Slovakijos prezidentė: Slovakija Stambulo konvencijos neratifikuos

laisvavisuomene.lt Slovakijos žiniasklaida praneša, kad šalies prezidentė Zuzana Čaputová raštu informavo Europos Tarybą, kad Slovaki...


Slovakijos žiniasklaida praneša, kad šalies prezidentė Zuzana Čaputová raštu informavo Europos Tarybą, kad Slovakija neratifikuos Stambulo konvencijos.

Šį žingsnį prezidentė žengė po to, kai Slovakijos parlamentas balsuodamas nepritarė Stambulo konvencijos ratifikavimui. „Kadangi konvencijos ratifikavimui būtina sąlyga yra Nacionalinės Slovakijos Respublikos tarybos sutikimas, kuris nebuvo gautas, prezidentė šios konvencijos neratifikuos“, – pranešė Z. Čaputovos atstovas spaudai.

Anksčiau prezidentė buvo sakiusi, kad jei parlamentas įstatymų nustatyta tvarka atmes konvenciją, ji gerbs tautos atstovų valią.

2019 m. lapkritį Slovakijos parlamentas jau buvo priėmęs rezoliuciją, kurioje išreiškė nepritarimą Stambulo konvencijai.

Šių metų vasario 2 d. šalies premjeras paprašė prezidentės duoti vyriausybės atstovui įgaliojimą atšaukti Stambulo konvencijos parafavimą (atsiimti parašą). Atsakydama prezidentė paragino vyriausybę dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo kreiptis į Konstitucinį Teismą. Parlamentui neliko nieko kita kaip balsuoti konvencijos ratifikavimo klausimu.

Primename, kad Lietuva taip pat yra pasirašiusi Stambulo konvenciją, bet jos neratifikavusi.


Laisvos Visuomenės Institutas

Susiję

Pažangos ideologija 369532166321767487
item