Laimonas Kairiūkštis. Lietuvoje krizė – nėra ekonomistų

tiesos.lt Šalyje kiekvieną dieną augant nedarbui lieka nesuprantama, kaip neįmanoma rasti gerai mokamo Valstybės tarnautojo. Kad ir k...


Šalyje kiekvieną dieną augant nedarbui lieka nesuprantama, kaip neįmanoma rasti gerai mokamo Valstybės tarnautojo. Kad ir kokia būtų susiklosčiusi situacija, kiekvienas turi dirbti savo darbą, aišku, jei tik jį dar turi.

Kiekvieną dieną Lietuvos įmonės mažinasi savo kaštus kaip kuri išgali: vienos randa vidiniu resursų, o kitos paprasčiausiai išmeta nereikalingą balansą, t.y.  žmones į gatvę. Verslas yra verslas, ir čia, kaip sakoma, jokio asmeniškumo, bet ar ne Valstybės pareiga įsikišti ir sureguliuoti žmonių ir verslo santykius, ypač krizės metu? Tuoj bus pusė metų, kaip Lietuva neturi ekonomikos ministro, kurio sprendimai ir asmeninė atsakomybė yra žūtbūt reikalingi kovojant su COVID-19 pasekmėmis ekonomikoje.

Ūkio gaivinimas, reanimacija turi vykti kartu su COVID-19 viruso plitimo stabdymu. Tai du atskiri, bet tuo pačiu labai susiję dalykai, kuriuos ir sprendžia dvi atskiros ministerijos – Sveikatos apsaugos bei Ekonomikos ir inovacijų.

Verslo ir žmonių ūkio gelbėjimas turi būti vienas iš prioritetinių darbų šios ir ateinančių Vyriausybių, ypač šalyje, kurioje kas ketvirtas šalies gyventojas gyvena žemiau skurdo ribos. Kiek žmonių gyvens žemiau skurdo ribos po šios krizės? Kiek žmonių pasirinks lengviausią išeitį ir paliks savo artimuosius, šeimą, vaikus išeidami savo noru iš gyvenimo? Lietuva pirmauja pasaulyje pagal savižudybių skaičių ir nemanau, kad COVID taip paveiks mūsų sąmonę, kad Lietuvoje sumažės savinaika.

Pasaulyje drastiškai mažėjant naftos kainoms, mes nematome degalų kainos kritimo. Per metus naftos kaina nukrito daugiau nei perpus – nuo 60 dolerių iki 21 dolerio. Prisimenu, kaip Lietuvos žymiausieji ekonomistai per visas TV aiškino, kad pakilus naftos kainai 10%, prekės pabrangsta X %, nes padidėja transportavimo išlaidos, dėl kuro kainos dedamosios X % padidėja ir namų ūkių šildymas.

Nereikia būti ekonomistu, kad paskaičiuotum, kiek procentų savo pajamų išleidi namų šildymui, transportui, maisto prekėms.

Beje, perkant kurą akcizas ir pridėtinės vertės mokestis sudaro daugiau nei pusę mūsų mokamos kainos. Ar krizės sąlygomis sumažinti mokesčius kurui nebūtų vienas iš sprendimų? Taip mes tiesiogiai sumažintume žmonių ūkių šildymo išlaidas, o per sumažėjusius transportavimo kaštus atsigautų vežėjai ir sumažėtų prekių kainos?

O Lietuvos ekonomistai arba tegul nustoja kalbėti amžiams, arba suranda vieną iš savo tarpo ir pasiūlo jo kandidatūrą Prezidentui bei Ministrui Pirmininkui eiti ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas.



Susiję

Lietuva 4564957497125483583

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonimiškas rašė...

Visų pirma, Lietuva be galvos. Kopūstas nieko tinkamo negali pasirinkti. Ne tik ekonomistų.

Anonymous rašė...

Aš tik noriu, kad visas pasaulis žinotų apie šį burtų tatuiruotę, su kuria susipažinau prieš kurį laiką, negaliu pasakyti visko, ką jis padarė dėl manęs. mano žmona paliko mane prieš 4 metus su vaikais naršydama internete, kai internete sutikau šio nuostabaus vyro parodymus, nusprendžiau tai išbandyti, o mano žmona dabar grįžta ir mes vėl esame laimingi, nes priežastis per daug surašyta raštu viskas, ką galiu pasakyti, labai ačiū, esu labai laiminga .ir jis mane patikino, kad daro daug magijos, įskaitant

Meilės burtai
Galios burtai
Sėkmės burtas
Nėštumo likimas
Santuokos burtai
burtai dėl gerai apmokamo darbo
Apsaugos burtai
burtažodis laimėti teismo bylą
sėkmės rašybos ir kt.

jei jums reikia rašytojo pagalbos dr. Ajayi, susisiekite su juo šiuo el. pašto adresu ([email protected]) arba pridėkite jį whatsapp +2347084887094 ir aptarkite su juo savo problemą. Jis yra geras žmogus ir aš visada jam būsiu dėkingas. Ačiū.

item