Seime vyks konferencija „Piliečio galimybės gintis ir ginti valstybę“

propatria.lt nuotrauka  Lapkričio 13 d., trečiadienį, Seimo Konstitucijos salėje (Seimo I r. trečias aukštas) vyks konferencija „Pilieč...

propatria.lt nuotrauka 
Lapkričio 13 d., trečiadienį, Seimo Konstitucijos salėje (Seimo I r. trečias aukštas) vyks konferencija „Piliečio galimybės gintis ir ginti valstybę“. Renginio pradžia 9 val.

Konferencijos metu numatoma aptarti kovinių piliečių bei jų organizacijų ginkluoto pasipriešinimo (partizanų) vienetų parengimo organizavimo principus ir perspektyvas; pilietinio ginkluoto ir neginkluoto pilietinio pasipriešinimo principų sąveikos ir suderinamumo galimybes.

Kaip Seimo Spaudos biurą informavo vienas renginio organizatorių Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, Lietuvos Kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Vilniaus apskrities valdybos pirmininkas Saulius Pečeliūnas, šiuo metu pradedamas trečiasis etapas: „Pirmas etapas buvo sukurti Lietuvos kariuomenę, sukūrėm, veikia ne gėda, viskas tvarkoje. Antras etapas buvo sutvarkyti aktyvųjį rezervą, tas vyksta, dar ne iki galo, bet jau traukinys važiuoja. Trečias etapas – visus civilius įjungti į valstybės gynybą nelaimės atveju.“

Renginyje bus kalbama apie visuomeninių organizacijų vietos, statuso įtvirtinimą krašto gynybos sistemoje bei jų funkcijų nustatymo reikšmę; tokių organizacijų vaidmenį, telkiant ir vienijant piliečius jų pareigų vykdymui ir teisių įgyvendinimui karo ir/arba nepaprastosios padėties metu.

„Yra dvi kategorijos – tie, kurie turi ginklą ir tie, kurie neturi ginklo. Konferencija skirta kalbėtis apie tai, kaip įtraukti ir suformuluoti užduotis, nustatyti kompetencijas ir t.t. tų, kurie turi ginklą – savigynai, medžioklei, sportui – ir moka jį valdyti. Tokie žmonės (o jų Lietuvoje yra apie 95 tūkst.) yra skirtingos kompetencijos, nepaprastosios ar karo padėties metu jie galėtų atlikti skirtingas užduotis ir visa tai reikia suadministruoti, sudėlioti, kad žmonės kritiniu atveju žinotų, kur jiems eiti, ką reikės daryti, kokie bus jų įgaliojimai ir kokios atsakomybės ir visa kita“, – sakė S. Pečeliūnas.

Renginio metu numatoma aptarti ir šių tikslų įgyvendinimui būtinus teisės aktų pakeitimus, visuomeninių organizacijų veiklos krypčių ir statuso krašto apsaugos sistemoje klausimus.

Konferencijos organizatoriai: Lietuvos Ginklų savininkų asociacija, Lietuvos Nepriklausomybės Akto Signatarų klubas, Lietuvos Kariuomenės kūrėjų savanorių sąjunga, Gynybos paramos fondas. Globėjas – Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.


Susiję

Įvykiai 4347457114651964950

Rašyti komentarą

33 komentarai

Nežiniukas rašė...

Viskas kaip ir puiku, tik nežinau, ar yra išspręstas klausimas: ar piliečiai NORĖS gintis ir ginti valstybę.

Nes matant tai, kas dedasi valstybėje, ypač dėl vaikų, bent jau man atrodo, kad valstybinės institucijos kaip tik pratina savo piliečius nenorėti gintis ir ginti savo valstybę.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Arba dar blogiau - nuspręs, kad TIKRIEJI priešai yra valstybės viduje. Ir elgsis atitinkamai.

šiaurės Lietuva rašė...

Tai jau ir nuspresta, jau girdisi klyksmai -violetiniai patvoriniai.Kadangi aš priskiriu save pastariesiems tai aš jau kaip ir priešas,žiniasklaidai ,teisėsaugai ir daugybei žmogaus pavidalo zombių.

x rašė...

Utopija kažkokia. Kaip tai veiktų realiai? Sakykim, aktyvųjį rezervą dar galima kažkaip filtruoti ir žiūrėti kad į jį nepatektų runkelnaciai ar kriminalinių struktūrų klapčiukai kaip violetiniai patvoriniai. Bet visus civilius apjungti? Jie gi išsišaudys tarpusavy.

Anonimiškas rašė...

Ir prieš ką čia Lietuva taip ruošiasi kariauti? kad jau partizanini karą strateguoja? Tai NATO nebepasitikim? Ginklams išleidžiami šimtai milijonų o gaisrininkams ,mokytojams ,bibliotekininkams, kultūros darbuotojams,algoms pinigų nėra. Pensininkams net trijų eurų nėra iš kur paimti. Valdžia tik mokęsčius sugeba didinti pagal formule; iš vienų ubagų atimsim ,kitiems pridėsim;

Anonimiškas rašė...

visiška makalošė: didžiuojiesi Tėvyne, esi patriotas - fašistas, pasisakai prieš lgbt - prorusiškas, esi prieš "žmogus žmogui vilkas" taip vadinamą rinkos ekonomiką - komunistas.

Unknown rašė...

Lietuvos Respublikos Ginkluotos gynybos ir pasipriešinimo agresijai įstatymo 2 str. nustato, kad "Ginkluotosios pajėgos – Lietuvos kariuomenė ir ginkluotos gynybos nuo agresijos metu priskirtos kitos ginkluotosios pajėgos <...>, taip pat kiti koviniai piliečių ir jų organizacijų ginkluoto pasipriešinimo (partizanų) vienetai, pavaldūs ginkluotųjų pajėgų vadovybei" (žr.: 2 d.), o "Pilietinis pasipriešinimas – Lietuvos Respublikos piliečių ir jų savaveiksmių darinių veikla priešinantis agresijai ir okupacijai" (žr.:5 d.).

Lietuvoje yra virš 95 tūkstančių piliečių, t.y. civilių asmenų, turinčių šaunamuosius ginklus ir praktinius įgūdžius, pasiryžusių gintis ir ginti savo Valstybę.

Kilus grėsmės pavojui, būtų netoliaregiška ir nusikalstama neišnaudoti šio gynybinio potencialo resurso, palikti jį nuošalyje, o dar blogiau- iš anksto nuginkluoti potencialių geopolitinių grėsmių akivaizdoje arba riboti galimybę tinkamai pasirengti veiksmingam pasipriešinimui bei Valstybės gynybai.

Potencialaus agresoriaus atgrasymo tikslu yra būtina, kad sudaryti bei realiai užtikrinti sąlygas veiksmingam visuotiniam ginkluotam pasipriešinimui bei efektyviai gynybai vykdyti.

Pažymėtina, jog dar tarpukario laikotarpiu istorinių faktų pagrindu buvo atlikta detaliai išsami šių klausimų sisteminė analizė ir 1939 m. pateikta visuomenei gen. št. mjr. Vytauto Bulvičiaus, Vytauto Didžiojo universiteto Karinio valstybės rengimo lektoriaus, knygoje "Karinis valstybės rengimas".

„Dvasios vergai neišgelbės mūsų tautos nuo realios vergovės, o paskui – ir nuo visiško žlugimo. Juk jau ir dabar turime piliečių, kurie dėl tikrų ar įsivaizduotų skriaudų pasiilgsta svetimos valdžios. Tokių piliečių pas mus paskutiniais laikais buvo dauginama, kai tuo tarpu juos reikėjo moraliai nuginkluoti ir, svarbiausia, perauklėti. Bet tam reikia bent kiek nusimanyti apie visuomeninio auklėjimo metodus“.Filosofas Stasys Šalkauskis, 1939 m.

"Valstybės gynybos planuose svarbus vaidmuo tenka visuomenei, todėl pačios visuomenės rengimas arba rengimasis savo valstybės gynybai yra vienas iš svarbiausių uždavinių.<...>

<...> apginti Nepriklausomybę įmanoma tik bendron kovon sutelkus visą visuomenę <...> Vertindamas Lietuvos situaciją autorius padarė esminę išvadą,kad tauta, kuri nori gyventi, turi ginti savo Nepriklausomybę visomis išgalėmis. Siekiant Lietuvos inteligentijai suteikti karinio rengimo pagrindų Vytauto Didžiojo universitete 1938 m. spalio mėn. pradėtas dėstyti Karinis valstybės rengimas. <...>

<...> Nepaisant laiko ir technologinių pokyčių gen. št. mjr. V. Bulvičiaus knygoje „Karinis valstybės rengimas“ išsakytos mintys ir idėjos išlieka aktualios ir šiandieninėje geopolitinėje situacijoje." ,- Ats. mjr. Gintautas Jakštys, pratarmėje pakartotinam 2019 m. gegužės 31 d. knygos leidimui

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Nesupratau? Kai valstybė užvaldyta kolaborantų, kas gi duos komandą ją ginti? Juolab, kad valstybę jau seniai reikėjo ginti, bet seimo kolaborantai ir šiaip nesubrendėliai visur tik padėję savo pritariančius parašus. EP nudeleguoti irgi tokie patys. Kada gi ginsit valstybę ponai? Ir kokią? Kad jau nėra ko ginti. O jūs ten seime - tik marionetės.

Anonimiškas rašė...

Šiaip, tai jau senovės romėnai buvo įsisavinę taisyklę: Si vis Pacem, para Bellum!

Anonimiškas rašė...

Ar viską darai tik pagal kažkieno komandą (pvz.: ->į WC)?

Anonimiškas rašė...

Prisipažįsti esąs bejėgia mėmia ar užkietėjusiai idėjiniu pacifistu? O gal esi mazochistas, tipo: imkit mane ir muškit, plėškit ir prievartaukit, deginkit, kankint, šaudykit ir tremkit? Kuo esi?

Anonimiškas rašė...

Pokario rezistencija irgi buvo utopija?!

Anonimiškas rašė...

Labai teisingas požiūris. Gaila, bet mūsuose ne visi dar jį supranta. ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
lūšis rašė...

Skęstančiųjų gelbėjimasis, pirmiausia, yra pačių skęstančiųjų, o jau paskui - gelbėtojų reikalu. Taip ir su NATO. Pirmiausiai turime patys save ginti, o ne tūnoti po lovomis, tikintis, kad kažkas kitas už mus aukosis ir guldys galvas.

žmogus rašė...

Neišsišaudė iki dabar, tai ir neišsišaudys. Juk kirviais neišsikapojo? Plaktukais neužsidaužė? Peiliais neišsipjovė? Šakutėmis neužsibadė? Ne. Vadinasi su žmonėmis viskas tvarkoje. O štai su tavimi, kaip? Gal su arbatiniu šaukšteliu kaimynus terorizuoji?

Anonimiškas rašė...

Klausimas yra toks: ar ginti svetimų statytinius ir yra savos valstybės gynimas?

shark rašė...

Anonimiškajam "2019-11-07 22:51" Kas tau - svetimas? Kas- savas? Kas ir ką čia pastatė? O tu kuriuos įdėjai?

x rašė...

Rezistencija kas kito. Ji nevyko pagal popieriuką kuriame surašyti etapai. Bet net ir rezistencijoje netrūko ir išdavikų, ir infiltrantų. O iki dabar neišsišaudė, nes neturi iš ko šaudyti, o tie kas turi, prisibijo bausmės.

komentatoriams rašė...

Nepasitikėjimo Lietuvos Valstybe ir Valdžia pastangos neduoda godotinų rezultatų kremlinams jau 3 dešimtmečius. Kad ir kaip stengiamasi pasėti žmonių sąmonėse abejones, tačiau natūralus Valstybės, visuomenės ir net skirtingų tautybių bendruomenių vystymasis savaime neutralizuoja dar 1985 KGB sukurptų destabilizavimo instrukcijų veiksmingumą. Dėl to, atskiri, net ir tariamu anonimiškumu dengiami komentarai, panaikina autorių latentiškumą ir neatskleidžiamumo iliuzijas. Komentuokite intensyviau bei išsamiau. Nieko nėra slapto, kas netaptų atskleista ir išviešinta. Tai gi, rašykite, rašykite... ;)

Anonimiškas rašė...

Šark'ai.
Kol kas iš svetimų čia tik jankiai su savo tankais varinėja. O statytiniai dar jiems ir sumoka keleriopai didesnę nei naujų kainą , nors praktiškai jie tik utilizavimui tetinkami.

Anonimiškas rašė...

Ar ne per daug įsijautei, komentatoriams2019-11-09 20:51,. į „rusai puola“ spektakliuką? Žinoma, pagal šį scenarijų norima, kad bet kas, bylojantis tiesą, galėtų būti apkaltintas mirusiųjų, neva, rašomų instrukcijų vykdymu, ir patrauktas atsakomybėn, neva, už Tėvynės „išdavystę“. Tokia to spektaklio idėja ir yra, kad suspekuliuoti pretekstą, kaip „teisiškai“ susidoroti su bet kuo, kas tik išdrįstų pasakyti „karalius nuogas“. Čia ne parsidavėlių noras toks. Čia tų, kuriems esate parsidavę idėja fiks.
Iš to klausimas tau, provokatoriau. Ką gi išgąsdinti susiruošei, komentatoriams2019-11-09 20:51? Ar tik ne tuos, kurie jokių instrukcijų nei gavę, nei vykdo, o tik liudija, ką mato . Tikiesi, kad jie pamanys, jog iš tiesų, kažkas tai yra gavę ir uoliai uoliai, vykdo tas tavo šeimininkų jankių išmįslytas instrukcijas, ir išsigandę būti sutapatinti su tais, neva, bukapročiais Lietuvos išdavikais, ims ir išsigąs, ną ir nustos tiesą liudiję?..
Patarčiau liautis vaidinus patriotą. Labai jau banaliai toks alibi atrodo, kad būtum pripažintas Lietuvos patriotu. Esi eilinis parsidavėlis-provokatorius. Seniai prieš tokius raktai rasti. Jūs tokie jau nebepavojingi.

Sėlis rašė...

https://www.gardentech.com/-/media/Images/GardenTech-NA/US/pest-id/bug-pest/Colorado-Potato-Beetle.png

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Zosytė rašė...

L.teisingai įkirsta maskovišką pilietiškumą demonstruojantiems Lietuvos niekintojams. Viskas jiems- juoda, vien viskas- blogai. Nei saulės, anei dienos šviesos, mūsėt, nemato. Nabagai tie dūšios ubagai, nelengva tokiems gyventi :(

Anonimiškas rašė...

Juodos bedugnės pranašų ne Lietuvai čia reikia. ;)

Anonimiškas rašė...

Anksčiau, mat, pačiam buvo geriau? :O

Horatius rašė...

Dulce et decorum est pro patria mori!

Anonimiškas rašė...

Kažin ar ką daugiau būtų galima pasakyti apie žmones, sovdepijoj negyvenusius, bet svaigstančius galimybe dergti nuosavą Šalį?

gyventojas rašė...

Iki kol kiekvienas suaugęs, paauglys ir net vaikas pilnai nesupras savo pareigos ginti Valstybę reikšmės, savarankiškumas ir laisvė - iliuzija.

Anonimiškas rašė...

Zosia tu zosia, per visus galus iš pačios purvas sunkiasi, o sakai, kad kitiems vis negerai. Tai ir kalbėk pirmuoju asmeniu, nes net aklam matosi, ir kurčiam girdisi, kad pati apie savo skriaudą sau verkšleni.

item