1000 eurų už vaiką: Kūdikių fabrikai Nigerijoje

Nigerijos institucijos priverstos kovoti su ypatingai baisia prekybos žmonėmis forma: moterys laikomos uždarytos ir yra priverstos gimdyt...

Nigerijos institucijos priverstos kovoti su ypatingai baisia prekybos žmonėmis forma: moterys laikomos uždarytos ir yra priverstos gimdyti vaikus, kurie vėliau yra atimami ir atiduodami įsivaikinti bevaikėms poroms, tarp kurių yra ir europiečių.

Kūdikiai pradedami ir pagimdomi tik tam, kad vėliau būtų parduoti. Jų motinos dažniausiai yra jaunos moterys ir mergaitės, prievarta laikomos kūdikių fabrikuose. Neseniai Nigerijos saugumo pajėgos šalies sostinėje Lagose vos per vieną savaitę užtiko dvi tokias įstaigas. Abu kartus saugumo darbuotojai išlaisvino daugybę moterų ir mergaičių, dauguma jų buvo nepilnametės. Ir besilaukiančios.

Spaudos konferencijoje merginos į filmavimo kameras žiūrėjo droviai ir įsibaiminusios. Jos buvo prievarta laikomos šiose baisiose įstaigose daug mėnesių. Viena iš jauniausių, Joy Jonathan, yra trylikametė. Viena moteris man sakė, kad aš gyvensiu pas jos seserį ir pas ją dirbsiu. Atvykusi jos paklausiau: Ar tai ir yra ši vieta?. O moteris man pasakė: Nė viena, kuri čia atvyko, iš čia nebebus išleidžiama.

Prievartavimai

Kai kurios mergaitės ir jaunos moterys pranešė apie prievartavimus, siekiant jas apvaisinti. Kitos jau buvo atvežtos būdamos nėščios. Institucijos praneša, kad įviliojimo į pinkles mechanizmas visur toks pats: mergaitės apgaunamos, tikinant, kad jos dirbs namų tvarkytojomis. Tuomet jos uždaromos ir prievartaujamos, siekiant jas apvaisinti, o jų vaikus parduoti.

Policijai įstaigas išaiškinti padėjo įtarimų turėję kaimynai, susisiekę su policija. Destiny Chema, vienai iš tokių kūdikių fabrikų kalinių, kartu su kitomis mergaitėmis pavyko pasprukti iš įstaigos dar prieš policijai moteris išvaduojant.

Namų prižiūrėtoja kažkam skambino ir nežinojo, kad aš slapta klausausi. Išgirdau ją klausiant, kiek asmuo norėtų mokėti už berniuką. Tada man tapo aišku, kokiu tikslu aš čia esu. Pasakiau jai, kad jokiu būdu to nedarysiu. Tuomet laukėme tinkamos progos. Taip vieną kartą atvėrus vartus mes pabėgome.

Parduodami ir į Europą

Pasak Nigerijos valstybinių institucijų, už vaiką mokama iki 1000 eurų, berniukai įkainojami brangesni nei mergaitės. Kūdikių pirkėjai - bevaikės šeimos iš Afrikos ir viso pasaulio, taip pat iš JAV ir Europos. Kai kurie vaikai yra ir išnaudojami kaip darbo jėga, patenka į prostitucijos tinklą, netgi tampa ritualinių žmogžudysčių aukomis.

Nigerijoje vaikų neturėjimas laikomas gėda. Teisiškas įsivaikinimas ar dirbtinis apvaisinimas visuomenėje taip pat siejamas su gėda bei pažeminimu ir yra tabu.

Šie kūdikių fabrikai Nigerijoje nėra retenybė. Ekspertai kalba apie tokias įstaigas kaip apie augančią problemą, ypač prietrytinėje šalies dalyje. Atitinkamoms institucijoms tai yra žinoma, kalbėjo policijos atstovas Bala Elkana Nigerijos televizijoje.

Įstaigose veikia tas pats kartelis, dirba tie patys žmonės. Greičiausiai yra dar daugiau tokių atvejų. Visi Lagoso gyventojai turėtų būti atidūs. Apsižvalgykite savo apylinkėje ir jei pastebėsite namą, kuriame gyvena daug nėščių moterų - būkite atsargūs!

Neišnykstanti problema

Nigerija yra didžiausia Afrikoje naftos eksploatuotoja, vis dėlto bendras pragyvenimo lygis šalyje išlieka labai žemas. Dauguma iš 190 milijonų Nigerijos gyventojų pragyvena iš mažiau nei dviejų eurų per dieną. Šalyje klesti prekyba žmonėmis, prekyba narkotikais ir finansiniai nusikaltimai.

Šalyje jau senokai reguliariai pranešama apie kūdikių fabrikų radimus, jie vis būdavo uždaromi, o atsakingi asmenys suimami, spaudoje neretai pasirodo pranešimų apie policijos atliekamus reidus, taigi tai galima vadinti įsisenėjusia problema. Prekyba būtent vaikais Nigerijoje yra plačiai paplitusi. Žiniasklaida vis dažniau praneša ir apie naujagimius, dingstančius iš ligoninių ir globos namų. Šalies vyriausybė iki šiol nėra radusi efektyvių priemonių kovai su augančia prekyba žmonėmis.

Parengta pagal tagesschau.de informaciją



Susiję

Pažangos ideologija 7612934051445458317
item