kard. Sigitas Tamkevičius. Žvilgsnis į pabaigą

Žydai matė išpuoštą Jeruzalės šventovę ir miestą, apsuptą galinga siena. Šis vaizdas kėlė pasigėrėjimą ir įsitikinimą, kad toks didingas ...

Žydai matė išpuoštą Jeruzalės šventovę ir miestą, apsuptą galinga siena. Šis vaizdas kėlė pasigėrėjimą ir įsitikinimą, kad toks didingas statinys nesunaikinamas. Jėzus pasinaudojo šia proga kalbėti ne tik apie Jeruzalės šventyklos sugriovimą, bet ir apie būsimą pasaulio pabaigą.

Evangelistas Lukas užrašė anuomet pasakytus Jėzaus žodžius: „Ateis dienos, kai iš to, ką matote, neliks akmens ant akmens. <...> Žmonės džius iš baimės, laukdami to, kas turės ištikti pasaulį, nes dangaus galybės bus sukrėstos. Tuomet žmonės išvys Žmogaus Sūnų, ateinantį debesyje su didžia galybe ir garbe“ (Lk 21, 6.26–27).

Išsigandę žydai klausė: „Mokytojau, kada šitai įvyks? Ir koks bus ženklas, kada tai prasidės?“ Jėzus išvardijo kelis pabaigos ženklus – karus, žemės drebėjimus, badmečius, tame tarpe ir tikinčiųjų žmonių persekiojimą, bet drąsino nenusigąsti ir liudyti savo širdyse nešiojamą Dievo tiesą ir viltį. Jėzus net nurodė laiką, kada Jeruzalė bus sugriauta: „Iš tiesų sakau jums: nepraeis nė ši karta, iki visa tai įvyks“ (Lk 21, 32). Jėzaus pranašystė išsipildė po 40 metų; Tito vadovaujama romėnų kariuomenė visiškai sugriovė Jeruzalės šventyklą, ir ji liko neatstatyta iki mūsų laikų.

Liturginių metų pabaigos proga esame kviečiami pamąstyti apie laikų, taip pat ir apie savo gyvenimo pabaigą. Kviečiami apie tai mąstyti ir nesigąsdinti, nes Dievą mylintiems nė vienas plaukas nenukris nuo galvos (plg. Lk 21, 18).

Tik tiems reikia bijoti pabaigos, kurie gyvena nemąstydami, kad vieną kartą susitiks su Viešpačiu. Pranašas Malachijas apie juos taip rašo: „Štai! Arti ta diena, liepsnojanti kaip krosnis! Visi įžūlieji ir nedorėliai bus ražiena, – ateinanti diena juos taip sudegins, – kalbėjo Galybių VIEŠPATS, – kad nepaliks jiems nei šaknies, nei šakos. Bet jums, bijantiems mano vardo, patekės teisumo saulė, skleidžianti gydančius spindulius“ (Mal 3, 19–20).

Primindama paskutinius dalykus, Evangelija neskatina žmogaus likti abejingo šio gyvenimo reikmėms ir nuolat mąstyti apie jo pabaigą. Kai kurie pirmųjų amžių krikščionys panašiai elgėsi: laukė greitos pasaulio pabaigos ir apleisdavo pareigas. Apaštalas Paulius juos barė: „Mes girdime, jog kai kurie jūsiškiai tinginiauja, nieko neveikia, tik smalsauja. Tokiems žmonėms mes įsakome ir juos raginame Viešpatyje Jėzuje Kristuje ramiai dirbti ir valgyti pačių pelnytą duoną“ (2 Tes 3, 11–12).

Laikų pabaiga gąsdina ir džiugina. Gąsdina, nes primena Kristaus atėjimą teisti pasaulio, bet kartu ir džiugina, nes neša viltį, jog žemėje prisiėmę atsakomybę už duotąjį gyvenimą ir bendradarbiavę su Kūrėju gausime nuo pasaulio sukūrimo mums paruoštą karalystę (plg. Mt 25).

Apaštalas Paulius pirmųjų amžių krikščionis ragino „valgyti pačių užsidirbtą duoną“. Jis nurodė savo pavyzdį: „Mes gi netinginiavome jūsų tarpe ir nevalgėme veltui kieno nors duonos, bet su triūsu ir prakaitu darbavomės dieną naktį“ (2 Tes 3, 7–8).

Gyvendamas žemėje, žmogus gali būti gundomas nedirbti, tinginiauti ir gyventi iš pašalpų; taip pat gali būti gundomas lengvai pralobti loterijose ar lošimo automatuose. Tačiau tai nėra tikinčiojo kelias. Darbas yra neatskiriama žmogiškojo gyvenimo dalis; jis lydi mus nuo vaikystės per visą gyvenimą. Kai dirbame, mes bendradarbiaujame su Kūrėju, valdydami ir tobulindami jo sukurtąjį pasaulį.

Popiežius Pranciškus liturginių metų paskutinį eilinį sekmadienį paskyrė pasaulio varguoliams ir paragino tikinčiuosius neužsisklęsti savyje, matyti vargstančius žmones ir nešti jiems viltį. Ir neužmiršti Jėzaus žodžių: „Ką padarėte vienam iš mažiausiųjų mano brolių, man padarėte.“


Susiję

Sigitas Tamkevičius 6271744181484204455

Rašyti komentarą

65 komentarai

Unknown rašė...

Čia aš neketinu mokyti gerb. kardinolo, tačiau ar nevertėtų užmesti akį į rusų šventųjų pamokymus apie ateinančią antikristo karalystę. Ar nereikėtų mesti manierą kalbėti abstrakčiai, švelniai ir ypač raminti kitų, kad gink Dieve, kas nors neišsigąstų to, kas vyks prisiartinus Apokalipsei. Siūlau perskaityti ir palyginti: https://3rm.info/publications/4164-pechat-antixrista-stanovitsya-realnostyu.html

https://3rm.info/publications/11921-o-carstve-bozhiem-i-carstve-antixrista-svyatitel.html

Anonimiškas rašė...

Ačiū Ganytojui.

supratingas rašė...

Ech, pabuvo Jota keletą savaičių rami, bet ir vėl atkrito – bruka tuos savo „dūchovnus skriepus“, nors tu ką.
Ir dar, užuot gąsdinusi Apokalipse , galėtumėte bent jau pasidomėti ką tas žodis reiškia ;)

Anonimiškas rašė...

Na tai žinoma, kur jau čia be rusų!...

Hm rašė...

Taigi, tie okupacijos dešimtmečiai išugdė tokį tirštą rusocentrizmą ir rusofiliją, kad nors kirvį kabink. O per 30 metų beveik nieko nebuvo padaryta Lietuvos derusifikacijai (tik baltarusių atsiprašant „universitetas“ įsteigtas). Sarmata kaip reikiant.

Unknown rašė...

Аš neatsistebiu: kas Lietuvoj tirščiau - rusofobija ar rusofilija? Bent jau šiame portale rusofobija tokio aukšto lygio, kad prigimdė ligonių. Mano nuorodos su rusais mažai tesusijusios, nes šventumas neturi tautybės. O ką man cituoti tuo klausimu, kurį kardinolas apibūdino vaikiškai? Gal lietuvius arba Europos katalikus? Nejuokinkit. Tad gerb. ganytojas tepasiskaito giliau, pvz., ką rašo Šv. Paisijus Atonietis apie paskutiniuosius laikus: "Pasaulis pavirs į beprotnamį. Viskas pakriks, dėsis protu nesuvokiami dalykai. Gerai bent tai, kad tai neilgai truks. Ekumenizmas, bendroji rinka, pasaulinė vyriausybė, viena bendra religija - tokie šitų demonų planai". Viskas, kas čia suminėta, jau įgyvendinta (ar įgyvendinama). Šv. Paisijus nebijojo paminėti nei sionistų, nei žvėries skaičiaus, nei to, iš kur kils antikristas.
Na, o katalikams svarbiau politkorektiškumas nei dvasingas žodis.

Unknown rašė...

Kai kas bando savo kvailumą pridengti susigalvotu pseudonimu, tačiau tai nepatikimas dalykas.

O pats, "Supratingas", ar žinai, ką reiškia Apiokalipsė? Vienas iš jos požymių - tai, kad neberandi vietos, kur pasislpėti nuo kvailių, tiek jų prisiveisia paskutiniaisiais laikais.

Unknown rašė...

Padariau korektūros klaidų, bet gal "Supratingas" supras.

supratingas rašė...

Negudru į klausimą atsakinėti klausimu.
Ir jei jūs neklystate dėl to vieno iš požymių, patarčiau veidrodžius namie nusikabnti, vis bus lengviau slėptis ;)

Anonimiškas rašė...

Pritariu Unknown, jo pateikta Šv. Paisijaus Atoniečio citata labai vietoj. O Jėzaus žodžiai - jau ne naujiena - vartomi pagal konjunktūrą. Liūdna ir gėda.

Hm rašė...

Paisijus Atonietis buvo iš Turkijos kilęs graikas. Hm, laikyti visus ortodoksus (stačiatikius) rusais yra gal ne tiek rusofilija, kiek rusocentrizmas. Kaip ir vadinti visas stačiatikių katedras „soborais“ :)

Unknown rašė...

HMui: Iš tikrųjų, aš net nepasižiūrėjau, Paisijus Atonietis (Sviatogorcas) - graikas. Ligoniai paskubėjo apkaltinti "rusų duxovnais skriepais".


O ateiti į propatriją verta kad ir dėl vieno sveikai mąstančio anonimo.

Anonimiškas rašė...

Sviatogorcas :) O jeigu jis, pavyzdžiui, lankėsi šv. Kotrynos vienuolyne (regis, jis tikrai ten lankėsi, Egipte), tai kaip tai pasakytumėte savo dvasingąja kalba? Sviatogorcas lankėsi Sankt Jekaterinburge?

Unknown rašė...

Atono kalne yra rusų vienuolynas, dėl to ir Sviatogorcai (jų daug ir jie labiau reiškėsi rusiškoje terpėje).

Unknown rašė...

Kiatip sakant, Šventakalniai.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Bet tikrai nemenkai "dūchovnais skriepais" smirstelėjo. :D

Anonimiškas rašė...

Pabaigoje kardinolas paprieštarauja pats sau - tai "pačių uždirbtą duoną", tai maitinti svetimšalių ordas, kurios paprastai pakišamos po žodžiu "vargstantis". Bet nesismulkinsim. Gerbiu visus Bažnyčios tarnus, ir tarp jų yra tikinčių žmonių.

Unknown rašė...

Bent jau nedemonstruotumėt savo "yžvalgų" visam pasauliui... Juk visai nesunku jus iššifruoti;).

Unknown rašė...

"ir tarp jų yra tikinčių žmonių" - galima sutikti;).

Pikc Kažinkavičius rašė...

Kad čia nėra ką "šifruoti" - aš atviru tekstu jau ne kartą sakiau, kad šlykščiuosi tiek raudonai-koloradiniu "vatizmu" su visais "dūchovnais skriepais", tiek žydrai-vaivorykštiniu tolerastizmu su visomis "mažumū tiaisėmis". Atvejai, kai vieni arba kiti dangstosi religija ("pseudodvasingi vatnykai" versus "liberast-katalikai") tą pasišlykštėjimą dar labiau sustiprina.

supratingas rašė...

Jota pati ant stačiatikiškos adatos „sėdi“, o kitus ligoniais vadina. Stačiatikybė niekada nebuvo, nėra ir nebus panacėja, galite save apgaudinėti kiek tinkama. Užtenka pasižiūrėti kokiame š... skendi Rusija, kad turėdamas kažkiek sveiko proto arba bent jau sąžinės, netektum ūpo pūsti miglą apie kažkokią mitinę stačiatikybės viršenybę.

Anonimiškas rašė...

Vytauto Didziojo dukte Sofija, kurios sarkofagas yra Maskvoje yra staciatikiu sventoji. Du karaliaus Mindaugo sunus yra rytu krikscionybes sventieji, zemaiciu kunigaikstis Daumantas Pskovo globejas ir gynejas bei ryt. Kr.sventasis, Karaliaus Gedimino sunus Jaunutis- provoslavas, dave pradzia rusu bajorijos tradicijai. O ka jau bekalbeti apie Valdova Algirda - yra ziniu, and jis palaidotas Vilniaus staciatikiu katedroje Sv.Sofijos sventoveje. Apie tai tylima. Tai vienas seniausiu statiniu Vilniuje, o gal ir Lietuvoje. Rytu krikscionybe tai ne rusu tikyba, bet rusai yra tik jos dalis, o Dievas jokiu daliu neturi.
















Hm rašė...

Tai vadinasi informacinis karas, naivuoli.

Hm rašė...

Geras atsakymas, Pikc :)

Unknown rašė...

"šlykščiuosi tiek raudonai-koloradiniu "vatizmu" su visais "dūchovnais skriepais" - čia tavo paties problemos, jei tu įžvelgi visa tai tame, apie ką aš rašau. Bent paaiškintum, kur matai "raudonai-koloradinį "vatizmą" tame, ką rašo šv. Paisijus Atonietis? Arba Ignacas Briančaninovas? O galbūt nedera jų čia cituoti? Kodėl? Man rodos, Pikc, kad tu pats kabinėjies nesuprasdamas prie ko vien dėl savo liguistos vaizduotės. Jei suprastum, kiek durnas, tuščias ir pretenzingas tavo kabinėjimasis!

Unknown rašė...

"Stačiatikybė niekada nebuvo, nėra ir nebus panacėja, galite save apgaudinėti kiek tinkama".
Stačiatikybė išlaikė visą krikščionybės karkasą, tarp jos ir krikščionybės galima dėti lygybės ženklą, o štai tarp katalikybės ir krikščionybės jo niekaip nepadėsi, nes katalikybė daug ką iškreipė, atmetė arba pridėjo. Ir jeigu jūs mano pažiūras ir išdvėsusios katalikybės atmetimą vadinate "raudonu vatizmu", tai tikrai gydykitės. Jūsų pseudoidealizmui "šleikštulį" kelia konservatyvių ir tradicinių nuostatų bei šiuolaikinio liberalizmo sąsajų nesuvokimas. Šiuolaikinėje stačiatikybėje konfrontuoja tradicionalizmas ir modernizmas, kaip ir katalikybėje. Pikc ir panašūs ligoniai tų vidinių procesų nesuvokia, vadina tai "vatizmu" ir krenta nuomariu.

unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Kaip tik šiandien radau pašto dėžutėje (Vilniuje) kvietimą į kažkokį „dvasingą“ kažkokios sektos renginį. Atspausdintas VIEN RUSIŠKAI (vieninteliai lietuviški žodžiai buvo renginio adresas), su kažkokiais šventais abrozais, antraštė duchovno-cerkovno-slaviansku šriftu ir dar nuspalvota Rusijos vėliavos spalvomis.

Po velnių, ir kaip tie duchovnovatnikai nesuvokia, kokį pasibjaurėjimą ta jų duchovnastis sukelia?

Anonimiškas rašė...

Kad būtų aiškiau, apie ką kalbu, štai pirmo puslapio nuotrauka: https://ibb.co/WxGmfQb

unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Unknown rašė...

Tradiciniai ortodoksai taip nesiafišuotų. Modernistai - irgi, jie turi bažnyčias (cerkves). Manau, kad tai kokia nors nauja grupuotė. Nesibaimink, anonime, nepatinka, neik.
O ko unknown taip bailiai parašo ir apsisukęs skubiai ištrina? Aš irgi norėčiau paskaityti.

Unknown rašė...

Sužinojau, kad tai sekmininkų ("penkiasdešimtininkų") sekta "Dievo karalystė". Taip kad tikrai neverta ten eiti. O kuo čia dėtas "vatnikiškumas"?

unknown rašė...

anonimiskui 17 20. Sutinku,BAPTISTAI,MORMONAI,JEHOVISTAI,KRISNAISTAI IR DAR BEGALE SEKTANTU,GALI BUT IR PRISIDENGE RUSUSISKU PSEUDODVASINGUMU(idomu-kodel butent jis jums uzkliuna?-bukit tada objektyvesnis-zvelgit placiau)ATVEDA IR PRIEVARTA VERCIA ITIKETI JU DVASINEM TIESOM(KATALIKYBES NEPRIMENA?KAZKURIAM AMZIUJE-PO SHIZMOS?KAI BUVO GRIAUNAMOS STACIATIKIU SVENTOVES?)taigi-prievartini atvedima i kazkokia religija-ATSKIRKIT!nuo to kur niekas jusu per prievarta tikrai neves ir nenaudokit to pacio populiariausio sektantu trikuo-pasakyti A IR NEPASAKYTI B.

unknown rašė...

to Unknown-per daug Jums komplimentu prizeriau:)nusprendziau redaguot-isvis stengiuos maziau komentuot-bet,ziuriu,nesigauna paskutiniu metu.

Unknown rašė...

O man gaila, kad trinat, ir kartais net pikta. Juk niekas čia taip nerašo, kaip jūs, - visi turi standartiškas vienodas ir banalias pseudopatriotines "pažiūras" ir taškosi seilėmis, kai tik pamato ką nors ne pagal jų punktyrus.
Be to, unknown, taip reikėtų jūsų balso fb, jūsų palaikymo. Negalima slėpti "po lova" uždegto žibinto. Štai dėl to ir susierzinau.
Šiandien Daniilo Sysojevo mirties metinės. Aptikau gerą jo straipsnį apie Vatikaną - http://www.blagogon.ru/articles/96/, "Ex oriente lux, или Наш ответ Ватикану". Verta paskaityti visiems.

supratingas rašė...

Kliūna ne tai, kad jums, Jota nepatinka katalikybė, o tai, kad jūs fanatiškai įrodinėjate nemažiau išdvėsusios stačiatikybės viršenybę katalikiškame portale. Tamstos kritiškumas yra labai selektyvus ir nukreiptas viena linkme.
Stačiatikybė išlaikė ne krikščionybės, o krikščioniškosios doktrinos karkasą, tai ką jūs vadinate krikščionybe tėra politiniu sprendimu sukurta masinė religija, todėl pretenzijoms į krikščioniškajį autentiškumą čia apskritai ne vieta. Be to, kokia nauda iš to karkaso, jei tai atsispindi tik popieriuje? Juk tikrovėje vaizdelis niūrokas, tik jūs to nenorite pastebėti.

P.S. Briančianinovų citavime nėra nieko blogo, tik man neaišku kodėl jums susišvietė, kad čia esantiems jų nuomonė galėtų būti svarbi?

Unknown rašė...

Kodėl fanatiškai? Normaliai. Ir ne išdvėsusios, o stačiatikybės, kokia ji yra iš tikrųjų. Išdvėsusi (anot paties, "politiniu sprendimu sukurta masinė religija") yra modernistinė, ekumenizmo ir liberalizmo erezijoms pasidavusi stačiatikybė, kuriai tarnauja dauguma Lietuvos stačiatikių dvasininkų, nors tuo nesu tikra. Panašūs procesai vyksta ir šiuolaikinėje katalikybėje, būtent dėl to ir vadinu ją išdvėsusia.(Neišdvėsusią katalikybę išpažįsta lefebristai, ir dėl to nusipelno pagarbos.)
O čia ateinu dėl to, kad kardinolas S. Tamkevičius dar rodo krikščioniškos gyvybės ženklų (čia jam bus smagaus juoko). Po jo homilijomis dar įmanoma nutiesti takelius į stačiatikybę.
"tikrovėje vaizdelis niūrokas, tik jūs to nenorite pastebėti." Kodėl nenoriu? Kaip tik tai yra mano didžiausias skausmas. Anksčiau netikėjau, kad Lietuvos stačiatikių bažnyčia gali būti taip stipriai užsikrėtusi tomis zarazomis.
Ir kokią teisę jūs turite mane iš čia varyti? Dėl jūsų liguistai prasimanyto "vatnikiškumo"? Aš net nesuprantu, ką jūs turite galvoje. Jei kalbėtume apie mūsų kiekvieno indėlį i lietuvybę, jos puoselėjimą, tai kažin kuris iš mūsų turėtų daugiau nuopelnų, jei įskaitysim mano tėvų tremtį ir mano pačios gimimą ten, o vėliau lietuvių k. studijas u-te? Ką jau jūs TOKIO padarėt Lietuvos labui, kad drįstate kitus iš patriotinio portalo varyti?
Girdi, "pretenzijoms į krikščioniškajį autentiškumą čia apskritai ne vieta." Pati geriausioji vieta! Jums gal atrodys fantastiškai, bet aš, pvz., tikiu, kad Lietuva kada nors vėl atsivers į stačiatikybę, kaip buvo visada ir kaip bus per amžius. Amen.

Unknown rašė...

Plius dar pusė gyvenimo, atiduoto katalikybės skleidimui. Eina sau.

Hm rašė...

Va į tą duchovatnikų renginį (https://ibb.co/WxGmfQb) tai galėtų toks Vėlyvis su savo šutve ir ateiti. Ten jo bajeriai būtų visai vietoj.

unknown rašė...

supratingam 12 33 politiniu sprendimu sukurta masine religija???tai vis gi kokie gabus politikai buvo,be issilavinimo prasciokai zvejai-tokie kaip Apastalas Andriejus pvz ir kiti.Turbut ne tokie ismintingi kaip kazkas,taciau si religija parodoksaliai isliko ir gyvuoja ir sukuria vektoriu-pirmieji trys amziai-begale stebuklu -si religija yra pati pagrindine !jos testinumas yra ne siaip politinis -ne siaip zmoniu sukurtas,nes VISOS IDEOLOGIJOS SUKURTOS ZMONIU-anksciau veliau pasirodo neigalios ir su dideliais trukumais.Matyt ,tai kazkas is auksciau-idomi mintis ar ne?sutinku kad 1054 shizma buvo politinis skilimas visu pirma,o tai reiskia -zmogiskas.aistru ,zmogisku pasekme.Stebuklu jau mazeja ,arteja Pasaulio pabaiga..,tarp kitko,PROPATRIA apie ja raso-nuolat.Radzvilas kaip pranasas,bet jokiais budais ne politikas-Bukovskis AA bande kurt visuomenini judejima,o ne partija(zinojo,prades rietis ir kovot del valdzios visi-jug tai taip zmogiska-izvalgus seniokas buvo)taip ir Radzvilas mato Lietuva-ne kur kitur,o ....EVROSOJUSE HOMOSEKSUALISTU KARALYSTEJ???TAIP kad sprendimu nera-yra tik remarkos ir pastebejimai,daznai argumentuoti(KAS NERA BLOGAI)taciau VIZIJOS NERA,yra bandoma issaugoti patriotiska tradcija remiantis ne kazkuo,o KATALIKYBE..ir isvis,kataliku kunigai-ko toks balselis pas daugeli paplonintas-nenoriu izeist,bet balso tembras..veliavele norisi iteikt ..kuo daugiau spalvu-tuo geriau.Gitaros pradejo girgzdet baznycioj..,tipo koncertuojam?ar ,ko ten einam?bet vel gi-PROPATRIJA tinkamai atskleide ir siuos niuansus.Bet yra kataliku kunigu nenoriu isskirt ,kurie ragina atsigrezt i rytu krikscionybe-cia vel gi,ar jums tai nieko nesako?KA TURI GALU GALE ISLAMAS,KO NETURI KRIKSCIONYBE?KUO GALI PRATURTINT-RIMTA SVARU ARGUMENTA,NORS VIENA PRASOM-IR KA GALI DUOT KATALIKYBE ,PRADINEI STACIATIKU KRIKSCIONYBEI?NULI!jusu argumentas,ka cia darot siam kataliku saite-kaip mazas vaikas-liezuvi parodo ir taskas.as krikstytas kataliku baznycioj tarp kitko-bet as atsigaivint noriu vandeniu tyru ir gaiviu,o ne...pala pala-kas cia per drumzles?aaa pavirsiuj lyg tai svarus vandeniukas.Neeee -drumzliu nereikia..

unknown rašė...

del rasymo ir darymo sutinku-du skirtingi dalykai

unknown rašė...

to Unknown 11 51-taip zinau-skaiciau paskutini jo interviu.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Žiūriu, vatnykams/koloradikams jau taip įprasta tapo "įjungti durnių", kaip tikriems kolorado vabalams apsimesti padvėsusiais. :D

Pikc Kažinkavičius rašė...

Ne "krenta nuomariu", o šaiposi iš kiaurų vatnykų, prisigaudžiusių "dūchovnū skriepū" iš kiaurai perpuvusios ir su putkos valdžia į Siamo dvynius suaugusios rasiejos božnytėlės dezos kloakų. ;)
Va, šekit dozę "skriepū" iš "dvasingumo bastiono": https://www.youtube.com/watch?v=uhwfhiozeiw

Anonimiškas rašė...

Tikrai pabaiga ateis, visiems, be išimties, tik kada tai jau pasakyti niekas negali net ir Dievas nepasakė, o svaigti gali kiekvienas galima tik pasakyt, paskutinieji gyvieji turės pamatyti ir tą pabaigą.

supratingas rašė...

Jota, jūsų argumentacija yra tokio paties lygio kaip naujųjų komunistų iki pamėlynavimo aiškinančių, kad „če nesiskaito“, nes ten buvo netikras komunizmas. Tame dalelė tiesos yra, bet tai nekeičia esmės - komunizmo ideologija yra ydinga, nes ji prieštarauja žmogiškajai prigimčiai ir bet kokios pastangos jį įgyvendinti neišvengiamai baigtųsi taip pat.
Lygiai taip pat ir jūs mėginate įrodinėti, kad yra kažkokia efemeriška tikroji stačiatikybė kuri geriausiu atveju gyvena jūsų vaizduotėje. Tai miražas. Apie Lietuvos stačiatikybę aš praktiškai nežinau nieko, bet jūs pati sakote, kad ji užsikrėtusi „zarazomis“. Tada kelkime klausimą kas tomis „zarazomis“ neužsikrėtę?
ROB (Rusijos ortodoksų bažnyčia) jau seniai tapęs KGB (dabar FSB) skyriumi, jai tradiciškai vadovauja kagėbėšnikai. Bažnyčia skendi korupcijoje, dabartinė galva Gundiajevas, turintis „Michailovo“ slapyvardį ir esantis oficialiu milijardieriumi, pavertė bažnyčią alkoholio ir tabako prekyviete (jei nebūtų iškilę viešumon, būtų ir toliau bemuitę degtinę „stumdę“) ir banditiško Putlerio režimo aptarnautoja. Sakartvele skandalai. Neseniai atsiskyrusi Ukrainos bažnyčia irgi buvo paversta FSB agentų knibždėlynu. Apie graikus nieko negaliu pasakyti, nes nesidomėjau.
Ar šita, aukščiau minima šitaip „žydinti“ yra tikroji stačiatikybė ar ta išdvėsusi ir jei pastaroji tada kur slepiasi tikroji?
Gal jums dar priminti, kad viena iš dviejų kruviniausių totalitarinų ideologijų gimė stačiatikiškoje terpėje? Ar čia kaip visada nesiskaito? O kas kruviniausiom ideologijoms labiausiai pasipriešino? Ar stačiatikiai? O gal jau kažkas pasikeitė ir dabar priešinasi?
Į tikėjimo dalykus nelendu, nes konfesijų karas nėra mano karas, manau ieškantis žmogus gali atsirinkti esmę, nemenkindamas tikinčiųjų iš kitų konfesijų.

Jau kartą jums sakiau, bet jeigu jums reikia daugiau laiko, kad suprastumėte, galiu dar kartą pakartoti. Baikit krėsti tuos vaikiškus cirkus, iš savęs darydama auką ir skleisdama nesąmones, kad aš jus varau iš šio portalo. Ar aš turiu galių užblokuoti jūsų adresą? O gal galiu įtakoti tai padaryti administratorių? O ar man to reikia?

Kalbant apie Lietuvą, jūs galite tikėti kuo tik norite, bet tai nereiškia kad taip įvyks.

supratingas rašė...

> unknown 2019-11-20 22:06

Prie ko čia prasčiokai, t.y. apaštalai ir jų įpėdiniai, kalbant apie politinį sprendimą? Imperatorius Konstantinas priėmė politinį sprendimą krikščionybę paskelbti valstybine religija ir be šio sprendimo krikščionybė niekada nebūtų įgavusi tokio masto. Anksčiau ar vėliau jos pakilimo banga būtų atslūgusi, nes taip visada nutinka išėjus mokytojui. Žmonijos istorijoje kitaip dar nėra buvę. Baigėsi tos begalės stebuklų, nors trys šimtmečiai mano galva ir šiaip daug. Na, o kadangi masinės religijos sukūrimui būtinas jos ideologizavimas ir tam tikra prievarta, tai tie trūkumai, kaip jūs išsireiškėte, ir išlindo. Schizmos priešingai nei jūs aš apskritai nesureikšminu, nes pagrindinė žala krikščionybei buvo padaryta dar Nikėjoje. Nors ir visiškai neatmetu susinaikinimo galimybės, visgi manau Aukčiausiasis taip banaliai neužbaigs žmogaus projekto, o į Pasaulio pabaigos naratyvą brandūs žmonės apskritai neturėtų rimtai reaguoti. Gyvenimas didelių pokyčių išvakarėse teikia nemenkų išbandymų, tačiau daug svarbiau, kad tuo pačiu šis metas dovanoja ypatingą progą. Juk žodis apokalipsė reiškia atskleisti, atidengti. Turbūt dar niekada nebuvo taip lengva prisišaukti Dievystę kaip pastaraisiais laikais, tačiau žmonės neišnaudoja šios ypatingos progos, pasaulis sparčiai sekuliarėja. Paradoksas  Matyt, dar ne laikas.
Kai dėl Radžvilo, tai jis seniai yra aiškiai išdėstęs savo nuostatas dėl ES, nežinau kuo jūs čia taip baisitės? Klystate, jei manote, kad homoseksualai yra tik Europoje ir JAV, tiesiog kitur jie neturi tokių plačių galimybių saviraiškai.
O dėl vizijos aš nemanau, kad šią akimirką tai yra pirmo svarbumo klausimas. Pirmas gyvybiškai svarbus uždavinys sustabdyti žemyn riedantį traukinį, o tam pradžiai reikia pažadinti tautos likučius arba bent jau atsidurti aktyvioje politikoje. Šauklių ir žadintojų horizonte kol kas nematyti, tad lieka politika, o tai ilgas ir sunkus kelias.
Žvelgiant grynai politologiškai, manau būtų neteisingas žingsnis eiti į politiką po išskirtinai katalikiška vėliava, bet manau Radžvilas, Sinica ir kiti patys tai supranta, ir daug aiškiau už mus. Tikiuosi jie ras išmintingą sprendimą.
Priežasčių kodėl jums kelia erzelį kunigų balsai (sutinku, kad kartais jie skamba nenatūraliai) ieškokite savyje. Prisiminiau kaip labai seniai visokie „parmazonai“ tyčiodavosi iš kunigo Grigo (tuo metu jis dažnai kalbėdavo per televiziją) vien dėl jo balso. Siūlyčiau nesekti tų nebrendylų pavyzdžiu.
Kalbant apie bažnyčią, mano nuomone ji jau senokai labiau atlieka socialinę ir kultūrinę funkciją, tad gitaros neturėtų labai stebinti. O dėl to atsigręžimo į Rytų krikščionybę negaliu komentuoti, nes nežinau aplinkybių, bet jei kalba eina grynai apie atsigręžimą kaip išeitį, tai manau yra eilinė saviapgaulė. Problemų sprendimas slypi ne išorėje, o žmogaus VIDUJE, nes išorė yra tik vidaus atspindys. Būtent dėl šios priežasties visi bandymai keisti pasaulį išorinėmis priemonėmis patyrė nesėkmę. Neįmanoma sukurti kokybiškai naują laimingą gyvenimą nepakeitus žmogaus prigimties. O norint pakeisti prigimtį, būtina atrasti ir atskleisti Dievo imanenciją, t.y. vidinį Dievą, ir tik po to kai atsiras kritinė masė tai patyrusių žmonių, atsiras prielaidos kurti laimingesnį gyvenimą. Dėl šios priežasties jokia ideologija, jokia pati geriausia visuomeninė sankloda, jokia religija nepajėgi to padaryti. Tikra vienybė ir brolybė įmanoma tik tarp žmonių atskleidusių savyje Dievą, nes jie tą patį Dievą regi vienas kitame ir tik tokiame santykyje gali atsirasti Dievo tautos užuomazgos.

supratingas rašė...

Tęsiant, nelabai supratau ko klausiate apie islamą, o kalbant apie katalikybę neteisingai keliate klausimą. Kodėl ji turi kažką duoti stačiatikybei? Kas jai uždėjo tokią prievolę? Kiekvienas žmogus renkasi jam priimtiniausią dalyką ir visiškai niekieno reikalas ką jis pasirinko. O tie kurie laiko savo pareiga neprašyti kištis į svetimus reikalus yra paprasčiausi agresoriai. Tokius „geradėjus“ reikia be ceremonijų vyti šalin. Jei žmogus nuoširdžiai neieško Dievo, tai jis jo neras nei stačiatikybėje, nei katalikybėje nei kur nors kitur. Gerai jei jums labiau prie širdies stačiatikybė, bet tai nereiškia, kad nėra žmonių kuriems neatsitiko priešingai ir , kad tai yra blogai ;)



unknown rašė...

tame ir reikalas,kad neturi ka duoti,nes ji yra iskreipta pradine krikscionybe,jug Roma buvo Ortodoksiska pradzioje,jus suplakat i viena .. atskirus kataliku dvasininkus,staciatikiu dvasininkus ir pacia katalikybe ir staciatikybe(pripazinsiu-pats suplakiau ,kai liudnai ironizavau del balso tembro apie atskirus ju atstovus)atrasiau dabar,nes maciau,kad idejot pastangu komentuodamas ir kad supainiojot mane su Unknown..Isiklausykit i ja ,jos komentarus,be abejo,sutinku su jumis,kad zmogus turi ieskot Dievo NUOSIRDZIAI,atsargesnis buciau su savoka savyje..nu..primena
drugnus dalykus,budizma,induizma-kazkas pasake ,kad tai blogiau ne tik uz ateizma,bet ir satanizma,kai zmogus pats save laikyt pradeda dievu.1986 Jonas Paulius jau buvo surenges ekumenizmo pasirodymus ir susitikimus-tai atstumia.Jokiu argumentu daugiau nebus -siam kartui pakaks-yra dalyku kurie vienija-pavyzdziui Blez Paskalis -jo ,,MINTYS APIE RELIGIJA" bet tiesa,jis Jezuitus isjuoke..oj -vel kazka leptelejau.

unknown rašė...

o ne-gal ir nepainiojat-bet patikslinimas nepakenks.

Ultrakrikscionis rašė...

Geri komentarai supratingo.

Anonimiškas rašė...

"be šio sprendimo krikščionybė niekada nebūtų įgavusi tokio masto" Kur gi ne:)Jei ne Konstantinas,tai kitas valdovas butu pripazines krikscionybe,nes jau nebuvo kur trauktis. Is esmes krikscionybes neimanoma nei pripazinti,nei paneigti-ji tiesiog yra,kaip-saule danguje apsviecianti zmogaus gimima,gyvenima ir mirti

"Tuomet prisiartinęs Jėzus prabilo: „Man duota visa valdžia danguje ir žemėje. Tad eikite ir padarykite mano mokiniais visų tautų žmones, krikštydami juos vardan Tėvo ir Sūnaus, ir Šventosios Dvasios,  mokydami laikytis visko, ką tik esu jums įsakęs. Ir štai aš esu su jumis per visas dienas iki pasaulio pabaigos.“

  

Anonimiškas rašė...

Kristus nemini ir nekalba apie krikscionybe,Jezus nieko nesako ir apie denominacijas kas,kokiai turi priklausyti.Vietoj to Viespats atejo mokyti isganymo ir isgelbejimo kelio.Bet Jezus mini ir ikuria baznycia ant Petro/uolos/apastalu ir jai patiki tikejimo paslapti ir isganymo malone su isakymu-visais amziais eiti i visa pasauli ir padaryti mokiniais visu tautu zmones

Pikc Kažinkavičius rašė...

P.S. Negaliu susilaikyti nepriminęs dar vieno rasiejos stačiatikių božnytėlės pranašumo įrodymo: https://www.youtube.com/watch?v=gr9n93naIBk :D

suoratingas rašė...

Žinoma, kad nieko nesupainiojau :)

Unknown rašė...

"Jei žmogus nuoširdžiai neieško Dievo, tai jis jo neras nei stačiatikybėje, nei katalikybėje nei kur nors kitur." - apie šią Supratingo frazę jau rašė unknown, tačiau patikslinant ką ji iš tikrųjų reiškia? Kad bet kokiame mėšle, jei tik nuoširdžiai ieškosi, gali rasti Kristų. O taip mąsto šiuolaikiniai liberalai. Ir tai iš tikrųjų reiškia, kad pragaro nėra. Tačiau Apreiškimo kn. pasakyta: "O bailiams, neištikimiems, nešvankėliams, žudikams, ištvirkėliams, burtininkams, stabmeldžiams ir visiems melagiams skirta dalis ežere, kuris dega ugnimi ir siera; tai yra antroji mirtis.“ Ir į visą šį mėšlą, anonime 0.08, telpa būtent visos denominacijos, visi eretikai, stabmeldžiai ir melagiai, visi ekumenistai, t.y. veidmainiai, prisidengę netikra meile, ir visų religijų draugai, t.y. Kristaus išdavikai ir bailiai.
Tikroji stačiatikybė negali būti efemeriška. Palygink, Supratingas, kokiomis zarazomis IŠ TIKRŲJŲ katalikybė buvo ir tebėra užsikrėtusi, ir pamatysi, kad stačiatikybės užkratai yra šiaudas, palyginti su katalikiškomis indulgencijomis, inkvizicijomis, kryžiaus karais, kuriuos lefebristai dar ir dabar tebeteisina; šiaudas, palyginti su pedofilija, buvusia ir dabartine sodomija, visų laikų Bažnyčios mokymo iškraipymu. Taip kad net lyginti neverta.

Anonimiškas rašė...

"...be šio (Konstantino) sprendimo krikščionybė niekada nebūtų įgavusi tokio masto..."
---
Ginčinatės ginčinatės, o Dievą ir pamiršot. Be Dievo valios krikščionybė nebūtų įgavusi jokio masto.

Marcus & Millichap rašė...

Labas mano drauge.
Ar jums nuolat trūksta grynųjų pinigų, nes jūsų bankas ar kitos finansinės institucijos atsisakė paskolos dėl nepakankamo užstato, skolos ir pajamų santykio, žemo kredito reitingo, aukštų palūkanų normos ar kitų priežasčių?

Pavargote nuo dabartinės savo finansinės padėties? Ar jums reikia padidinti savo finansus? Pavargote mokėti daugiau nei turėtumėte už aukštų palūkanų paskolą? Jūs nusipelnėte geresnio sprendimo.

„Pinnacle“ finansinei grupei čia suteikiama kredito linija, kuri gali padėti siekti bendrų finansinių tikslų.

Su „Pinnacle Financial Group“ galite gauti paskolą tik su 3 procentų palūkanų norma.
Galite pasiskolinti iki 10 mln.
Galite gauti pasirinktą paskolą akimirksniu.
Grąžinti galite pasirinkti nuo 1 iki 30 metų.
Jūs galite gauti paskolą bet kur ir bet kada, kai jums patogu namuose.

Mes teikiame visų rūšių paskolų paslaugas, esame greiti, patikimi, patikimi ir lengvai patvirtinami per 24 valandas.

Kreipkitės dėl paskolos šiandien, susisiekite su mumis šiuo el. Pašto adresu ir sužinokite daugiau apie mūsų paskolos pasiūlymą:
El. Paštas: ([email protected])

Pagarbiai
Marcusas ir Millichapas
„Pinnacle Financial Group“ generalinis direktorius.

supratingas rašė...

Jota, gal, sakau, jūs susilaikykite nuo frazių tikslinimo pagal savo sugedimo ar nenuovokumo laipsnį. Apaštalai gavo tiesioginio žinojimo dovaną.
Vadovaujantis jūsų kvaila logika, apaštalus reikėtų prilyginti liberastams, nes juk pastarieji irgi tiesiog žino. Tai viena. O antra, mintis apie mėšlą ir Kristų (beje, visiškai nesusijusi su manąja), jums pačiai to nesuvokiant, yra visai nekvaila, nes net ir tamsiausioje tamsoje slypi dalelė šviesos.
Kai dėl „unknown“, tai iš jo padrikų minčių nelengva nustatyti ar jis teisingai suvokia apie ką eina kalba. O šita nesąmonė „be abejo,sutinku su jumis,kad zmogus turi ieskot Dievo NUOSIRDZIAI,atsargesnis buciau su savoka savyje..nu..primena primena drugnus
dalykus,budizma,induizma-kazkas pasake ,kad tai blogiau ne tik uz ateizma, bet ir satanizma,kai zmogus pats save laikyt pradeda dievu“ yra tiesioginis rašytinis įrodymas, jog šiuo klausimu žmogus yra visiškas neišmanėlis.
Cit. : „Ir į visą šį mėšlą, anonime 0.08, telpa būtent visos denominacijos, visi eretikai, stabmeldžiai ir melagiai, visi ekumenistai, t.y. veidmainiai, prisidengę netikra meile, ir visų religijų draugai, t.y. Kristaus išdavikai ir bailiai.“

Kuo ne fanatikės žodžiai?

Tikroji stačiatikybė negali būti efemeriška.

Nepilstykit iš tuščio į kiaurą, dar neatsakėte į pagrindinį klausimą kur yra ta tikroji stačiatikybė. Nes jei ji neefemeriška, vadinasi turi kažkur būti. Ar galite tiksliai nurodyti kur? Kadangi iki šiol vengėte atsakyti, darau išvadą, kad atsakymo neturit. Belieka muilinti kalbą į šalį nors kiek pamenu, jūs čia nesėkmingai mėginate įrodinėti (jeigu tai galima vadinti įrodinėjimu) stačiatikybės viršenybę, o ne apie katalikybės trūkumus. O ir tie išvardinti trūkumai neatrodo labai reikšmingi išskyrus pedofiliją. Indulgencijos man asmeniškai irgi nepatinka, tačiau tai yra visgi Liuterio išpūstas burbulas, o ne kažkokia siaubinga, neturinti teologinio pagrindo blogybė. O svarbiausia, kad ortodoksų bažnyčios ne tik kad nebuvo priešiškai nusiteikusios indulgencijų atžvilgiu, bet ir pačios jomis prekiavo, Nežinojote ar tai tiesiog eilinis atminties „probielas“?
Kalbant apie inkviziciją ir kryžiaus karus, norėčiau jūsų paklausti ar jūs prisižiūrėjote Holivudo filmų ar jumyse dar neužsitraukusios sovietinės propagandos žaizdos? Siūlyčiau atnaujinti žinias, medžiagos yra pakankamai, įskaitant Pro Patrią. Kai domėsitės inkvizicija, siūlyčiau atkreipti dėmesį į tai kada ji pradėta kritikuoti.
Taigi, vienintelė didelė blogybė iš tamstos išvardintų yra pedofilija, tačiau reikia atsižvelgti į tai, kad ir šitas dalykas yra gerokai išpūstas ir apipintas mitais. Purvasklaida įdėjo labai daug pastangų ir pinigų įtikinti žmones, jog lytinio išnaudojimo skandalai yra išskirtinai katalikiška bėda.
Pavyzdžiui, norėčiau pasiteirauti ar jūs galėtumėte pateikti patikimų duomenų įrodančių, kad pedofilija dažniau pasitaiko katalikų kunigų tarpe lyginant su kitų denominacijų dvasininkais?
Visgi norėčiau, kad šiuos klausimus laikytumėte antraeiliais ir susitektumėte ties savo pagrindine užduotimi su kuria kol kas jums sunkiai sekasi dorotis.

Unknown rašė...

"jūs čia nesėkmingai mėginate įrodinėti". Žinoma, nesėkmingai, nes įrodymo sėkmingumas priklauso nuo sveiko proto ir nuovokos to, kuriam įrodinėjama. O čia ir tą, ir aną sunku pastebėti. Nebesistengsiu, neverta gaišti laiko.

supratingas rašė...

Cha, fanatikė apie nuovoką ir sveiką protą išvedžioja.

Ultrakrikscionis rašė...

Kelinta karta priremta prie sienos tik apie laiko ir proto stoka pasteneti ir tegali si nelaiminga davatkele.

unknown rašė...

supratingam-Abraomas ir Jokubas-SAVYJE ieskojo?Pranasai SAVYJE ieskojo?Iovas SAVYJE ieskojo?nebetesiu daugiau gal ,tik pabreziu- vertinu tai atsargiai..ieskojima Savyje(ereziniu mokymu kontekste -isvis atmetu ieskojima savyje)..visi iesko dabar uzsirise raudona silkini raisteli ant rieso ir savyje taip pat-tai vadinasi kabalistika-bet,kita vertus ,zinau jau citata tuoj bus is Naujojo Testamento apie Dievo karalyste-kuri yra ne kur kitur,o ..,bet tai nepaneigia,kad reikia but atsargiam ir is pradziu rasti Save Savyje butu ismintingiau.-nedetalizuosiu-bet ne sektu pagalba ir ne psichoterapeutu-uztektu tylaus kambariuko ir vaizdo pro langa.O dar graziau su Cerkves kupolais,Dostojevskiui taip patiko.dar zodynelyje FANATICUS zodzio reiksme pasitikslint vertetu,bet nujauciu,kad ja zinot-taigi,Unknown ne visai tiktu jusu pastaba.Taigi,be pykciu ir su pagarba,vienas dalykas vienija,esam lietuviai,tik man kyla abejones ir nepatogus klausimai ypac del 1054(tiksliau jau abejoniu neliko,nes nu kam reikejo kazka griaut,kurt naujo-issigalvot-cia ,atleiskit uz palyginima..zmogui trecia ranka reikalinga?ar trecias inkstas?-tai kam ten reikejo keist Tikejimo ispazinima-nepasitarus,savavaliskai-atsakymu nebus is tu kurie atstovauja tuos,kurie pakeite kazka-tuo labiau ju nebus,o vaikiskiausias argumentas-taigi,skirtingi esam,skirtingos konfesijos(NUOLAT TOBULINAMOS TARP KITKO!)neieskokim ,nesiknaisiokim-TOLERUOKIM IR BUKIM POLITKOREKTISKI viens kitam-tas tai jo-kataliku niekas ir nepersekios is tikru pirmuju krikscioniu-bet katalikybe-PIRMOJI EREZIJA is kurios ir pasipyle...tik gerai,kai si erezija atveda link pirmadradzio brangakmenio,cia ir butu jos Pagrindinis privalumas.
komentaru pakaks.:)

Unknown rašė...

Taip, reikėtų su jais kaip nors švelniau ir atsargiau, nes jie reaguoja tik vienu būdu: puolimu. Jie visur mato priešus ir įnirtingai ginasi puldami, prisidengę slapyvardžiais tarsi grėsmingais skydais: "Supratingas", "ultrakrikščionis", "Pikc Kažinkavičius" (tai reiškia maždaug "bijok, nes nežinai, kas po tuo slypi"). Puola ir užmėto tave tokiais "sudėtingais" išmąstymais, prirašydami kalnus teiginių, išvadų, argumentų, mažai tesusijusių su tema ir skirtų tik pademonstruoti rašančiojo žinias bei išmintį, kad nebežinai, nuo kurio galo pradėti aiškinti. Tai sovietinio mentaliteto palikimas, kurio lengvai ne kiekvienas atsikrato.

Anonimiškas rašė...

Ne į temą
Kodėl admin neištrina reklamų, kišančių savo "doras" paskolas? Šiaip netinkančius komentarus mikliai pašalina. O tokie markusai su milichapais tinka?

item