Rasa Čepaitienė. Atviras laiškas Trakų rajono merei

Mindaugo Šernos nuotrauka  Skelbiame Vilniaus forumo ir Nacionalinio susivienijimo steigimo tarybos narės prof. Rasos Čepaitienės viešą...

Mindaugo Šernos nuotrauka 
Skelbiame Vilniaus forumo ir Nacionalinio susivienijimo steigimo tarybos narės prof. Rasos Čepaitienės viešą laišką Trakų rajono merei Editai Rudelienei dėl mieste įrengtos meninės instaliacijos - „knygų šašlyko“, į kurį viešoje vietoje suvertos rajono viešosios bibliotekos išmetamos knygos. 

Gerbiama Mere,

kiek žinau, Trakai jau iškilmingai atvėrė Lietuvos Kultūros sostinės 2020 metus. Tačiau šį džiaugsmą temdo socialiniuose tinkluose plintančios nuotraukos, kuriomis pasidalino neseniai Trakus aplankę žmonės. Pamatytas vaizdas mane giliai sukrėtė ir neleidžia jo pamiršti, todėl kreipiuosi į Jus su prašymu.

Kalbu apie priešais Trakų miesto viešąją biblioteką įrengtą instaliaciją, atkuriančią Kultūros sostinės ženklą iš ant vielos suvertų knygų. Bibliotekos darbuotojai (sumanymo ir atlikimo autoriai?), nusifotografavę šalia jos ir įkėlę šią nuotrauką į savo facebook paskyrą, atrodo akivaizdžiai besidžiaugiantys ir besididžiuojantys šia idėja. Jiems pritarė ir dalis paskyros lankytojų, giriančių jų kūrybiškumą.

Rasos Kalinauskaitės nuotrauka 

Mano įspūdis kitoks. Kaip istorikė puikiai žinau, kad knygų niokojimas (o juk jų pervėrimas viela ir eksponavimas lauke žiemą, palikus jas purvui, sniegui ir lietui, mano nuomone, yra būtent niokojimas), kad ir kokiais kilniais tikslais - saugoti visuomenės moralę, pašalinti klaidatikystę, kurti meną ar pan. - būtų pridengtas, išsilavinusiems ir kultūrai neabejingiems žmonėms reiškė ir tebereiškia tik viena - barbarybę.

Gyvename šalyje, kurios istorija mena ilgus lietuviško žodžio bei rašto persekiojimo ir niekinimo laikus. Dar nepamiršome, kaip už lietuviškos spaudos platinimą knygnešiai buvo žiauriai baudžiami, pūdomi caro kalėjimuose, tremiami į Sibirą. Kaip žinia, knygas viešai degino naciai, dar prieš pradėdami deginti konclageriuose pramoniniu būdu nužudytų savo aukų kūnus. „Netinkamas” knygas masiškai naikino ar specfonduose slėpė ir sovietai. 

Argi nėra panašumo tarp tokios elgsenos su „nebereikalingomis” paskelbtomis knygomis ir „nereikalingais, beverčiais ar pavojingais” žmonėmis? Prisimenant tai tokiomis priemonėmis iš knygų kuriamas „menas” atrodo itin slogiai... Negi Trakai nori pasiųsti Lietuvai ir gausiai mieste besilankantiems užsienio turistams žinią, kad planuoja būti ne Kultūros, o Chaltūros ir vandalizmo sostine?

Jau teko matyti, kad šios „knygų šašlyko” instaliacijos nuotraukomis dalinamasi ir rusiškame Facebooke. Vieni piktinasi pervertu Dostojevskiu, o kiti gal džiaugsis, kad litovcai pasirodė esą tokie dvasios vargetos... Ar Trakams tikrai reikia tokių užsienio reakcijų ir ilgam įgytos abejotinos reputacijos?

Tikiu, kad bibliotekos darbuotojai tai darydami nieko blogo nepagalvojo, juolab negalėjo numatyti tolesnių pasekmių. Tačiau jų neatsakingas poelgis skaitytojams taipogi siunčia žinią, kad nuo šiol su pasiskolintomis knygomis galima elgtis bet kaip - jas plėšyti, aprašinėti ir pan., - nes juk taip daro patys jų saugotojai...

Gerbiama Mere, kreipiuosi į Jus prašydama šią nevykusią instaliaciją nedelsiant pašalinti iš viešosios erdvės kaip darančią didžiulę gėdą Trakų miestui ir kenkiančią jo gyventojų reputacijai. Klaida padaryta, bet ją dar galima ištaisyti. Būčiau dėkinga už supratingumą.

Jei visgi nematytumėte reikalo to padaryti, pasilieku sau ir kitiems knygų mylėtojams teisę viešoms protesto akcijoms. Tai ne grasinimas. Veikiau sielos šauksmas prisimenant niūrų paskerstų ir šaltyje „demonstruojamų” knygų vaizdą - apgailėtiną mūsų kultūrinio jautrumo stokos liudijimą. Nei Lietuva, nei Trakai nenusipelnė būti laikomi barbarybės ir vandalizmo vieta.

Pagarbiai
prof. Rasa Čepaitienė, kultūros istorikė, paveldosaugininkė

Prof. R. Čepaitienė sulaukė merės E. Raudelienės atsakymo: 

Labas vakaras, ponia Rasa. Persiuntė man Jūsų atvirą laišką bendri draugai. Pirmiausia atsiprašau už sukeltas blogas emocijas. Bibliotekos darbuotojos iš nurašytų knygų, kurios keliautų perdirbimui, sukūrė instaliaciją, kuri sukėlė daug neigiamų reakcijų. Bibliotekos darbuotojos mane informavo, kad instaliacija jau ardoma. Asmeniškai nesu prisidėjus prie šio kūrinio, bet atsiprašau už negatyvias emocija. Labai lauksime Jūsų kituose kultūros sostinės renginiuose.

Situacija iššaukė ir kūrybingą menininkės Hertos Burbės reakciją: 



Susiję

Rasa Čepaitienė 8963790632894978139

Rašyti komentarą

43 komentarai

Hm rašė...

Geras straipsnis, teisingos mintys ir geras tikslas straipsniu pasiektas. Kitas žingsnis būtų nebevartoti tų rusicizmų ir rusiškų pašmaikštavimų. Tas jau tūkstančius kartų visur valkiotas žodžių žaismas su „kultūra“ ir „chaltūra“ yra rusiškas ir tik rusų kalboje (ar jos paveiktose buvusios SSSR respublikų kalbose) tesuprantamas.

Anonimiškas rašė...

Ir taip, ir ne. Juk ne visos, toli gražu, knygos yra vertybė. Jei, pvz., knygos aukština komunistus ar komunistes, leniną, staliną, stribus, lietuvių vežimą į Sibirą, tai kaip tada? Galima jas pamauti ar vis tiek reikia gerbti? Prie sovietų kalė į galvą, kad reikia gerbti visus senus žmones (o jei šiais laikais koks senas diedas yra/buvo kyšininkas-vatnikas?), privaloma gerbti visas knygas (o jei ta trumpa vkp(b) istorija ar kokios nors pseaudopatriotės ar pseudopatrioto garbinimas?). Tačiau kaip ten bebūtų, tos pamautos knygos atrodo nekaip. Deja, viskas yra prekė: politika, tikėjimai, kūnas, sportas, knygos. Būtų geriau be kraštutinumų, be aklo fanatizmo: besaikio garbinimo vien už tai, kad tai yra knyga, ir jos niekinimo, pamovus lauke ant virbų.

Anonimiškas rašė...

Taigi taigi, amžina problema. Gerbkite visus senukus; o jei tas senukas yra senas stribas, daug žmonių nušovęs? Vaikai, klausykite suaugusių; o jei tas suaugęs yra pedofilas? Klientai, atnaujinkite Smart-ID paskyrą; o jei tai sukčiai rašo? Ir t.t.

O šiaip tai visi sveiku protu suvokia, kad stribų knygas reikia tyliai atiduoti į makulatūrą (galbūt palikus kokį egzempliorių istorikų tyrimams), o tokių absurdiškų akcijų nedaryti.

Anonimiškas rašė...

Įdomu, kokios knygos suvertos ant vielos? - pavadinimai, autoriai, leidybos metai.
Tačiau savo paskirtį - apšmeižti Lietuvą - instaliacija jau atliko - tai kas, kad ji jau ardoma.
Jeigu ardoma.
Lietuvos priešai išradingi, šito nepaneigsi.
O bibliotekos ir savivaldybės funkcionieriai jau bus įsidėję į kišenes grynųjų už pritarimą ir tylėjimą. Nereikia aiškinti, kas mokėjo.
Kas sugalvojo tai padaryti ir kas tai padarė? - vardai, pavardės, užimamos pareigos. Šalies nurodyti nebūtina, užteks miesto.

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas 19.32, panašu, kad esate ne vyresnis nei maždaug 30 - 35 metų.
Būkite malonus, išvardinkite stribų knygų pavyzdžių.
O gal žinote kokią nors stribų knygų seriją?
Nes, matote, skaitant dabartinius vertimus ir juos lyginant su originalais, akivaizdu, kad knygų perpardavinėjimo ir leidybos vertelgos nenori mokėti vertėjams ir dailininkams - jei netikite, pasiieškokite pavyzdžių kad ir Facebook'e, kur atvirai skundžiamasi vertelgų jau netgi ne šykštumu, o atviru sukčiavimu.
Todėl šiandienės pseudoliteratūros - jei tai literatūra, tuomet rytoj ryte visi etatiniai kagėbistai ir KGB informatoriai savanoriškai išsirikiuos Katedros aikštėje - taigi šiandienėsd pseudoliteratūros skurdas ir nemokšiškumas yra toks akivaizdus ir pasibaisėtinas, kad tenka norom nenorom peržvelgti paskutiniųjų 50 metų knygų Lietuvoje leidybą.
Turbūt sutiksite, kad Lietuvos ,,leidėjai'' ne todėl nesiekia išleisti geros literatūros kūrinių dėl pinigų neturėjimo, o dėl to, kad taip biznio nepadarysi, be to, ir šiandienė minčių cenzūra žymiai atidžiau nei kadaise KGB - dėl technmologinio pranašumo - seka ne tik leidžiamų knygų industriją, bet ir autorius - kad tik jie nepradėtų rašyti tiesos.
Todėl ir knygynai yra užversti pigiu bukinančiu niekalu, kurį ... na, žodžiu.

Anonimiškas 19.32 rašė...

Manau, kad Tamsta esate tiesiog kvailys. Prašote manęs išvardinti stribų knygų pavyzdžių? Gerai, galiu išvardinti, jei pageidaujate. Beje, man 50 metų.

Štai, mėgaukitės:

Banevičius L. Tėviškė šaukė į kovą: Buvusio liaudies gynėjo atsiminimai V. 1987.

Liaudies gynėjų žodis. Sudarytojas A. Rimkus. V.1987.

Jevseičikas K. Giltinės sutramdymas. Pokario kovų atsiminimai. V. 1989.

Olekas P. LKP kova už socialistinį žemės ūkio pertvarkymą Tarybų Lietuvoje. V. 1966.

Rakūnas A. Klasių kova Lietuvoje 1940–1951 metais. V. 1976.

Laurinaitis S., Rakūnas A. Kovoje už socialistinę Lietuvą. V. 1983.

Rakūnas A. Liaudies gynėjai socializmo kūrimo sargyboje // Laikas ir įvykiai. 1986. Nr.15.

Jermalavičius J. Liaudies gynėjai - liaudies didvyriai // Laikas ir įvykiai. 1983. Nr.10.

Stanislovaitis R. Nuverstųjų klasių slopinimo funkcijų įgyvendinimas Tarybų Lietuvoje 1940–1951m. (rusų k.): disertacija teisės moksų kandidato vardui gauti. Vilnius 1970.

Buržuazinių nacionalistų nužudytų žmonių Dzūkijoje sąrašas: Alytaus rajonas, Lazdijų rajonas, Varėnos rajonas // Buržuazinių nacionalistų gaujų siautėjimas Dzūkijoje Archyviniai dokumentai. VI rinkinys. Spaudai paruošė V. Ditkevičius V. 1964.

Žudikai bažnyčios prieglobstyje: Archyviniai dokumentai. II rinkinys. Parengė B. Baranauskas, E. Erslavaitė. V. 1963.

Archyviniai dokumentai apie nacionalistų antiliaudinę veiklą; III rinkinys Parengė B. Baranauskas, J. Vicas V. 1961

Buržuazinių nacionalistų gaujų siautėjimas Dzūkijoje: Archyviniai dokumentai. VI rinkinys Parengė V. Ditkevičius V. 1964.

Bažnyčios prieglobstyje. Kalba faktai. Dokumentų rinkinys V. 1983.

Ultrakrikscionis rašė...

Nuostabus atsakymas

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas 19.32, iši tikrųjų - pritariu Ultrakrikščioniui, kad jūsų atsakymas neblogas.
Tiesa, jūsų adresuotas mano apibūdinimas manęs visiškai nepaveikė, galgi net šiek tiek prajuokino - esate jau 50 m., o skubate kvaliu išvadinti žmogų, kurio nei matote, nei pažįstate.
Galbūt tikėjotės, kad, nurodydamas savo amžių, tikiėjotės, kad ir aš padarysiu tą patį? - ne, šito nedarysiu.
Nurodyti pavyzdžiai yra gan įdomūs, kaip supratau V. - turima omeny leidykla ,,Vaga'' ir spėju, kad šis sąrašas toli gražu nepilnas.
Šiaip būtų neblogai turėti visą stribų literatūros sąrašą kartu su leidiniais - tokie archyvai irgi reikalingi.

x rašė...

Jeigu ten Venckienės violetinės knygeles apie mergaičių išanges ir sysalus, tai tegul jos ten ir lieka.

Anonimiškas rašė...

Kaip suprantu anonimiškas 22:51 džiaugiasi gavęs skaitytinų knygų sąrašą. Nedrąsiai siūlau ir Ivaškos "Žali" ir kitos užsieniečių gerbiamos lietuvių autorės knygeles.

Anonimiškas rašė...

X: kuo čia dėta Venckienė? Gal esi pedofilas ir svyla šašas pauodegy?

Anonimiškas rašė...

Anonimiškas 08.45, ačiū už pasiūlymą, šiaip Ivaškos ,,Žali'' - jau seniai išlinksniuota tema, pasibaigusi nemažai laiko trukusiais aršiais debatais, kas man kainavo magistratūros studijas - manau, nereikia dėstyti mano ir oponentų pozicijos dėl šio niekalo; aiškumo dėlei dar galima pridėti ir Puklės ,,14 restitucijos dienų'' bei mano atsisakymą orientuotis į Rusijos TV formatą.

Anonimiškas rašė...

Ant "šompalo" reikia suverti ir Vanagaitės knygas (visas) bei Vilniaus ir Šalčininkų rajonų vietinę spaudą-rašliavą adoruojančią Armija krajovą bei krūvą "vadovėlių" atsivežtų iš už kordono. Taip pat negalima pamiršti tokių rašeivų a la miliūtė, valatka, bumblauskas ir kiti.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Panašiau, kad čia narkotikų+pilnaties kombinacija. :D

Linas S. rašė...

Yra ir platesnė problema – tai naikinamų bibliotekų (jų filialų, uždaromų mokyklų bibliotekų, įmonių, įstaigų, ligoninių ir t.t. bibliotekų) knygų fondai. Turbūt tai milijonai knygų. Didelė dalis – netvarkomų, nes nėra kam; laikomų netinkamose sąlygose, nes trūksta tinkamų patalpų; nurašomų ir keliaujančių į makulatūrą. Nepaisant didžiumos bibliotekininkų gerų norų ir sąžiningų pastangų. Trakų “šašlyko” santykis su uždaromų bibliotekų knygų problema galbūt panašus į miesto centre iškirstų 5 medžių santykį su Labanoro girios kirtimu.

Anonimiškas rašė...

Ne apie bibliotekas, o apie tuos niekalus, kurie sruvena į naivių skaitytojų galveles: juk prikepta tiek beverčių knygelių gražiais viršeliais, plauna smegenis, kaip ir tv, portalai ar radijas. Verslas ir nieko daugiau. Ar kebabus daryti, ar knygas leisti. Todėl klausimas toks: kokios knygos šiuo metu yra bibliotekų lentynose, apie ką jos, ką jos teigiamo suteikia skaitytojui? Be abejo, yra ir gerų pasaulinio lygio knygų išleista. To paneigti negalima.

x rašė...

Kaip kuo dėta? Juk ji knygų leidėja, rajonų kultūrnamiuose kartu su Henytės žmona violetines knygeles apie sysalus platino.

x rašė...

O koks LT skaitytojų IQ? 35? Jei Janutienės laidų nežiūri gal max. 45? Tai kas čia lietuvių k. gali imtis leisti vertingas knygas kurios skaitytojui kažką duotų? Kiek tokių parduosi? 10 ar 15 per visą šalį? Niekas tų knygų nesuprastų, net Gretos biografija runkeliui per sudėtinga.

Anonimiškas rašė...

Džiaugiuosi už x. Jis geras pvyzdys, kuriame be išimčių galima suvesti vieno tipo pasaulėžiūrą. Ji yra priešinga mano pasaulėžiūrai ir kažkaip malonu, kad jos nė viename taške nesueina.

Y rašė...

> X
Pagal Heinerio Rindermanno tyrimą vidutinis lietuvio intelekto koeficientas siekia 94.
Taip išeina kad komentavote oponentų IQ, o parodėte savo...


x rašė...

Tyrimas atliktas 1925m. ar kuriais? O aš kalbu apie šiuos laikus, kur žmonės mokykloje sugeba gauti 1,8 matematikos vidurkį ir čia dešimtbalėj sistemoj.

nemo rašė...

Per daug moralistinis straipsnis ir todėl bus nepaveikus. Viena yra socialinė kritika apie instaliacijos meninį nelygį, o kita yra moralizuoti. Viena gali padėti persigalvoti, o kita paprastai sukelia atmetimą.

Y rašė...

> X
"Tyrimas atliktas 1925m. ar kuriais?" citata.
Žmogus, kuris kritikuoja kitų IQ ir matematikos vidurkius nemoka internete susirasti informacijos ... :)
Heinerio Rindermanno tyrimas atliktas 2012m.

Anonimiškas rašė...

>x: Rašai iš Leningrado? Xorošo platiat? Visose tautose, visose pareigose be išimties yra ir protingų, ir kvailių (šitų visada bet kur yra daugiau, daug daugiau).

Anonimiškas rašė...

Labiau negu liūdna - visiškas amoralumas. Pagal kai kuriuos komentatorius - pamačius kokį senolį, reikia apspardyti jį, nes galimai buvo stribas ar jo giminaitis, nors gal ir pats patyręs represijas, bet va - gyveno, rupūžė, TUO laiku... Meskime į balas miestų centruose, ypatingai prie bibliotekų, visas knygas, trypkime jas kojomis, kadangi yra ir TOKIŲ knygšių - atleiskite, nepamenu ,,žinovo" išvardinto sąrašo... Ir kokios spalvos keliu šitaip manote nueiti? Ir į KUR? Pritariu gerb.prof.Rasos Čepaitienės mintims ir iniciatyvai - barbariškumo viešas demonstravimas jokiu laikmečiu nepakėlė jokios tautos kultūros kartelės ir niekada nepakels, tik skatins infantilus visko ir visur niokojimui ir nevaržomai, brutaliai anarchijai, kurios siautėjimai sunaikino ne vienos valstybės istorinius turtus.

Sėlis rašė...

Sielvartauja x-ujus, kad mylimų konservatnikų vis neišrenka, tai dergia ant Lietuvos gyventojų. Visai, kaip koloradiniai putlerio parūrio uostytojai - pribaltai atsilikę, tamsūs, tarpusavy pjaunas, mes jiems civilizaciją atnešėm ir pastatėm. Tai tie penktoji kolona. Todėl ne veltui “vienintelės teisingos partijos Marijos žemėje” viršūnėlės bei fanatiški subinlaižiai ir vadinami konserVATA - šeštąja kolona.

Sėlis rašė...

Bet stribų ir komunistinių išgamų prirašytas šizofrenijas tai tikrai reikia spjaudyti, trypti ir deginti.

Anonimiškas rašė...

Visada bjaurėjausi ta buka rašliava, bet gal reikėtų pirmiausiai gėdinti ir viešai pasmerkti tų knygšių autorius? O juk kai kurie iš jų gana smarkiai klesti. Uždarius to klestėjimo landas tikrai būtų nuveikta šis tas konkretaus ir apčiuopiamo.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Kur čia "pliusą" paspausti? :)

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Viena yra socialinė kritika apie instaliacijos meninį nelygį, o kita yra moralizuoti." - nes "progresyvams" moralė yra "ne šio pasaulio dimensija". :)
"Viena gali padėti persigalvoti, o kita paprastai sukelia atmetimą." - Taigi niekas ir nesitiki argumentais apie moralę paveikti liberastų - ten šiuo požiūriu NĖRA ką paveikti. ;)
Na, o dėl "mianinio lygeus" irgi viskas paprasta: "mianas" liberastams yra viskas, kas sukelia kokią nors reakciją. Šita nesąmonė "kokią nors reakciją" sukėlė? Sukėlė. Vanasi, "mianas" ir "viartinga" - "augštas mianinis ligis", tskant. :)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Atkreipkite dėmesį, kad šitas veikėjas (Anonimiškas 2019-12-10 18:50) piktinasi BŪTENT požiūriu į tuos minėtus stribus bei išgamas, melagingai apibendrindamas ir pridėdamas tai, ko NIEKAS nesakė: "pamačius KOKĮ SENOLĮ, reikia APSPARDYTI, nes GALIMAI buvo stribas ar JO GIMINAITIS, nors gal ir PATS PATYRĘS REPRESIJAS, bet va - GYVENO, rupūžė, TUO LAIKU". Primityvi manipuliacija, kuria bandoma priešiškumą TIKRIEMS nusikaltėliams laipsniškai pateikti kaip priešiškumą visiems (GAL buvo nusikaltėlis (o gal ir ne) -> gal tik nekaltas giminaitis -> gal pats nukentėjęs -> gal apskritai bet kas), ir išrėžiamas verdiktas: "visiškas amoralumas!"
Tikslas - vienas ir akivaizdus: užstoti aukščiau minėtus stribus ir komunistines išgamas. Na, o motyvai gali būti arba asmeniniai, arba ideologiniai, arba ir tie, ir tie. ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Va, va. ;)

x rašė...

Sėlis pavarė kaip Karabasas, kuriam kaip blogam šokėjui visada konservatoriai trukdo, nesvarbu kokia tema. Kur Sėlius šitame straipsnyje ar komentare rado bent paminėtus žodžius konservartoriai ar rinkimai, jam vienam težinoma.
Lieka vienintelis variantas: suvemt kokią nesąmonę, nesvarbu kad ne vietoj ir ne į temą - būtina. Iš bėdos paraudot, kad Landsbergis kolūkius sugriovė. Nes kaip gi tu atrodysi prieš kitus patvorio "patriotus". Prastai atrodysi, pagarbą prarasi, dar simpatijom konservams įtars ir nulinčiuos.

Anonimiškas rašė...

Pikc, jūs ir įsivaizduoti negalite, kaip klystate dėl Anonimiško 18.50.

Sėlis rašė...

Moralus skaito tas, kuris visada Venckienę prikišinėja ir “violetiniai” vaidenasi, nesvarbu, kokia tema. 😀 😀 😀

Anonimiškas rašė...

Taip , ponas Pikc labai įsijautė į komentarą 18.50, išversdamas textą jam pačiam pageidaujama prasme, o ne tokia, ką iš tikro norėta pasakyti, bet visai nesigilino į komentarą 17.46, skatinant5 negerbti jokio seno žmogaus, grindžiant panieką ir skatinant išpuolius vien įtarinėjimais. Primena man vienos bobšės poelgį, kai taupkasėje pamačiusi kamputyje tūnant ligotą moterį(beje, labai persekiotą sovietmečiu), nė iš šio, nė iš to puolė su kumščiais staugdama ,,Ahaaaaa, tai tu balsavai už komunistus!" Tai ponas P. gal siūlo sekti tokių bobšių pavyzdžiu? O kai kam labai patiktų, kad dar ir propatrijiečiai siundytų ant dar ir dabar tebepersekiojamų disidentinių asmenų. Ką gi, pirmyn, ponai... Bus matyt, kaip jums seksis, siundant savo nemąstymais ant tokių žmonių

Anonimiškas rašė...

>2019-12-11 11:32 - Aiški tolerancinė demgogija, nes niekas niekur neskatino „negerbti jokio seno žmogaus“. Pirmiausia, seną žmogų reikia gerbti už tai, kiek jis buvo ir yra žmogus. Kodėl reikia gerbti nacių ar komunistų konclagerių sadistus prižiūrėtojus vien dėl to, kad jie dabar seni? Kodėl reikia gerbti kpSS nomenklatūrininkus, 30 metų sėdinčią superšiltose kėdėse, dėl to, kad jie seni? Lietuvių tauta visada gerbė senus žmones, bet niekada niekas niekur nesakė, kad reikia gerbti bet ką, kad tiesiog reikia gerbti automatiškai už seną amžių.

Anonimiškas rašė...

Čia dar 11.32 Aonimiškas. Turiu savo tvirtas nuostatas, ir jau beveik neturiu ko prarasti. Bet vis iš to kvailo ir naivaus geranoriškumo tik tiek pasakysiu: be jokio mandagumo, be elementarios kultūros, be analitinių įžvalgų(ar elementaraus negebėjimo atpažinti tikrąjį patriotiškumą) puldinėdami Komentatorius - nelaimėsite tautos palankumo. Liūdna, kad visiškai negalvojate nei apie Lietuvą, nei apie lietuvių likimą šio baisaus karo metu. Kaip kažkada pasakiau vienam asmeniui: nei jūs tėvynė, nei jūs sąjunga. Taip ir šį kartą galiu pasakyti: gal jūs ir PRO,tik nežinia kieno PATRIA

Anonimiškas rašė...

,,Va, va"- o čia jau neįžvelgiate ,,demagogijos", bei ,,stribų gynimo"? O tai juk to paties, jūsų nekenčiamo Anonimiško textas. Tokios tat ir jūsų įžvalgos bei gebėjimai ką nors atpažinti. Suprantu, kuomet aiškinama apie ,,liaudies mases" ir kažką panašaus, didelio proto nereikia atpažįstant vargšą tam tikrų instrukcijų adeptėlį ar ,,komunizmo statytojų"įkvėptą palikuonį, bet tik užkliudyk kažką tikrai humaniško(o gal jau ir šitas žodis nugvelbtas tam tikrų?..) tuoj pasipila koliojimai, taip panašūs į tų, kurie, išlaikiusius sveiką mąstyseną bei natūralią orientaciją, vadina HOMOFOBAIS,NACIAIS ir pan.

x rašė...

Kodėl vaidenasi? Jie gi čia sėdi ir kiauksi, jei tuo metu kapelio ar "tiesos" neieško. Tvoros tai nebėr. Kaži keli apart manęs nesisvaigina violietiniu kakučiu? Žinau tik vieną, tą kuris čia masiškai apie paskolas spamina.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Tas atsilupėlis "iksius" - puikus įrodymas, kad psichotropinių preparatų vartojimas (ir dar per pilnatį) yra bloga mintis. :)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Kas čia per nusišnekėjimas? "Per kurią vietą" teiginys "reikėtų pirmiausiai gėdinti ir viešai pasmerkti tų knygšių autorius" yra stribų gynimas? ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Iš to, ką perskaičiau tame komentare ir po juo esančiuose išvedžiojimuose, matosi, kad nė velnio nesuklydau. ;)
O dėl "šversdamas textą jam pačiam pageidaujama prasme", tai būtent tamstelė tą padarė su "Anonimiškas 2019-12-08 17:46" komentaru - ir, labai panašu, tyčia, siekdamas apginti stribus ir komuniagas nuo pasmerkimo. Kas pats savaime yra iškalbingas faktas. ;)

item