Po 9 metų pertraukos Prezidentūroje vyko Nacionaliniai maldos pusryčiai

lrp.lt nuotr. Šiandien, po 9 metų pertraukos, Prezidentūroje surengti Nacionaliniai maldos pusryčiai. Šiemet jų tema – „Malda tautos gy...

lrp.lt nuotr.
Šiandien, po 9 metų pertraukos, Prezidentūroje surengti Nacionaliniai maldos pusryčiai. Šiemet jų tema – „Malda tautos gyvenime“.

Į šį renginį buvo pakviesta daugiau nei šimtas svečių iš visos Lietuvos ir užsienio.

Kartu pasimelsti ir pasiklausyti tikėjimo liudijimų susirinko dvasininkai, politikai, visuomenininkai, žurnalistai, žmonės, kurių gyvenimuose dėl tikėjimo įvyko didelių pokyčių.

Maldą pradėjo Jo Eminencija kardinolas Sigitas Tamkevičius.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, sveikindamas svečius, sakė, kad bendra malda šiandien yra itin svarbi ir kaip dvasinė praktika, ir kaip tautą vienijantis veiksnys.

„Didmiesčių ir regionų gyventojai, emigravę ir likę Lietuvoje, tradicinių ir liberalių pažiūrų lietuviai šiandien neretai jaučiasi tarsi gyventų skirtinguose, nieko bendra neturinčiuose pasauliuose, atskirtuose nematomomis, bet tvirtomis sienomis. Politiniame gyvenime bendrus tikslus vis dažniau užgožia beprasmė konkurencija, pyktis ir nepagarba vienas kitam. Tampame pažeidžiami kaip tauta, kaip valstybė, kaip bendruomenė. Ir kaip individai“, – kalbėjo Respublikos Prezidentas.

Savo tikėjimo liudijimais pasidalijo socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis ir priklausomybes įveikęs bei kitiems padedantis Žanas Talandis.

Muzikos intarpais svečius džiugino Gintarė Jautakaitė.

Baigiantis Maldos pusryčiams arkivyskupas Gintaras Grušas kalbėjo apie bendros maldos svarbą tautos ir kiekvieno mūsų gyvenime.

Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė atsisveikino su kiekvienu svečiu, spausdami rankas, linkėdami Advento rimties ir susikaupimo laukiant artėjančių šv. Kalėdų džiaugsmo.



Susiję

Religija 2682632809477218308

Rašyti komentarą

18 komentarų

Anonimiškas rašė...

Maldos pusryčiai, halovynas, Valentinas, dar trūksta tik nepriklausomybės ir padėkos dienos.

Anonimiškas rašė...

hamburgeriai, hotdogai, coca

Rimas rašė...

Labai prasmingas renginys. Reikia tik džiaugtis, kad dabartinis Prezidentas nėra abejingas tikėjimui. Galima puikuotis ir apsimesti, bet žmogaus gyvenimas biologiniame kūne labai trumpas. Aiškiai matome, kuo virsta mūsų krikščioniška civilizacija, atsisakius savo šaknų. Negali būti, kad nėra Kūrėjo. Tokiu atveju gyvybė yra tik akimirkos konvulsija ant akmeninio visatos veido. Todėl pagarbiai pritariu viskam, kas skatina tikėjimą ir Dievo pažinimą.

Anonimiškas rašė...

Mt 2,1 Jėzui gimus Judėjos Betliejuje karaliaus Erodo dienomis, štai atkeliavo į Jeruzalę išminčiai iš Rytų ir klausinėjo:
Mt 2,2 „Kur yra gimęs žydų karalius? Mes matėme Jo žvaigždę Rytuose ir atvykome pagarbinti Jį“.
Mk 15,32 Tegul Kristus, Izraelio karalius, dabar nužengia nuo kryžiaus, kad pamatytume ir įtikėtume“. Kartu nukryžiuotieji irgi užgauliojo Jį.
Mok 1,1 Dovydo sūnaus, pamokslininko, kuris buvo Jeruzalės karalius, žodžiai.
Mok 1,2 Tuštybių tuštybė, – sako pamokslininkas. – Tuštybių tuštybė, viskas tuštybė

Tarasas rašė...

Gera iniciatyva, tik jeigu jau čia "nacionaliniai", tai reiktų nepamiršti, kad Lietuvoje ne tik katalikai gyvena.

Montė rašė...

Ar buvę partorgai, komsorgai ir partinių mokyklų dėstytojai irgi meldėsi?

Anonimiškas rašė...

kpSS-ininkai (buvusių nebūna) yra labiausiai pamaldūs, jie patys didžiausi katalikai, jie prie sovietų buvo rezistentais, jie dirbo Lietuvai!

Hm rašė...

O šventa babcė iš Pabaisko ar dalyvavo?

Mados pusryčiai :)

Anonimiškas rašė...

Niekur ir niekada pasaulyje jokios maldos nepanaikino kyšininkavimo, teisingumo nebuvimo, didėjančios socialinės atskirties, viešųjų pirkimų skaidrumo, valstybės praeities niekinimo. Jokie dievai, jokios religijos, jokie klūpojimai, meditacijos ar mantros čia nepadės. Reikia konkrečių darbų.

supratingas rašė...

Turite tai pagrindžiančių duomenų ar šią išvadą paprasčiausiai laužėte iš piršto?

Anonimiškas rašė...

Kol kas iš Daukantynės tik PiaRas pilasi. Gerai dirba už tai atsakingas veikėjas.

supratingas rašė...

Laikausi panašios nuomonės, tačiau Nausėdos manevras dėl valstybinio banko visgi nustebino. Nebent tai irgi yra tik viešųjų ryšių dalis tiksliai žinant, kad toliau kalbų nebus einama.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Mes girdėjome apie Moabą, koks išdidus jis yra! Jo išdidumas, akiplėšiškumas ir įžūlumas tėra tuščias pasigyrimas

Anonimiškas rašė...

Įdomu, kas ten konkrečiai dalyvavo. Kas gi tie išrinktieji? O gal jau valstybinė religija įsteigta? Vienintelė teisinga? Ką apie tai sako LR konstitucija?

Unknown rašė...

Geras paraginimas - nepamiršti. Katalikai iš išdidumo nuolat įsivaizduoja, kad tik jie vieninteliai Lietuvoje tiki. Tačiau ką jūs siūlote - gal melstis per tuos pusryčius kartu? Būtų "ekumeniniai" pusryčiai. Tai bent būtų naujovė. Ir kaip jiems į galvą lig šiol neatėjo.

ale,: kas gi yra malda, ir kaip ji veikia rašė...

Malda tai ... kreipimasis į... Kreiptis įmanoma į daug ką: į sau pavaldžius asmenis/pagalbininkus, į bendraminčius, į kitų šalių lyderius arba apeliuoti plačiai - į visus žmones. Kreiptis įmanoma ir savo vidų. Žinoma, tik tuo atveju, jei besimeldžiantis save suvokia, kaip herarchą sociumo sudaryto iš daugybės jaučiančių bei suvokiančių tokių pat mikrosubjektų. Melstis/kreiptis tokiu pat aspektu įmanoma ir į visus visą kosmosą sudarančius jaučiančius bei suvokiančiu mikrosubjektus.
Galbūt absoliučiai (beveik) visus papiktins toks „laisvamaniškas“ visatos sandaros aiškinimas. Parašyta:
2 Tim 3,1-7
1 Žinok, kad paskutinėmis dienomis užeis sunkūs laikai,
2 nes žmonės bus savimylos, pinigų mylėtojai, pagyrūnai, išdidūs, piktžodžiautojai, neklusnūs tėvams, nedėkingi, nešventi,
3 nemylintys, nesutaikomi, šmeižikai, nesusivaldantys, šiurkštūs, nekenčiantys to, kas gera,
4 išdavikai, užsispyrę, pasipūtėliai, labiau mylintys malonumus negu Dievą,
5 turintys dievotumo išvaizdą, bet atsižadėję jo jėgos. Šalinkis tokių žmonių!
Atėjus laikui, galimas ir atvirkščias vasriantas:
Mt 24,27
27 Kaip žaibas tvyksteli iš rytų ir nušvinta iki vakarų, toks bus ir Žmogaus Sūnaus atėjimas.

Todėl labai viltingai nuteikia mūsų Prezidento pirmoji makro‘malda.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
item