Nacionalinis susivienijimas ragina partijų biudžetinį finansavimą mažinti perpus

Mindaugo Šernos nuotrauka  Politinė partija Nacionalinis susivienijimas išplatino kreipimąsi, kuriuo ragina Seimą, Prezidentą ir politi...

Mindaugo Šernos nuotrauka 
Politinė partija Nacionalinis susivienijimas išplatino kreipimąsi, kuriuo ragina Seimą, Prezidentą ir politines partijas 50 procentų sumažinti Lietuvos politinėms partijoms 2020 metams skirtą beveik 6 mln. eurų valstybės biudžeto dotaciją, o sutaupytas lėšas skirti prioritetinėms valstybės reikmėms.

Kreipimesi pabrėžiama, kad pandemijos sukeltu sunkmečiu būtinas visuomenės solidarumas ir partijų pavyzdys šioje srityje. Siūlymas skelbiamas motyvuojant, jog siekiant demokratijos kokybės, rinkimai pagaliau turėtų tapti ne reklaminių lozungų varžybomis, o visaverčių debatų esminiais valstybės padėties ir raidos klausimais platforma. 

„Sumažinus valstybės dotaciją politinėms partijoms būtų tikslinga pakeisti Seimo rinkimų agitacijos tvarką, siekiant sumažinti partijų reklamai skiriamas lėšas. Reklaminius, tad iš esmės propagandinius ir mokesčių mokėtojų lėšas švaistančius rinkiminės kovos būdus turėtų pakeisti atviri, vienodas konkurencines sąlygas užtikrinantys, profesionaliai ir nešališkai moderuojami, politikų debatai. Originalių politinių vizijų, idėjų ir programų trūkumas yra viena didžiausių Lietuvos partijų problemų ir visos valstybės raidos stabdžių“, - rašoma kreipimesi. 

2019 metais partijos išsidalino 5 977 545 eurus, 2020 metų pavasarį partijoms paskirstytas 2 879 903 eurų biudžetas. Viso vien per 2015-2020 metų laikotarpį partijoms iš biudžeto skirta 30 milijonų eurų. Daugiausiai mokesčių mokėtojų pinigų 2019 metais gavo konservatoriai (1,33 mln. eurų), po jų rikiavosi valstiečiai (1,142 mln.), socialdemokratai (0,958 mln.), Lietuvos Liberalų sąjūdis (0,601 mln.) ir kitos partijos. 


Susiję

Socialinė politika 8400827899063651593

Rašyti komentarą

20 komentarų

bambalys rašė...

Super

Jūratė P. rašė...

Teisinga pozicija! Nacionalinis susivienijimas galvoja apie visus žmones.

Rūta rašė...

Puiku! Realus žingsnis teisingumo link.

Anonimiškas rašė...

Sumažinti perpus - blaivus pasiūlymas šioje situacijoje. atsisakyti visai kvepėtų populizmu ar pan.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Iš tikrųjų - reikalauti, kad sau naudos siekiančios organizacijos pačios save išlaikytų - kuo gryniausias (ir, be abejo, griežtai smerktinas) populizmas. Nes taigi visiškai normalu, kad žmonės susimoka už tai, kad net jiems nepatinkantys valdžios siekiantys veikėjai savo fizionomijomis kiekvieną stulpą ir tvorą išklijuoja. :)
Beje, verta prisiminti: https://kaunoforumas.com/2019/03/31/algimantas-rusteika-kaip-jie-musu-pinigus-dalinosi/

Hm rašė...

Va čia tai šaunuoliai! Didžiuojuosi, kad dalyvavau NS steigiamajame suvažiavime (ir beje, tai buvo apskritai pirmasis kartas mano gyvenime, kai dalyvavau politinės partijos renginyje).

Hm rašė...

Post scriptum. Tiktai ką daryti, kad ta žinia kaip nors į mainstream'inę žiniasklaidą prasiskverbtų?

Ema rašė...

Drąsu, sveikintina, išmintinga! Kas nors apie tai ir daug kitų dalykų turi prabilti, nejaugi Lietuvai skirta pasilikti amžiname liūne? Smagu, kad NS formuoja naują požiūrį, mato keistinus dalykus ir šaukia tautą naujiems pokyčiams. Visi susiveržėme, tegu susiverš ir seimūnai. Pažiūrėsime, kaip jiems seksis

Anonimiškas rašė...

Teisingas žingsnis, pinigų prireiks krachui kuris bus po koronos.

x rašė...

Na labai "protingas" raginimas iš nunykusių leisgyvių partijų atimti dar ir ubago terbą. Kad vėl padaugėtų abonentų ir masiulių.
Bet sutikčiau, kad reikėtų didinti politinę konkurenciją ir palengvinti mažom partijom gyvenimą. Bet ne atimant iš didesnių, o pridedant mažesnėm.

x rašė...

Na ir kas būtų jei prasiskverbtų? Radžvilo draugai nėra naujokai, kuriems trūktų žinomumo, jie jau 30 metų kaip yra. Na nebent kad pasigirti, kad ta pati mergelė pasisiuvo naują raudoną suknelę.

Anonimiškas rašė...

Pažiūrėjus į tų partijų narių dvarus, iškart matyti, kad tai tikri ,,ubagai'' - ir, savaime aišku, viskas vien iš to vargano atlyginimo, na, gal dar kiek dividenų iš kokių akcijukių metų pabaigoje gauna - o už tiek net noramlaus vandens šildymo katilo nenupirksi, jau nekalbant apie jo pastatymą ir prijungimą prie magistralinio vandentiekio.

Anonimiškas rašė...

Tiek tikrų, ne popierinių narių, kiek deklaruoja, nei viena partija neturi. Tiesiog surenkami pareiškimai iš prijaučiančių, šeimų narių, draugų, bendradarbių ir pavaldinių vien tam, kad įregistruotum partiją. “Tau nieko nekainuos, padėk, mums reikia, kai tau prireiks irgi padėsim“ 

Anonimiškas rašė...

Galvoju kas blogiau Stalinas ar Radžvilas?

Aloyzas Bruneris rašė...

''Galvoju''? Tikiuosi čia su auto-ironija? :)

Anonimiškas rašė...

Galima padaryti ir dar geriau: įstatymu numatyti, kad šiuo metu Seime esančių partijų narių atlyginimų, priedų ir kitų pajamų 5% būtų automatiškai atskaičiuojami į partijos kasą - tai iškart padėtų atskirti tikrai politika ir visuomenine veikla suinteresuotus asmenis ir tuos, kurie partijose įsitaisę vien dėl savo naudos.
O partijas kiek apmokestinti - tai padėtų sukaupti lėšų ekonomikos atkūrimui po epidemijos.

Anonimiškas rašė...

Patikslinimas: apmokestinti tik šiuo metu Seime esančias partijas. Ir priimti tokį įstatymą dar iki rudenio Seimo rinkimų.

Anonimiškas rašė...

Kol kas daugiau nei pakanka ir to, kad jie šitą sumanymą čia perskaitė - o visi trys nuo ProPatrios akių nenuleidžia, tuo neabejokite.
Dabar reikia turėti kantrybės, nes mainstream'ai patys savo iniciatyva apie finansavimą partijoms prabilti negali.

x rašė...

Kas iš tų partijų narių dvarų, nariai prisivogę į valias, bet partijų kasose tai vėjai švilpia, nėra plakato už ką pasidaryti. Na nebent partijos kasą tvarkai kaip Suvirintojas.

Anonimiškas rašė...

Nacionalinis susivienijimas yra lygus valstiečiams. Svarbiausia plepalais užsiimti. Labai įdomu kas jus finansuoja? Lenkai? ar Lietuvos neofašistai? Ar kitais nelegaliais būdais gaunate pinigų? tarkime nemokėdami mokesčių?

item