Slovakija: nei mečečių, nei islamo

Nuo 2016 metų Slovakijos įstatymai nesuteikia praktiškai jokių šansų islamui tapti valstybinio masto religija.  Slovakijos priimti įs...

Nuo 2016 metų Slovakijos įstatymai nesuteikia praktiškai jokių šansų islamui tapti valstybinio masto religija. 

Slovakijos priimti įstatymai sukuria rimtų barjerų islamui tapti viena iš šalies oficialiai pripažintų religijų, padarydami Slovakiją šalimi, turinčia griežčiausius įstatymus islamo atžvilgiu Europoje.


2016 metais dviejų trečdalių, taip pat ir opozicijos atstovų, balsais buvo priimtas valdančiosios Slovakų Nacionalinės Partijos (SNS) pasiūlytas įstatymas, reikalaujantis, kad šalies religinės grupės turėtų 50 tūkst. sekėjų, kad galėtų valdyti savo mokyklas, atvirus religinės paskirties pastatus ar pretenduoti į valstybinį finansavimą. Ankstesniu įstatymu būtų užtekę tik 20 tūkst. sekėjų parašų.

Pasak oficialios statistikos, islamas, kuris inspiravo tokį įstatymo sugriežtinimą, Slovakijoje turi daugiausia 5 tūkst. sekėjų.

2016 metais tuometinis premjeras Robert Fico interviu sakė: „Atsiprašau, tačiau islamas neturi vietos Slovakijoje. Politikai turi pareigą apie tokius dalykus kalbėti labai aiškiai ir atvirai. Nenorėčiau, kad [šalyje] būtų dešimtys tūkstančių musulmonų.“

Paskutiniųjų apklausų duomenimis, įstatymo nubrėžtą ribą peržengiančios religijos yra Romos Katalikų Bažnyčia, kuriai ištikimybę teigia turintys beveik 70% šalies gyventojų, evangelikų bažnyčia, kuriai priklauso 7%, graikų apeigų katalikų bažnyčia - 4%, reformatų - 2% ir stačiatikių - 1%.

Iki šiol Slovakija yra vienintelė Europos Sąjungos narė, neturinti oficialios mečetės.

Parengta pagal užsienio portalų informaciją


Susiję

Slovakija 7474511787610365959

Rašyti komentarą

19 komentarų

Anonimiškas rašė...

joo,o pas mus islamas pripažintas,kaip "tradidicinė " religija. Nes mes esame "atvira visuomenė". O,apie tai,kad "Politikai turi pareigą apie tokius dalykus kalbėti labai aiškiai ir atvirai." -pasvajokim... Net koronos akivaizdoje,mūsų politikai aiškiai nekalba ir rimtų priemonių nesiima,tik atsistoję paskiedžia apie tai,kaip jie "pasiruošę".Pasiruošę? Kai vaistinėse seniausiai nebėra "kaukių" .Pasiruošę? Turi "paruošę" tris atskiras palatas,į kurias patys ir atsiguls?

Hm rašė...

Taigi, islamas pripažintas, o Romuva nepripažinta. Gražu, ką ir besakyti.

Nežiniukas rašė...

Romuva - religija?

Jūs tikite, kad romuviečiai rimtai tiki į perkūnus ir kitus dievus?

O jeigu jie tik užsiima apeigomis be tikro vidinio tikėjimo, tai jie ne tikintieji, o viso labo tik užsiima etnokultūra.

Panašiai kaip atkuriamoji archeologija - gamina senoviškai, bet tas gaminimas tik parodomasis, o ne siekiant tuos metodus įtvirtinti kasdieniniame gyvenime.

Anonimiškas rašė...

Tai, kad Romuva oficialiai nepripažinta, tik stiprina Romuvą ir dar labiau atstumia nuo tų, kurie padarė viską, kad Romuva liktų oficialiai nepripažinta. Laikinai oficialiai nepripažinta.

Anonimiškas rašė...

Geriau lietuviška etnokultūra, nei iš labai tolimos Azijos šalies prievarta įdiegta judaizmo atskila - abraominė religija. Geriau ąžuolas, nei dykumų smėlis ir kupranugariai, kurios matome tik kur?

Anonimiškas rašė...

Tik va tas patrarchas Fotijas Nikėjos susirinkime 1054...

Anonimiškas rašė...

Kaip gali Romuva būti religija? Juk iš to tikėjimo nieko neišliko, jokių raštų su išpažįstamomis tiesomis. Skaičiau, turi minčių jas "pasiskolinti" iš Indijos. Taigi tai tik pradėta kurti nauja, kolkas tik sekta. Ne religija jau vien dėl to, kad šventikai - moterys.

Anonimiškas rašė...

Bravo Slovakijai, turime iš ko mokytis - ne taip ir toli nuo mūsų.
Dar geriau yra padariusi Japonija, kur islamas apskritai uždraustas.

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas 2020-02-26 21:23 - MELUOTI negražu: islamas nėra uždraustas Japonijoje. Bendrai kalbant, Japonija verta ypatingo susižavėjimo ir pagarbos. Pažįstu ją ne iš interneto.

Hm rašė...

Teisybė, tai Romuvą stiprina. Pritariu.

Unknown rašė...

O kuo blogai moterys? Šit net Pranciškus uoliai skiria į katalikišką tarnystę moteris;).

Anonimiškas rašė...

joo,kas čia mano komentarą trina? O komentaras buvo Nežiniukui-ar jis tiki,kad katalikai rimtai tiki šventųjų bendravimu?

Anonimiškas rašė...

Manau čia visi supranta, kuo užsiima Bergoglio. O moterys tokioms pareigoms netinka dėl savo fiziologijos. Per daug jos orientuotos į save. Skirtingai nei vyrui, joms nebūdinga pačioms spręsti, kas yra moralu, o kas - ne. Vietoje to jos tenkinasi visišku prisitaikymu prie sociumo. Todėl gaunasi taip, kad geras sociumas - gera moteris, ir atvirkščiai. Teisinga yra tai, kas moteriai yra naudinga. Štai iš kur tas "logikos nebuvimas". Vyras mąsto, moteris - jaučia. Objektyvus aplinkos vertinimas joms yra nebūdingas. Tiktai vyrui yra duotas tas vienpusio ryšio peidžeris, priimantis signalą iš viršaus. Sąžinė vadinasi. Todėl tik vyras gali pilnaverčiai eiti link Dievo, moteris - tik sekti vyrą. Ne mums spręsti, gerai tai ar ne. Taip sumanyta Kūrėjo, kad moteris savo sugebėjimu adaptuotis prie aplinkos apsaugotu save ir palikuonis. Tai buvo visais laikais žinoma, bet šiandien kažkodėl "pamiršome".

Anonimiškas rašė...

Vajetau, vajetau, koks moterų specialistas. Nemėgstate moterų, bijote moterų, netraukia nė kiek? Aišku...

Anonimiškas rašė...

Jei gražios jaunos moterys dirbtų kunigais, daugybė vyrų bėgtų pas jas išpažinties, eilės būtų ilgiausios. Ir tie vyrai išpažinties metu visada sakytų tik tiesą. Bet ne visiems tai duota suprasti.

Anonimiškas rašė...

Na taip, sulyginti tikėjimo tiesą apie šventųjų bendravimą, kuri yra teologiškai aiškinta ir aptarta Bažnyčios mokymo, kurį vystė didžiausi Bažnyčios teologai ir mąstytojai per du tūkstančius metų su ugnies, perkūno ar vandens garbinimu, nes, tiesiog - labai išmintinga :))

Anonimiškas rašė...

Kunigais, visu pirma, "nedirbama". Tai yra pašaukimas.

Priežastis, dėl kurios kunigystė negalima moterims - lyčių prigimtis. Vyro ir moters santykyje atsispindi Dievo santykis su savo kūriniais. Vyras kaip apvaisintojas ir darbininkas yra Dievo atvaizdas, o moteris kaip priimanti ir gimdanti yra kūrinijos atvaizdas. Todėl vyras yra šeimos galva, ir šv. Paulius Laiške efeziečiams liepia vyrams savo žmonas mylėti taip, kaip Kristus myli savo Bažnyčią, o moterims klausyti savo vyrų taip, kaip Bažnyčia Kristaus. Tai jokiu būdu nereiškia moters nepilnavertiškumo! Iš tikrųjų vyras yra tik Dievo atvaizdas, savo esme toks pat kūrinys, kaip ir moteris. Abi lytys yra lygiavertės, bet kūrinijos tvarkoje turi vykdyti skirtingas užduotis. Skirtumas tarp jų yra ne vien kūno organuose, bet ir sieloje.

Jau dėl savo prigimties moteris nėra skirta būti Dievo atstovu tarp žmonių, todėl neatsitiktinai Kristus buvo vyras, ir jo pavaduotojai gali būti tik vyrai.

Dar aiškiau šis mokymas yra pagrįstas Šv. Rašte. Būtent šv. Paulius rašo korintiečiams: „Kaip visose šventųjų bendruomenėse, moterys tegul susirinkimuose tyli; kalbėti joms neleidžiama, jos turi būti klusnios, kaip skelbia įstatymas. Jeigu jos nori ko nors išmokti, tepasiklausia namie savo vyrų, nes moteriai negražu kalbėti susirinkime.“ (l Kor 14, 33–37). Taigi šv. Paulius čia sako, kad draudimas moteriai bažnyčioje kalbėti, t. y. užimti kokias nors vadovavimo ar mokymo pareigas, yra taisyklė, galiojanti visoje Bažnyčioje („kaip visose šventųjų bendruomenėse“), buvusi jau Senajame Testamente („kaip skelbia įstatymas“) ir taip pat Kristaus įsakyta.

Todėl Bažnyčia neturi galios leisti kunigystės šventimus moterims. Bet kuriuo atveju jie būtų negaliojantys, net jei pats popiežius tam duotų leidimą. Jonas Paulius II savo apaštaliniame rašte Ordinatio sacerdotalis 1994m. gegužės 22 d., laimei, šį mokymą nedviprasmiškai patvirtino, tačiau daugeliui teologų ir vyskupų tai nėra pagrindas nutraukti diskusijas šia tema.

Kaip giliai įsišaknijęs žmonėse pajautimas, kad šis principas teisingas, rodo ir tai, jog Bažnyčios istorijoje nebuvo nė vieno rimto moterų kunigystės gynėjo, kad ir protestantiškose atskalose ilgą laiką moterų kunigystė buvo nežinoma, o patys protestantai tik visai neseniai galėjo ryžtis vyskupių paskyrimui.

Giliausia kunigystės moterims reikalavimo priežastis, aišku, yra šiandieninis kunigo įvaizdis: jei kunigas yra tik pirmininkaujantysis bendruomenės šventėje arba pokalbių partneris, iškilus asmeninėms problemoms, tada iš tiesų yra neaišku, kodėl ir moterys negalėtų tokio vaidmens atlikti. (Kun. Matthias Gaudron FSSPX)

Unknown rašė...

...o kodėl "stop islamui",o ne "stop judaizmui"?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Nepaisant kai kurių žydų ir jų organizacijų demonstruojamo agresyvaus priešiškumo mūsų tautai ir valstybei - o taip pat kitoms Europos tautoms ir valstybėms, vis dėlto, reikia pripažinti, kad ne žydai vykdo teroristinius išpuolius.

item