Rasa Čepaitienė. 1988-ieji

Mėsėdę pakeitus žolėdžiui imitacijų nesumažėjo. Vis dar lieka neregima siena tarp „mes“ – teisingi, politkorektiški, mandagūs, pasitempę,...

Mėsėdę pakeitus žolėdžiui imitacijų nesumažėjo. Vis dar lieka neregima siena tarp „mes“ – teisingi, politkorektiški, mandagūs, pasitempę, lankstūs, angliškai kalbantys be akcento, o lietuviškai jau su lengvu, vos juntamu – ir „jie“ – amžinai viskuo nepatenkinti, susiraukę, potencialūs riaušininkai pajuodusiom panagėm, nevertinantys ir negerbiantys valdžios pastangų gražiai atrodyti ir įkvepiančiai pašnekėti.
Na išties, kiek gi galima?! Ko jums dar trūksta? Ir anoniminiuose internetų komentaruose paniurnėti, ir kalendoriuje raudonai pažymėtas datas švęsti, ir trispalvėm mojuoti maloningai leidžiame. Aišku, neperdaug, kad akių su kotais viens kitam neišsibadytumėte, o jei mojavimo amplitudė viršytų nustatytą normą, ką gi, patys kalti, mes gi perspėjome…
Tad iš kur tad tas grįžimo į 1988-uosius metus jausmas? Ir kodėl vėl taip gerai klausosi Viktoras Cojus, likęs amžinai jaunas ir nesusitepęs posovietinės transformacijos purvu, kurio nei vienas neišvengėme?
Permainų reikalauja mūsų širdys!
Permainų reikalauja mūsų akys…
... niūniuoji ir tyliai sau šnabždi žodžius, prikibusius lyg užsilikęs rudeninio lapo draiskalas prie pado.
Ji tada atėjo, pažadėjusi kovoti su oligarchais. Atliepusi pamatinį teisingumo troškimą. Ja patikėjo, nes mat turėjo juodąjį diržą, taigi – kovotojos kvalifikacijas. Rūsčiai dairėsi aplink, aršiai juos pliekė iš tribūnų, kol sukūrė tvirtą kaip betonas signalinę savųjų ir svetimųjų atpažinimo sistemą. Sistemą, kurioje vieniems leidžiama labai daug, nes savi, teisingi ir tinkami, išlaikę anglų kalbos, ir ne tik, egzaminus, svarbiausia, lojalūs, o už lojalumą bus dosniai atlyginta išeinant, susodinus į šiltas vietas, apipilus ordinais ar pelningais projektais. Ir netinkamus niekam, kuriems geriausia reakcija – jokios reakcijos, juodas ignoras. Tegu pasiunta, juk visada bus palaimingai susilydančių pamačius, susižavėjusiais žvilgsniais palydinčių trumpakalbę „tvirtos rankos“ savininkę.
Po atkaklių ir nenuilstamų, ištisą dešimtmetį užsitęsusių pastangų, jau galime konstatuoti rezultatą – kovojimo metu nei vienas oligarchas nenukentėjo… Bet tai nesvarbu. Svarbiausia ir toliau vaidentis eteryje, neleidžiant savęs pamiršti, rūpestingai pradubliuojant dabartinio šventinius sveikinimus ar oficialius susitikimus.
Pastarasis irgi laimėjo pažadėjęs. Gerovę. Jei ne visiems, tai bent daugeliui. Vėlgi pataikė kaip pirštu į dangų. Kas gi nenorėtų gyventi geriau? Juk visi kito žinomo politiko jau buvo seniai išmokinti jaustis tam nusipelnę...
Ir kad staiga pasigaus visi – gerovė, gerovė! Kaip gi mums anksčiau „nedaėjo“, ko gi tam elektoratui iš tikrųjų reikia! Ir kad pradės kurti partijas ir frakcijas tokiu pavadinimu!
Masės patikėjo ir šituo. Kaipgi nepatikės, gi sau tą gerovę stiklinio kubo pavidalu saugomoje teritorijoje susikurti pajėgė, ir per teismus apgynė, reiškias, ir mums pajėgs!
Tik kokia tai ta jo vizija drungna ir trumparegė... Smulkiaburžuazinė. Seniau va, tarybiniai žmonės laimės viršūne laikė paskyrą žiguliukui, sekciją, pilną čekiško krištolo, skalbiankę iš Rytų Vokietijos… Konkretu ir paprasta. O dabar su ta gerove sudėtingiau, nebeaiškus jos matas… Bet ne turinys. Gerovė vistik turi būti materiali, apčiuopiama, o dar geriau – į statistines lenteles ir skaičiukus lengvai suguldoma. Kitaip nebus aišku, apie ką čia. Tokia nepriklausomybės pradžios pažado „veikiai sukurti švedišką socializmą“ reinkarnacija, atgimusi po neoliberalizmo siautėjimo ir atskirties gilinimo dešimtmečių. Neveltui jis ateina iš tenai, iš skandinavų. Kaip ir, nė nepradėtas gydyti, Stokholmo sindromas…
Sukursim gerovę platesniam vartotojų ratui ir gyvensim kaip pas Dievą užantyje, – žada. O ko gi paprastam žmOgui gali bereikėti? To, kad tauta išliktų ir nustotų nykti, o gal kultūros, – sakote? Kokios dar kultūros? Taigi viskas čiki piki su ta jūsų kultūra. Va, net Prezidentūros duris tam atvėrėme, kalbėkitės apie ją kiek tik širdis geidžia… Sakote, jūsų nėra įleidžiamųjų sąraše? O tai jau ne mūsų bėdos, techninė klaida, kam nepasitaiko.
Svarbiausia, kad parazitinės sistemos pamatai nė per nago juodymą nebūtų pajudinti, išliktų stabilūs. Budriai tesaugo milžino jėga… Štai tokia vizija ir misija. O ją įgyvendinant mes gi ne prieš ir, kai reikia, bažnyčioj paklūpoti, ir geltonai-žaliai-raudonai pasipuošti, negi gaila? Ko gi nepadarysi vardan tos šioje imitacinėje valstybėje…

Susiję

Rasa Čepaitienė 2421988858496622606

Rašyti komentarą

7 komentarai

Hm rašė...

Straipsnio pagrindinė mintis gera, bet forma turi tiek trūkumų, kad bendras vertinimas tampa neigiamas.

„teisingi, politkorektiški, mandagūs, pasitempę, lankstūs, angliškai kalbantys be akcento“

Nė vienas iš dabartinių politikų ar šiaip politkorektiškų jaunuolių nekalba angliškai be akcento ir be klaidų. 30 metų laisvoje Lietuvoje be akcento mokama kalbėti tik rusiškai. Angliškai tikrai gerai kalba tik 1) Amerikos lietuviai; 2) emigrantų vaikai, angliškai kalbančiose šalyse baigę mokyklas.

Ir šiaip, kalbų mokėjimo kritikavimas šalininkų nepritrauks. Be to, anglų kalbos tėvynė ką tik padarė Brexit. Vien dėl to jos kalbą galima vertinti atlaidžiau.

„pradubliuojant dabartinio šventinius sveikinimus ar oficialius susitikimus“

Rusiškas priešdėlio vartojimas. Susirinkimas praėjo sėkmingai, bėgikas prabėgo 100 metrų, kažkas praignoravo kritiką, o Grybcė pradubliavo Gitaniuko funkcijas.

Kalbant apie rusiškus priešdėlius, kartą esu matęs kaip viena rusė moteris, visą gyvenimą nugyvenusi Lietuvoje dėstydama rusų kalbą, rašė raštą prašydama sau aukšto akademinio rango, nes kažkur „būvo opublikuota“ daug jos straipsnių. Ji nuoširdžiai manė, kad „opublikuoti“ yra tikras lietuviškas žodis.

„Ir kodėl vėl taip gerai klausosi Viktoras Cojus“

Rusicizmas, nors ir netiesioginis, labiau šiaip dvasingizmas. Kai rusų šnekamojoje kalboje atsirado forma „smotritsa“ (atrodo, žiūrint daro įspūdį ir pan.), visi dvasingieji rusofilai iš karto ją „praimitavo“ lietuvių kalboje kaip „žiūrisi“. O čia pagal analogiją sukurta „klausosi“, šmaikščiai „praignoravus“ tai, kad ta forma jau egzistuoja su tranzityvine reikšme. Žodžiu, dvasinguolė klausosi Cojaus ir Cojus jai gerai „klausosi“.

„... šioje imitacinėje valstybėje…“

Tai nuskamba kaip pačios Lietuvos niekinimas. Negerai. Tik dideli Lietuvos priešai galėtų ją pavadinti „imitacine valstybe“. Taip taip, čia nesusipratimas, kritikavote ne Lietuvą, o jos politikus, etc. Šimtą kartų girdėtas pasiteisinimas. Vis dėlto mintis reikia formuluoti atidžiau. Nes dabar „žiūrisi“ nekaip.

Taigi, opublikuoto :) straipsnio idėja gera, bet forma prasta. Tiesiog reikėtų liautis kritikuoti anglų kalbos mokėjimą, tarsi jis pats savaime būtų kokia nuodėmė. Ir, žinoma, stengtis vartoti mažiau rusicizmų. Visa tai galioja ir p. Rusteikos straipsniams, beje.

linalk rašė...

100 procentų

Anonimiškas rašė...

Kur eina forumiečių energija?....
Peza tekstuose forumiečiai daug ir teisingai…
Tarytum lenktyniauja Čepaitienė su Rusteika, Radžvilu ar Sinica, kas daugiau teisingų tekstų mažyčiame portale ,,prikeps”...Kad jie taip lenktyniautų ,,kepdami’’ NS narius ar inic. grupes savaitgaliais lakstydami po Lietuvą...Jei tame varžytųsi,tai NS suvažiavimas jau lapkritį būtų įvykęs.O gal matėte ,kad kas iš puikių pamokslininkų ketvertuko bent skaitytojų būtų prašęs talkos ar aukų kelionėms po šalį? Bent aš nepastebėjau…Beveik galima lažintis, kad tie autoriai partijos laiku nesukurs, nes pagrindinis jų dėmesys ne traukinio judėjimui ,ne procesui, o švilpukui…

Unknown rašė...

Teisingai sako Punsko lietuviai kad " pas jus Lietuvoj dar nebuvo išrinktas Prezidentu nei vienas tikras lietuvis" t.y patriotas

S rašė...

Dabartinė demokratinė santvarka apskritai yra kvailystė. Tai tikėjimas, kad asmeninis nemokšiškumas pavirs kolektyvine išmintim. O iš tikrųjų laimi tie, kurie valdo info srautą ir daugiau kartų pakartoja emociškai įkrautą žinią balsuotojams. Šį kartą tai "gerovė". :)

Emilija rašė...

Pritariu komentaro autoriui Hm. Jeigu rašome straipsnį ir žinome, kad mūsų lietuvių kalbos stilius ar žodynas šlubuoja, paprašykime draugo, kad pataisytų. Juk straipsnyje dėstoma žinia turėtų ugdyti skaitytoją, o ne suerzinti. Visada išmintinga vengti pikto tono ir kuo toliau bėgti nuo "bobiškumo". Gal kitą kartą reikėtų save pristabdyti ir nieko nerašyti, užuot rašius dalykus, kurie visiems žinomi. Anglų kalba nėra blogis, blogis yra, kad politikai nebemyli ir nevertina gimtosios, kurią pasaulio kalbininkai laiko brangakmeniu, o jie ją spardo kaip pakelės akmenėlį. Trumparegystė ir be muilo lindimas į tų š..., kurie suinteresuoti, kad Lietuvos nebebūtų.

Steve Hoffman rašė...

Sveiki ponios ir ponai
Sveiki atvykę į „NoviCap“ finansinių paslaugų teikėją

Ar jums reikia greito finansavimo jūsų verslui ar paskolos asmeniniams poreikiams? „NoviCap“ siūlo lanksčią kredito liniją, faktoringo faktūrą ir ilgalaikes bei trumpalaikes paskolų galimybes, pritaikytas jūsų poreikiams.

„NoviCap“ internetinis skolinimas siūlo paskolas automobiliams, būsto remontui ir praktiškai viskam, esant mažoms palūkanoms tiems, kuriems skubiai reikalinga finansinė pagalba. Norėdami gauti daugiau informacijos apie „NoviCap“ paskolos pasiūlymą, atsiųskite laišką per || [email protected] ||

APIE NOVICAP
„NoviCap“, įkurta 2015 m., Yra viena didžiausių paskolų rinkoje pasaulyje. Daugelis žmonių, ypač įmonių savininkai, naudodamiesi nemokama internetine paslauga „NoviCap“, norėdami rasti finansavimą, naršo po kelis paskolų produktus iš mūsų plataus tinklo skolinimo programų. „NoviCap“ teikia finansavimą greitai, lanksčiai ir skaidriai, o profesionaliems investuotojams suteikia galimybę investuoti į trumpalaikį turtą, kurio grąža yra didesnė nei vidutinė.

PASKOLOS RŪŠYS
„NoviCap“ siūlo įvairias paskolų galimybes, įskaitant:
• Verslo kredito linija • Asmeninė paskola
• Ilgalaikė paskola
• Trumpalaikė paskola
• Įrangos finansavimas
• Komercinė hipoteka
• Pradinė paskola
• Verslo įsigijimo paskola

Jei jums reikia finansinių sprendimų, kaip pagerinti savo finansus, „NoviCap“ yra tinkama įmonė, į kurią reikia kreiptis.

PRIEŽASTIS SKOLINTI IŠ NOVICAP
√Gali pasiskolinti nuo 1000 iki 50 milijonų eurų
√ Gaukite užmokestį per 24 valandas be nesklandumų.
√ Apribokite savo banko priklausomybę
√Nėra paslėptų mokesčių ar sąlygų
√ 100 procentų paskolos patvirtinimas
✓Nėra baudų už pavėluotą paskolos grąžinimą.

Daugiau nereikia švaistyti laiko bandant gauti paskolą iš kitų finansų institucijų ar įtemptų vizitų banke. Mūsų paslauga teikiama visą parą - galite gauti paskolą ir atlikti savo operacijas bet kada ir kur jums reikia.

Mes teikiame 24 valandų pasaulinės klasės paskolų paslaugas. Klausimams / klausimams? - Siųsti el. Laišką adresu || [email protected] ||

„NoviCap“ yra tinkama įmonė, į kurią reikia kreiptis, kai susiduriate su finansiniais sunkumais, o mūsų prioritetas yra šypsena kiekvienam veidui.

item