11 tūkst. mokslininkų dėl „klimato kaitos“ reikalauja populiacijos kontrolės

11 tūkst. mokslininkų pasirašė pareiškimą, teigiantį, kad  „ kritinei klimato būklei grasant žmonijos likimui, pasaulio gyventojų skaičiu...

11 tūkst. mokslininkų pasirašė pareiškimą, teigiantį, kad kritinei klimato būklei grasant žmonijos likimui, pasaulio gyventojų skaičius turi būti stabilizuotas ir, idealiu atveju, palaipsniui sumažintas.

Straipsnis, parašytas Pasaulio mokslininkų sąjungos, ir persmelktas apokaliptinės beiu nerimą keliančios kalbos, lapkričio 5 dieną buvo paskelbtas BioScience

Vis dar augantis žmonių skaičius - maždaug 80 milijonų per metus arba daugiau nei 200 tūkst. per dieną - turi būti stabilizuotas ir, idealiu atveju, palaipsniui sumažintas, tai atliekant nepakenkiant visuomenės vientisumui, - rašo autoriai. Yra patikrintų ir efektyvių priemonių, kurios sustiprina žmogaus teises, tuo tarpu mažinant gimstamumo lygį ir švelninant populiacijos augimo įtaką šiltnamio dujų emisijoms ir bioįvairovės nykimui. Ši politika visiems žmonėms užtikrina šeimos planavimo galimybes, panaikina barjerus būti sėkmingiems ir garantuoja visišką lyčių lygybę, taip pat pradinį ir vidurinį išsilavinimą kaip pasaulinę normą visiems, ypač mergaitėms ir jaunoms moterims, - tęsiama straipsnyje, cituojant John Bongaarts'o, populiacijos kontrolės aktyvisto, 2017 m. kalbėjusio Vatikane, studiją.

Tesla vadovas ir milijardierius Elon Musk'as, tuo tarpu, yra pasakęs manantis, kad didžiausia problema, su kuria susiduria pasaulis, yra ne populiacijos augimo sprogimas, bet populiacijos žlugimas, kurį lemia menkstantys gimstamumo rodikliai: Daug žmonių mano, kad planetoje yra per daug gyventojų, tačiau iš tikro tai atgyvenęs požiūris, sakė Musk'as šių metų rugpjūtį vykusiame pokalbyje su Alibaba Group Holding koncerno įkūrėju Jack Ma Pasaulio dirbtinio intelekto konferencijoje Šanchajuje. 

Demografai jau daug metų įspėja Vakarų šalis dėl gimstamumo rodiklių, kurie nebeužtikrina kartų atsinaujinimo, kai kurie vadina reiškinį demografine žiema. Tokiame populiacijos žlugime vyresnioji karta skaičiumi pralenkia jaunuosius, taip sukuriant visuomenėje ryškius išsibalansavimus. Šalių ekonomikos patiria sunkumų, kai kurioms jų esama demografinė būklė gali baigtis griūtimi. Prasta demografinė situacija taip pat gali turėti neigiamos įtakos ir sužlugdyti net pagrindines socialines sistemas - finansinę bei sveikatos apsaugos, kurios sudaro neatsiejamą Vakarų demokratijų dalį.

Pasaulio mokslininkų sąjungos straipsnyje pasisakoma už Jungtinių Tautų Darnaus vystymosi programos įgyvendinimą kaip vieną iš priemonių minėtiems tikslams pasiekti. Tuo tarpu kovojantieji už gyvybės apsaugą nuo pradėjimo seniai kritikuoja Jungtinių Tautų programą dėl jos abortus ir kontracepciją skatinančių nuostatų, bei įspėjo, kad pastangos kontroliuoti populiaciją pamina žmogaus teises ir šeimos instituciją. Kai kurie populiacijos kontrolės entuziastai, kaip Jeffrey Sanchs'as, kuris taip pat yra kalbėjęs Vatikane pop. Pranciškaus pontifikato metu, atvirai pasisako už priverstinį abortą ir sterilizaciją. 




Susiję

Šeimos politika 7786745240321778752

Rašyti komentarą

23 komentarai

1 rašė...

Nerimą keliančios žinios. O štai citata "atvirai pasisako už priverstinį abortą ir sterilizaciją." Išprovokavo kitą klausimą. Kol kas dar niekas nekalba apie priverstinę eutonaziją? O kiek "problemų" išsispręstų...
Taip ir "matau" 2030m. Seimo finansų komiteto vadovas dėl ekonominės krizės finansinių padarinių siūlo trumpinti išėjimo į eutonaziją laiką nuo 75m iki 68m...išimtis taikant tiems asmenims, kurie nepretenduoja į valstybinę pensiją...

Anonimiškas rašė...

norite tikekite, norite ne. perskaiciau ta straipsni. tai 5 psl straipsnis, kuriame apie puse vietos uzima lenteles ir grafikai. sudeti daugeliui gerai zinomi faktai ir prasoma kazka daryti. realiai straipsnis parasytas keleto autoriu, nes ten nera net kaip po viena pastraipa tiems 11+ tukstanciu zmoniu prideti. bet idomioji dalis yra tie neva 11 su virsum tukstanciu mokslininku. ten tarp pasirasiusiu yra ir tikru mokslininku, dirbanciu klimato kaitos klausimais, ir mokslininku, kuriu sritys svelniai tariant yra kiek kitokios, ir politiniai ivairiu organizaciju aktyvistai/visai ne mokslininkai ir studentai/potencialiai busimi mokslininkai ir t.t. tai tikrai nera kazkoks bendro darbo rezultatas, tai veikiau peticija, kuria veliau pasiraso jai pritariantys zmones (manomai ja perskaite ir jai pritariantys). dar karta kartoju, pasiraso ivairus zmones, o ne tik klimato srityje dirbantys mokslininkai. geros dienos.

Anonimiškas rašė...

ideologiniai kontraceptikai (genderizmas, feminizmas ir t.t) veiksmingi/taikomi? tik europidams, Afrikai, Azijai tai negalioja. demografinis konvejeris įjungtas net žiežirbos pilasi.

supratingas rašė...

Problema ta, kad pasaulio ateičiai šiuo metu diriguoja kvailiai nesuvokiantys problemos rimtumo. Planeta ne
ėra guminė ir visos pastangos jau dabar turėtų būti nukreiptos į sąmoningą populiacijos savikontrolės atsiradimą. Priešingu atveju, nesicackindama tai už mus padarys gamta.

suoratingas rašė...

Atsiprašau, vietoj "sąmoningą" turėjo būti "sąmoningos".

tanas rašė...

straipsnį peržvelgiau, peržiūrėjau ir pasirašiusius. kadangi sunku spręsti kas yra kas pasaulyje tai paieškojau kas iš LT pasirašė. Taigi.1.J.Aidiukaitė,VU Filosofijos fakulteto Sociologijos ir socialinio darbo instituto profesorė.2.V.Balys, NVO Baltijos vilkas. 3.Studentė, lietuvė, Ghent university, naiški kryptis. 4.AJ.Kulikauskas, filosofas-matematikas. 5.Paulo Perreira, Mykolo Romerio universiteto profesorius ir MRU LAB Aplinkos valdymo laboratorijos vadovas(MRU ir ekologija, tikrai???). Bendrai vaizdelis ne koks, nors kitų šalių mokslininkai, panašu labiau susiję su tuo po kuo pasirašė.

Anonimiškas rašė...

populiacijos kontrole ten tik vienas nedidelis punktelis.

Anonimiškas rašė...

Greit ir priverstinę sterilizaciją tiems, kur elitui nepriklauso, pasiūlys.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

joo,Pikcai,jūs teisus,tiems pasirašiusiems,anų populiacijos mažiausiai rūpi. Tarp kitko,tie pasirašę ponai,kad jau taip susirūpinę svieto ateitimi,galėtų pavyzdį visiem parodyti-išsiromyti.Pradžiai.

How dare you rašė...

Tai dabar visokios Gretos pradės sterilizuotis?..

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Anonimiškas rašė...

Daktaras ,,Ligoniui jau lengviau'', jis nebekvepuoja.

egodraconis rašė...

Išeina nebloga lygtis jei vakarų pasaulis mažėja tokiu greičiu kaip kad vystosi afrika,azija bei islamiškos šalys ganėtinai neblogas balansas gaunasi vakarų pasaulio sąskaita, nes vienoje pusėje teigiamas prieaugis o kitoje toks pat tik neigiamas ir žmonių skaičius daugmaž suvaldytas.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
supratingas rašė...

Tas ir yra, kad nesigauna jokia pusiausvyra - žemės gyventojų skaičius nuolat auga. Jis ir negali gautis, nesuvokiant ką ir kodėl darai ir kokios to pasekmės. Kinai supranta problemą, bet jie padarė įprastinę klaidą, bandydami keisti gimstamumą prievarta. Prievartiniai sprendimai ne tik neišsprendžia problemos, bet neretai tik pablogina padėtį. Indai irgi supranta kas pastatyta ant kortos, tik nežinau ar jie jau sugalvojo kažkokį sprendimą. Šiuo klausimu būtent mes labiau panašūs į barbarus, nes naikiname savo rasę, mėgindami tai prakišti kaip gyventojų skaičiaus reguliavimą. Toks sprendimo galią turinčiųjų požiūris ir veiksmai yra nusikalstami arba geriausiu atveju aplaidžiai nusikalstami. O juk turint norą spręsti iš tikrųjų, galima ir Afriką patemti už ausų, ir teigiamai paveikti baltųjų gimstamumą.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
supratingas rašė...

Tamstos mintis aiški, tačiau kaip tai patemptų Afriką už ausų :)? Iš Afrikos žmonės bėga ne todėl, kad Europoje gerai, bet dėl to, kad pas juos blogai. Jei Europa tuos milžiniškus išteklius kuriuos skiria atbėgėliams investuotų į afrikiečių mokymą "žvejoti" (žinoma,taip pat reikėtų liautis maitinus juos "žuvimi"), tai po kokių 10 metų matytume labai apčiuopiamus rezultatus. Tam kad žmonės nebebėgtų iš savo tėvynės nebūtina, kad gyvenimas labai labai smarkiai pagerėtų, daugeliui pakaktų išvysti perspektyvą, jog jie patys gali tvarkyti savo likimą.

Anonimiškas rašė...

Tai jei šitie 11000 mokslininkų tokie drąsūs, tuomet tegul viai įvertina musulmonų poligamiją - nieko sau! - keturios žmonos!

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
supratingas rašė...

Kaip ir minėjau praeitame komentare jūsų mintis aiški, tačiau man ji nepriimtina, nes atsikratęs šiukšlių savo kieme niekada jų nemesiu per artimo ar tolimo kaimyno tvorą. O be to, aš nesu rasistas, kad linkėčiau Afrikai to "pažangaus gėrio". Jiems ir savų "gėrių" pakanka. Tiesa, skaitlingam feminisčių desantui pas arabus pritarčiau, tačiau neaišku ar draudikai sutiktų jas drausti (nebent labai brangiai). :D

Dėl viso kito pritariu ir nematau ką esmingo galėčiau pridurti. Gal tik tai, kad jūsų išvadose minimos mintys apie veidmainystę, užslėptą rasizmą ir baltųjų viršenybę yra itin retai išsakomos, ir ne tik viešumoje. Matyt, niekam neparanku. Beje, tai taikytina ne tik Afrikos negrams. Pavyzdžiui, Prancūzijoje irgi rastume panašių dalykų, tik čia negrų vaidmenį atliktų proteguojamieji musulmonai.

Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
Pikc Kažinkavičius rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
item