Skundas prieš E. Mirončikienę atmestas: pareigūnės karikatūra nėra garbės ir orumo įžeidimas

www.respublika.lt Neseniai prieš teismą už savo kurtą karikatūrą stojusi psichologė Eglė Mirončikienė antradienį išgirdo teismo verdi...


Neseniai prieš teismą už savo kurtą karikatūrą stojusi psichologė Eglė Mirončikienė antradienį išgirdo teismo verdiktą. Jos sukurta policijos pareigūnę kritikuojanti karikatūra nepažeidžia garbės ir orumo. Tai buvo pilietės išreikšta kritika, kurioje nėra administracinio nusižengimo sudėties.

„Vakaro žinios“ jau yra rašiusios, kad nemalonumų E.Mirončikienė sulaukė, reaguodama į mokytojos sulaikymą Trispalvės alėjoje. Tuomet socialiniame tinkle ji paskleidė suėmimą atlikusios policijos pareigūnės K.Antipovos karikatūrą. Joje policijos pareigūnė vilki Rusijos uniformą, o ant jos kepurės - raudona žvaigždė.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjos Giedrės Norvilienės surašytame teismo nutarime sakoma, kad nors šiame įraše E.Mirončikienė nurodė, kad „policijos pareigūnė Karina Antipova įkūnija viską, ko policijos sistemoje neturėtų būti: politikos, nelojalumo valstybei, nepagarbos jos simboliams, žmogaus teisėms ir laisvėms bei nekompetencijos“, šie jos teiginiai nelaikytini žeminančiais pareigūnės garbę ir orumą, kadangi yra ne įžeidžiančio, bet kritikuojančio pobūdžio. Teismas padarė išvadą, kad byloje neįrodyta, jog E.Mirončikienė padarė administracinį nusižengimą. Byla nutraukiama su galimybe teismo sprendimą skųsti.

Kalbėdama su „Vakaro žiniomis“ psichologė E.Mirončikienė neslepė džiaugsmo dėl tokio teismo sprendimo: „Sakyčiau, padidėjo pasitikėjimas mūsų teismų sistema. Manau, visuomenė taip pat šiek tiek atsiduso ir pasijuto laisviau po šio sprendimo. Manau, kad visuomenė turi teisę ir kritikuoti, o kartais reikia ne tik pakritikuoti, bet ir pasišaipyti iš valstybės institucijų ar jų atstovų. Juk juokas geras tuo, kad labai dažnai paveikia geriau nei užgaulūs žodžiai.“

Kol kas teismo sprendimas - ne galutinis. E.Mirončikienė neslepia, jog jei policijos pareigūnai sprendimą skųs, ji kovoje atsilaikys. „Tai, kas sausio 3 d. įvyko Trispalvės alėjoje, parodė, kad institucijos turi daug galios, o nekontroliuojamos gali tą galią naudoti nekompetentingai, kartais ir prieš mus. Jei policijai taip pat rūpi jų darbas ir prestižas, jie tik apsidžiaugs tokiu išaiškinimu. Policija, kaip ir visuomenė, turi būti suinteresuota savo darbuotojų paruošimu, kompetencija ir darbo profesionalumu“, - sakė E.Mirončikienė ir pridūrė, karikatūrų piešimas jos pomėgių sąraše liks ir toliau. Po teismo sprendimo, kaip pati sako, atsirado netgi daugiau įkvėpimo.

Parengė Justina Gafurova


Susiję

Eglė Mirončikienė 5089679961182182803
item