Rusų kalbos pamokos Klaipėdoje: liaupsės sovietmečiui ir Putinui

2020-ųjų metų vasaris. Klaipėdos Vydūno gimnazija: rusų kalbos pamoka. Mokytoja lietuviškai dėsto putiniškąją sovietmečio istorijos v...

2020-ųjų metų vasaris.
Klaipėdos Vydūno gimnazija: rusų kalbos pamoka.
Mokytoja lietuviškai dėsto putiniškąją sovietmečio istorijos versiją visiškai pritardama tam, kaip kuriama Rusijos galia. Socialiniuose tinkluose paviešinus moksleivių slapta padarytą garso įrašą, pasigirdo aikčiojimai: kaip taip galima 30-taisiais atkurtos Nepriklausomybės metais?

Kada pasirodys analizė, kas buvo padaryta, kad tai tapo įmanoma ar kad tai nebebūtų įmanoma?



Rusų kalbos mokytoja Galina Liachova:
- Jūs dar nematėt tų gamyklų, kurie jau sugriauti iki žemės. Kiek darbo vietų buvo. Kokių mokyklų buvo kaimuose, aš gi jums pasakojau. Koks buvo turtingas kabinetų šitas..... aprūpinimas. Ten buvo ir felčerių punktai, ir poliklinikos, ir viską. Kas padarė? Kas pastatė? Taip, aš žinau, apie ką jūs norit pasakyti. „Mes norėjom gyventi taip, teko gyventi kitaip.“ Gerai, ketvirtas dešimtmetis eina, kaip jūs gyenat savarankiškai. Gyvent. O jeigu nebūtų Europos Sąjungos, ar išgyventumėte? Vsio, daugiau nieko nesakau. Jūsų tėveliai gavo butus. Mokėjo, nemokėjo? Atsakykit.
[....]
O mane nervai ima, kai pradeda „jie patys užsidirba“. Kur jie užsidirba? Kiek pinigų jie už tą butą sumokėjo? Dabar norint pirkti dviejų kambarių butą, kiek reikia pinigėlių? Nu, sakykit. Netoli 50-60 tūkst. eurų. Žinot, ką, gerai, mes pasiliksim, kiekvienas tegul turi savo nuomonę, jau į pabaigą eina pamoka.
[...] 
Man labai nepatinka kai kurie pasakymai vot jūsų. „Kada baigs kadenciją Putinas?“ Jėzau, aš sakau, Dieve, kad jis dar nebaigtų tos kadencijos. Kad jis dar pabūtų. Tai tada Rusija tikrai galėtų pilnai atsistoti ant kojų. O tai buvo ant tiek suvaryta turtingiausia šalis, kad jai buvo net sunku kvėpuoti.
O čia mes turėjom, sako, deficitą, deficitas buvo. Bet paimkit nuotraukas, kaip atrodė jūsų tėveliai tais metais, ir pamatysite - kailinukai, kepurytės iš kailinių, batai. Sunku būdavo gauti, bet kažkaip gaudavom. Visą laiką gaudavom. Ir prancūziškų, ir itališkų, ir visokiausių. Nu, pagaliau, galėjom savo gamybos nešioti. Kas kaltas, kad siuvom ne taip, kaip turėjo būti. Lietuviškų avalynių niekas nenorėjo, todėl, kad buvo kaip kareiviški batai. Tai kas kaltas?
[...]
Teisingai pastebėjai, aš - už Rusiją. Ir kai man kalba, kad ten taip, anaip, kitaip, kad ten nėra išsilavinusių žmonių, kad ten neaišku, kas darosi, nu man juokinga.
[...] 
Kokį dalyką aš dėstau? Tai apie ką aš turiu kalbėtis? Tai jūs pažiūrėkit į mūsų temas - apie Rusiją. Tada einam pagal programą, jokių pasakojimų, jokios papildomos informacijos.

Susiję

Įžvalgos 1478367093448419693
item