Slovakija: nei mečečių, nei islamo

Nuo 2016 metų Slovakijos įstatymai nesuteikia praktiškai jokių šansų islamui tapti valstybinio masto religija.  Slovakijos priimti įs...

Nuo 2016 metų Slovakijos įstatymai nesuteikia praktiškai jokių šansų islamui tapti valstybinio masto religija. 

Slovakijos priimti įstatymai sukuria rimtų barjerų islamui tapti viena iš šalies oficialiai pripažintų religijų, padarydami Slovakiją šalimi, turinčia griežčiausius įstatymus islamo atžvilgiu Europoje.


2016 metais dviejų trečdalių, taip pat ir opozicijos atstovų, balsais buvo priimtas valdančiosios Slovakų Nacionalinės Partijos (SNS) pasiūlytas įstatymas, reikalaujantis, kad šalies religinės grupės turėtų 50 tūkst. sekėjų, kad galėtų valdyti savo mokyklas, atvirus religinės paskirties pastatus ar pretenduoti į valstybinį finansavimą. Ankstesniu įstatymu būtų užtekę tik 20 tūkst. sekėjų parašų.

Pasak oficialios statistikos, islamas, kuris inspiravo tokį įstatymo sugriežtinimą, Slovakijoje turi daugiausia 5 tūkst. sekėjų.

2016 metais tuometinis premjeras Robert Fico interviu sakė: „Atsiprašau, tačiau islamas neturi vietos Slovakijoje. Politikai turi pareigą apie tokius dalykus kalbėti labai aiškiai ir atvirai. Nenorėčiau, kad [šalyje] būtų dešimtys tūkstančių musulmonų.“

Paskutiniųjų apklausų duomenimis, įstatymo nubrėžtą ribą peržengiančios religijos yra Romos Katalikų Bažnyčia, kuriai ištikimybę teigia turintys beveik 70% šalies gyventojų, evangelikų bažnyčia, kuriai priklauso 7%, graikų apeigų katalikų bažnyčia - 4%, reformatų - 2% ir stačiatikių - 1%.

Iki šiol Slovakija yra vienintelė Europos Sąjungos narė, neturinti oficialios mečetės.

Parengta pagal užsienio portalų informaciją


Susiję

Slovakija 7474511787610365959
item