Nacionalinio susivienijimo pareiškimas „Dėl būtinybės krizės sąlygomis vadovautis konstitucine valdžios ir demokratinio valdymo samprata“

DĖL BŪTINYBĖS KRIZĖS SĄLYGOMIS VADOVAUTIS KONSTITUCINE VALDŽIOS IR DEMOKRATINIO VALDYMO SAMPRATA Lietuvos Respublikos Prezidentui Gitan...

DĖL BŪTINYBĖS KRIZĖS SĄLYGOMIS VADOVAUTIS KONSTITUCINE VALDŽIOS IR DEMOKRATINIO VALDYMO SAMPRATA
Lietuvos Respublikos Prezidentui Gitanui Nausėdai

Lietuvos Respublikos Seimo frakcijoms


NACIONALINIO SUSIVIENIJIMO PAREIŠKIMAS
Lietuvos visuomenei vis didesnį nerimą kelia kai kurių Lietuvos politikų raginimai koronaviruso epidemijos metu šalyje įvesti nepaprastąją padėtį. 

Šių raginimų tęsiniu reikia laikyti siūlymą krizės valdymą perduoti profesionaliam kariškiui kartu išsakant nuostatą, kad Premjero ir ministerijų vaidmuo šiuo metu tėra prievolė tiesiog vykdyti visus Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro nurodymus, o ne svarstyti ir imituoti veikimą. Šie teiginiai iš esmės – tai kaltinimas Lietuvos Respublikos Vyriausybei neveiklumu ir nesugebėjimu tinkamai spręsti epidemijos keliamų problemų ir turi būti suprasti kaip reikalavimas perduoti Vyriausybės įgaliojimus institucijai, atsakingai už ekstremalių situacijų ar krizės valdymą. Šalies Vyriausybė nebegalėtų visa apimtimi vykdyti  savo funkcijų ir faktiškai taptų tik virš piliečių  iškeltos demokratiškai nerinktos ir niekaip jiems neatstovaujančios institucijos priimamų sprendimų ir jos duodamų nurodymų stebėtoja bei pasyvi vykdytoja.

„Nacionalinis susivienijimas“ pažymi, kad įvedus nepaprastąją padėtį ir suteikus ypatingus įgaliojimus  institucijai, atsakingai už ekstremalių situacijų ar krizės valdymą, būtų radikaliai apribotos LR piliečių konstitucinės laisvės ir teisės: pirmiausia, apribota teisė asmenims vienytis į politines partijas bei politines ir visuomenines organizacijas ar asociacijas, taip suvaržant šiuo krizės laikotarpiu būtinas piliečių savitarpio pagalbos iniciatyvas, įskaitant žmonių savanorystę. 

Nepaprastosios padėties atveju būtų suvaržytas žmonių privatus gyvenimas, įtvirtinta nevaržoma piliečių dokumentų apžiūra, pašto siuntų paėmimai, be teismo sprendimo vykdoma  susirašinėjimo, pokalbių telefonu ir kitokia slapta kontrolė, suteikta teisė  pareigūnams bet kuriuo paros laiku įeiti į asmens būstą be jo sutikimo, uždrausta asmenims ieškoti, gauti, skleisti informaciją apie ekstremalią situaciją ar krizę arba valstybės institucijų ir pareigūnų, komendantūrų veiksmus be atitinkamų valstybės institucijų vadovų sutikimo ar leidimo, kartu būtų ribojama žmogaus teisė turėti savo įsitikinimus, skleisti ir gauti informaciją, o tai reiškia cenzūros valstybėje įvedimą tiesiogine prasme. Galiausiai būtų įvedama komendanto valanda.  Šie žmonių laisvių suvaržymai pagal Lietuvos Respublikos Nepaprastosios padėties įstatymo 5 str.1 dalį  gali tęstis net iki 6 mėnesių. Turint omenyje šiemet vyksiančius Seimo rinkimus, tai reikštų, kad piliečiai nebegalėtų dalyvauti laisvuose ir demokratiškuose savo valdžios rinkimuose.

„Nacionalinio susivienijimo“  nuomone, tai būtų neproporcingi ir esamomis aplinkybėmis nepateisinamai žmonių teisių ir laisvių apribojimai, nukrypstant nuo demokratinio valdymo principų. Tokiems siūlymams ir iniciatyvoms įgyvendinti nėra nei objektyvaus teisinio pagrindo, nei faktinių sąlygų nulemtos būtinybės, nes Lietuvos Respublikos Nepaprastosios padėties įstatymas (3 str.) nustato, kad  Nepaprastoji padėtis gali būti įvedama, kai dėl valstybėje susidariusios ekstremalios situacijos ar krizės kyla grėsmė Lietuvos Respublikos konstitucinei santvarkai ar visuomenės rimčiai ir šios grėsmės neįmanoma kitaip pašalinti nepanaudojus nepaprastųjų priemonių. Akivaizdu, jog šalyje kai kurių politikų viešai eskaluojamos grėsmės konstitucinei santvarkai ar visuomenės rimčiai nėra.

Šiuose nepagrįstuose ir iš esmės neteisėtuose siūlymuose galima įžvelgti siekį įvykdyti antikonstitucinį valdžios įgaliojimų perėmimą atveriant galimybę tokius siūlymus teikiančioms politinėms jėgoms nedemokratiniu ir neteisėtu keliu perimti šalies valdymą.

Esame įsitikinę, kad tokius veiksmus privalo principingai įvertinti ir griežtai užkardyti Lietuvos Respublikos Prezidentas ir Seimas – jie turi būti vertinami kaip neatsakingi politiniai žaidimai ir provokacijos, griaunančios šalies konstitucinės valdžios ir demokratinio valdymo pamatus. Net ir krizės sąlygomis  į juos negali būti kėsinamasi – Lietuva privalo išlikti demokratinė ir teisinė valstybė.

Išrinktoji Nacionalinio susivienijimo valdyba

Išrinktosios valdybos vardu pasirašo 
Arnas Simutis 

Susiję

Politika 850613870858787994

Rašyti komentarą

23 komentarai

Anonimiškas rašė...

Kas per daug, tas daugiausiai nesveika, nėra dar taip blogai kad įvesti nepaprastąją padėtį, institucijos dirba, chaoso dar nėra, todėl nereikia skubėt ir kelt paniką.

Unknown rašė...

gal nereikia mums kažkokio "Įpatingos padėties komiteto", bet padidinti vyriausybės apsukas, įgaliojimus šiandien būtina. Kodėl turime mažiausiai infekuotų Pabaltijy ? - ogi tik todėl, kad nebuvo priemonių, reagentų susirgimams nustatyti.Viena laboratorija visai Lietuvai ! Kažkokia buvo nesąmonė.Verslininkai siūlo higienos priemones,net testus gali gaminti, o jiems sako : palaukit.Biurokratinė mašina (o ją kūrė sisteminės partijos) sukonstruota taip, kad be tarpininkų ir įtakingų jėgų negalėtum nieko parduoti.Kaltinimai kartais anekdoto lygio: jūsų prekės per pigios, jos iškreipia rinką! Mes negalime pirkti iš jūsų tiesiogiai, suraskite tarpininką ! Su epidemija juokauti negalima, galim sulaukti Italijos košmaro, būtina veikti dabar ir čia, Partijos, politikai turi skubiai priimti įstatymus, kad būtiniausiems pirkimas nebūtų jokio vilkinimo, jokių tarpininkų

Pikc Kažinkavičius rašė...

"bet padidinti vyriausybės apsukas, įgaliojimus šiandien būtina" versus "Biurokratinė mašina (o ją kūrė sisteminės partijos)". :D
Įdomus paradoksas - valdžią keikiantieji yra visomis keturiomis už kuo didesnių galių tai pačiai keikiamai valdžiai suteikimą. Ir tai yra ne "vietinis", bet visai iki makakos užpakalio lygio nuraudonėjusiai Vakarų civilizacijai. :)

ale, rašė...

Pikčiau, tu ne makaka, tu rudas babuinas ar dar kažkokia kitokia beždžionė. Bet kad beždžionė, tai ir makakai aišku. Ir keiki tu valdžią tik tam, kad visa savo esybe vien tik griauti moki. Nesupranti, kad sudėtingosese situcijose valdžios negalima keist, kad valdžiai esamai būtina suteikti visis įgaliojimus spręsti.

Anonimiškas rašė...

Priėjom - pravardžiuojamieji "fošistais" ir "radykalais" gina demokratinę santvarką ir laisvę.

piktas rašė...

NS teisūs- negi vyriausybei trūksta įgaliojimų medicininių kaukių nupirkti medikams, reagentų parūpinti, uždaryti karantinui grįžtančius iš užsienio? Ne netrūksta. Belieka Skverneliui ir co. rimtai dirbti, nebent trūksta protinių ar organizacinių sugebėjimų.

unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...

Adekvatumo dušas. :D :D :D

Anonimiškas rašė...

-> ale 20:25

Tu raminkis, nes užtenka šituos tavo paistalus nukopijavus nusiųsti į prokuratūrą ir gali būti paimtas iš namų - dabar galima labai greitai.

Anonimiškas rašė...

Sisteminiai nujaučia, kad per rinkimus gali verstis, užtat depseratiškai bando išsilaikyti valdžioje bet kokiomis priemonėmis - dėl to ir praįneko apie nepaprastąją padėtį.
Iš tiesų nepparastosios padėties įvedimas būtų valstybės perversmas, įtvirtinantis nomenklatūris valdžią, kuri bemat taptų chuntos diktatūra.

Anonimiškas rašė...

Viena bėda - ne bėda. Užgriuvo epidemija, o čia dar staiga ėmė grėsti ir valstybės perversmu.

Anonimiškas rašė...

Seimas pats turėtų išvengti situacijos ar preteksto "Seimas negali susirinkti".

Anonimiškas rašė...

Spręs KT??

https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/karantino-rezimo-teisetumu-suabejojusiam-g-landsbergiui-siulo-kreiptis-i-kt-56-1292590

Anonimiškas rašė...

KT - Lietuvos žmonių nerinkta ir todėl nelegitimi grupuotė.

Elvyra rašė...

Auksciausia Lietuvoje valdzia - Tauta ! Niekas neturi teises nei nusprest , nei reguliuot eismo Lietuvos gyvenime, tegul dirba kiekvienas savo darbus pilnai ir nereiks jokiu extremaliu komisiju ir dar kokiu nesamoniu, tie patys zmones gali teikt pasiulymus ir instrukcijas kaip turetu buti pagal tai ir tai , bet vel beda, jie tie patys zmones ir to pacio kaimo ir tikrai nera protingesni, bei orakulai nuspejantys zinantys kas bus ateity ir kas ta veliava uzvire!
Pagrinde valstybe turejo izoliuotis ( nepadare dar iki siol skraidina Lietuvius kad apkrestu cia)
Tirti virusa labaratorijoj( nepadare , nes medicinos personalas ypac virusologai per buki)
Surasti stabdymo buda ne tik sedant namie sustabdant ekonomika viduje!
Nieko nepadare tik tauzija kol kas nesamones , kurias kas diena kitos salys neigia tvirtina neigia ir vel tvirtina ...
Zodziu is visko sprendziant , tai spec priemone perstumdyti ekonomikos galiai!
Kitu atveju viska valdytu protai - labaratorijose dirbantys mokslininkai , irandami vaistai , immunoglobulinai ir t.t , bet jokiu budu ne pinigai metami i rinka !!!

x rašė...

Šios dienos duomenis gal ir "neproporcingi ir esamomis aplinkybėmis nepateisinamai žmonių teisių ir laisvių apribojimai", bet žinant kad per 3 dienas užkrėstųjų skaičius padvigubėja, greitai bus jau proporcingi. Tik kur ta riba ir kas ją gali nustatyti.

Anonimiškas rašė...

Elvyrai, teisingai būtų, jei tai būtų išrinktoji tauta, deja taip nėra ir tokios tautos nėra, ir jokia tauta negali nuspręsti, kaip geriau valdytis, tai vienintelis kas gali padaryti tai Dievas nes jis visagalis, tik jis nedaro, o tauta nebeklauso Dievo, apie tautą kalbėt, tuščias reikalas.

Anonimiškas rašė...

NS ačiū, kad skelbiate tokias žinias.Mums vadovauja demokratiškai išrinkta valdžia ir to pakanka.Kokia jau yra-tokia, bet mes ją rinkom. Kodėl Lansbergis ir panašūs mano, kad nerinkta grupelė vadovaus geriau.?Šiuose jų norosuose labai aiškiai matomos klastos šaknys...Taigi klastingiesiems belieka tarti: ar nematote, kokie visi esame menki ir dužūs?Ir visai visi...Verčiau vieningai šaukimės Dievo, rasi Jis pasigailės šios mažos šalies ir jos žmonių.Nebesivadovaukite nei blogiu, nei neišmanymu.......tai apsivalymo laikas visomis prasmėmis...

Unknown rašė...

Na čia prašovėt visiškai pro šoną.
Žmonija visa išmirti gali, o jūs apie kažkokias teises čia kalbat ir laisvių suvaržymus. Kaip kokie liberalai.

Šiaip jus palaikau, bet dabar visišką nesąmonę parašėt.

Anonimiškas rašė...

PINGU LOVY UZUODZIA KOCERVATORIAI IR NORI PERVERSMO .KADA PASINAUDOSI JEI NEDABAR.

Sėlis rašė...

Nebekliedėkite su “Žmonija visa išmirti gali”. 😃😃😃

x rašė...

Prigožino kontoroj taip prastai su lietuvių k. gramatika?

Anonimiškas rašė...

Baikit anekdotus, ,,Išmirs visa žmonija'', tas gali nutikti, tik kosminės katastrofos atveju, pav, sprogus Saulei, o kitais atvejais kas nors padaras vistiek ropines.

item