Švedijoje sparčiai auga mergaičių su „lyties disforija“ skaičius

Lyties disforija arba jausmas, esą fizinis kūnas neatitinka jaučiamos „lyties tapatybės“, nuo 2008 metų 13-17 metų mergaičių tarpe išau...

Lyties disforija arba jausmas, esą fizinis kūnas neatitinka jaučiamos „lyties tapatybės“, nuo 2008 metų 13-17 metų mergaičių tarpe išaugo 1500 procentų. Kitose amžiaus ir lyties asmenų grupėse šis augimas taip pat yra žymus, savo pranešime spaudai rašė Švedijos Nacionalinė Sveikatos ir gerovės tarnyba (Socialstyrelsen). Bet kodėl vyksta toks augimas, institucija teigė nežinanti.

Tarnyba pranešime išdėstė, kaip auga žmonių, kuriems diagnozuota lyties disforija, skaičius bei konstatavo, kad šio sutrikimo skaičiaus didėjimas per paskutinius dešimtį metų pirmiausia palietė vaikus ir jaunus suaugusius, ypač mergaites.

Tuo pat metu Švedijos televizija SVT savo straipsnyje mergaites įvardina kaip „tuos, kurie gimę buvo užregistruoti kaip mergaitės“ vietoj vadindami jas tiesiog mergaitėmis.

„Taip, kad padidėjimas yra akivaizdus, nėra abejonių, tačiau mes nežinome, kuo ko jis priklauso“, teigė Peter Salmi, Nacionalinės Sveikatos ir gerovės tarnybos tyrėjas pranešime spaudai .

Pranešime spaudai taip pat konstatuojama, kad „didžioji dauguma tų, kam nustatyta lyties disforija tuo pačiu taip kenčia nuo daugelio kitų psichiatrinių diagnozių, tokių kaip depresija ar nerimo paūmėjimas, ypač tarp jaunų žmonių, kurių lytis gimus buvo užregistruota kaip mergaitės“.

LGBT judėjimo ir identiškumo politikos pėdomis dabar ateina tai, ką daugelis vadina „backlash“ - stipri ir neigiama daugybės žmonių reakcija į aplink vykstančius procesus, ypač į socialinę ar politinę raidą. Nepaprastai daug jaunų žmonių, ypač merginų, turinčių psichologinių sutrikimų, rūpinasi lyties keitimu, manydami, kad tai yra jų tapatybės problemų sprendimas.

Pasirodo, kad dabar vis daugiau žmonių gailisi dėl negrįžtamų chirurginių operacijų, o ligoninės kritikuojamos už tai, kad operaciniu būdu šalina krūtis vos 14 metų mergaitėms, apie kurias Samhällsnytt rašė anksčiau.

Nacionalinė Sveikatos ir gerovės tarnyba rašė, kad 2018 m. Švedijoje buvo beveik 6 000 asmenų, 6 procentai visų gyventojų, kuriems buvo nustatyta lyties disforijos diagnozė. Kadangi vis daugiau žmonių ieško pagalbos ir yra tiriami dėl lyties disforijos, manoma, kad asmenų, kuriems patvirtinta ši diagnozė, skaičius taip pat augs.

Turimi statistiniai duomenys rodo, kad didesnis ligotumas psichikos sutrikimais šioje grupėje tarp pakeitusių lytį nesumažėja. Asmenys su lytinės tapatybės sutrikimais dvigubai dažniau žudosi, ir tai apima ir tuos asmenis, kurie ėmėsi žingsnių lyčiai pakeisti.

Parengta pagal užsienio naujienų portalų informaciją



Susiję

Pažangos ideologija 9046491779738437516
item