Koronavirusas: JAV sustabdo finansavimą PSO, Jungtinė Karalystė raginama daryti tą patį

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad jis sustabdys finansavimą Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO), nes atsakydamas į korona...

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad jis sustabdys finansavimą Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO), nes atsakydamas į koronaviruso protrūkį ji „neįvykdė savo pagrindinės pareigos“. Jis apkaltino JT agentūrą netinkamu viruso plitimo valdymu ir jo tikrojo masto dangstymu po to, kai virusas atsirado Kinijoje, ir pareiškė, kad WHO turi dėl to prisiimti pilną atsakomybę. Atsakydamas į tai, JT vadovas teigė, kad  dabar „ne laikas“ mažinti PSO lėšas: „Dabar atėjo laikas vienybei ir tarptautinei bendruomenei solidariai dirbti, kad būtų sustabdytas šis virusas ir jo triuškinantys padariniai“.

Prezidentas Trumpas pats buvo kaltinamas dėl to, kaip valdė pandemiją. Jis mėgino paneigti aršią kritiką, kad per lėtai sustabdė viruso plitimą, primindamas savo sausio mėn. pabaigoje priimtą sprendimą apriboti keliones iš Kinijos. Jis taip pat kaltino PSO tuo metu kritikavus šį apribojimo sprendimą bei kaltinus D. Trumpą apskritai nusistačius prieš Kiniją.

„Aš nurodžiau savo administracijai sustabdyti finansavimą, kol bus įvertintas Pasaulio sveikatos organizacijos vaidmuo ypatingai netinkamai valdant situaciją ir neužkertant kelio koronaviruso plitimui“, - antradienį Baltuosiuose rūmuose surengtoje spaudos konferencijoje sakė D. Trumpas.

JAV yra didžiausia pasaulio sveikatos organizacijos finansuotoja ir 2019 m. Jai suteikė daugiau nei 400 mln. USD. Sprendimas, ar JAV atnaujins finansavimą, bus priimtas po vertinimo, kuris, pasak D. Trumpo, truks 60–90 dienų. PSO dar oficialiai nepakomentavo susidariusios situacijos, tačiau JT generalinis sekretorius António Guterresas teigė, kad tarptautinė bendruomenė turėtų vienytis „solidariai, kad sustabdytų šį virusą“. „Manau, kad reikia remti Pasaulio sveikatos organizaciją, nes tai yra be galo svarbu pasaulio pastangoms laimėti karą prieš„ Covid-19 ““, - sakė jis. Tuo tarpu Vokietijos užsienio reikalų ministras savo „Twitter“ paskyroje teigė, kad „nepakankamai finansuojamo“ PSO stiprinimas buvo viena geriausių investicijų, kurią šiuo metu buvo galima padaryti.

PSO kovo mėn. Pateikė apeliaciją dėl 675 mln. USD, kad padėtų kovoti su koronaviruso pandemija, ir pranešama, kad planuoja naują apeliaciją bent už 1 mlrd. USD. Billas Gatesas, „Microsoft“ įkūrėjas ir filantropas, „Twitter“ pareiškė: „Sustabdyti Pasaulio sveikatos organizacijos finansavimą per pasaulinę sveikatos krizę yra taip pavojinga, kaip ir atrodo“.

Kokie yra Donaldo Trumpo argumentai?

„Prasidėjus„ Covid-19“ pandemijai, mes esame labai susirūpinę, ar buvo kaip įmanoma geriau panaudotas Amerikos dosnumas“, - teigė JAV prezidentas. Būtent JAV yra daugiausiai koronaviruso atvejų ir mirčių visame pasaulyje - daugiau nei 600 000 atvejų ir 26 000 mirčių. D. Trumpas apkaltino PSO nepakankamai įvertinus protrūkį, kai jis pirmą kartą atsirado Wuhan mieste. „Jei PSO būtų atlikęs savo darbą, kad medicinos ekspertai patektų į Kiniją, kad jie objektyviai įvertintų situaciją vietoje ir pareikštų, kad Kinijos pateikiami duomenys neatitinka realybės, protrūkis galėjo būti sustabdytas jo ištakose su labai mažai aukų“, - sakė jis žurnalistams. "Tai būtų išgelbėję tūkstančius gyvybių ir būtume išvengę ekonominės žalos visame pasaulyje. Vietoje to PSO noriai pasirinko pasitikėti Kinijos vyriausybės pateikiamais duomenimis ... ir gynė Kinijos vyriausybės veiksmus.“

Kinijos pareigūnai iš pradžių nuslėpė viruso protrūkį Uhane ir nubaudė pranešėjus, kurie bandė atkreipti dėmesį į sparčiai augančią problemą. Vėliau Pekinas įvedė drakoniškus apribojimus, įskaitant precedento neturinčią karantino zoną, susilaukdami pagyrų iš PSO ir jo generalinio direktoriaus Tedros Adhanomo Ghebreyesuso. Ir tik Vasario 10 d. PSO ekspertams buvo leista apsilankyti Kinijoje ir ištirti ligos protrūkį. Tuo metu šalis turėjo daugiau nei 40 000 atvejų.
Baltųjų rūmų žurnalistai vis dėlto atkreipė dėmesį, kad D. Trumpas gyrė Kinijos reakciją į protrūkį ir sumenkino viruso pavojų namuose dar ilgai po to, kai PSO paskelbė „tarptautiniu mastu susirūpinimą keliančią visuomenės sveikatos ekstremalią situaciją“. Demokratai jį apkaltino bandymu priešrinkiminiu laikotarpiu nusikratyti kaltės nuo savęs, tačiau daugelis Kongreso respublikonų gyrė jo sprendimą sumažinti finansavimą.

Kodėl PSO sulakė tiek daug kritikos?

Tai nėra pirmas kartas, kai tiriamas PSO atsakas į ligos protrūkį. Sausio 14 d. Organizacija tvirtino, kad atlikus išankstinius tyrimus Kinijoje, nebuvo rasta jokių aiškių įrodymų naujojo viruso perdavimui tarp žmonių. Nepaisant priešingų įrodymų, D.Trumpas ir kiti naudojo socialinį tinklą „Twitter“ puldami PSO už tai, kad tiki Kinija. Tačiau praėjus maždaug savaitei nuo šių pareiškimų per „Twitter“ platformą, sausio 22 d., Agentūra paskelbė viešą pareiškimą, kuriame teigiama, jog atrodo, kad Wuhane visgi virusas perduodamas iš žmogaus žmogui.

Sausio pabaigoje, tą pačią dieną paskelbdamas ekstremalią visuomenės sveikatos padėtį, PSO pareiškė, kad kelionių apribojimai nėra būtini norint sustabdyti „Covid-19“ plitimą - patarimas, kurio ilgainiui nepaisė dauguma šalių, įskaitant jau sekančią dieną kelionių apribojimus paskelbusią D.Trumpo administraciją. 

Kovo mėnesį JT agentūra taip pat buvo apkaltinta dėl nepagrįstos Kinijos įtakos po to, kai aukštas pareigūnas atsisakė aptarti Taivano atsaką į protrūkį. Tuo tarpu kai kurie sveikatos ekspertai taip pat sako, kad PSO nurodymai dėl veido kaukių sukėlė painiavą visuomenėje.

Kita situacija, kurioje dažnai kritikuojama PSO yra ta, kad ją riboja politika ir plintanti biurokratija. Ypač daug kritikos PSO susilaukė dėl jos reagavimo į 2014–2016 m. Ebolos protrūkį Vakarų Afrikoje ir to, kiek laiko prireikė paskelbti visuomenės sveikatos ekstremalią situaciją, kas paskatino organizaciją reaguoti į kritiką ir paskelbti reformas.

Iš vienos pusės, šis JAV žingsnis yra susijęs su koronavirusu. Administracijos pareigūnai griežtai apkaltino PSO netinkamu pandemijos valdymu, sakydami, kad ji buvo šališka Kinijos atžvilgiu. Jie sako, kad PSO buvo per daug pasirengusi paremti ankstyvus Kinijos teiginius apie šį virusą, tad nepakankamai stengėsi įveikti Pekino bandymus užmaskuoti tiesą ir skleisti dezinformaciją. Tačiau labiausiai prezidentas Trumpas pasinaudojo kritika iš PSO dėl savo kelionių apribojimų prieš Kiniją.

Iš kitos pusės, PSO finansavimo nutraukimas yra platesnių D.Trumpo administracijos pastangų apriboti didėjančią Kinijos įtaką pasaulyje, dalis. D.Trumpo administracija argumentuoja, kad Kinijos vadovybė tarptautinėse organizacijose sumenkina taisyklėmis pagrįstą ir atsakingą tarptautinę sistemą, reikalingą užkirsti kelią pandemijai ir kovoti su ja. Tačiau „Wall Street Journal“ praneša, kad sprendimas taip pat kyla iš vykstančių diskusijų, ar susieti JAV pinigus paramai su amerikiečių, dirbančių grupėse, kurios juos gauna, skaičiumi.

Jungtinė Karalystė seka JAV pavyzdžiu

Jungtinė Karaystė buvo paraginta sekti JAV ir Donaldo Trumpo pavyzdžiu, sustabdydama dviejų šimtų milijonų svarų metinį finansavimą Pasaulio sveikatos organizacijai bandant suvaldyti koronaviruso pandemiją. Jungtinė Karalystė yra antra pagal dydį paramos teikėja po JAV. 

D.Trumpo sprendimas sukėlė įnirtingą kitų šalių ir medicinos ekspertų kritiką, ypač todėl, kad koronavirusu užsikrėtusiųjų skaičius daugiau nei 200 šalių viršijo du milijonus. Kinijos atstovai paragino JAV įvykdyti savo įsipareigojimus PSO, o Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijian perspėjo, kad pandemija yra kritinėje stadijoje ir kad Vašingtono sprendimas paveiks visą pasaulį. 

Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Ryabkovas teigė, kad JAV pranešimas yra „labai nerimą keliantis“. Šalies naujienų agentūra TASS jį citavo sakydama: „Tai yra labai savanaudiško JAV valdžios požiūrio į pasaulyje vykstančią pandemiją pavyzdys. "Toks smūgis šiai organizacijai tuo metu, kai pasaulio bendruomenės akys daugeliu atžvilgių yra nukreiptos būtent į ją, yra pasmerkimo ir cenzūros vertas žingsnis“.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Mass socialiniame tinkle „Twitter“ rašė: „Kaltų ieškojimas nepadeda. Virusas neturi sienų“.

Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas pareiškė, kad jis pritaria D. Trumpo kritikai PSO, ypač jos paramai vėl atidaryti Kinijos prekyvietes, prekiaujančias laukinių gyvūnų mėsa, kur koronaviruso protrūkis pirmą kartą pasirodė Wuhan mieste pernai. Tačiau jis taip pat perspėjo: „PSO, kaip organizacija, taip pat atlieka daug svarbaus darbo, įskaitant čia, mūsų Ramiojo vandenyno regione, ir mes glaudžiai bendradarbiaujame su jais“. Morrisonas taip pat teigė, jog neverta prarasti daug gero, bebandant atsikratyti kažko blogo – PSO „čia nėra apsaugoti nuo kritikos ir nėra linkę elgtis geriau, nei kitur.“

parengta pagal bbc.com ir express.co.uk informaciją


Susiję

Pasaulis 8153412313612498721
item