Nacionalinio susivienijimo pareiškimas dėl Taivano nepriklausomybės

Politinė partija Nacionalinis susivienijimas: vadovaudamasi teisingumo principu; gerbdama tautų apsisprendimo teisę; vertindama l...

Politinė partija Nacionalinis susivienijimas:

vadovaudamasi teisingumo principu;
gerbdama tautų apsisprendimo teisę;
vertindama lietuvių tautos istorinę patirtį;
prisimindama Taivano vykdytą Baltijos valstybių okupacijos nepripažinimo politiką;
įvardindama  Taivano atstovavimo trūkumo tarptautinėse organizacijose problemą;
prieštaraudama bet kurių išorės valstybių pozicijos ar kitokiai, neteisėtai įtakai savarankiškiems Lietuvos Respublikos ir tarptautinių organizacijų, kurių nare yra Lietuvos Respublika, sprendimams;
griežtai smerkdama Kinijos komunistų partijos režimo nusikaltimus prieš kinų tautą ir kitas kaimynines tautas, valstybes, etnines grupes bei skirtingų tikėjimų atstovus;
tikėdama, kad Lietuvos Respublikos sprendimai Taivano atžvilgiu ilgainiui gali įkvėpti kitas geros valios tautas ir tarptautines organizacijas;

ragina Lietuvos Respublikos Prezidentą, Seimą ir Vyriausybę:
1. Neapsiriboti simboline ar ekonomine santykių su Taivanu plėtra, kuri tik blogintų Lietuvos ir Kinijos santykius nepadėdama iš esmės politiškai spręsti Taivano valstybingumo klausimą;

2. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucija, įstatymais bei aukščiau išvardintais bendrais principais, pripažinti Taivano nepriklausomybę ir užmegzti aukščiausio lygio diplomatinius santykius.

3. Pakviesti kitas Vakarų šalis sekti šiuo pavyzdžiu. 

Susiję

Užsienio politika 4727023649728535440

Rašyti komentarą

9 komentarai

Andrius rašė...

Kaip išdrįsote pavadinti komunistus komunistais ir dar prikišti jiems kažkokius nusikaltimus? Plojimai atsistojus.

Jurgis rašė...

Oho. Išties drąsu.

Nežiniukas rašė...

Tiesą sakant, čia jokia drąsa. Nieko dėl tokio pareiškimo neįvyko. Laikykim tai viso labo kaip savotišką rinkiminį pažadą.

Va, jeigu NS pateks į valdžią ir realiai galės pripažinti Taivaną, tuomet ir galėsime pakalbėti apie drąsą.

O drąsa bus tame, ar jie ryšis pripažinti kažkokį Taivaną, to pasėkoje sulaukti Kinijos ekonominių sankcijų, ko pasėkoje Lietuvos žmonės gyvens kažkiek prasčiau. O žmonės, pradėję gyventi prasčiau, tikrai jų nebeišrinks sekančiuose rinkimuose, nes atseit rūpinasi ne savo žmonėmis, o kažkokiu Taivanu.

Deja, tokia nuostata, ar verta mums patirti bet kokių nuostolių dėl Taivano (dėl Lietuvos, dėl kitos šalies) vyrauja daugumoje Vakarų šalių. O politikai vyraujančios visuomenės nuomonės ir bijo, t.y. bijo prieš ją eiti. Būtent dėl tos priežasties bent jau aš asmeniškai netikiu, kad rusams užėjus į Lietuvą, NATO puls ją ginti, kadangi tai gali išsirutulioti į atominį karą (ar verta dėl kažkokios Lietuvos užsitarnauti savo šalies sugriovimo?).

Būtent todėl ir sakau, kad dėl NS, kaip drąsios partijos užvardijimo dar palaukime.

Anonimiškas rašė...

Na, tos minimos Kinijos ekonominės sankcijos gali būti ir visai neskausmingos, jei jau dabar pradėtume persiorientuoti. Tiesą sakant, pasaulyje dabar daug kalbų apie būtinybę "atsijunkyti" nuo Kinijos ir jos tiekimo grandinių. O kad "užrauks" mūsų eksportą į Kiniją, tai čia išvis ne argumentas.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Na, valdžia šiuo klausimu gali turėti kitokią nuomonę, atsižvelgiant į tai, kad didieji viarslinykai praktiškai stovi ant "made in China" (čia ne apie virusą, jeigu ką - ant to kita chebra stovi) produkcijos. ;)

Nežiniukas rašė...

Yra dar viena problema, identiška tai, kokioje Lietuva buvo komunistų valdomais laikais: oficialus Taivano pavadinimas - Kinijos respublika. Tiek komunistų valdoma Kinija, tiek Taivanas laiko, kad Kinija yra vieninga ir tik jie atstovauja visą Kiniją. Beje, Taivanas tarptautinėse organizacijose labai ilgai atstovavo Kiniją, o ne komunistai. Taigi klausimas: ką NS siūlo pripažinti? Bijau, ar nebus paskubėję NS su tuo pripažinimu. Jei pripažinti Taivaną kaip Kinijos atstovę, tai reikš, kad mes nepripažįstame komunistų kaip teisėtos Kinijos valdžios. Neaišku, ar tai NS turėjo omenyje?

Sėlis rašė...

Tikiuosi, kad nori pripažinti Taivano vyriausybę kaip legitimią visos Kinijos atstovę, o ne išvis pripažinti naują Taivano valstybę, atsisakant visų pretenzijų į žemyninę Kiniją. Taivano liberastai nori naujos valstybės.

supratingas rašė...

Cit.:"(...) tiek Taivanas laiko, kad Kinija yra vieninga ir tik jie atstovauja visą Kiniją."

Taip nėra, dabartinis Taivano požiūris gerokai pasikeitė. Viešumoje pretenzijas į žemyninę Kiniją Taivanas nustojo reikšti dar devynesdešimtaisiais, o pastaruosius keletą metų Taivanas apskritai ėmė siekti atsitapatinti nuo Kinijos. Pirmiausiai sąsajas su Kinija siekiama nutraukti taivaniečių protuose, o ir dirva tam palanki, nes tik maža dalis taivaniečių tebelaiko save kinais. Vienoje iš 2018 metais darytų apklausų tik 4 proc. taivaniečių laikė save kinais, 55 proc. – taivaniečiais, o likęs 41 proc. apklaustųjų - taivaniečiais-kinais.
Dauguma Taivano gyventojų pasisako už taip vadinamą status quo palaikymą. Tai reiškia, kad siekiama ir toliau gyvuoti kaip de facto nepriklausoma valstybė, nesiekti de jure pripažinimo, nekeisti Konstitucijos, žodžiu, stengtis neperžengti Kinijos nubrėžtų raudonų linijų, kad neišprovokuotų jos atviram kariniam konfliktui. Beje, ironiška, kad už vienijimąsi su komunistine Kinija pasisako praeityje labiausiai antikomunistinis Kuomintangas.
Šiandien pagrindinė Taivano problema yra ta, kad komunistinė Kinija su Si Dzinpingu priešakyje, nebenori palaikyti status quo bei spaudžia Taivaną jungtis prie Kinijos taip vadinamau vienos šalies-dviejų sistemų (one country two systems arba 1C2S) pagrindu. Taivanas atmeta tokį siūlymą, rodydami į blogąjį Honkongo pavyzdį, ir teigia jog demokratijos ir komunistinio režimo bendrabūvis apskritai neįmanomas . Kinai siunta ir kasdien agresyvėja. Tikėkimės Taivanas ras tinkamą priešnuodį kylančiai Pekino agresijai sutramdyti.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Bet tada, šitame kontekste, raginimas pripažinti Taivano nepriklausomybę skamba keistai. Be to, kiek teko girdėti, Taivanyje gana nemenkai įsisiautėjęs liberazmas - o šitą ideologiją palaikyti tiek pat "protinga", kiek ir komunistinę.

item