Algimantas Rusteika. Vargšai oligopolininkai ir 13 procentų propagandos

propatria.lt nuotrauka  Didžiausi vargšai Lietuvoje yra tie, kurie, naudodamiesi monopoline padėtimi, ją daugiausiai plėšia ir daugiaus...

propatria.lt nuotrauka 
Didžiausi vargšai Lietuvoje yra tie, kurie, naudodamiesi monopoline padėtimi, ją daugiausiai plėšia ir daugiausiai šimtų milijonų užkala, t.y. bankai ir prekybcentriai. Ir tikrai - vargšai. Štai LIDL Lietuvos pelnas pernai išaugo 4 kartus, bet čia sunku tiksliai ir palyginti, nes tinklas tik ateina ir kaip pasiutęs Didelių Pelnų Šalyje renčia prekybcentrius. Štai ir IKI pelnas išaugo 125 proc.

O „Maxima grupės” konsoliduotos pajamos 2018 m. padidėjo 22,1 proc., iki 3,451 mlrd. Eur. Grynasis pelnas ūgtelėjo 56 proc., nuo 74,9 mln. Eur, iki 116,7 mln. Vien pernai daugely šalių atidarė daugiau nei 100 naujų parduotuvių. Vargšai.

Praktiškai visi skaidriomis ašaromis plūstantys vargšų skandinavų bankai irgi labai skaidriai plauna vargšų rusų oligarchų smirdančius pinigus. Ir dar skaidriau, įvairiausiais būdais pelnus išsiveža į metropoliją. O iš prekybcentrių didikų tik viena NORFA labai skaidriai vargsta skaidrioje tėvynėje.

Kiti arba tikri užsieniečiai, arba, kaip maximalistai, išsislapstę Maltos ir Kipro holdinguose. Bet visi įvairiausiais tarpusavyje susijusių firmų manipuliavimais pelnus išsiveža ten, kur mokesčių mažiau. Korporacijų valdomame pasaulyje jų tikrasis pelnas ir pelnas, nuo kurio mokami mokesčiai - sunkiai susisiekiantys indai.

Vien prakalbus apie šių „vargšelių” apyvartų, kurių neišeina lengvai paslėpti, apmokestinimą kilo etatinių tėvynės mylėtojų, storų „apžvalgininkų” ir sočiai išlaikomų „ekspertų” baisus klyksmas. Tų pačių kovotojų už įvairiausias teises, kurie visom keturiom už mažutėlių opeliukų apmokestinimą, „independensų” plėšikavimą, ES lėšų įsisavinimo schemas ir smulkaus bei vidutinio verslo galutinį sunaikinimą oligopolijų džiaugsmui.

Tam šventam dvarininkų pelno apsaugos tikslui baudžiauninkams sugalvota naivi pasaka. Tik paklausykit, vaikučiai - stambaus verslo ir bankų apmokestinimas pakels kainas ir palūkanas, nes mokesčius apmoka vartotojai! Tik užmirštama pasakyti, kad absoliučiai visi monopolizuoti verslai mokesčius bando užkrauti vartotojams, nes ten, kur monopolijos - konkurencijos nėra.

Taip ir norisi paklausti - o ką, kitų verslų apmokestinimas kaštų nepadidina? Tai ką tada reikia apmokestinti labiau, kas turi dalintis sėkme ir nešti sunkųjį rąsto galą - ar ne tie, kurie naudodamiesi savo priveligijuota padėtimi prisiplėšia daugiau? Kad smulkieji ir vidutiniai, kuriuos taip mylit prieš rinkimus, atsigautų, kainas numuštų ir bent kokia konkurencija atsirastų?

Ir štai, džiaugsmo fanfaros - monopolistų pasamdyti ekspertai „nustatė”, kad mokesčio stambiajai prekybai įvedimas maisto kainas pakels 13 proc. daugiau nei kiltų tokio mokesčio neįvedant! Išvertus į lietuvių tai reiškia, kad kainos ir taip vis tiek kils, tačiau stambiesiems monopolininkams norint išsaugoti šimtamilijoninius pelnus, 1 € kainuojanti varškės pakelis pabrangs ne 10, o 11,3 ct! Tai kas, kad jie savo puslapiuose pliurpia apie socialiai atsakingą verslą ir atskirtis - pelnas uber alles! Jie padidins tiek, kiek reikia, kad nei cento neprarastų!

Šio saviškių šunuodegiautojų „tyrimo” labai reikėjo, nes atsiveria begaliniai manipuliacijų horizontai. Ir štai, delfių ir kitų orakulų antraštėse matom, kaip „maisto kainas pakels 13 proc. daugiau nei kiltų tokio mokesčio neįvedant” virsta į „maisto kainas pakels 13 proc.!” O Lietuvos Ryto televizija per žinias jau atviru tekstu skelbia didžiąją manipuliatorių naujieną - maisto kainos padidės 13 proc.!

Runkeliams nusiunčiama žinutė, kad juos plėšiančių monopolijų didesnis apmokestinimas padidins monopolistų kainas ir apiplėš pačius runkelius. Ir ne tik šiuo melu dauguma patiki - tai yra didi monopolinės valstybės tiesa. Nes kitaip jų sukurtame netikrame pasaulyje, kuriame tikrovė niekam nerūpi, ir negali būti.


Susiję

Įžvalgos 506958230896058213
item