Vengrijoje uždraustas lyties keitimas

Vengrijoje uždraustas teisinis lyties keitimas. Naujai priimta nuostata numato, jog asmens dokumentuose gali būti įrašyta tik „gimstant pr...


Vengrijoje uždraustas teisinis lyties keitimas. Naujai priimta nuostata numato, jog asmens dokumentuose gali būti įrašyta tik „gimstant priskirta lytis“ ir ji negali būti keičiama. Opozicijos siūlytos pataisos translyčių reikalavimams patenkinti buvo atmestos. 


Valdantieji sprendimą motyvuoja tuo, jog visiškas lyties pakeitimas yra neįmanomas, todėl neturėtų būti įmanomas ir civiliniuose registruose. 

Kritikai atkreipia dėmesį, kad toks požiūris prieštarauja Pasaulio sveikatos organizacijos pozicijai. Ši organizacijai pernai išbraukė lyties tapatumo sutrikimą iš oficialios ligų klasifikacijos. 

Taip pat teigiama, kad Europos Teisingumo Teismo doktrina aiškiai palanki translyčių asmenų teisei dokumentuose nurodyti savo pasirinktą lyties tapatumą, o ne tikrąją biologinę lytį. 

Neseniai Vengrijos parlamentas priėmė sprendimą neratifikuoti translytiškumą propaguojančios Stambulo konvencijos ir įpareigojo Vyriausybę Europos Taryboje siekti visiško šios konvencijos atmetimo. 

parengta pagal užsienio spaudą


Susiję

Viktoras Orbanas 4725565996330569384

Rašyti komentarą

39 komentarai

Anonimiškas rašė...

Net keista, kai kam iš ES, narių grįžta protas, viltis yra gal palaipsniui rasis ir daugiau, ypa tai būtina mažesnėms tautoms.

Kiemsargis rašė...

"...grįžta protas"?? Nu gi čia atvirkščiai: Orbanas vis labiau praranda protą! Tik pamanykit- jis užsimojo prieš vieną pagrindinių Žmagaus Teisiū ,prieš Teisę Pasikeistį Lytį!

Anonimiškas rašė...

Vengrija nesikeis pri gimtinės lyties,o Lietuva?

https://youtu.be/NVv0jH33nL4

Unknown rašė...

Labai teisingai, kad neįteisina psichikos ligonių visokių trans....kliedesių.

Anonimiškas rašė...

PSO yra JT specializuota agentūra. Todėl juokingas jos sureikšminimas. Kaip ir JT.

Anonimiškas rašė...

A kas tada liepė Verygai kompensuoti(padaryti labiau prieinamas) kontraceptines spirales mergaitėms?

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...

A, čia įdomus klausimas - ypač atsižvelgiant į tai, kad pigiausias, tautai bei valstybei naudingiausias ir lengviausias sprendimas būtų tiesiog "užkurti" švietimo programą, mokančią mergaites, kad absoliuti dauguma su lytiškumu susijusių klausimų savaime išsisprendžia, jeigu tiesiog NESIELGI kaip paleistuvė. ;)
Be abejo, berniukų švietimas turėtų būti atitinkamas. :)

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas
2020-05-19 22:40

PSO neliepia, neįsako! PSO gali tik rekomenduoti, patarti, nutarti. Gražiai prisidengus bet kokia rekomendacija galima labai labai neblogai prasisukti. Valstybė narė pati nuspręsti gali, ko jai reikia, o ko ne. Bet visada lengviausia aklai paklusti rekomendacijoms, kai nėra nei tinkamo medicininio išsilavinimo, nei savo galvos ant pečių, nei stuburo, nei atitinkamo politinio palaikymo valstybės viduje, kuris pasakytų NE.

Anonimiškas rašė...

Verslas yra verslas: vaistai, operacijos, vaistai, operacijos...

Anonimiškas rašė...

Bravo Orbanui - jau nežinia kelintą kartą.
Įdomu, ar jis bent yra girdėjęs, koks populiarus Lietuvoje?
Kažin ką veikia Lietuvos ambasada Vengrijoje?

supratingas rašė...

Visiškai nuoseklus vengrų sprendimas. Šeima ir vaikais besirūpinanti valstybė negali įteisinti lyties keitimo, nes jis savo esme yra grynų gryniausias vaikų PRIEVARTAVIMAS, nepriklausomai nuo to ar operacija daroma su ar be tėvų sutikimo.

Nežiniukas rašė...

Šiaip tai tiksliausiai būtų vadinti ne lyties keitimu (jos neįmanoma pakeisti), bet lyties požymių keitimu (kažką prisiuvant ar nupjaunant).

Anonimiškas rašė...

Vienas prašo iš penio padaryti vagina, kita prašo iš vaginos padaryti penį, trečia nori mažos nosies, didelių krūtų ir dar didesnio užpakalio. Klausimas: o ar kas kreipėsi į chirurgus, kad į galvą su šaukštu įkrėstų papildomos smegenų košės? Bent jau man neteko apie tai skaityti. Ateitų koks polyyytikas pas šeimos gydytoją ir sakytų: artėja rinkimai, padidinkite man pilkosios masės vingius ir masę, nes vos surezgu vieną sklandų sakinį, o vadovauti toks troškimas širdyje!

Anonimiškas rašė...

nemanau,kad Lietuvoje nera ambasados is Vengrijos,tad Orbanui manu viskas zinoma,beje jie mus nemoko kaip gyventi,o mums vertetu pasimokyti,juk visdelto nesame visi Jahovistais ir guru pasekejais?Tai suteikia vilciu,kad Lietuva paliks krikscioniu krastas.

supratingas rašė...

Tamstos pastaba teisinga. "Lyties keitimas" yra primesta sąvoka.

Anonimiškas rašė...

Matant, kaip puikiai tvarkosi Orbanas, nei kiek nenustebčiau, jeigu vengrai rastų būdą įkrėsti ir proto.

x rašė...

Uždraudė tai, kas ir taip niekur neleidžiama ir nedaroma. Bet matyt fiurerio sociologai pasakė, runkelių tarpe tokia žinia bus populiari, tai ir "uždraudė".

Sėlis rašė...

Niekur neleidžiama ir nedaroma? Ar tikrai? 😄 😄 😄

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
x rašė...

Jis populiarus vieno Kremliaus rekomenduojamo portalo komentarų skiltyje.
Kaži ar jam taip svarbu apie tai išgirsti?

x rašė...

Vengrijoje visoje šalyje jokios lyties keitimo operacijos neatliekamos, jos niekada ir nebuvo atliekamos. O kad UK ar Serbija jas daro, tai čia jų reikalas.

Sėlis rašė...

Pikc Kažinkavičius 2020-05-22 00:45

Aš ir neaiškinu bei nieko nebeįrodinėju jam. 😄 Puikiai tą supratau, kad su troliais “muštis” bereikalingas jėgų eikvojimas. “Alei” irgi porą kart trumpai atsakiau tam, kad nauji skatytojai nepagalvotų, jog čia vatnikynas, ir toliau nesiveliu į ligotas jo sapaliones.

Anonimiškas rašė...

x 02:34

Tos kūno žalojimo,x lyties keitimo operacijos Vengrijoje netliekamos,nes Orbanas apvalė šalį nuo sorosinių šiukšlių.Tik dėl to

x rašė...

Vengrija nebuvo visą laiką diktatoriaus rimbu plakama skylė, iki Orbano ji buvo demokratinė: su rinkimais, opozicija ir nevalstybine žiniasklaida. Bet ir tada nė vienos tokios operacijos atlikta nebuvo.

Anonimiškas rašė...

Pagarba tautiškiems vengrų žmonės ,demokratinių rinkimų  būdu pasirinkusiems Orbaną,kuris nusausino  socialistliberalistinę, užrūgusią pelkę ir pakeitė nevalstybinę,(ne)aišku kam tarnaujančią, niekatrosios lyties propagandasklaidą.Vengrų ateities kartos, neabekotinai ,bent jau širdyse pastatys/ė paminklą savo šalies lyderiui ,kuris,kaip užtvanka saugo vengrų šalį nuo beužplūstančios,viską naikinančios,planuotų atbėgėlių ir penkiasdešimtlyčių bangos


x rašė...

23:33, kaip iš seno garsiakalbio su Stalino kreipimusi i darbo liaudį. Jis beje savo rinkimus irgi vadino demokratiškais ir "saugojo" savo liaudį nuo buržujų sugrūdęs ją i gulagą.

Anonimiškas rašė...

Ką kalba x ai iš naujų garsiakalbių.Jie kalba apie naują ,gražų,demokratišką,laisvėmis į 250000$ baudą už tiesos sakymą paremtą pasaulį.

Štai sorosiukų Kanadoje gali gauti 250000$ baudą jei sorosiuką lytį x pavadinsi x,o ne y,w,z kaip sorosiukai nori ir nekalbėsi,kaip valdžia nori ,kad kalbėtum ir
nenorėsi mokėti baudos už laisvą tiesos sakymą,tai greitai ilsėsies su baltomis meškomis ant ledo,kurio Kanadoje daug ir visiems neperauklėjamiems užteks

Canadian gender-neutral pronoun bill is a warning for Americans

Authorities there now fine citizens up to $250,000 for the novel crime of "mis-gendering" - referring to people by any words other than their pronouns of choice (including newly constructed words such as zie/hir, ey/em/eir and co).

Na tikriausiai "diktatorius" Orbanas nė vieno "belyčio" x,w,z Vengrijoje dar nepavaišino 250000$ bauda ar gulagu

x saugok savo zie,ey,em liaudies užpakalį nuo gulago:)

supratingas rašė...

Kanadoje ne tik gali gauti baudą, bet jau ir BAUDŽIAMA už VYRO VADINIMĄ VYRU.
Reikia paminėti, kad "objektyvusis" teismas atmetė atsakovo prašymą atlikti ieškovo DNR tyrimą ir paviešinti jo medicininius įrašus reikalingus įrodyti, kad ieškovas yra vyras.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Kanada sparčiai virsta (tiksliau, JAU pavirto) šalimi, į kurią geriau nevažiuoti. Stoja į vieną gretą su visokiomis šiaurės korėjomis, somaliais ir pan. "no-go" kraštais. :)

x rašė...

Juk Kanadoje tuos nesąmoningus įstatymus priėmė žmonių demokratiškai išrinkti atstovai. Tai kam čia pretenzijos, rinkėjams? Balsavo už liberalius politikus, tai dabar ir turi. Kai užknis, balsuos už kitus, kurie tuos durnus įstatymus panaikins. Taip funkcionuoja demokratija.
Visai kitaip nei diktatūra, kur nesąmoningų įstatymų veikimas baigiasi tada kai diktatorius sulaukia Musolinio likimo ar nusibaigia nuo lėtinių ligų kaip Stalinas.

Sėlis rašė...

Naujieji totalitaristai mokosi iš savo pirmtakų klaidų. Pasimokė, kad nereikia duoti pagaliu kupron, išvaryti iš namų, atimti turtą, ištremti ar neleisti niekur išvykti. Reikia sukurti tokią iliuziją, kad žmogui atrodytų, jog jis laisvas. Dabartiniams baudžiauninkams gerai, kad pagaliu kupron nebeduoda, nedraudžia savo subinės nuskraidinti kad ir į kitą pasaulio kraštą, dar net pinigų duoda. Myli naujieji baudžiauninkai savo naujuosius ponus-diktatorius. Puola ant visų, kas mėgina sukritikuoti, netiki jų propaguojama laisvės iliuzija. Kokia ta iliuzija, puikiai atsakė Anonimiškas 2020-05-24 14:05. Naujieji ponai-diktatoriai irgi skelbiasi liberaliai demokratiškais, nors daugumos nuomonė mažai ką jau bereiškia, visokios mažumos diktuoja savo valią. Politkorektiškumas, dešiniosios minties cenzūra, tradicinio konservatizmo marginalizavimas - tai bent laisvė! Į vienus vartus! Laisvė tik visokiems kairuoliams degeneratams su kūjais bei pjautuvais ir kastruotomis vaivorykštėmis nešantiems bėdžiams “lygybę” su “tolerancija”.

supratingas rašė...

Pikc, laikau jus objektyviu pašnekovu, tačiau lygindamas Kanadą su Somaliu ir Š.Korėja, manau stipriai perlenkėte lazdą :)

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
supratingas rašė...

Tada laikykim, kad vertindamas jūsų objektyvumą aš neatsižvelgiau į tuos atvejus kuomet jūs vadovavotės labiau jausmais nei protu. :)
Nemanau, kad gėdinga klysti, blogai kai nepripažįstame savo klaidų arba kai nesistengiame jų vengti ateityje.
Kalbant apie jausmus, mus dažniausiai kliudo, užgauna ar žeidžia tai kas yra pačiuose mumyse. Jei žmogus savyje visiškai neturėtų pykčio, jo negalėtų užkrėsti net ir viso pasaulio pyktis. Pabandykite kada atsiriboti ir pastebėti save iš šalies ir jei būsite labai atidus atrasite daug įdomių dalykų ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Jau pastebėjau - užtat ir parašiau tą komentarą. :) Bandysiu dabar nuo to idiotiško "chroniško pykčio" išsigydyti - žiū, gal ateityje bus galima ir slapyvardį pakeisti, ir nebereikės gėdytis savo ankstesnio "aš". :)

Henrikas Miuleris rašė...

Pikčiau, įsimylėjot mažne? Nejau liksiu vienas čia hejtspyčą skleisti?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Ne - panašu, senatvė. Memento mori, viską. :) O jei rimtai, užkniso darkytis - juolab, kad pikta, etikečių ir epitetų pergrūsta reakcija, kiek savo komentarus mačiau, labai dažnai ne tik minties neperduoda, bet netgi ją gerokai iškreipia. Rezultatas - praktiškai lojimas dėl lojimo. Dėl ko, kaip sakiau, ir gėda dabar.
O dėl heitspyčo nesijaudinkite - mūsų pažiūros yra "ideologiškai neteisingos", tad ką mes besakytume, bus heitspyčas. Nes "vragi naroda". :)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Sutinku, kad "perspaudžiau" įspūdžiui sustiprinti - tiesiog totalitaristinės tendencijos nuteikia labai "neskaniai".
Beje, dėl objektyvumo - nė velnio aš neobjektyvus. Netyčia peržiūrėjau savo ankstesnius komentarus (jau buvau pamiršęs, kad jie egzistuoja) - ir ten tiek š..., kad siaubinga gėda apėmė. Įsivėlęs į "flame wars", net pats nepastebėjau, kaip tapau tokiu pačiu, prieš kokius tariausi kovojąs - t.y. etiketes klijuojančiu ir įžeidžiančiais epitetais besitaškančiu chamu. Blogiausia, kad, nuolat toje "srutų duobėje" besimurkdant, neina pastebėti, kad toks elgesys neadekvatus - emocijos "atjungia" protą. O štai po kiek laiko, "iš šalies" pasižiūrėjus, tokio elgesio kvailumas tiesiog akis bado. Kaip ir sakiau - baisiai gėda. Labai atsiprašau visų, kuriuos savo komentarais galėjau nepelnytai įžeisti. Ateityje tikrai pasistengsiu, kad emocijos proto netemdytų.

item