Dovilas Petkus. Dabar mes visi - nacionalistai

propatria.lt nuotrauka  Jau keletą savaičių, kai gyvename de facto be Europos Sąjungos. Pasaulinė pandemija tapo ne tik biologine nela...

propatria.lt nuotrauka 
Jau keletą savaičių, kai gyvename de facto be Europos Sąjungos. Pasaulinė pandemija tapo ne tik biologine nelaime ir ekonomikos išjungimo priežastimi, bet ir sukėlė tikrą politinę krizę Sanąjame Žemyne. O politinės krizės metu galią ir pasitikėjimą praranda tai, kas nėra tikra. Netikra pasirodė šiandieninė ES ir jos institucijos. 

Liberalų lyderis iš Olandijos, europarlamentaras Guy Verhofstadt šiemet kalbėjo, jog saugumą ir laisvę globaliame pasaulyje gali garantuoti tik tokios imperijos, kaip Europos Sąjunga ir jų institucinė galia. Paradoksalu, kad nepraėjus nei poros mėnesių, būtent globalus reiškinys – virusas, sudavė smūgį galingosios ES įvaizdžiui. 

Turbūt net nepajutome kaip visi staiga Europoje tapome nacionalistais, nes paaiškėjo, kad kitaip tiesiog neišgyventume. Pasirodo, kad neįmanoma suvaldyti proceso be sienų ir kontrolės, o atvirumas žudo. Pirmieji tuo galėjo įsitikinti italai, kur atvykę darbuotojai iš Kinijos tapo viruso plitimo priežastimi. Šalys pradėjo teikti pagalbą savo piliečiams, susigrąžinti juos į šalį. Emigrantai puolė bėgti į Lietuvą supratę, jog virusui įsisiautėjus, visi gelbės tik savus. 

Vienas didžiausių Europos federacijos apologetų, Prancūzijos prezidentas E. Macronas vienas pirmųjų suskubo uždaryti savo šalies sienas ir panaikinti laisvą judėjimą. Netrukus šiuo pavyzdžiu pasekė ir kitos šalys, pradėti tikrinti medicinos rezervai, tariamas Europos solidarumas užgeso.  

Europos pasieniuose tuo tarpu prasidėjo tylus karas. Ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje esant kritinei padėčiai dėl medicininių priemonių trūkumo, stabdomos, vėluoja ar net dingsta įvairios siuntos. Prieš keletą dienų, prancūzų prezidento įsakymu dėl kovai su Corona virusu reikalingų medicininių priemonių nacionalizavimo, pasieniečiai net bandė konfiskuoti britams skirtas siuntas. Įsikišus britų diplomatams ir prasidėjus grasinimams, jos buvo atgautos, tačiau akivaizdu, jog niekas, ypač virusui išplitus dar labiau, nebus nusiteikęs gelbėti svetimo. 

ES institucijų galia?

Aukščiau aprašyti procesai yra be abejo natūrali reakcija, kuomet aplink tave tvyro baimė, nepasitikėjimas ir tarptautinės lyderystės stoka. Šioje istorijoje būtina klausti, ką veikia Europos Komisija ir kiti europinių institucijų lyderiai, kurių užduotis, rodos, turėtų būti savo autoritetu sutelkti Europos valstybes, paskatinti solidarumą su labiau infekcijos pažeistomis šalimis, sutelkti bendras jėgas įveikiant epidemiją. 

Juk šitiek yra prakaituojama, stengiantis patekti į Europines institucijas, pastumiami šonan partijos kolegos, pasakojama apie tai kaip ir kokios europinio mąsto lyderystės imsis būsimas kandidatas. Tvirtinimai parlamente, tarptautinės derybos, tikro lyderio paieškos visoje Europoje. Deja, ištikus momentui „x“ aiškėjo, jog visa tai tėra gerai uždirbančios kaliausės. 

Europos Komisijos reiškiami „susirūpinimai“ ir tai, jog papildomos pagalbos suteikimas Italijai gali užtrukti dar iki dviejų savaičių, dėl biurokratinių procesų, atrodo, ne juokais įsiutino buvusį vidaus reikalų ministrą M.Salvini, kuris net pareiškė, kad tokioje Europos Sąjungoje būti nebėra prasmės ir metas rengti referendumą dėl pasitraukimo. Netruko ES dabartiniu silpnumu pasinaudoti ir išorinės jėgos: EK trypčiojant vietoje, Rusija ir Kinija ištiesė pagalbos ranką, be abejo, tokiu būdu pelnydama vietos italų pripažinimą ir padėkas. 

Dar daugiau, ES institucijos pasirodė ne tik bejėgės, bet ir žalingos. Daugelis iki šiol nutaisę protingus veidus aiškino, kaip Lietuva baisingai susimovė nedalyvaudama centralizuotame ES medicininių priemonių pirkime vasario 28 dieną. Estija, esą mums pavyzdys - nesiderėjo su atskirom šalim, kaip mūsų valdžia, o kreipėsi „į Europą“. Kaip aiškėja dabar, tokio pobūdžio pirkimai ES aparate įstrigo keletui savaičių, tad greitu metu, tikėtina, estai visų priemonių ligai pažaboti turės kur kas mažiau nei mes. Pasitikėjimas dabartine ES sąranga žudo estus tikrąja ta žodžio prasme. Tai svarbus įspėjimas ypač Lietuvai, kurioje eile metų buvo platinamas įsitikinimas, kad mūsų valdžia bloga, bet štai ES institucijos – kita kalba, parodys mūsiškiams kaip reikia dirbti, privers. Gerai šioje istorijoje tik tai, kad tiesa, nors ir būna karti, išlaisvina ir parodo tavo tikrąją padėtį. 

Pamokos? 

Įvairiose šalyse iš šios situacijos jau pasimokyta, ne tik medicinine, bet ir politine prasme. Įvairus smegenų centrai jau dėlioja įvairius scenarijus dėl Europos ateities, jos galimų transformacijų ar net subyrėjimo. Nieko panašaus nedaroma tik Lietuvoje, kur, rodos, ir toliau šlovinama ES, virkaujama apie dar didesnę integraciją, vienybę ir europietiškas svajones. 

Bet realybė yra dar geriau nei bet koks bandymas įtikinėti eilę metų. ES reikia ne dirbtinės vienybės ar tariamo solidarumo, lozungų ar europinių žmogaus teisių, kurios subliūkšta vos tik susiūbavus valčiai, o rimtų politinių reformų išsaugant pamatines judėjimo ir prekybos laisves. Europai ir jos žmonėms daugiau nebereikia institucijų, kurios tik siurbia pinigus, veikiau pats metas daugiau galios gražinti valstybėms narėms, kurios, nepaisant vidinių problemų, pasirodė esą vienintelėmis gebančiomis veikti politinės krizės metu. 

Tokia tarpusavio priklausomybė, kai net būtiniausių priemonių ar maisto produktų gamybos atsisakyta dėl atviro pasaulio, kuriame esą nieko blogo negali atsitikti, staigiai grąžino į tikrovę. Atrodo, kad galime visko prisivežti iš pasaulio, bet pasaulis, štai, ėmė ir sustabdė kai kurių maisto produktų išvežimą. Nenorėdami kitąkart atsidurti nežinomybėje, susidūrę su panašaus mąsto problema, turėtume savo ekonomiką pradėti konstruoti ne vien ant to, kas apsimoka, o tai kas suteikia tau daugiau nepriklausomybės nuo įvežtinių produktų.  

Tikrai rimtų iššūkių akivaizdoje turime tik save - savo valstybę ir jos galimybes, jos žmones, jos kapitalą, jos žinias ir susitelkimą. Dažnai daug to potencialo nebeišnaudojama, neieškoma ar negirdima, nes tiesiog nebėra įpratimo tai daryti. Politiškai ir ekonomiškai atrofavomės, nes taip buvo patogiau. Bet jei norime išlikti šiam pasaulyje, turėsime vėl išmokti būti kuo labiau savarankiški ir nepriklausomi. 


Susiję

Įžvalgos 8855855832016152778

Rašyti komentarą

41 komentaras

Aloyzas Bruneris rašė...

Pati situacija diktuoja sprendimą ir iškelia žmones, siūlančius išeitis iš situacijos. Kaip teisingai pastebėjo jaunimas - potencialas ir susitelkimas, atmetant lozunguojančias kaliauses. Labai svarbu nepasiduoti pagundai prikaišioti ''argi aš nesakiau kad taip bus'' toms kaliausėms. Nežinau kaip čia bus postkoronovirusinėje visuomenėje, bet neabejoju, kad įdomu bus.

Hm rašė...

Jėginis straipsnis. Šaunu.

x rašė...

Dar vienas vištaprotis ES subyrėjimo laukia nesulaukia. Paskui stebisi kad iš Putino portalų rekomandijų propatrija sulaukia.

Sėlis rašė...

Neamsėk, koloradini.

Anonimiškas rašė...

Dar vienas netikras pranašas, kaip ir kiti čia, gyvenimo neragavę. Turės ką sputnik pacituoti: "EK trypčiojant vietoje, Rusija ir Kinija ištiesė pagalbos ranką" Ak, kokią pagalbos ranką ištiesė, kaip tai krikščioniška, kaip tai gražu, net ašaros rieda. Arba "visi staiga Europoje tapome nacionalistais" - kas buvo nacionalistu, tas juo ir liko, naujų tikrai neatsirado. Be nacionalizmo nebūtų valstybių, paprastai kalbant. Jaunuoliui neįdomios Lietuvos problemos, kaip ir kiti netikri pranašai nori pakeisti net Europą! Kodėl mūsų ponų neįgalumas, prasidėjus epidemijai nedomina? Gal nesinori užsitraukti ko nors pykčio? Jei taip, tada suprantama. O juk reikia pradėti nuo Lietuvos!
Mt 7,1-5
1 “Neteiskite, kad nebūtumėte teisiami.
2 Kokiu teismu teisiate, tokiu ir patys būsite teisiami, ir kokiu saiku seikite, tokiu ir jums bus atseikėta.
3 Kodėl matai krislą savo brolio akyje, o nepastebi rąsto savojoje?
4 Arba kaip gali sakyti broliui: ‘Leisk, išimsiu krislą iš tavo akies’, kai tavo akyje rąstas?!
5 Veidmainy, pirmiau išritink rąstą iš savo akies, o paskui pažiūrėsi, kaip išimti krislelį iš savo brolio akies”.

Anonimiškas rašė...

išsaugant pamatines judėjimo ir prekybos laisves - ar teko kur nors pasimokyti? kokios laisvės yra? yra 4 laisvės ir jos VISOS yra JUDĖJIMO laisvės, nėra prekybos laisvės, o yra laisvas prekių judėjimas

x rašė...

Fufaikini, ar gavai is sputniko ordina uz lojima ant Europos?

Anonimiškas rašė...

"Jau keletą savaičių, kai gyvename de facto be Europos Sąjungos." Kažkaip nelietuviškai tas galininkas prieš kai skamba. Be Europos Sąjungos gyvename? ES neįvedė tvarkos Klaipėdos ligoninėje, ES neuždarė Seimo valgyklos, ES draudė vietoje vodkos gaminti dezinfekuojantį skystį, ES rengė apgailėtinus kasdieninius politikierių piarus?

Anonimiškas rašė...

-> X 21:49

Ko nerimsti? Nepatinka?

Sėlis rašė...

x 2020-04-10 21:49

Žydras kolorade, ar gavai iš putlerio chebrantų beigi vietininkų Eurosajūze makrono ir merkel pač...? 😁

x rašė...

>22:42

Nu nesigėdink fufaike, kokie ten dar Prigožino portalai tave rekomenduoja?
Naudingus idiotus kodel neparekomendavus.

Sėlis rašė...

Ach, turės ką vatnikai pacituoti mat, geriau tylėti ir apie ES neįgalumą nekalbėti, į save reikia pasižiūrėti... Bet pala, o kur man tai girdėta? Ar tik ne į vatnikų myžčiojimus, kad “ko čia tuos Rusijos apsidergimus viešinat, į save pasižiūrėkit!!” 😁 Lyg nekalbėjimas ir faktų ignoravimas problemas išspręs. O apie Lietuvos problemas pilna masmedija lūžta, dar mažai?

Anonimiškas rašė...

x' ai, raminkis su etiketėmis, nes tinklalapio administratoriai išmes tave iš čia kaip musę iš barščių.
Pasvarstykime šalta galva.
Ar tik nebus kai kas pamiršta? - o tas ,,kai kas'' yra Europos Ekonominė Bendrija, kurios nariai iki šiol yra ir Didžioji Britanija, ir Šveicarija, ir Norvegija. Britai juk nesakė, kad išstoja iš Europos Ekonominės Bnedrijos (EEB) - ir kaip tik EEB dėl savaime suprantamų priežasčių, kurių viena gali būti kad štai ir toks Europos Teismo sprendimas prieš Lenkiją, Vengriją ir Čekiją, gali perimti jau kelinto politinio egzamino neišlaikančios Europos Sąjungos jurisprudenciją.
Tiesą sakant, man jau seniai keista, kad Lenkija, Vengrija ir Čekija, turinčios itin patyrusių tarptautinės teisės specialistų, iki šiol nebandė apeliuoti į Europos Ekonominę Bendriją - bet kas atidėta, tas nepralaimėta.
Visai gali būti, kad Šveicarija ir Norvegija - o galbūti ir UK - tik ir laukia patogaus momento, kada vis politinį svorį bus galima koncentruoti EEB struktūrose.
O EEB kontekste bus skaičiuojama - sausai, tiksliai ir pažodžiui.
Suprantate, kas iš to gali išeiti?
D.Petkus savo straipsnyje irgi nemini - neaišku, atsitiktinai ar ne - Europos Ekonominės Bendrijos - bet nuo to EEB reikšmė nesikeičia.

Anonimiškas rašė...

...papildau: Europos Ekonominė Bendrija (EEB) šiandien yra tokia pati, kaip buvo ir anksčiau - t.y. muo savo įsikūrimo anei kiek nepasikeitė.
O Europos Sjunga keitėsi - dzingsint dzinguliukams ir kankaliukams įvestas euras, sveiką protą atėmusioje euforijoje prastumta Lisabonos sutartis, šiandienės epidemijos akivaizdoje kaip sniegas birželį pradingusi Šengeno sutartis ir panašiai.
Tad visus nepatenkintus šiandiene ES belieka surinkti į EEB - ir Europa įgauna naują veidą.
Kaip manote? - jeigu už tokį projektą būtų balsuojama Europarlmente, kaip balsuotų Italija ir Austrija, kurios jau yra EEB narės?
EEB tokią Rumuniją su jos nafta ir auksu priimtų išskėstomis rankomis - beje, gal mano informacija pasenusi, reikia patikrinti, galbūt Rumunija jau dabar yra EEB narė.
Ir Lietuvai reikėtų įžvalgiai pamažu linkti labiau prie EEB numatant, kad tokia ES kokia ji yra dabar, gali būti reformuota - ir neaišku, kas ir kokias reformas inicijuos, kaip ir didelis klausimas, kiek jos bus naudingos Lietuvai.

supratingas rašė...

Tamsta kažką supainiojote, EEB nėra jau daugiau nei dešimtmetis. Jei dar tiksliau, organizacijos tokiu pavadinimu nebėra nuo Mastrichto sutarties kai EEB buvo pervadinta į EB (Europos Bendriją), o pastarosios nebeliko po Lisabonos sutarties 2009-ais metais.

Anonimiškas rašė...

Gali būti, kad suklydau, atsiprašau.
Bet yra vienas įdomus juridinis niuansas.
Kadangi EEB narės buvo šveicarija ir Norvegija, ar tai reiškia, kad jų aprobuotos EEB sutartys pakeistos ES sutartimis?
Mat jeigu dvi pastarosios nepasirašė jokių ES dokumentų todėl, kad jos nėra ES narės, tai reiškia, kad jų parašai tebegalioja dėl visų EEB dokumantų, o tai velgi reiškia, kad formaliai EEB tebeegzistuoja.

supratingas rašė...

Nei Šveicarija, nei Norvegija niekada nebuvo nei EEB, nei EB narėmis. Gal jūs EEB paoniojate su EFTA?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Žiūriu, "x-ui" pilnatis "atmušė" orientaciją laike: tas "Paskui stebisi kad iš Putino portalų rekomandijų propatrija sulaukia." atrodo gana kvailai konservatnykais vadinamos šutvės apsikvailinimo kontekste: https://www.facebook.com/zeppelinus/posts/2729208840533463

Pikc Kažinkavičius rašė...

Atvirai sakant, nelabai įkirtau, ko čia tas "Anonimiškas" purkštauja. Aš lyg ir nemačiau niekur, kad Rusija ar Kinija garbinamos būtų. Sajūzas apsiš..., šitie tuo pasinaudojo - ir tiek. Tiesiog konstatuojami faktai.
Dėl "visi staiga Europoje tapome nacionalistais" irgi keistas purkštavimas, atsižvelgiant į tai, kad staiga "atsirado" valstybių sienos ir valstybiniai interesai, kai prieš tai privaloma tvarka buvo diegiamas kosmopolitinis globalzmas.
Va, dėl "Be nacionalizmo nebūtų valstybių" nesiginčiju nė trupučio - ir būtent tų valstybių (taigi, ir nacionalizmo) egzistavimas neleidžia įsigalėti "bardakui". Bet juk sajūzinė šutvė ir yra praktiškai aršiausi tautų ir valstybių (t.y. to paties nacionalizmo) priešai. Kad apie Lietuvos problemas kalbėti reikia - faktas. Bet taip pat faktas, kad dabartinė problema yra tarptautinio pobūdžio, o valdžia Lietuvoje savo užsienio (o dažnai - ir vidaus) politikos neturi, tad kaip ir nėra kitos išeities, negu žiūrėti platesniu mastu. Kokiems nors vengrams ir lenkams gerai - jie turi ir valdžią, ir savigarbą - bet čia situacija "lengvai" kitokia.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Prieš rašant komentarą, labai neblogai yra perskaityti VISĄ tekstą. ;)

Anonimiškas rašė...

Tai kas? Briuselio klerkai vistiek rėkauja, kad tik visi kartu atlaikysim. Nors realybė priešinga. O ką reiškia propaganda, žinom. Kai baigsis ta pandemija, visi toliau putos tuščius lozungus, kad tik kartu esam stiprūs.
Briuseliniams ES yra jų gerbūvio garantas. Liežuvius susimazgys, agituodami už ES. O dar pridėk fanatiškus ideologus ir gausi visą frontą už ES.
Išliks tik stiprūs. Lietuvos tarp jų nebus. Kai ES subyrės, Lietuva liks it musę kandusi, be ekonomikos, be ūkio. Nes viską sunaikino tik dėl narystės. Nebus net iš ko stotis ant kojų. Bus lengvas kąsnelis kaimynui iš Rytų.
P.S. Nediskutuokit su x. Tai toks fašistuojantis komunistėlio ir nacio hibridas su šizo smegenimis.

Anonimiškas rašė...

TSRS irgi buvo aiškus nonsensas, bet gyvavo ilgai ir nuobodžiai. Dabar JIE pakeitė retoriką, pridėjo pinigų ir vėl daug kas JŲ neatpažįsta, ir vėl būsim mulkinami ilgai ir nuobodžiai. TSRS laikėsi ginklu, pinigai apeliuoja tiesiogiai į instinktus, todėl šiuo atveju bus sunkiau.

x rašė...

Žmogeli, anonime, tu bent žinai kiek metų ta EEB jau nebeegzistuoja? Bent Lisabonos sutartį paskaitymum prieš rašydamas tokias ilgas paklodes.
Bet yra toks dalykas kaip EEE, europos ekonominė erdvė. Norvegija ir dar pora šalių jai priklauso. Kas tai yra? Prieiga prie bendros ES rinkos nebūnant nariu mainais į tam tikras įmokas. Nieko asmeniško, tik biznis. Dėl priklausymo EEE reikia specialiai derėtis. JK tokios narystės nesirinks, populistams šūdmaliams labiau primtini abipusiai mutai ir 100km eilės Doverio uoste, bet už tai galės išdidžiai mirti stovėdami, kaip Batka.

x rašė...

Šitas ponulis visai neseniai dalyvavo Seimo rinkimuos, jam rinkėjai aiškiai pasakė ką apie jį galvoja ir kiek tų "mūsų nacionalistų". Gavo 6,8%.
O gaudyti orgazmus dėl to kad valstybės laikinai dėl epidemijos uždarė sienas ir manyti kad čia jau nacionalizmas suklestėjo, ES pradingo ir beveik rojuj gyvenam (bet pinigai iš ES tai gaunami toliau).
Beje, priklausomai nuo epideminės padėties, dar labiau užsidarė kai kurie regionai aplink Madridą, Lombardijoje, Bavarijoje... Pagal Petkų ten jau irgi įsigalėjo nacionalizmo pergalės.

Anonimiškas rašė...

Berniukai, pasivadinę politologais, negyvenę ir nedirbę prie sovietų okupacijos, su pačiu skysčiausiu išsilavinimu (tą liudija jų tekstai), visiškai nevertinantys to, kas šiandien yra, puola aršiausiai kritikuoti. Pavartykite jų CV: kur ir kuo „dirbo“? Jų gyvenimiška patirtis kaip ant delno. Nulis. Jie, kaip kokie broileriai, paskubom išleisti iš kažkokių kolegijų, be jokio supratimo, kaip kas veikia, kodėl yra taip, o ne kitaip. Be istorijos žinių, be gebėjimo kritiškai mąstyti. Jų ambicijos ir gerėjimasis savimi juokingi. Yra ką kritikuoti ES? Yra. Bet tai turėtų būti argumentuota kritika su racionaliais pasiūlymais. Bet dabar girdime tik vaikų spygavimą smėlio dėžėje. Iš kur tiek pykčio, arogancijos ir bukumo? Jei jiems čia jau taip blogai, tegu sėda į traukinį ir rieda link Vologdos.

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Nediskutuokit su x. Tai toks fašistuojantis komunistėlio ir nacio hibridas su šizo smegenimis." - GERAS čia! :)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Et, tas pilnaties poveikis... :D

x rašė...

Traukinys link Vologdos šitiems it skredžiamos kiaulės žviegiantiems euroheiteriams sakyčiau labai racionalus pasiūlymus. Sielos broliai susitiks su tokiais pačiais, galės kartu gert langų valiklį ir pezėt apie gejropas, neomarksizmus ir pan.

x rašė...

O tai tamsta nežinojai kas pagal "patriotus" Lietuvoje kaltas dėl visų bėdų ir kataklizmų? Arba ES, arba Anūkas. Bet kokį įvykį prie to pritemps, net jei rezultatas gausis panašus į ligonio kliedesį.

Anonimiškas rašė...

X'ai, tai kai ką pamiršai.
Ir kai ką gana svarbaus. Tai viena.
Antra - dar viena smulkmena: paskaičius tavo tekstus, belieka juos nusikopijuoti ir parodyti savo teisininkui - žinai, kiek gautum mokėti? - kartu su teismo išlaidomis?

Anonimiškas rašė...

X'as siunta dėl kai ko kito. Pasakysiu kitąkart.

Anonimiškas rašė...

Turi omenyje tai, kad EEB pakeitė pavadinimą į EEE? - išvardink, be Norvegijos, dar tas ,,porą šalių''. Tada pratęsim - pažiūrėsim, kiek turi - jei išvis turi - kaantrybės ir ar apskritai sugebi šaltai samprotauti.

x rašė...

Pakeitė ne tik pavadinimą, bet ir visą struktūrą. Jeigu jau visai tiksliai, EEE yra ES salys + EFTA. O tos dvi salys kurios dar be Norvegijos priklauso EFTA yra Islandija ir Lichtenšteinas.

Anonimiškas rašė...

Pakeitė ne tik pavadinimą bet ir visą struktūrą? - tai labiau panašu į išorinių formalumų rokiruotę, kitaip sakant - nuolaida viešajai nuomonei.
Aišku ir tai, kad EFTA ir EEE priklauso ne tik Norvegija, Lichtenšteins ir Islandija.
Taigi juridiniu požiūriu turime jau ne dvi struktūras, kaip anksčiau (ESir EEB), o tris - ES,EEEir EFTA.
Mūsų nagrinėjamam klausimui tai tik į naudą - X'ai, ar su tuo sutinki?
Tik nepasiduok emocijomsir sakyk dalykiškai.

x rašė...

Realiai subjektai yra tik du ES (ES narės) ir EFTA (nenarės). EEE buvo sukurta kaip aukščiau esanti struktūra, kad praplėsti bendrąją rinką, kuri anksčiau sutapdavo su ES narių sienomis. Įkurus EEE, prie bendrosios ES narių rinkos prisijungė ir trys EFTA narės.
Tokio dalyko kaip grynai ekonominė sąjunga EEB ar senoji anglies ir plieno sąjunga jau nėra. Dabartinė ES be ekonomikos užgriebia jau ir bendrus politinius sprendimus, o prancūzai su vokiečiais kartais paleidžia ir kalbas apie bendrą Europos šalių gynybą.

x rašė...

Anonimui, 04-13 01:00.
Nukopijuok jei netingi, tik netikiu kad jie kokiam tai teisininkui pasirodys įdomūs. Mačiau čia 100 kartų riebesnių ir perspektyvesnių.

Anonimiškas rašė...

Sprendžiant iš to, kad - bent kjau Lietuvos manistrem'ai - visokie Dlefiai, 15kap ir kom tiesa apie EFTA mįslingai tyli, galim ateigti, kad EFTA realiai reiškia daugiau nei formali ES, nes ES biurokratai gali būti tik tik EFTA nurodymų vykdytojai.
Į kalbas - beje jas paleidžiai tik KAI KURIE prancūzai ir KAI KURIE vokiečiai - galima nekreipti dėmesio.
Grįžkime prie paties įdomiausio faktinio subjekto - EFTA, kurią galima pavadinti faktine EEB tąsa, ar dar tiksliau - tiesiog EEB pakeitė pavadinimą į EFTA.

x rašė...

Ne, EEB tąsa yra ES. O EFTA - tai sena laisvos prekybos organizacija ir kurį laiką net konkuravo su EEB. Vėliau tą konkurencinę kovą pralaimėjo, ir EFTA svarbiausia narė JK nutarė stoti į EEB, tą patį padarė ir Danija, kitos pradėjo nuo asocijuotos narystės. Įstojusios į Bendriją šalys iš EFTA išstojo. Tarkim, JK nuo kitų metų nebus jokioj organizacijoj ir galės mėgautis visais trečiųjų šalių malonumais - abipusiais muitais, vizomis ir eilėmis pasieniuose.
EEB tąsa yra ES.

Anonimiškas rašė...

Anglų sprendimas suprantamas: kai tik pamatė gvazdikais pražydusius ir savo komunizmo neslepiančius ES funkcionierius, iškart suprato, kas bus toliau. O toliau buvo tai, ką dar buvo galima numanyti nuo Schroderio laikų: pradėjo linkti į Kremliaus pusę, ypač kai Stasi lėlė pradėjo naikinti ne tik Vokietiją, bet ir ES.
Aišku, anglai nesidavė ir nesiduos šokdinami Krmeliaus satelitų, apie tai negali būti ir kalbos.
Tai, kad šalia ES iki šiol egzistuoja ir EFTA - toli gražu ne atsitiktinumas. Tai svarbu dėl akivaizdžiai matomos ,,dvejų greičių Europos'' - ali atrodytti paradoksalia, bet ,,antrojo greičio'' Europa, t.y. ES narės nuo 2004-ųjų posūkyje aplenkė ES ir galimai EFTA - snebuves, koncentravę gamybinį sektorių ne ofšorinėse ivcesticijose, o nacionalinių vyriausybių rankose.
Kaip rodo šiandieniai įvykiai - pvz., ilgai užsitęsęs centralizuotas medicinos priemonių pirkimas per ES struktūras, ką akivaizdžiai savo kailiu patyrėme ir mes Lietuvoje - dirbtinai centralizuota ES valdžia pasirodė visiškai nepajėgi ir teisingai įvertinti susidariusią situaciją, ir operatyviai imtis rekalingų veiksmų - jau vien ko vertas ES biurokratų sprendimas 450 milijonų eurų paramą vietoje Italijos skirti Marokui - tai tik vienas iš daugelio pavyzdžių.
Pire šio svarbaus momento bus galima grįžtiu vėliau, o dabar, kalbant apie Europą realiai vienijančias ir bandančias apjungti struktūras - o šios dvi kategorijos labai skiriasi - EFTA ir EEE, kurių vadovybės perdaug nesiafišuoja ir apie kurių sprendimus Lietuvos mainstream'ai nieko nesako, ir yra faktiniai Europos svertai - ko niekaip negalima pasakyti apie Europarlamentą, kurios faktiškai bando pasisavinti sprendžiamąją galią ir kaip tik šito yra ypač svarbu neleisti.

Anonimiškas rašė...

TuSuRuSu gyvavo kaip tik neilgai - tik 70 metų, tai yra lašas istorijos tėkmėje. O bet tačiau USSR buvo puikiai išstudijavusi senųjų imperijų - Asirijos, Babilono, PEersijos - represinius metodus - ypač Asirijos, kuri bene pirmoji žmonijos istorijoje ėmė maišyti tautas tremtimi ir kitokiomis represijomis.
Ne be reikalo pranašas Izaijas grasino tikrojo Dievo išsižadėjusiam valdovui ,,Aš sukelsiu prieš tave Asirijos karalių!'' - ais laikais tai buvo didžiausia grėsmė.

Anonimiškas rašė...

Nori įsitikinti?

item