Vytautas Radžvilas. Apie padlaižystę, drakono erzinimą ir moralinę skolą

Mindaugo Šernos nuotrauka  Žiniasklaidos elgesys yra geriausias lakmuso popierėlis, leidžiantis atskirti lėkštą ir pigią politinę demag...

Mindaugo Šernos nuotrauka 
Žiniasklaidos elgesys yra geriausias lakmuso popierėlis, leidžiantis atskirti lėkštą ir pigią politinę demagogiją nuo kalbėjimo iš esmės svarbiausiais Lietuvos gyvenimo klausimais. Tokios žiniasklaidos savininkai ir šeimininkai puikiai atskiria, kurios visuomenei politikų ar politinių jėgų siunčiamos žinios yra pavojingos ir todėl neskelbtinos, o kurios yra bejėgiškas vapėjimas ir tuščias oro virpinimas. Nestebina, kad griežčiausios cenzūros ir beveik aklinos informacinės blokados taikiniu tapo Nacionalinis susivienijimas, išsiuntinėjęs žiniasklaidai pareiškimą Taivano pripažinimo klausimu. Kaip ir buvo galima numanyti, žinia taip ir liko nepaskelbta.

Ne todėl, kad nesvarbi. Priešingai – ji ypač svarbi. Tačiau be galo nepatogi apsišaukėliams kovotojams su Kinijos komunizmo grėsme. Toji grėsmė nekelia nė mažiausių abejonių. Tačiau „kovotojų“ veidmainystė bado akis. Jų siūlomos priemonės paremti Taivanui yra bejėgiškos ir parodomosios. Tai būtų liūto tampymas už ūsų arba, šiuo atveju geriau tiktų pasakyti, drakono erzinimas, kuris niekuo nepadėtų vis smarkiau spaudžiamai norinčiai išlikti laisva salai, bet užtat beprasmiškai gadintų Kinijos ir Lietuvos santykius. Lietuva patirtų didžiulę žalą. Šitokia ,,kova“ įtartinai panaši į D. Grybauskaitės valdymo laikotarpiu vykusią „kovą“ su Rusija, dėl kurios tos šalies įtaka Lietuvoje paradoksaliai tik stiprėjo.

Paraginę G. Nausėdą pradėti tokį neveiksmingą ir komišką Taivano „rėmimą“ kreipimosi signatarai iš esmės pasirodė kaip prieš Lietuvos interesus veikiantys nedrįstančių „išsišokti“ prieš Kiniją, bet norinčių žarstyti žarijas svetimomis rankomis ir išsiaiškinti jos pakantumo ribas daug didesnių ir galingesnių už Lietuvą valstybių pastumdėliai ir klapčiukai. Jų sąrašas labai iškalbingas

Tokį tekstą inicijuoti gali tik naujieji kolaborantai. Daugelis jų kadaise buvo išmokyti ir įprato tarnauti Maskvai, o dabar jie ir jų išsiugdyti mokiniai pasiruošę taip pat uoliai vykdyti bet kurį naujų šeimininkų paliepimą ir užsakymą.

Nacionalinio susivienijimo pozicija nepatogi tuo, kad jos fone atsiskleidžia kreipimosi signatarų veidmainystė. Mes teigiame: istorijoje būna akimirką, kai gudrauti ir vinguriuoti tampa neįmanoma. Reikia apsispręsti: nežaisti pigių žaidimų ir patylėti arba veikti nuosekliai, ryžtingai ir tvirtai. Moralinė dėkingumo skola Islandijai ir ilgalaikiai nacionaliniai Lietuvos interesai reikalauja elgtis garbingai ir spręsti šį klausimą vieninteliu įmanomu būdu: Seime turi būti pradėtas svarstyti Taivano nepriklausomybės pripažinimo klausimas.



Susiję

Vytautas Radžvilas 1076888351056990118

Rašyti komentarą

28 komentarai

Unknown rašė...

Matyt daug kas turi atminties sutrikimų ir jau pamiršo kaip mes matys laukėm Pripažinimo!
Na aišku Kinija gali kerstauti, bet įdomu koks yra santykis prekybos. Ar Europa ir Lietuva tiek daug savo produkcijos Kinijoje realizuoja, kiek Kiniečiai pas mus?

x rašė...

Prieš rašant tokius pareiškimus reikėtų pirma pasidomėti. Taivanas net pats nėra paskelbęs savo nepriklausomybės ir niekada jos nepaskelbs, tai ką čia mes turėtume pripažinti? O de fakto mes ir taip pripažįstame jų valstybę ir demokratiškai išssirinktą valdžią. Jeigu norime jiems padėti, reikėtų kreiptis į juos pačius kad pasakytų kokios jiems paramos reikia (pvz. prieigos tarptautinėse organizacijose ir pan.), o ne užsiiminėti populizmu ir saviveikla.

Anonimiškas rašė...

Kai per maži resursai, kad kažką galėtum reikšti mažoj savoj valstybėj, tenka imituoti reikšmingumą didelėj politikoj. Įregistravo partiją vien formaliu pretekstu, kad būtų leista dalyvauti rinkimuose, bet čia pat tą pamiršo, todėl spėjo pasiklysti tarptautiniuose vandenyse.

Anonimiškas rašė...

Teisybė: dalykus, kurie politkorektiniam establishment'ui pasirodo tikrai rimti ir jų padėčiai pavojingi, jie ne išjuokia, ne pravardžiuoja „radikalais-marginalais“, ne pabara ir ne pagraudena, o tiesiai, šviesiai ir efektyviai nutyli. Taip ir žinok: kol esi pravardžiuojamas radikalu, neonaciu ar pan., tol iš tiesų esi nereikšmingas; kai tikrai tampi reikšmingas, esi švariai nutylimas.

Raimundas rašė...

Mieli kolegos, kodėl kapstotės senose nuoskaudose ir nešaukiat garsiai apie aktualias sistemos melagystes? Taigi mūsų gretose yra daug gerų medikų, negi ir jie “dėl trupinio aukso, gardaus valgio šaukšto”.. padeda sistemai mus naikinti? O čia mirkstame globaliame skausme ir toleruojame savinaiką.

Anonimiškas rašė...

Skaitau ir net savo galvoje girdžiu tas ilgas pauzes tarp žodžių.

Sėlis rašė...

Skaudi tema, kad tiek agresyvaus dumblo į paviršių iškėlė?

Anonimiškas rašė...

Kodėl daugiau kaip šimtą metų gyvuojanti Kinijos Respublika turėtų dar kartą skelbti savo nepriklausomybę? Tai komunistinė Kinijos Liaudies Respublika įsikūrė vėliau, 1949 m.

Anonimiškas rašė...

Sėli, apie kokį dumblą čia kalbi. Susitikimuose visi rėkte rėkia, kad LF, o ir NS yra akli ir kurti. Veikia vienasmeniškai tik V.R. Savaime suprantama, kad taip elgdamasis tik trūkį tegali gauti. Konstruktyvumo taip neįmanoma pasiekti. Kiti čia tik pritarinėti turi galimybę, iš ko - tik šnipštas ir tegali gautis.

Anonimiškas rašė...

Sėli, turint omenyje tai, kiek Lietuvos verslo ir jų statytinių klesti iš prekybos su kinais, svaime aišku, kad tema labai skaudi.
Jeigu tiesa tai, kad japonai savo firmų filialus iškelia iš Kinijos, tai vėliau bus šis tas įdomaus.

x rašė...

Logiška jeigu jie būtų Kinijos Respublikos perėmėjai, ar tiesiog tai kas iš jos liko. Bet tokiu atveju būtų išlikę kaip tarptautinės teisės subjektas, liktų organizacijose ir niekam pakartotinai jų pripažinti nereikėtų. Bet matomai perėmėjai jie nėra, teritorija/gyventojai 30 kartų sumažėję o ir pavadinimas kitas.

Povilas Jankunas rašė...

Ir vis tik Taivanis yra tai kas liko iki Mao valdzios peremimo.Antra vertus Kinijos Liaudies Respublika kur kas labiau nei buvusi sovietine Rusija,spaude ir spaudzia visas pasaulines organizacijas nepripazinti,nepriimti Taivanio i jas.Idomiausiai,kad beveik visos salys su tuo susitaiko.Cia panasiai kaip dabar ES sutinka su visais KLR pandeminiais aiskinimais ir teiginiais

x rašė...

Mao galėjo sakyti mes turime 96% Kinijos teritorijos ir gyventojų, tai mes ir esam Kinijos Respublikos tęsėjai. O Taivanas laikinai mūsų nekontroliuojama teritorija. Kinija kantriai laukia kol USA nustos remti Taivaną, kad pradėti invaziją. Taivaniečiai - kol užlinks Kinijos KP - tada ir tarptautinis pripažinimas ne už kalnų.

Beje, Kinijos komunistai. Jei Trumpas būtų gudrus, jis naudodamasis koronos situacija, galėtų paskelbti Kinijos komunistus nusikalstama organizacija kaip kokią SS. Sakytų, draugai Kinijoje, aš nieko prieš jus neturiu, bet jus valdo nusikaltėlių gauja (juk realiai taip ir yra). Persekioti juos USA viduje, įvesti sankcijas jų partneriams ir t.t. Tokios konfrontacijos baigtį nuspėti sunku, bet neatmestina, kad po kažkiek laiko Kinijos komuniagos pabirtų iš vidaus, nes ten jau nemažai pripratusių prie lengvų $$$. Jei net visai ir nesubyrėtų, vis tiek prarastų įtaką užsienyje. Kitos tokios progos greitu metu nebus, o ir Kinija kasmet vis stiprės.

Anonimiškas rašė...

Žiū, didysis ekspertas Jungtinių Valstijų Nacionalinio saugumo klausimais patarinėja. Jis gi ir Trumpui net patarti linkęs (nes anas gi neužtektinai gudrus). Slėpkis. Esi toks molis, kad net nesupranti ką darai.

supratingas rašė...

Perskaičius Radžvilo straipsnį ir NS pareiškmą liko neaišku kodėl NS mano, kad būtent dabar yra tinkamiausias laikas lietuviams spręsti Taivano klausimą? Taip pat būtų įdomu sužinoti kokios tiksliai priežastys paskatino Adomėną ir Radžvilą šiuo metu daryti tokius pareiškimus. Ar tai kaip nors susiję su JAV kongreso priimtu ir kovo mėnesį įsigaliojusiu ir su Taivanu susijusiu įstatymu?

Cit.: Paraginę G. Nausėdą pradėti tokį neveiksmingą ir komišką Taivano „rėmimą“ kreipimosi signatarai iš esmės pasirodė kaip prieš Lietuvos interesus veikiantys nedrįstančių „išsišokti“ prieš Kiniją, bet norinčių žarstyti žarijas svetimomis rankomis ir išsiaiškinti jos pakantumo ribas daug didesnių ir galingesnių už Lietuvą valstybių pastumdėliai ir klapčiukai."
O ar NS pareiškimas nėra toks pat noras žarstyti žarijas svetimomis rankomis? Juk NS negali nežinoti, jog pripažinus Taivaną de facto, Kinija nutrauktų diplomatinius santykius su Lietuva. Atvirai pasakius, net nesupratau kodėl Radžvilas yra toks kategoriškas ir kur tame pareiškime jis įžvelgia veidmainystę? Eilė šalių palaiko neoficialius santykius su Taivanu per visokias prekybines atstovybes kurios veikia kaip diplomatinės atstovybės po priedanga.
Tarkime lydekai paliepus ir NS panorėjus, lietuviški Briuselio klapčiukai staiga virsta drąsuoliais ir išsišoka, užmegzdami pilnaverčius tarpusavio santykius su Taivanu? Kinija su Lietuva nutraukia santykius, nes nei viena pasaulio valstybė negali bendrauti vienu metu ir su KLR, ir su Taivanu. Ir? Ar pasaulis staiga imtų sekti kilniaširdžių lietuvių pavyzdžiu? Nieko panašaus. Per pastaruosius keletą metų santykius su Taivanu nutraukė Panama, Dominika, Saliamono Salos ir net geopolitikoje visiškai nereikšmingas Kiribatis. Šiam tūkstantmetyje Taivanas jau neteko keliolikos sąjungininkų. Esant tokiai padėčiai visiškai naivu tikėtis tarptautinio palaikymo. Pasaulio valstybės, deja, vadovaujasi realpolitik (įskaitant Lietuvą), o ne teisingumu ir dora, todėl renkasi KLR. Makedonija kažkada su Taivanu užmezgė santykius, kinai nutraukė santykius su makedonais, o daugiau nieko ypatingo neįvyko. Po poros metų Makedonija prašėsi atgal į KLR glėbį.
Šiuo metu JAV yra praktiškai vienintelė šalis drumščianti vandenį Taivano klausimu ir tai galėtų padrąsinti kitas šalis sekti jų pavyzdžiu.

Vis dėlto įdomiausias dalykas Taivano klausime yra jo teisinė padėtis. Pagal tarptautinę teisę Taivanas nepriklauso niekam, taigi yra suverenas ir Kinijos (nepriklausomai ar ji KLR ar KR) pretenzijos į jį yra nepagrįstos. Tokį Taivano statusą lėmė 1952m. įsigaliojusi taikos sutartis su Japonija. Nesu žinovas ir negaliu pasakyti ar pagal tarptautinę teisę reikalingas kažkoks veiksmas patvirtinantis Taivano suverenumą ir jei reikalingas tai koks tiksliai jis turėtų būti? Pačiam Taivanui, jei teisingai suprantu, nėra jokio reikalo skelbti nepriklausomybės, nes jis nėra nuo nieko priklausomas nei teisiškai nei faktiškai. O gal tiesiog užtenka, kad valstybės Taivaną pripažintų de facto užmegzdamos su juo pilnateisius diplomatinius santykius?
Šiaip ar taip, faktas kaip blynas, kad Taivano klausimas yra ne teisinis, o politinis ir nėra neišsprendžiamas.

Anonimiškas rašė...

Aš girdėjau iš vieno portalo redakcijos, kad nieko neplatins prie ko Radžvilas rankas bus prikišęs. Bet čia tik gandų lygyje.

Ultrakrikscionis rašė...

Eina jis velniais tas portalas

Ultrakrikscionis rašė...

Su visa redakcija

Anonimiškas rašė...

onanui 11:15. Kinijos komunistų aršus gynėjas būsite? Slėpkis raudona utele.

Anonimiškas rašė...

Dar viena iliustracija kaip šitų idiotų smegenys veikia - vien dėl to, kad tas 'x'-as čia jau kelintas mėnesis ištisai vemia infantilias nesąmones, žmonės, jam oponuojantys - būtinai turi sutikti su tuo, kam oponuoja šis priedurnis.
Tiesiog jau matau, kaip Pikčius mėnulio kalendorių jau tikrina.

Anonimiškas rašė...

onanai 02:35, nežinau ką vemia, o gal gerai pasislėpęs, jeigu nemačiau tų komentarų. Bet apie kinijos komunarus teisingai viskas, tramdyt juos reikia nes vėlu bus. Raudonosioms propatrijos utelėms avies kailyje tas aišku netinka, iš karto sulekia savo raudonųjų brolių ginti. Buvo čia toks Čingischanas, bet turbūt jau durnynan uždarė, nebesimato. O tas Pikcius bus sekantis, nes matosi visai kuku komunaras.

Unknown rašė...

SS pavadinti nusikalstama organizacija buvo klaida, shitstorm garantuotas. Cia net Miulerio galvos komentuoja. Gal ir Himleris yra.

Sėlis rašė...

Ech, ta pilnatis...

Tomas Senūta rašė...

Kartais profesorius išties per kraštus išeina. Vis geriau suprantu kodėl Nacionalinis Susivienijimas vis dar laikomas radikalais. Akiplėšiškumu ne viską galima laimėti, kartais reikia ir diplomatijos.

Anonimiškas rašė...

Dichotominiam bipoliariniam kognityviai nuskriaustam parazitui paaiškinimas dėl raudonumo ir komuniagų - oponavimas Kinijos komunistams čia net nekvestionuojamas - ir nereikia čia kažkokio viešojo administravimo studento, beje, smarkiai apsišikusio, įžvalgų. Dar matai, Trumpui jo ekselencija patars dėl Kinijos komunistų. Ir supratimas normalių žmonių kad šitas nevykėlis yra žemiau kritikos ribos dar nereiškia, kad esi raudona utėlė ar Kinijos komunistų akolita.

Unknown rašė...

14:55, eik tik, dar vienas raudonoji utele islindo. Ko tada tuos kinu komuniagas gini mao anukas suknistas.

Sėlis rašė...

Anonimiškas 2020-05-07 14:55

Veltui gaištate laiką tiems idiotams kažką įrodinėdamas, geriau ignoruoti, aš irgi tą pradėjau, nes beviltiška su troliais “muštis”. Tikiuosi, negavę dėmesio išsinešdins pagaliau iš čia.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
item