11 tūkst. mokslininkų dėl „klimato kaitos“ reikalauja populiacijos kontrolės

11 tūkst. mokslininkų pasirašė pareiškimą, teigiantį, kad  „ kritinei klimato būklei grasant žmonijos likimui, pasaulio gyventojų skaičiu...

11 tūkst. mokslininkų pasirašė pareiškimą, teigiantį, kad kritinei klimato būklei grasant žmonijos likimui, pasaulio gyventojų skaičius turi būti stabilizuotas ir, idealiu atveju, palaipsniui sumažintas.

Straipsnis, parašytas Pasaulio mokslininkų sąjungos, ir persmelktas apokaliptinės beiu nerimą keliančios kalbos, lapkričio 5 dieną buvo paskelbtas BioScience

Vis dar augantis žmonių skaičius - maždaug 80 milijonų per metus arba daugiau nei 200 tūkst. per dieną - turi būti stabilizuotas ir, idealiu atveju, palaipsniui sumažintas, tai atliekant nepakenkiant visuomenės vientisumui, - rašo autoriai. Yra patikrintų ir efektyvių priemonių, kurios sustiprina žmogaus teises, tuo tarpu mažinant gimstamumo lygį ir švelninant populiacijos augimo įtaką šiltnamio dujų emisijoms ir bioįvairovės nykimui. Ši politika visiems žmonėms užtikrina šeimos planavimo galimybes, panaikina barjerus būti sėkmingiems ir garantuoja visišką lyčių lygybę, taip pat pradinį ir vidurinį išsilavinimą kaip pasaulinę normą visiems, ypač mergaitėms ir jaunoms moterims, - tęsiama straipsnyje, cituojant John Bongaarts'o, populiacijos kontrolės aktyvisto, 2017 m. kalbėjusio Vatikane, studiją.

Tesla vadovas ir milijardierius Elon Musk'as, tuo tarpu, yra pasakęs manantis, kad didžiausia problema, su kuria susiduria pasaulis, yra ne populiacijos augimo sprogimas, bet populiacijos žlugimas, kurį lemia menkstantys gimstamumo rodikliai: Daug žmonių mano, kad planetoje yra per daug gyventojų, tačiau iš tikro tai atgyvenęs požiūris, sakė Musk'as šių metų rugpjūtį vykusiame pokalbyje su Alibaba Group Holding koncerno įkūrėju Jack Ma Pasaulio dirbtinio intelekto konferencijoje Šanchajuje. 

Demografai jau daug metų įspėja Vakarų šalis dėl gimstamumo rodiklių, kurie nebeužtikrina kartų atsinaujinimo, kai kurie vadina reiškinį demografine žiema. Tokiame populiacijos žlugime vyresnioji karta skaičiumi pralenkia jaunuosius, taip sukuriant visuomenėje ryškius išsibalansavimus. Šalių ekonomikos patiria sunkumų, kai kurioms jų esama demografinė būklė gali baigtis griūtimi. Prasta demografinė situacija taip pat gali turėti neigiamos įtakos ir sužlugdyti net pagrindines socialines sistemas - finansinę bei sveikatos apsaugos, kurios sudaro neatsiejamą Vakarų demokratijų dalį.

Pasaulio mokslininkų sąjungos straipsnyje pasisakoma už Jungtinių Tautų Darnaus vystymosi programos įgyvendinimą kaip vieną iš priemonių minėtiems tikslams pasiekti. Tuo tarpu kovojantieji už gyvybės apsaugą nuo pradėjimo seniai kritikuoja Jungtinių Tautų programą dėl jos abortus ir kontracepciją skatinančių nuostatų, bei įspėjo, kad pastangos kontroliuoti populiaciją pamina žmogaus teises ir šeimos instituciją. Kai kurie populiacijos kontrolės entuziastai, kaip Jeffrey Sanchs'as, kuris taip pat yra kalbėjęs Vatikane pop. Pranciškaus pontifikato metu, atvirai pasisako už priverstinį abortą ir sterilizaciją. 




Susiję

Šeimos politika 7786745240321778752
item