis nebuvo pats blogiausias.Visos atvašos dabar tampa superpatriotais.

item