Rasa Čepaitienė. Čiukčiai prie Baltijos

Mindaugo Šernos nuotrauka  Autorė yra istorikė, profesorė, Lietuvos istorijos instituto vyriausioji mokslo darbuotoja, Nacionalinio sus...

Mindaugo Šernos nuotrauka 
Autorė yra istorikė, profesorė, Lietuvos istorijos instituto vyriausioji mokslo darbuotoja, Nacionalinio susivienijimo valdybos narė.

Yra toks keistas fenomenas, egzistuojantis jau daug metų po nepriklausomybės atgavimo. Tai lietuvių savinieka, pasireiškianti neapykanta, pagieža, panieka, patyčiomis, skepticizmu, netikėjimu, įtarimais ar abejonėmis kito sėkme arba geranoriškumu, paslėptu pavydu, kenkimu, demonstratyviu galios rodymu ir išnaudojimu, išskirtinai aštriu (savi)kritiškumu, perdėtu nusiniekinimu ir t. t. Ilgas ir bjaurus sąrašas būtų... Žodžiu, toks toksiškas socialinis-psichologinis fonas, slogi atmosfera, mus lydinti visur, kad to nebepastebim, laikome savaime suprantamu dalyku, net gero tono ženklu.

Kadangi daug teko keliauti po posovietines šalis, galiu pasakyti, kad daugiau niekur nieko panašaus nepastebėjau (tiesa, nesu tikra tik dėl Latvijos, nes mažiau ją pažįstu). Priešingai, kai kur, net nepaisant prastesnių nei pas mus ekonominių sąlygų, tautinė savigarba yra nepalyginamai stipresnė. Pavyzdžiui, armėnai yra viena iš labiausiai savimi pasitikinčių tautų, nežiūrint jų sudėtingos geopolitinės situacijos.

Ir, atrodo, problema čia ne kultūrinių išteklių stokoje. Istorija, paveldas, kalba, tradicijos pas mus yra pakankamai didingos ir vertos pasididžiavimo (žinoma, ir kritinės refleksijos). Tad kur čia šuo pakastas?

Vis prisimenu kažkada ganėtinai sukrėtusį pasakojimą, kad čiukčiai, apie kuriuos visi tikriausiai žino ne vieną anekdotą kaip apie kvailelius ir nevykėlius, iš tiesų buvo ta Sibiro tautelė, kuri ilgiausiai ir sumaniausiai priešinosi rusų kolonistams. Todėl ją reikėjo ne tik žiauriai užkariauti, morališkai suluošinti panardinus į alkoholizmo liūną, bet ir dvasiškai palaužti nupiešus ir plačiai paskleidus tokį jos portretą, su kuriuo joks save gerbiantis žmogus nenorėtų tapatintis.

Ar nebus taip, kad sovietmečiu ilgiausiai ir atkakliausiai totalitarizmui besipriešinusi tauta, pirmoji pradėjusi veržtis ir iš geležinio silpstančios imperijos narvo, irgi buvo, ir tebėra, bandoma priešiškų jėgų šitaip klastingai apnuodyti? Ne tik kuriant jos kaip nevykėlių barbarų (tam dažnai pasitelkiant ir prakeiktos žydšaudžių tautos) įvaizdį užsienyje, bet ir šalies viduje, per mūsų pačių žiniasklaidą ir net švietimo sistemą, atkakliai formuojant koktų ir atstumiantį savivaizdį, nuo kurio, natūralu, norisi atsiriboti?

Kam ir kokiu tikslu to reikia? Ir kodėl bet kokie, kad ir menkiausi, bandymai tam pasipriešinti, pavyzdžiui, iškeliant pagarbos ir sekimo vertus mūsų tautos didvyrių ir didmoterių pavyzdžius, sulaukia tokios aršios reakcijos, pasipiktinimo ir atviro spaudimo nedrįsti to daryti?

Tema, aišku, sudėtinga ir reikalinga gilios bei išsamios analizės, kuriai facebook įrašo formatas vargu ar tinka. Tad pastebėtą čiukčių ir lietuvių likimo paralelę čia tiesiog paliksiu apmąstymams ir tolesnei diskusijai.



Susiję

Skaitiniai 5302361561896000754

Rašyti komentarą

41 komentaras

Algis rašė...

Tai sukurta svietimo sistema ,verslo atstovu prikurtu visokiu organizavciju kaip laisos rinkos institutas ir tt,plius sovietine santvarka,ir veikentys internetiniai portalai finansuojami is neaiskiu lesu,rusijos ir netik ,lietuvio savinieka nupirktos zinesklaidos ir tt...darbas.Straipsnis geras .

Hm rašė...

Geras ir taiklus straipsnis.

Beje, regis, kad tas virusas po truputį sustatys daug dalykų į vietas: žiūrėkit, epidemijos metu Lietuva tvarkosi daug geriau negu vadinamosios „normalios šalys“; blogiausiai bent jau Europoje tvarkosi išgarbintoji Švedija; Baltijos šalys laikosi labai gerai, bet blogiausiai iš jų tvarkosi Estija; iš Europos sąjungos nėra jokios paramos; Lietuva daro daugiausiai testų pasaulyje pagal gyventojų skaičių (neskaičiuojant mikrovalstybių, tokių kaip Vatikanas, kur nesunku ištestuoti visus iki vieno); ir panašiai.

Ir beje, jokių kalbinių priekaištų šį kartą.

x rašė...

Čia straipsnis iš serijos "esam nuostabūs, bet vis tie priešai kenkia". Ši kartą priešai mus bando sužlugdyti negražiai vadindami :) Nors čia net jokių priešų nereikia. Nesam armėnai, už tai esam išmirštanti susikaldžiusių balvonų tautelė, kur kiekvienas gudresnis už šimpanzę mano esąs pranašas ir kimba į gerklę kitiems tokiem pat pranašams.

Anonimiškas rašė...

Iki tobulumo ribų nėra. Galima būtų apsieiti ir be egzistuojančių fenomenų. Suprantu, kad akademinis liūnas taip traukia prie gudrių išsireiškimų. Bet tai ne pikta kritika, tiesiog galima ateityje pasitaisyti.

Sėlis rašė...

Vilką mini, vilkas čia.

Hm rašė...

Taip, labai vaizdinga šio straipsnio iliustracija.

Anonimiškas rašė...

"Tai lietuvių savinieka, pasireiškianti neapykanta, pagieža, panieka, patyčiomis, skepticizmu, netikėjimu, įtarimais ar abejonėmis kito sėkme arba geranoriškumu, paslėptu pavydu, kenkimu, demonstratyviu galios rodymu ir išnaudojimu, išskirtinai aštriu (savi)kritiškumu, perdėtu nusiniekinimu ir t. t. Ilgas ir bjaurus sąrašas būtų..."

Čia galimai yra gynybos mechanizmas - psichoanalizės mokyklos aprašyti psichikos reguliavimo būdai, turintys apsaugoti žmogų nuo vidinių konfliktų, nerimo, kaltės, bet iškreipiantys tikrovės supratimą?

Projekcijos atveju savi neigiami bruožai, mintys, jausmai ar elgesys galimai nesąmoningai priskiriami kitiems žmonėms ar aplinkai?

Anonimiškas rašė...

Teisingas straipsnis, budinga savinieka tikrai egzistuoja, ir gaila, kad tai yra laidininkas, per kurį ateina ir blogų dalykų.

Anonimiškas rašė...

Jei toks rašinys būtų pasirodęs prieš 25 metus, tuomet būtų galima sakyti - taip, savalaikė įžvalga.
Galima paklausti? - ką jūs veikėte ir kur buvote visus tuos pačius 25 metus, kad tik dabar susiprotėjote?
Galėčiau tęsti, bet kadangi ProPatria jau kelis mano komentarus panaikino, tuomet tegul komentuija Dr Ajay - jo komentarų ProPatria nenaikina.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Keista išvada, kai straipsnyje konstatuojama, jog šita agresija yra nukreipta Į SAVE tiek asmeniniame ("savinieka", "išskirtinai aštriu (savi)kritiškumu", "perdėtu nusiniekinimu"), tiek tautos lygmenyje (visi kiti minėti atvejai). Čia NĖRA projekcija. Niekaip. Čia yra primestas savinaikos mechanizmas. O štai klausimas, KAM tai naudinga - išties įdomus. ;)
P.S. Mes čia nesame kažkuo unikalūs - iš esmės VISA Vakarų civilizacija yra įmurkdyta į saviniekos ir savinaikos liūną. O besipriešinantys (vengrai, lenkai, Salvinis, Trampas, AfD ir t.t. ir pan.) seniausiai paskelbti "liaudies priešais".

Anonimiškas rašė...

Perskaityk dar kartą, o ne bukai fanatiškai gink viską, kad ir kas bebūtų rašytojos išklota. Parašymo pradžioje akivaizdžiai menkinami visi (!) lietuviai („Tai lietuvių savinieka“ ir t.t.), o toliau mėginama teigti „daugiau niekur nieko panašaus nepastebėjau“. Lietuvių tautai akivaizdžiai priešpastatomos kitos tautos, pvz., minimi armėnai:„armėnai yra viena iš labiausiai savimi pasitikinčių tautų“. Kiekvienoje postsovietinėje valstybėje yra visko. Todėl baisi GĖDA yra taip neigiamai išskirti lietuvius - mėginti juos sumenkinti.

Anonimiškas rašė...

rinkimai

x rašė...

Apie Karbauskį tik gerai arba nieko, tada netrins.

Anonimiškas rašė...

O kaip Tamsta norėtumėte? Taip vadinama laisva ir nepriklausoma žiniasklaida visame pasaulyje yra tik verslas, kaip sportas, prekyba trąšomis, horoskopai, daugiabučių atnaujinimas, tikėjimai ir, be abejo, politika.

Anonimiškas rašė...

Hm, 2020-05-17 14:26

refleksijos - atspindžiai, svarstymai, apmąstymai lietuvių kalba

x rašė...

Būtų viskas ok, bet šitas Naisių kolūkio organas žviegia kaip skerdžiamas dėl kitų žiniasklaidos priemonių ale neobjektyvumo, tik į save pažiūrėt pamiršta.

Anonimiškas rašė...

Tai jau gal pasakysiu negirdėtą neregėtą naujieną, bet taip yra: iš GB grįžtantys lietuviai labai didžiuojasi esantys lietuviais, nes ten lietuvius, kaip geriausius darbininkus, graibstyte graibsto. Tai tik Lietuvos ,,žinių" skleidėjai teranda nusikaltėlius ir panašaus likimo vargšus.Be to, turime tikrai pasaulinio lygio menininkų, įvairių specialistų darančių garbę Lietuvai. Bet kiek matome straipsnių apie juos? Tarp visokeriopo purvo žinios apie iškilius žmones nesudarytų nei kelių nuošimčių.

Unknown rašė...

Tad reikia pasakyti tiesą, jog mėginama žiūrėti ne į tai, kaip yra iš tikrųjų, o į prievarta brukamą kreivinantį veidrodį.

x rašė...

Ko iš tos spaudos norėt, ji juk komercinė, norėdama įtikti skaitytojams pati tampa jų atspindžiu. Kai Prancūzijoje nusistebėjau, kad laikraštyje tiek daug vietos skiriama teatrui, man paaiškino kad nemažai žmonių juo domisi, lankosi, net jei tai pusiau mėgėjiški pastatymai. Todėl apie tai ir rašo.
Tas pats ir LT, kas rūpi skaitytojams apie tai ir rašo. Teigiamos žinios, arba apie iškilius žmones sulaukia nulinio susidomėjimo, todėl niekas apie tai ir nerašo. Kas kita kriminalinės kronikos, detalūs smurto aprašymai, straipsniai apie acto garinimą, skiepus, vėžį nuo 5G. Dar būrėjų pranašystės, interviu su kalinių žmonom ir pan.

Anonimiškas rašė...

Tai Prancūzijoje.., Vien radijo kanalų, skirtų įvairioms kultūros sritims kiek yra. Reikėtų, kad tarp mūsų valdančiųjų taptų mada kalbėtis apie perskaitytas knygas, matytus spektaklius, koncertus. Kad taptų gėda būti visišku analfabetu elitinės kultūros temose. O tai visai paprasta: tereikia į laidas kviesti literatūros, muzikos teatro žinovus ir valdininkus, kad, anot, Stepono Batoro, ,,nutaisę gudrų snukį, negalėtų paslėpti savo durnumo". Gal tuomet ir FB bei populiariuose portaluose išsivystytų įvairesnės diskusijos, gal pasirodytų daugiau pašaipų neišprusėlių atžvilgiu, ir tai priverstų juos kiek paplušėti savo smegeninėmis ne vien dėl pinigų ,,darymo", bet ir dėl saviugdos. Šiaip, žinoma, reikia suprasti, kad atsiradus baisiai nelygybei dar ir dėl kompiuterinių technologijų išplitimo, kai tėvai ar seneliai visiškai nesupranta, ką veikia jų vaikai ar anūkai, prilipę prie savo dėžių, ištiko tam tikras kultūrinis nuosmukis. Tokius nuosmukius išgyveno visos santvarkos, visos civilizacijos. Teks pakentėti ir mėginti nepasiduoti, t.y., neapkerpėti nostalgijų ir mažaraštiškumo liūne. Senesniais laikais, kai dar retkarčiais žiūrėdavau TV, prisimenu, kaip vieno premjero paklausė, kokią paskutinę knygą perskaitė. Tasai kažką nerišliai sumurmėjo:,,Lyg tokį Rombimzoną." Taip, čia ne klaida: taip ir pasakė ,,Rombimzoną".

Anonimiškas rašė...

Didžiausia problema valstybėje - Taivanas, o ne valdantieji? Valdantieji buvo kada čia kritikuojami? Kiek kartų? Dėl ko? Buvo kritikuojami tiesiai šviesiai ar kaip? O gal su jais viskas gerai? Šiuo metu senjoritos tegu tupi namuose, nors tokio pat amžiaus parlamentarams tai negalioja? Ar tai žmogaus teisių pažeidimas?

x rašė...

Čia vėl susidrusim su tuo pačiu, kad valdantieji elgsis taip, kaip mėgsta jų rinkėjai. Jie renka tokius vyrus kaip Šustauskas, Suvirintojas ar nusigėręs Lakūnas. Būti durnu ir analfabetu niekam negėda, priešingai, būsi savesnis ir gausi daugiau balsų iš pavydžių kerštingų runkelių.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Pirma, ponuli, išjunkite chamo režimą. Antra, SAVO teksto supratimo problemas primetinėti KITAM yra gana negudru.
O gal tiesiog pritrūko valios perskaityti VISĄ tekstą ir nepavyko pamatyti vietos, kur autorė aiškina galimas šio reiškinio priežastis? Tada pagelbėsiu:
"Ar nebus taip, kad sovietmečiu ilgiausiai ir atkakliausiai totalitarizmui besipriešinusi tauta, pirmoji pradėjusi veržtis ir iš geležinio silpstančios imperijos narvo, irgi buvo, ir tebėra, bandoma priešiškų jėgų šitaip klastingai apnuodyti? Ne tik kuriant jos kaip nevykėlių barbarų (tam dažnai pasitelkiant ir prakeiktos žydšaudžių tautos) įvaizdį užsienyje, bet ir šalies viduje, per mūsų pačių žiniasklaidą ir net švietimo sistemą, atkakliai formuojant koktų ir atstumiantį savivaizdį, nuo kurio, natūralu, norisi atsiriboti?"
DABAR aiškiau?

Anonimiškas rašė...

x 2020-05-18 16:08

projektai kuriami be paliovos: dūzgia laumžirgiai, sklando gandrai, stripinėja zylės, tai štai koks vaizdelis, tai štai kokia dalia Lietuvėlės...
o kas tų projektų autorius ar kam įdomu?

Anonimiškas rašė...

Ne.

Anonimiškas rašė...

-> Anonimi6škas 17.49

Kodėl gi sakai ,,ne'', jeigu tu viską supranti ir be Pikc paaiškinimų? - tikiesi, kad Pikc dar kartą užkibs ant tavo provokacijos ir pradės vską aiškinti iš naujo?
Pats straipsnis man atrodo gerokai pavėlavęs - dabar jau be laikas dairytis atgal ir reikia eti į priekį.
Man asmeniškai labai apmaudu, kad mūsų kunigaikščiai anei vienas nesirūpino savo gimtosios kalbos raštija - kuomet Vakarų Europos valdovai švietė savo tautas ir jų valdose vienas po kito buvo steigiami universitetai ir šiaip mokymo įstaigos, anei vienas - anei vienas! - mūsų kunigaikštis nė nemanė steigti universiteto ar ko nors panašaus, kol atėjo Transilvanijos vengras ir kurio dėka turime universitetą.

x rašė...

O kas pasikeitė praėjus 600 metų? Ir dabar požiūris į švietimą lygiai toks pats kaip anų laikų kunigaikščių. Glušą tautą juk lengviau valdyti o ir išsilavinusių konkurentų niekam nereikia.

Anonimiškas rašė...

Koks keistas sutapimas! Vokiečių tauta irgi užsiima saviplaka ir save niekina. Dabar jau perėjo į naują etapą - susinaikinimą, per "pabėgėlius". Kažin, kodėl :))

Anonimiškas rašė...

svarbiausias švietimo uždavinys yra svetimos religijos iš Azijos/Šiaurės Afrikos maldos ir davimas grynais be jokių kasos aparatų, nes kiek kainuoja naujo juodos spalvos automobilio garantinis tech aptarnavimas?

Anonimiškas rašė...

lietuviai savęs neniekina, nepasiduokite "tautinių" portalų manipuliacijoms ir įteiginėjimais, niekina save tik tie, kurie turi psyyychinių problemų, bet žmogelių su tokiomis problemomis yra visame pasaulyje!

Anonimiškas rašė...

Visi taip elgsis. Įskaitant ir tuos, kurie slapta prisplakę prie valdančiųjų vaidina išskirtinį patriotizmą.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Aha - akivaizdu, kad "Anonimiškas 2020-05-19 09:59" tikrai NĖ VELNIO nesuprato. :)
"Anonimiškas 2020-05-19 08:49" - toli gražu ne tik: gi neomarksistinis marazmas ne tik į Lietuvą ir Vokietiją metastazavo. Agresyvus priešiškumas šeimai ("mažumū tiaisės", "genderiai", radikalus feminizmas, vaikų grobimas, abortai kaip "žmogaus tiaisia" ir t.t.), tautai ("fošystaj!", "neonacei!", "žydostrielaj!", "viargvaldžej!", "niavykeliū/nusykalteliū tauta!" ir t.t.) ir rasei ("white guilt", "blackwashing" ir pan.) yra visą Vakarų civilizaciją naikinantis ideologinis maras.
Ironiška, bet būtent sovietinė okupacija turėjo tam tikrą apsauginį poveikį: "banditiškasis" bolševizmo variantas nenorėjo įsileisti savo iškrypėliškojo brolio-konkurento. Tai, beje, gali paaiškinti autorės minimą posovietinėse valstybėse matytą atsparumą saviniekos idiotizmui. Iš kitos pusės, dešimtmečiais trukusi sovietų ideologinė indoktrinacija labai stipriai pažeidė (o kai kuriais atvejais - išvis sunaikino) kritinio mąstymo gebėjimą ir įdiegė dichotominį "absoliutus gėris versus absoliutus blogis" suvokimą, kurio "dėka" po Sovietų sajūzo žlugimo ir buvo pulta negalvojant garbinti bei pas save perkelti viską, kas vakarietiška. Deja, to kritiško mąstymo nėra iki šiol, o štai to "dichotominio" - nors vežimu vežk.

supratingas rašė...

Cit.:"Ironiška, bet būtent sovietinė okupacija turėjo tam tikrą apsauginį poveikį: "banditiškasis" bolševizmo variantas nenorėjo įsileisti savo iškrypėliškojo brolio-konkurento."

Šitą teiginį galima kuo puikiausiai naudoti kaip prieštarą tiems, kurie dabartinį Burliokistano režimą (kaip atsvarą supuvusiems Vakarams) klaidingai laiko paprotinių vertybių sergėtoju.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Ir galima pridėti, kad "dorovės sergėtoja" Rusija yra viena pirmaujančių valstybių pagal abortų ir skyrybų skaičių. :)

supratingas rašė...

Sakydamas "klaidingai" kaip tik tai ir turėjau omenyje. Rusijos nusikalstamas režimas mindo vertybes kiekviename žingsnyje. Ką jau ten kalbėti apie vertybes, režimui nusispjauti net į žmogaus gyvybę. O "mes prieš pederastus" yra paprasčiausias propagandinis įrankis naivuoliams.

Sėlis rašė...

Ruskių režimas pasirinks betkokią pusę, kad tik priešintųsi Vakarams. Jei Vakarai būtų konservatyvūs tradicionalistai, tai ruskiai būtų tolerantiški pažanguoliai. Ruskių režimui, kad išsilaikytų, būtina maitinti burliokus priešprieša.

ale, rašė...

Sėlį, bene slaptas ruskių agentas būsi, - taip gerai žnai, ką ruskiai pasirinks...

Sėlis rašė...

Taip, agentas, o ką? Pavydi?

ale, rašė...

Ne, nepavydžiu - užjaučiu.

x rašė...

> 18:27. Čia turiu 100% pritarti amžinajam oponentui. Labai tiksliai pasakyta.

Anonimiškas rašė...

--> Ale 20.02

žinok, Sėlis tarnybos lapsniu daug aukštesnis už tave - turėsi jam atsiskaityti

item