Nacionalinis susivienijimas ragina pripažinti Taivano nepriklausomybę

Mindaugo Šernos nuotrauka  Politinė partija Nacionalinis susivienijimas ragina Lietuvos Respublikos Prezidentą, Seimą ir Vyriausybę ne...

Mindaugo Šernos nuotrauka 
Politinė partija Nacionalinis susivienijimas ragina Lietuvos Respublikos Prezidentą, Seimą ir Vyriausybę neapsiriboti simboline ar ekonomine santykių su Taivanu plėtra, pripažinti Taivano valstybingumą bei užmegzti aukščiausio lygio diplomatinius santykius.

Pasak partijos atstovų, Uhano viruso pandemija ir nusikalstami komunistinio Kinijos režimo veiksmai slepiant tikrąjį grėsmės mastą, iškėlė ilgus metus Lietuvos valdininkų stalčiuose laikytus Rytų Azijos politikos klausimus, tarp kurių vienas svarbiausių – Taivano pripažinimas. Partijos pareiškime teigiama, jog vertindama lietuvių tautos istorinę patirtį ir Taivano vykdytą Baltijos valstybių okupacijos nepripažinimo politiką, Lietuva negali likti nuošalyje, plėtoti vien simbolinius ar prekybinius santykius su Taivanu.

„Maža plėtoti ryšius su Taivanu nekeliant principinio jo Nepriklausomybės klausimo. Jo neišsprendus jokio esminio Taivano padėties pagerėjimo negalima laukti, ypač turint omenyje nepalankų tarptautinį kontekstą. Taivano palaikymas neišvengiamai eskaluos Lietuvos ir Kinijos konfliktą, tad šiuo keliu negalima eiti demonstruojant tik parodomąjį solidarumą, kuris Taivanui niekuo nepadės. Lietuva gali iš tiesų padėti Taivanui vieninteliu būdu – parodydama moralinės ir politinės drąsos pavyzdį, kokį Lietuvos atžvilgiu kadaise parodė Islandija, ir vienašališkai pripažinti Taivano nepriklausomybę, paragindama kitas šalis sekti šiuo pavyzdžiu“, – teigė Nacionalinio susivienijimo pirmininkas profesorius Vytautas Radžvilas.

Nacionalinio susivienijimo atstovų teigimu, Taivano pripažinimas negali būti atidedamas dėl kitų valstybių įtakos savarankiškiems Lietuvos ir tarptautinių organizacijų, kurių nare yra Lietuva, sprendimams. Teigiama, kad Lietuva neturėtų bijoti ir priešiškų valstybių sankcijų – šiuo metu pasauliui išgyvenant ilgų prekybinių grandinių nutraukimo laikotarpį, tai kartu yra tinkamiausias laikas visus nepatenkintus dėl tokio Lietuvos sprendimo prireikus pakeisti kitais prekybos partneriais. 

Pareiškime griežtai pasmerkiami ir Kinijos komunistų partijos režimo nusikaltimai prieš kinų tautą, kitas kaimynines tautas, valstybes, etnines grupes ar skirtingų tikėjimų atstovus.

23 mln. piliečių turintį Taivaną Vakaruose yra pripažinęs tik Vatikanas.


Susiję

Vytautas Radžvilas 3837265134351630307
item