Harry Benson. Laiminga žmona - laiminga šeima?

Gerai žinome posakį „Laiminga žmona – laiminga šeima“. Bet ar tai yra tiesa lygybės amžiuje, kai vyrai ir moterys – lygūs? Ar laiminga žm...

Gerai žinome posakį „Laiminga žmona – laiminga šeima“. Bet ar tai yra tiesa lygybės amžiuje, kai vyrai ir moterys – lygūs? Ar laiminga žmona iš tiesų šeimos gerovei daro didesnę įtaką nei laimingas vyras?

Ankstesni tyrimai parodė, kad taip gali būti. Atskiri tyrimai atskleidė, jog laimingos žmonos savo vyro gerovei, mąstymui ir vaikų elgesiui daro didesnę įtaką nei laimingi vyrai. Tačiau tyrimai šioje srityje yra fragmentiški. Iki šiol nė vienas tyrimas nepatikrino nei mamos, nei tėčio laimės įtakos įvairioms pasekmėms šeimai.

Kartu su kolega profesoriumi Steve‘u McKay‘umi patikrinome didelės nacionalinės tūkstančių mamų ir tėčių, kurie susilaukė vaikų 2000–2001 metais, imties duomenis. Kai jų kūdikiams buvo 9 mėnesiai, abiems tėvams buvo užduotas klausimas, „koks laimingas esi santykiuose“. Nuo tada šios šeimos buvo apklaustos kelis kartus. Tuomet pažvelgėme, kaip šios šeimos atrodo, kai jų vaikams sukako 14 metų.  

Rezultatas akivaizdus – su tyrimu galima susipažinti čia.

Abu tėvai daro didelę įtaką tam, kaip po daugelio metų sekasi šeimai. Ir mama, ir tėtis daro savo unikalų poveikį. Tačiau mamos laimė yra neabejotinai svarbesnis veiksnys.

Jeigu mama yra laiminga dėl savo kaip naujos mamos ryšio, labiau tikėtina, kad ji liks su tėčiu ilgiau nei keturiolika metų, palyginus su šeima, kur panašiai laimingas yra tėtis. Nelaimingos mamos yra labiau linkusios išsiskirti nei nelaimingi tėčiai, o laimingiausios mamos yra labiau linkusios likti poroje nei laimingiausi tėčiai.  

Taip pat laimingos mamos dažniau nei laimingi tėčiai užaugina vaikus, turinčius mažiau didelių psichinės sveikatos problemų. Tai galioja kalbant tiek apie berniukus, tiek apie mergaites. Laimingi tėčiai daro įtaką sūnų, bet ne dukrų psichinei sveikatai.

Šios išvados galioja nepaisant mamos etninės kilmės, gimdymo amžiaus, santuokinio statuso, universitetinio išsilavinimo.

Taip pat nustatėme dar du mažiau pastebimus poveikius. Pirmiausiai, laiminga mama šiek tiek geriau nei laimingas tėtis prognozuoja savo laimę po 14 metų. Tačiau abejais atvejais ryšys silpnas. Antra, ankstyva motinos laimė turi daugiau įtakos tam, kokia artima ji vėliau tampa savo paaugliui sūnui ar dukrai. Tuo tarpu tėčio laimė daro įtaką tik tam, kokia artima mama bus su sūnumi, bet ne su dukra.

Šios išvados rodo, kad mamos laimė turi palyginti didelę įtaką šeimos gyvenimui ateityje. Tai jokiu būdu nežemina tėčių. Jų laimė taip pat svarbi, tik ne tokiu mastu. Taip pat tyrimas nedaro išvadų, kas kokius vaidmenis šeimoje turėtų atlikti, t. y. uždirbti pinigus, prižiūrėti vaikus, tvarkytis namuose. Lygybė buvo naudinga atveriant galimybes tiek mamos, tiek tėčiams. Tačiau lygybė neturi reikšti vienodumo. Tyrimo išvados atskleidžia esminį skirtumą tarp vyrų ir moterų.

Kaip jau rašiau savo knygoje, vienas vaidmuo, kurio niekas negali atimti iš vyro, yra atsakomybė mylėti mamą. Jei jis ją myli, atras didžiulę naudą, kurią atskleidėme tyrime.

Laiminga žmona iš tikrųjų reiškia laimingą gyvenimą.



Susiję

Šeimos politika 510807034785961813

Rašyti komentarą

8 komentarai

Anonimiškas rašė...

Pavadinime yea nemaža tiesos. Ne be reikalo lietuvių patarlė sako, kad žmona namie laiko tris kampus.

Anonimiškas rašė...

Nesąmonė ir tuštybė. Laiminga šeima yra tada, kai visi jos nariai yra laimingi: mama, tėvas ir vaikai. Kitas dalykas, kad laimės sureikšminimas yra labai klaidingo požiūrio į gyvenimą pasekmė. Mažiau pūskite miglą apie laimę. Tiesiog gyvenkite.

Anonimiškas rašė...

Pasak oficialios delfių propagandos, laimė įmanoma tik Skandinavijoje :)

egodraconis rašė...

Čia vienas tų anekdotų kada patvirtinama tai ką žinojo mūsų proseneliai.

Marcus & Millichap rašė...

Labas mano drauge.
Ar jums nuolat trūksta grynųjų pinigų, nes jūsų bankas ar kitos finansinės institucijos atsisakė paskolos dėl nepakankamo užstato, skolos ir pajamų santykio, žemo kredito reitingo, aukštų palūkanų normos ar kitų priežasčių?

Pavargote nuo dabartinės savo finansinės padėties? Ar jums reikia padidinti savo finansus? Pavargote mokėti daugiau nei turėtumėte už aukštų palūkanų paskolą? Jūs nusipelnėte geresnio sprendimo.

„Pinnacle“ finansinei grupei čia suteikiama kredito linija, kuri gali padėti siekti bendrų finansinių tikslų.

Su „Pinnacle Financial Group“ galite gauti paskolą tik su 3 procentų palūkanų norma.
Galite pasiskolinti iki 10 mln.
Galite gauti pasirinktą paskolą akimirksniu.
Grąžinti galite pasirinkti nuo 1 iki 30 metų.
Jūs galite gauti paskolą bet kur ir bet kada, kai jums patogu namuose.

Mes teikiame visų rūšių paskolų paslaugas, esame greiti, patikimi, patikimi ir lengvai patvirtinami per 24 valandas.

Kreipkitės dėl paskolos šiandien, susisiekite su mumis šiuo el. Pašto adresu ir sužinokite daugiau apie mūsų paskolos pasiūlymą:
El. Paštas: ([email protected])

Pagarbiai
Marcusas ir Millichapas
„Pinnacle Financial Group“ generalinis direktorius.

Krivis rašė...

Kada svetainės administratorius pašalins šį komentarą?

maria rašė...

Laba diena, mano vardas Vladanas Jaya, esu lietuvos pilietis *
. Noriu paliudyti apie gerą paskolos davėją, kuris
parodė man šviesą po to, kai mane apgavo netikra kompanija
Kreditoriai internetu, jie visi man žada paskolą. privertęs mane mokėti daug
mokesčiai, kurie nieko nedaro ir nieko nedavė
rezultatai. Aš pamečiau pinigus užsidirbti ir tai buvo iš viso 5000
eurų. Vieną dieną naršydamas internete aptikau keletą liudijimų, kuriuos komentavo forumas
viena ponia Mladenag ir ponia monica apie tai, kaip jie gauna paskolą
iš Jose Luis paskolų bendrovės,
Aš kreipiausi į juos el. paštu: ([email protected]) ([email protected]). Aš niekada netikėjau, bet bandžiau, o savo didžiausiai nuostabai paskolą gavau per 24 valandas, negalėjau patikėti,
Aš vėl esu laiminga ir turtinga ir dėkoju Dievui, kad tokia paskola
tokių apgaulingų įmonių vis dar egzistuoja po sukčiavimo visur,
prašau patarti visiems, kuriems reikia paskolos, susisiekite su jose luis paskolų bendrove Italijoje, jie niekada jūsų nepavers ir
greitai pasikeis jūsų gyvenimas. Greitai susisiekite ([email protected]) ([email protected])
šiandien ir gaukite iš jų paskolą, palaimink Dievą, kad paskolų kompanija už jų tikrą paskolos pasiūlymą.
Dėl paskolos būtinai susisiekite su „Ranner“ bendrove, nes sėkmingai gavau šios įmonės paskolą be streso. Galite jiems atsiųsti el. Laišką ([email protected]) ([email protected]).

Unknown rašė...

Mylėt mamą ir padaryt ją laimingą, vien dėl to, kad ji tavo vaikų mama? O visa kita - niekas? Koks ji žmogus? Koks charakteris? Kaip elgiasi, ką yra padariusi? Nesvarbu? Daug čia suvedama į tai, kad tėtis turi kažkokią abrakadabrą padaryt, kad mama jaustųsi laiminga, tada viskas bus gerai, bet jei tas nesvarbus tėtis nepadarys mamos laimingos, tai viskas bus blogai. Kažkaip keistai gaunasi. Nesvarbus, bet svarbus. Faktas yra tas, kad vaikams mama visada bus svarbesnė nepaisant nieko. Kad ir kokie geri santykiai būtų su tėvu, kad ir kokia mama bebūtų (gal gamta neapdovanojo motinystės instinktu - yra tokių moterų, ne tiek jau ir mažai), ji vis tiek bus daug svarbesnė, nei tėvas.

item