Jurga Karčiauskaitė-Lago. „Laisvieji” išlaikomi menininkai

Antonio Vidal nuotrauka  Visa žiniasklaida skamba, jog aktorė Kuodytė šiandien atvyks į Prezidentūrą ne tik apdovanojimo, bet ir... lai...

Antonio Vidal nuotrauka 
Visa žiniasklaida skamba, jog aktorė Kuodytė šiandien atvyks į Prezidentūrą ne tik apdovanojimo, bet ir... laisvųjų, nepriklausomųjų kūrėjų beigi menininkų „atlyginimų aptarti”!

Ką aš čia ką tik išgirdau?

Ar gali būti nepriklausomas ir laisvas nuo to, kas tau moka atlyginimą? Realiai aš išlaikau savo mokesčiais gydytojus, gaisrininkus ir tai pensininkams neužtenka, o kokio išlaikymo reikia LAISVAM menininkui? Nuo ko jis tada laisvas? O jeigu jis nelaisvas, tai kam tokio reikia? Ką jis gali sukurti? Tokių jau turėjom kalnus - vos Grūto parke sutelpa... 

Seniai visi žinom, jog va taip į prOjektus, pažintis ir sistemą sujungti kūrėjai sugeba tik „teisingomis” temomis dirbti ir kalbėti: atšilizmas, genderizmas, feminizmas, socializmas ir dar keli leftistiniai -izmai, dabar leidžiami pagal ES direktyvas. Dar vieną kitą vamzdį pastatom iš mokesčių mokėtojų pinigų, vieną kitą ŠMC projektą susuka savi su savais?

Mano šeimoje - 5 profesionalūs menininkai. Ir taikomojo, ir vaizduojamojo meno atstovai, todėl kalbu ir žinau - iš valstybės lesantis menininkas ir LAISVAS menininkas yra oksimoronas, kaip sausas vanduo.

Tiek pat objektyvus, kiek „nepriklausomos” LRT žinios.

Ir esminis klausimas: viena mano pažįstama laisva-feministinė-menininkė-aktyvistė Ispanijoje pareiškė: „kadangi mano meno niekas nesupranta, niekas neperka, niekas į mano parodas neateina, o apie mane rašo tik savi ir pažįstami, su kuriais dalinuosi projektų pinigais - mane privalo išlaikyti valstybė!”

Why? Warum? Porque? Kokį gaidį dar turi išlaikyti valstybė, jeigu jis nesugeba, turėdamas kūrybišką galvą, sveikas rankas ir kojas, užsidirbti pragyvenimui?

Puikia menininko, išlaikomo valstybės, iliustracija tapo ispanų režisieriaus Pedro Almodovaro kalba, įteikiant jam Goya`os apdovanojimą praėjusią savaitę. Jis kreipėsi į komunistą Ispanijos ministrą pirmininką Pedro Sanchezą: „Nuo šiol mes būsime bendraautoriai, nes jūs mums skiriate pinigus”. Almodovaro filmai itin tinka politinei Pedro Sanchezo linijai - jie politkorektiškai „teisingi”, kalbantys apie LGBT ir kitą kairei reikalinga problematiką. Šalies meno pasaulyje kilo pasipiktinimas, nes iki fondų nebeprisikasa jokie „neteisingai mąstantys” menininkai ir režisieriai.

Geras, gurmaniškas restoranas šiandien kartais kuria didesnį meną nei kokie 50 laisvųjų išlaikomų menininkų kartu sudėjus! Gal ir juos norėtume išlaikyti iš mūsų mokesčių? Tuos restoranus? Tik neaiškinkite, jog neprisidėjus valstybei, šalis liks MacDonaldų valgymo kultūros įkaite, nekokybiško maisto vartotoja! Su dvasios penu – tas pats.

Ir tik nepasakokite man tų komunistinių pasakų apie „biednus VanGogus”, nesuprastus genijus ir kitą lia lia. Nes tai raudonos pasakos, pavertusios meno žmones ideologijų tarnais, iškreipusios vaizdus per langus, pakirpusios sparnus kuriantiems ir padariusios juos priklausomus nuo valdiškos babkės ir malonės. Dažnai be elementarių sugebėjimų dirbti, kurti ir kovoti, bet su daug pretenzijų būti auka, išlaikytiniu, „vargšu”, nes taip labiau apsimoka.

Kuomet menininkas yra tik dar vienas valdininkas.


Susiję

Kultūros politika 2865380034043763597

Rašyti komentarą

30 komentarų

Hm rašė...

Į prOjektus dar nieko :) Blogiau, kai į proЭktus :)

Šiaip, labai geras straipsnis.

svetys rašė...

Negatyvu.
Norint bet kuriai (civilizacijos, valstybės, asmens...) gyvenimo situacijai galima surasti negatyvių aspektų.
Darosi net kiek koktu – ten negerai, anaip negerai ir vėl negerai ir t.t.
Taigi, sakau, kiek galim tiek ir remkim menininkus (ir ne tik juos) ir gal bent vienam iš šimto jųjų – pavyks sukurti kažką svaraus, svarbaus ...ir, žinoma, pozityvaus.

Unknown rašė...

Šiaip, labai blogas straipsnis.Kaip apskritai sitas judejimas-politinio nerastingumo atvejis...Daugelis menininku gauna menkutes algas, premijos jiems-tikra paspirtis (poetams, aktoriams, sokejams),straipsnis is temos kam remti juos-jie juk TURI ISGYVENTI.Bet neisgyvena, kaip ukininkai, mokytojai ir pan. Radzvilo komandai truksta proto ir atjautos.

Anonimiškas rašė...

Norite pasakyti, kad paprastai pašalpos ir vadinasi pašalpos, bet menininkų pašalpos vadinasi „premijos“? Kodėl tada bedarbio pašalpa nevadinama „bedarbio premija“?

Unknown rašė...

Ponuli, kox skirtumaz kaip vadinasi siaudelis, kuris tave istraukia is pelkes.labai mazai zmoniu save islaiko, labai mazai.O kur vaikai, neigalus, seniai?O jei kitaip mastai-atsisakyk savo pencijos ir pasitikek rinka kaip Lago pasitiki....

Nežiniukas rašė...

Kažkaip nemažai komentatorių turi teksto suvokimo problemų.

Kiek suprantu, Lago nėra nieko prieš menininkų (arba mianininkų) atlyginimus. Ji yra prieš tokių veikėjų pasiskelbimą, esą jie laisvi.

Kiaulė vaikštanti po daržą, nėra laisva. Tai kas, kad ji vaikšto po daržą. O va šernas - laisvas, nes jo vasarą niekas nešeria ir nesuka galvos, ar jis paėdęs.

O va, kai šernas patalpinamas į gardą, jis jau nebelaisvas, nors ir šernas.

Anonimiškas rašė...

Nežiniukas teisus - ar neskiriame laisvųjų ir biudžetinių menininkų?

Anonimiškas rašė...

Betgi neištraukia, nes tą pašalpą/premiją gauna vos keli mianininkai per metus (tarp kurių būna ir ivaškevičių, beje). Jei tai tikrai pašalpa, tai reikėtų ją duoti didesniam skaičiui mianininkų mažesnėmis sumomis, ir tik tiems, kurių pajamos mažiausios. Ir ne visą šūsnį iš karto, o nedidelėmis sumomis kas mėnesį. Argi teisinga duoti vienam iš karto trisdešimt tūkstančių, kai vargsta šimtai (ar kiek ten tų mianininkų yra)?

Anonimiškas rašė...

Taip, save išlaiko labai mažai žmonių - o kodėl?
Todėl, kad sistema tokia, jog visi uždirbti pinigai ištraukiami beprotiškais mokesčiais.
Vlastybė turi neleisti žaisti žmonių iliuzijomis - į visokius ,,aukso miražus'' ir neiaškios kilmės loterijas yra žiūrima propirštius, kai tuo tarpu ministrai ir pskritai visi įstatymų bei potvarkių leidėjai turi suvokti tokio pseudoliberalizmo, kuris veikia kaip destruktyvus veiksnys, pasekmes.

tanas rašė...

pritariu nežiniukui. Mokslininkai bendrai paėmus tokie pat menininkai, bet neturi tokios mados skelbtis laisvais ir nepriklausomais, nesvarbu kokį ,,meną,, jie kurtų - taikomąjį ar fundamentalų, su nepamatuojama nauda,t.y. laisvą ir nepriklausomą.

Andrius Kulikauskas rašė...

Sutinku su autore, kad yra ką kritikuoti meno kultūros politikoje. Bet sakyčiau, kad būtent mažoje tautinėje valstybėje kaip tik yra prasminga remti tautinę kultūrą. Tai labai padeda lietuvių kalbai atsispirti anglų kalbai. Galima nesutikti su kultūrinių savaitraščių rašytojais, bet lietuvių tautai labai daug reiškia, kad tokių išvis yra lietuvių kalba. Svarbu, kad yra visokiausia kūryba paliečianti mūsų pačių klausimus. Bet kaip skirti paramą ir atrinkti gavėjus? Pirmiausia, siūlau dažniau skirti ne projektams (už sumanymus), o premijoms (už atliktus darbus), juk tokiu būdu kūrėjas išlieka laisvesnis. Taip pat geriau būtų skirti visiems nors kiek, vieniems daugiau, kitiems mažiau, bet pripažinti daugelį. Galima skirti vieniems sumas, kad jie savo nuožiūra dalintų kitiems, ir taip plėtoti ryšius. Teisinga visiems nusiteikti, kad valstybė teiks tik kuklią paramą, ir kūrėjas turėtų taip pat ieškoti kitur arba uždarbiauti. Žodžiu, Lietuvos valstybė už viską gali išvystyti protingą kultūros politiką.

svetys rašė...

Na, visi mes turim suvokimo problemų, net ir jūs...

Juk visi žmonės turi kūrybinį pradą – tuo pačiu kiekvienas žmogus yra kažkiek ir menininkas.
Taigi, ir aš kažkiek esu menininkas. Ir suprantu, kad laisvas galiu būti tik tada kai vesiu visiškai natūrinį ūkį. Bet šį tekstą parašyti autonomiškai neturiu šansu, nes naudoju ne savo paties sukurtą abėcėlę ir sintaksę - tad už tai jau esu tautai įsipareigojęs (nebelaisvas).
Ir t.t.

Bet visai nesijaučiu įsipareigojęs Lagai dėl jos paskelbimo, kad ji mano, jog aš save laikau laisvu :)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Iki šiol nepastebėjau, kad Nežiniukas turėtų teksto suvokimo problemų - ir šis atvejis tikrai nekeičia šios tradicijos. ;)

linalk rašė...

sukilo man klausimas - o kokie požymiai reikalingi žmogaus darbus, kad jį būtų galima vadinti menininku?

svetys rašė...

O kam ( ir su kokiu tikslu) reikia demonizuoti, supriešinti, skirti juos?!
Padorus žmogus ten ir ten elgsis padoriai, nepadorus ten ir ten elgsis nepadoriai...

O gal tikslingiau būtų svarstyti kurie menininkai yra geresni - stori ar liesi? :)

svetys rašė...

Tai, kad 99,999 proc. mokslininkų „gyvena kareivinių sąlygomis“ (publikacijos, laipsniai, grantai, kolektyvinis, tęstinumo reikalaujantis darbas ir pan.) – iš kur ten jie gali turėti supratimą apie bent apytikrę laisvę (šaržuoju kiek).
Nors ir čia yra pikantiška detalė:
Tie 99,999 proc. niekaip nereflektuoja kas vyksta likusiame 0,001 procento.

Anonimiškas rašė...

gauna pinigų tie menininkai, nėra ko skųstis. štai Vilniuje Žaliojo tilto hermafroditų instaliacijoms gavo ir Panevėžyje J.Miltinio teatre spektaklio "Mūsiškiai" pastatymui (netgi pati autorė dalyvavo premjeroje). taip, kad gauna gauna pinigėlių, nereik sakyt...

Pikc Kažinkavičius rašė...

Grįžtame prie Nežiniuko 2020-02-18 18:52 komentaro. :)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Taikliai. :)

Anonimiškas rašė...

Na, gal turi labai dvasingas būt. Bet ką tai tiksliai reiškia, nežinau :)

Eilinis dėstytojas iš gatvės rašė...

Taip, yra skaudžios teisybės Svečio žodžiuose.

O mokslininkų rangų sistema yra ko gero dar komplikuotesnė negu kariuomenėje arba kokioje nors britų aristokratijoje, tik su tokiu skirtumu, kad yra neskoninga, pilna sovietinio paveldo, postsovietinio chaoso ir šiaip, juokingo biurokratinio išpūstumo. Pavyzdžiui, kas aukštesnis, „dr. habil.“ ar „dr. (PHP)“? Tai nėra tas pat :) Bet ir skirtumo nėra :) Kuo skiriasi docento pareigos ir docento „vardas“ (pažodinis vertimas iš „zvanije“, beje)? Ar žmogus, turintis docento „vardą“ ir profesoriaus etatą, yra docentas ar profesorius? Kokie tiksliai yra „moksliniai laipsniai“ ir kuo jie skiriasi nuo „kvalifikacinių laipsnių“? Kuris yra žemesnis, lektorius ar asistentas? Jeigu dekanas yra katedros narys bet ne vedėjas, tai kas kam duoda nurodymus, katedros vedėjas jam ar jis katedros vedėjui? Kuo skiriasi pareigos, laikomos pareigybėmis, ir pareigos, nelaikomos pareigybėmis? Kurioms iš jų priklauso katedrų vedėjai? Ar garbės daktarai gali būti habilituoti? Ką tiksliai reiškia raidės PHP? Ir taip toliau, ad nauseam :)

svetys rašė...

++ Pikc Kažinkavičius 2020-02-18 22:46
Iki šiol nepastebėjau, kad Nežiniukas turėtų teksto suvokimo problemų - ir šis atvejis tikrai nekeičia šios tradicijos. ;) ++
Duotu atveju teksto suvokimo problemų turite jūs :)
Nes savo komentare rašiau apie „suvokimo problemas“ ne „teksto suvokimo problemas“...

++ Pikc Kažinkavičius2020-02-19 17:06
Grįžtame prie Nežiniuko 2020-02-18 18:52 komentaro. :) ++

Hmm... sakyčiau, didžiausia įmanoma garbė žmogui (ne šernui) yra galimybė betarpiškai dirbti savo valstybei.
Ne „maximai ar lago restoranėliui“... .
Na, ir arkliui yra aišku, kad geriausiai dirba tie kas tai daro savo noru, būdami laisvi ir matydami to indėlį į savo valstybės raidą.

Turite džiaugsmo „skalbdami“ netobuluosius ...tai ir džiaukitės tuo, nes tai yra jūsų laisvas pasirinkimas...

Pikc Kažinkavičius rašė...

Reziumė:
a) "svetys" perskaito tekstą;
b) "svetys" nepagauna minties (iš tikrųjų - visai paprastos: jeigu dirbi už atlyginimą (t.p. projektų pinigus ir pan.), tai neaiškink, kad tu "laisvas ir nepriklausomas", nes tiesiog kvailai atrodo);
c) "svetys" prisidaro "toli siekiančių" išvadų ne pagal tai, kas tekste rašoma, bet pagal tai, ką jam vaizduotė "nupaišė";
d) "svetys" pradeda kabinėtis. :)
P.S. Ta proga prisiminiau šitą: "LNK TV („Laisvas ir nepriklausomas kanalas“) – televizija Lietuvoje. Priklauso „MG Baltic Media“ bendrovei." :D

Steve Hoffman rašė...

Sveiki ponios ir ponai
Sveiki atvykę į „NoviCap“ finansinių paslaugų teikėją

Ar jums reikia greito finansavimo jūsų verslui ar paskolos asmeniniams poreikiams? „NoviCap“ siūlo lanksčią kredito liniją, faktoringo faktūrą ir ilgalaikes bei trumpalaikes paskolų galimybes, pritaikytas jūsų poreikiams.

„NoviCap“ internetinis skolinimas siūlo paskolas automobiliams, būsto remontui ir praktiškai viskam, esant mažoms palūkanoms tiems, kuriems skubiai reikalinga finansinė pagalba. Norėdami gauti daugiau informacijos apie „NoviCap“ paskolos pasiūlymą, atsiųskite laišką per || [email protected] ||

APIE NOVICAP
„NoviCap“, įkurta 2015 m., Yra viena didžiausių paskolų rinkoje pasaulyje. Daugelis žmonių, ypač įmonių savininkai, naudodamiesi nemokama internetine paslauga „NoviCap“, norėdami rasti finansavimą, naršo po kelis paskolų produktus iš mūsų plataus tinklo skolinimo programų. „NoviCap“ teikia finansavimą greitai, lanksčiai ir skaidriai, o profesionaliems investuotojams suteikia galimybę investuoti į trumpalaikį turtą, kurio grąža yra didesnė nei vidutinė.

PASKOLOS RŪŠYS
„NoviCap“ siūlo įvairias paskolų galimybes, įskaitant:
• Verslo kredito linija • Asmeninė paskola
• Ilgalaikė paskola
• Trumpalaikė paskola
• Įrangos finansavimas
• Komercinė hipoteka
• Pradinė paskola
• Verslo įsigijimo paskola

Jei jums reikia finansinių sprendimų, kaip pagerinti savo finansus, „NoviCap“ yra tinkama įmonė, į kurią reikia kreiptis.

PRIEŽASTIS SKOLINTI IŠ NOVICAP
√Gali pasiskolinti nuo 1000 iki 50 milijonų eurų
√ Gaukite užmokestį per 24 valandas be nesklandumų.
√ Apribokite savo banko priklausomybę
√Nėra paslėptų mokesčių ar sąlygų
√ 100 procentų paskolos patvirtinimas
✓Nėra baudų už pavėluotą paskolos grąžinimą.

Daugiau nereikia švaistyti laiko bandant gauti paskolą iš kitų finansų institucijų ar įtemptų vizitų banke. Mūsų paslauga teikiama visą parą - galite gauti paskolą ir atlikti savo operacijas bet kada ir kur jums reikia.

Mes teikiame 24 valandų pasaulinės klasės paskolų paslaugas. Klausimams / klausimams? - Siųsti el. Laišką adresu || [email protected] ||

„NoviCap“ yra tinkama įmonė, į kurią reikia kreiptis, kai susiduriate su finansiniais sunkumais, o mūsų prioritetas yra šypsena kiekvienam veidui.

Povilas Jankunas rašė...

Kalba eina ne apie pagalba is esmes/ypac pradedantiems menininkams manau reiketu palaikymo/.Kalba eina apie valstybines ideologinines linijos palaikyma.Apie meno zmoniu parsidaluskuma.Mena kuris tarnauja ideologijai.Ir kaip neprisiminti tada socialistinio-ideologijos meno/Sovieti Sajungoje/ ar nacistinio/fasistineje Vokietijoje/Kur stiprus zmones,svytinciais akmeniniais veidais zvelgia I sviesu rytoju.Tada valstybe tik toki mena ir palaike.Kur dabar sis menas?Kaip pastebi autore Grudo parke.Kalba eina apie laisva meninka netatnaujanti uz piningus valstybes ideologijai.O zinant kokia si ideologija vyraujanti dabartiniame pasaulyje tuo labiau.Tai ne tik Ispanija liecia,tai aplamai masinis neoliberalizmo prievarta brukamas zmoniu samones pavergimo pasaulinis reiskinys

Povilas Jankunas rašė...

Manyciau svetys is jo skelbiamu komentaru yra valstybinio-socialistinio mastymo produktas.Kur visus kazkokia dalimi turi remti valstybe.Jau tuom manau is esmes autorius parodo,kad jo polemika aktuali Delfi ar 15 min komentatoriu lygiui

svetys rašė...

++ Unknown 2020-02-21 14:29
...yra valstybinio-socialistinio mastymo produktas. Kur visus kazkokia dalimi turi remti valstybe. ++

Na, tokius išvedžiojimus galima laikyti, atleiskite. ir bukumo viršūne :)
Net jūs (galimai tikras neoliberalas) esate paremtas valstybinės gramatikos pagrindais, gal net savo kojomis eidamas ramstote valstybinius šaligatvius :)
Ir t.t. be galo.

Turbūt dar daug yra tokių, kuriems iš kišenių kyšo plūgo rankenos ir kurie mano, jog socialumas yra kilęs iš socializmo :)

Povilas Jankunas rašė...

Jupiteri tu piksti.kazkas pasakytu,bet zmogelis nei Jupiteris nei koncervatyvios prigimties.Sakyciau toks socialistas,gramatikos klaidu ir savo socialistiniu minciu gerbejas.Net ir auskintis tokiems kuriems tik ju teisybe ir apsaukti kitus kurie priestarauja jo nuomonei manau kvaila .Nes cia tas labai populiarus neoliberazmo atvejis .Tikiu,kad tikiu

Pikc Kažinkavičius rašė...

Teisingai pastebėta. Yra senas liaudiškas posakis - "kieno vežime sėdi, to ir giesmę giedi". Jei esi kieno nors išlaikomas, tai ir šoksi pagal jo dūdelę. Dar daugiau - ideologinės diktatūros sąlygomis "prie lovio" arčiau prilįs tas, kas labiau įsiteiks, aršiau pademonstruos savo lojalumą tai ideologijai. Ir stengiasi, ir įsiteikinėja, ir demonstruoja. Apie kokią "laisvę ir nepriklausomybę" čia galima kalbėti? Teisingai autorė sako - tokių "laisvų ir nepriklausomų" mianinykų "kūrybos" pilnas Grūto parkas - o dabar tokie naujus "balvonus" stato.

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Unknown", nesupratote paprastos minties: jei kaip menininkas esi išlaikomas (valstybės, sorošinių ar eusosajūzinių fondų, dar ko nors) - NESI nepriklausomas ir neturi teisės tokiu skelbtis. Tik tiek. Nei apie vaikus, nei apie invalidus, nei apie pensininkus ar dar ką nors ji nekalba.

item