Algimantas Rusteika. Pasaulis, į kurį einame

kaunoforumas.com JAV, Ajovos valstijoje, Ameso mieste, LGBT „pasididžiavimo“ vėliavą nuėmęs ir sudeginęs 30-metis Adolfo Martinezas nut...

kaunoforumas.com

JAV, Ajovos valstijoje, Ameso mieste, LGBT „pasididžiavimo“ vėliavą nuėmęs ir sudeginęs 30-metis Adolfo Martinezas nuteistas 16 metų kalėjimo. Didelė dalis bausmės paskirta už LGBT vėliavos sudeginimą, kuris prilygintas vadinamajam „neapykantos nusikaltimui“ (už kurį baudžiama nuo 5 iki 15 metų kalėjimo).

JAV Ajovos valstijoje esančiame Ameso mieste yra Jungtinė Kristaus bažnyčia. Virš bažnyčios durų išdidžiai kaba vaivorykštinė LGBT pasididžiavimo vėliava su užrašu „Dievas vis dar kalba“.

30-metis miesto gyventojas Adolfas Martinezas, teigiantis, kad „gyvena pagal Dievo įstatymus“, birželio 11 d. rytą šią LGBT vėliavą nukabino, nunešė prie striptizo klubo „Dangerous Curves Gentleman’s Club“, apšlakstė degiu skysčiu, žiebtuvėliu padegė ir sudegino. Martinezas teigė, kad sudegino vėliavą iš Jungtinės Ameso Kristaus bažnyčios dėl savo įsitikinimų ir protestuodamas prieš homoseksualumą.

Lapkričio mėnesį vyras buvo nuteistas 16 metų kalėti: 15 metų už neapykantos nusikaltimą, taip pat metus už neapgalvotą sprogmenų ar degalų panaudojimą ir 30 dienų už “D klasės nusikaltimą – trečiojo laipsnio priekabiavimą“.

Amerikos teisinėje sistemoje galioja precedento principas. Pagal jį tam, kad identiškais atvejais skirtinguose teismuose nebūtų priimami skirtingi sprendimai, įsiteisėjęs ir paskelbtas teismų ataskaitose sprendimas tampa privaloma taisykle ateityje sprendžiant tokio pobūdžio bylas. Precedento galia prilygsta teisės normos privalomumui, de facto – įstatymo galiai.

Atsižvelgiant į tai šis apkaltinamasis nuosprendis turi keletą įdomių ir lemtingų teisinių komplikacijų. 1989 m. Teksase byloje prieš Johnsoną JAV Aukščiausiasis Teismas priėmė sprendimą protestuotojo, kuris sudegino Amerikos vėliavą, naudai. Aukščiausiojo Teismo nuomone tai buvo „simbolinis politinio protesto veiksmas, kuris galėjo būti išreikštas net mūsų nacionalinio simbolio sąskaita“.

Taigi, nuo šiol JAV protestuoti prieš LGBT sudeginant šios bendruomenės vėliavą yra sunkus kriminalinis nusikaltimas, už kurį baudžiama ilgais kalėjimo metais ir faktiškai sugadintu gyvenimu. O protestuoti prieš savo valstybę iš neapykantos sudeginant jos vėliavą yra leidžiama ir nebaustina.

Vėliava ant priešininko bokšto visada buvo pergalės simbolis. Klausimas, kas toje šalyje yra nugalėtojas, teisiškai jau išspręstas. Į šį pasaulį sparčiu žingsniu einame ir mes, visuotinai džiūgaujant demokratinei valdžiai ir laisvai žiniasklaidai.

Susiję

Užsienio politika 8697020478106125577
item